|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ETACS Decoder for Mitsubishi |
Autor |
Wiadomość |
juras2013
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Blue-Sky
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2014, 06:36 ETACS Decoder for Mitsubishi
|
|
|
Witajcie
Pewnie wielu słyszało o programie do modyfikacji komputera w Miśkach ETACS Deocder lub Biagbox.
Za niedużą kasę można u Chińczyków kupić odpowiedni kabelek Actia XS a raczej jego klon Lexia do modyfikacji ustawień komputera.
Pasuje do Outlandera, ASX (ten sam co Peugeot/Citroen)
Strona programu
Więcej o możliwościach programu można doczytać na stronie wyżej.
ETACS Decoder można pobierać i używać bezpłatnie do celów niekomercyjnych a dla wykorzystania komercyjnego można dokupić sobie jakąś subskrypcje za niedużą kasę.
To nie jest OBDII decoder i nie zastępuje urządzeń ELM327
Niektóre rzeczy, które podobno już można zmieniać:
- TPMS Włączanie / wyłączanie (Lancer X / EVO X też)
- Oświetlenie powitalne
- Blokowanie / odblokowanie drzwi
- Aktywacja systemu zabezpieczenia fabrycznego (dla tych, które nie mają go)
- Wszystkie opcje klienta dostępny przez MMCS
- Samochody dwustopniowe światła (tryb zmierzchu)
- wyłączanie resetu po 4 godzinach
- ostrzeżenie przy prędkości powyżej 120 km / h
- Zdalne zamykanie szyberdachu
- Aktywacja świateł przeciwmgielnych tylnych
- Zmiana trybu DRL / dezaktywacja
- Tryb ostrzeżenia o niezapiętych pasach bezp. pasażera
- Ostrzeżenie o niskim poziomie płynu spryskiwacza (jeśli jest czujnik zamontowany)
- Kroki ustawień radia co 0,1MHz, szybkie wyświetlanie RDS (tylko radioodtwarzacze z 6 CD)
- Wyłączenie usługi powiadamiania
Pzdr.
[ Dodano: 01-09-2014, 16:06 ]
W ostatniej wersji program wspiera już język polski - oczywiście jeśli chodzi o menu programu
http://etacsdecoder.com/
Pzdr. |
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-09-2014, 11:37
|
|
|
Kabel 150 zł, dostęp do softu 2$ dziennie, możliwość zrobienia cegły* z ETACS - bezcenna
*/ podobno nie kłopot, a uwalenie tego modułu powoduje, że nie dość, że nigdzie nie pojedziesz, a nawet nie zamkniesz samochodu. Brak komunikacji = wymiana i konieczność zakodowania od nowa nie tylko ustawień "użytkownika" a również fabrycznych |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
juras2013
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-09-2014, 17:38
|
|
|
Masz racje, zawsze można uwalić komputer...
To nie jest dla lamerów tylko dla użytkowników, którzy potrafią obchodzić się z systemami etc...
Telefony tez nie są "root'owane" przez wszystkich i niech tak zostanie, podobnie z samochodami.
BTW:
Kable ok. 300 zł., dostęp do serwera bezpłatny do trzech zapytań/wejść do prywatnego użytku a gdy zmieniasz z "głową" to niczego nie uwalisz.
Trzeba trochę poczytać i przygotować się teoretycznie zanim zacznie się cokolwiek zmieniać.
Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę
Pzdr. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-09-2014, 02:29
|
|
|
juras2013 napisał/a: | Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę |
Jeżeli wydaje Ci się, że masz rację to masz rację - wydaje Ci się.
Ilu użytkowników potrafi juras2013 napisał/a: | potrafią obchodzić się z systemami etc... | ?
Ilu natomiast nie potrafi, spróbuje i na lawecie zawiezie auto (nie daj Panie) na gwarancji lawetą do serwisu bo chieli oszczędzić 150 zł za podłączenie do MUT i zmiane tego co Ty proponujesz?
To, że TY potrafisz nie oznacza, że inni też |
Just think...
. |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-09-2014, 13:42
|
|
|
Nie jesteśmy małymi dziećmi i każdy wie że grzebiąc w ustawieniach może coś nie pójść po naszej myśli i coś może się skopać. Nikt później przecież nie przyjedzie do jurasa2013 żeby mu oddał kasę za naprawę w ASO Jednak informacja o tym że każdy grzebie w etacsie na własną odpowiedzialność by się przydała. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-09-2014, 19:46
|
|
|
Panowie administratorzy proszę tutaj nie cenzurować dzielenia się widzą tajemną. A jak ktoś kupuje kabel i grzebie nim w samochodzie no cóż, każdy na swoją odpowiedzialność... |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 19-09-2014, 20:37
|
|
|
Nikt nic nie cenzuruje. Jasne, że każdy grzebie na własną odpowiedzialność - jedynie chciałem nakreślić zagrożenia - posługiwanie się programem z niewiadomego źródła, napisanym przez kogoś z daleka nie biorącym cienia odpowiedzialności za to co ten program wyczynia to tak jak dać w rękę siekierę rzeźnikowi i pokazać mu jak robić operacje na otwartym sercu (ETACS to serce elektroniki samochodu w tej chwili) - nie wątpię, że może mu się to udać..... może ale nie musi
I jeszcze wszystko w cenie o wiele większej niż zaprogramowanie w serwisie..... gdzie sens i logika? Ja rozumiem niektórych, że muszą móc samemu pogrzebać (sam do takich należę) ale rozpatrując wszelkie zady i walety czasem lepiej odpuścić |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
juras2013
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2014, 10:01
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | juras2013 napisał/a: | Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę |
Jeżeli wydaje Ci się, że masz rację to masz rację - wydaje Ci się.
Ilu użytkowników potrafi juras2013 napisał/a: | potrafią obchodzić się z systemami etc... | ?
Ilu natomiast nie potrafi, spróbuje i na lawecie zawiezie auto (nie daj Panie) na gwarancji lawetą do serwisu bo chieli oszczędzić 150 zł za podłączenie do MUT i zmiane tego co Ty proponujesz?
To, że TY potrafisz nie oznacza, że inni też |
Troche wygląda to tak, jak uznanie wlascicieli Miskow za idiotow, którzy nie powinni nawet wiedzieć, ze cos takiego jest mozlwie.
No coz, ja chyba wyżej cenie ludzi i jestem pewien, ze Ci którzy nie maja bladego pojęcia o takiej "zabawie" nie dotkna się tego a Ci którzy wiedza "co nieco"... maja jakas alternatywę.
Dodal bym wielkimi literami wpis o tym, ze użytkownik robi wszystko na wlasna odpowiedzialność, no ale nie mogę już edytować pierwszego wpisu.
Może admin zamiast straszyć czarownicami da rade wstawić taki wpisik..?
Pzdr.
[ Dodano: 24-09-2014, 07:21 ]
Witam
Mam informację od autora tego programu.
"Macie rację, każdy sam decyduje (wybiera) i na własną odpowiedzialność.
Program nie ingeruje w pracę komputera a jedynie zmienia ustawienia (kodowanie) użytkownika, które NIE MOGĄ zniszczyć komputera.
Mały sekret. Są firmy w Polsce, które oficjalnie korzystają z tego programu"
Z tego co wiem, można po prostu wyłączyć sobie jakieś funkcjonalności samochodu ale użytkowe a nie krytyczne.
Przykłąd:
Jeśli zmieniamy ustawienia użytkownika a później chcemy zmienić ustawienia podstawowe (główne) to te ustawienia użytkownika resetują się i trzeba je ponownie wprowadzić - ważna jest kolejność wprowadzania zmian (najpierw główne a później dodatkowe)
Nie ma co się nakręcać, jeśli ktoś chce to może bezpiecznie zmieniać ustawienia w swoim samochodzie ale proponuje przed tymi zmianami stworzyć kopie zapasową dotychczasowych ustawień żeby móc do nich wrócić w razie potrzeby.
Pzdr. |
|
 |
wladok
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi asx/outlander sport
|
Wysłany: 04-10-2014, 18:07 Actia XS Evo/Lexia for ETACS
|
|
|
juras2013 napisał/a: | Masz racje, zawsze można uwalić komputer...
To nie jest dla lamerów tylko dla użytkowników, którzy potrafią obchodzić się z systemami etc...
Telefony tez nie są "root'owane" przez wszystkich i niech tak zostanie, podobnie z samochodami.
BTW:
Kable ok. 300 zł., dostęp do serwera bezpłatny do trzech zapytań/wejść do prywatnego użytku a gdy zmieniasz z "głową" to niczego nie uwalisz.
Trzeba trochę poczytać i przygotować się teoretycznie zanim zacznie się cokolwiek zmieniać.
Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę
Pzdr. |
Gdzie taki kabelek kupic? |
|
|
|
 |
Earl_Vadim
Nowy Forumowicz
Auto: OutXL
Kraj/Country: Bielarus
|
|
|
|
 |
juras2013
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-10-2014, 11:12
|
|
|
juras2013 napisał/a: | Troche wygląda to tak, jak uznanie wlascicieli Miskow za idiotow, którzy nie powinni nawet wiedzieć, ze cos takiego jest mozlwie.
No coz, ja chyba wyżej cenie ludzi i jestem pewien, ze Ci którzy nie maja bladego pojęcia o takiej "zabawie" nie dotkna się tego a Ci którzy wiedza "co nieco"... maja jakas alternatywę.
Dodal bym wielkimi literami wpis o tym, ze użytkownik robi wszystko na wlasna odpowiedzialność, no ale nie mogę już edytować pierwszego wpisu.
Może admin zamiast straszyć czarownicami da rade wstawić taki wpisik..? |
OK, będzie więcej pracy dla ASO jak ktoś mimo wszystko zdecyduje się grzebać gdzie nie powinien. Mi to LOTTO, mam MUTIII więc nie skorzystam z opcji "po taniości" tym bardziej, że zmiana opcji ETACS w module "komfortu" jest do zrobienia w ASO bez kłopotu i w przynajmniej dwóch ASO w cenie podłączenia MUTa w czasie przeglądu.
Wybór należy do Klienta.
Poza konkursem - Twój post wygląda jak traktowanie nas jak idiotów - obiecujesz gruszki na wierzbie za cenę dwóch podłączeń do MUTIII w ASO. Czemu? W imię "alternatywy". Super tylko powtórzę - reklamujesz produkt, którego użytkowanie jest zgodnie z tym co napisał anonimowy autor programu napisał/a: | Macie rację, każdy sam decyduje (wybiera) i na własną odpowiedzialność. | bez jakiejkolwiek gwarancji, że PO użyciu wszystko będzie OK.
[ Dodano: 06-10-2014, 11:19 ]
krzychu napisał/a: | Panowie administratorzy proszę tutaj nie cenzurować dzielenia się widzą tajemną. | Gdzie widzisz tą cenzurę? Skasowaliśmy cokolwiek? Zakazaliśmy pisania o tej wiedzy tajemnej? Albo zmień okulistę - obecny Cie oszukuje bo niedowidzisz, albo masz omamy i tu raczej psycholog będzie potrzebny... krzychu napisał/a: | A jak ktoś kupuje kabel i grzebie nim w samochodzie no cóż, każdy na swoją odpowiedzialność... | Owszem tyle, że taka własna odpowiedzialność może być "kosztowna" i na to zwracamy uwagę. Tylko tyle.
[ Dodano: 06-10-2014, 12:09 ]
Pogrzebałem trochę - numer kontaktowy to Białoruś.
Ze strony oficjalnego Forum "producenta" http://etacsdecoder.com/forum/showthread.php?tid=1 dostajemy wiadomość Cytat: | 2. It can be used with Lexia/PP2000 software (obsolete now, not supported/recommended!) or DiagBox or ETACS Decoder - best ETACS management tool ever! |
Decyzja nalezy do kupującego. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
juras2013
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2014, 12:22
|
|
|
Trzeba było spytac, napisał bym Ci skad jest autor
Tyle, ze to nie ma zadnego znaczenia.
Powyzej masz pierwszy post autora programu: Earl_Vadim z Bialorusi, udziela się w projekcie tez niejaki @Vadimus z Kanady i jeszcze wielu innych z całego świata.
Wielce prawdopodobne jest, że z programu korzysta już co najmniej kilkudziesięciu rodaków.
Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ?
Przecież jeśli masz radio z możliwością zmian ustawień to nikt się nie boi z tego korzystać a tutaj proszę... wielkie hallo... Zmiany dokonywane są w tych samych kodach i te same efekty będą tyle, że nie trzeba mieć fabrycznego radia z ta opcją.
Hubeeert napisał/a: | OK, będzie więcej pracy dla ASO jak ktoś mimo wszystko zdecyduje się grzebać gdzie nie powinien. Mi to LOTTO, mam MUTIII więc nie skorzystam z opcji "po taniości" tym bardziej, że zmiana opcji ETACS w module "komfortu" jest do zrobienia w ASO bez kłopotu i w przynajmniej dwóch ASO w cenie podłączenia MUTa w czasie przeglądu.
Wybór należy do Klienta. ... |
No wlasnie, skoro stacje ASO to zrobia to niekompetentni użytkownicy raczej nie będą grzebali.
Pzdr. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-10-2014, 12:51
|
|
|
juras2013 napisał/a: | Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ? |
juras2013 napisał/a: | Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ? | Z powodu potencjalnych kłopotów za które nikt nie poniesie konsekwencji. Oczywiście nikt oprócz właściciela samochodu. juras2013 napisał/a: | Przecież jeśli masz radio z możliwością zmian ustawień to nikt się nie boi z tego korzystać a tutaj proszę... wielkie hallo... Zmiany dokonywane są w tych samych kodach i te same efekty będą tyle, że nie trzeba mieć fabrycznego radia z ta opcją. | Radio nie ma możliwości wprowadzenia zmian po których samochód nie odpali. Wielkie halo? Czy ja wiem... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
juras2013
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-10-2014, 13:59
|
|
|
OK, nie ma sensu tego już rostrzasac bo zapomniale, ze:
Oficjalny Klub Mitsubishi pod patronatem P.U.H. Grafix - Dealera z Białegostoku i MMC Car Poland
Nie zamierzam nikogo namawiać, ale w miarę możliwości i wiedzy będę o tym informował w tym wątku
Pzdr. |
|
 |
|
|