Nawigacja niefabryczna |
Autor |
Wiadomość |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 15-09-2014, 09:49 Nawigacja niefabryczna
|
|
|
Znalazł ktoś może w miarę idealną rozmiarami nafkę, tak żeby ładnie zakryła wyświetlacz i ten schowek pod wyświetlaczem? No i żeby miała ładowanie od tyłu a nie z boku. Mocowanie by się jakoś wymyśliło, człowiek się w końcu urodził w czasach Pomysłowego Dobromira i Adama Słodowego... Na upartego to jeszcze coś w stylu odchylanym, żeby w każdej chwili można byłoby się dostać do wyświetlacza... Zasilanie poprowadziłoby się od tylca przez plecy schowka.
Działał tak ktoś? A może wstawiał ktoś jakieś niefabryczne 2 din? |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.0 DID
|
Wysłany: 15-09-2014, 11:48
|
|
|
U siebie zamontowałem navi w schowku pod szybą-kiedy jest potrzebna otwieram schowek ,podnoszę navi na zawiasie i blokuję od góry wycięciem pokrywy.Zasilanie oczywiście poprowadzone" pod spodem" w desce rozdzielczej.Trzeba szukać cienkiej navi z równie cienkim uchwytem do zasilania,żeby po złożeniu zamknęła się pokrywa schowka -mnie służy navroad 4,3' ale 5' też się zmieści.Wolną chwilą postaram się wrzucić jakieś fotki. |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 15-09-2014, 15:05
|
|
|
skorpion663 napisał/a: | U siebie zamontowałem navi w schowku pod szybą-kiedy jest potrzebna otwieram schowek ,podnoszę navi na zawiasie i blokuję od góry wycięciem pokrywy.Zasilanie oczywiście poprowadzone" pod spodem" w desce rozdzielczej.Trzeba szukać cienkiej navi z równie cienkim uchwytem do zasilania,żeby po złożeniu zamknęła się pokrywa schowka -mnie służy navroad 4,3' ale 5' też się zmieści.Wolną chwilą postaram się wrzucić jakieś fotki. |
brzmi to interesujaco, wrzuciłbyś kilka fotek jak to wygląda? |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2014, 19:48
|
|
|
Postaram się około czwartku-grandis stoi u mechanika na konserwacji podwozia więc nie mam go do dyspozycji. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 15-09-2014, 20:20
|
|
|
ja mam sprzęt Peiying 1din z navi,TV itp. wgrałem AutoMapę i hula,jak się nudzę i przykładowo czekam na żonę pod sklepem włączam TV i gitarra Zadowolony jestem |
|
 |
BTV
Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2014, 22:07
|
|
|
No ale wrzuciłeś go w miejsce wyświetlacza? Czy zamiast starego radia?
Ja mam rocznik 2007, więc radio już nowe fajne ładne wpasowane, to musi zostać .
A z klapą schowka próbowałem to czekam na zdjęcia, bo zastanawiam się gdzie tam i jak tam uchwyt. Próbowałem kombinować tak, żeby schowek był otwarty i klapa schowka przytrzymywała nawkę od góry, ale jakoś nie przemówiło to do mnie . No i myślałem, żeby uchwyt na stałe przymocować od góry do klapy i tam montować nawkę przechyloną w stronę kierowcy, ale tak z kolei daleko trochę trzeba sięgać jak się chce coś wdziobać...
Czekam zatem też na foty. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 15-09-2014, 23:53
|
|
|
Na szczęście mam jeszcze wersję z miejscem na klasyczne radio 1din,wcześniej w Mazdzie 6 przerabiałem to,było tylko oryginalne CD z radiem i wchodził w grę emulator lub transmiter FM a navi tylko na szybę |
|
 |
maniek68
Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 DI-D
|
Wysłany: 16-09-2014, 20:41
|
|
|
skull napisał/a: | Na szczęście mam jeszcze wersję z miejscem na klasyczne radio 1din,wcześniej w Mazdzie 6 przerabiałem to,było tylko oryginalne CD z radiem i wchodził w grę emulator lub transmiter FM a navi tylko na szybę | a jak wygląda sytuacja z komputerem czy pokazuje spalanie itp. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 18-09-2014, 06:32
|
|
|
Komputer jest na swoim miejscu,wszystko działa bez zmian,jedyny minus to wysunięty wyświetlacz LCD zasłania pokrętła od sterowania nawiewami |
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2014, 15:54
|
|
|
Kilka słów wyjaśnienia do zamieszczonych fotek:
do uchwytu navi przyklejony jest tzw.rzep krawiecki /do wyświetlacz też/ tylko dlatego ,że przez nieuwagę wyłamałem górne mocowanie -zatrzask nawigacji
 |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2014, 16:12
|
|
|
No full profeska... Tylko kurdebalans mnie strasznie jara, żeby to było na oryginalnym miejscu
A nie wkurza dalekie sięganie, zwłaszcza przy wpisywaniu adresu? |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2014, 16:19
|
|
|
A nie wkurza dalekie sięganie, zwłaszcza przy wpisywaniu adresu?[/quote]
Wyjmujesz z uchwytu sam ekran /baza też ma zasilanie/, wklepujesz ,montujesz/3sek/ i jazda.
Zawsze można zainstalować takie cudo w innym aucie w tradycyjny sposób -na szybę |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 19-09-2014, 17:07
|
|
|
skorpion663, No całkiem ładnie zamontowane.
Ja bym coś wiekszego preferował w miejscu oryginalnym, taką navi mam na szybie przyklejoną.
ciekawe czy nie dopasowałby jakiegoś radia 2-din z np. Wbudowana nawigacja lub androidem na pokladzie... może tablet jakiś tańszy? |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2014, 11:49
|
|
|
skorpion663, a w słoneczny dzień w środku lipca nawka nie jest zagotowana że się utrzymać nie da? bo myślę coś o wykręceniu schowka, pozbycia się całkiem jego zerowej jak dla mnie funkcji, pocięcia poszlifowania i zamontowania już nawet 7 calowej czy większej nawigacji... kombinacje alpejskie by były, ale Polak potrafi |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2014, 12:09
|
|
|
Tutaj masz rację,dlatego w słońcu na dłuższym postoju wypinam ją i chowam gdzieś niżej,natomiast jeśli zaglądałeś pod schowek to jest tam "czarna dziura" ,więc można zaadoptować kpl.navi z mechanizmem elektrycznego wysuwania z innej marki,ale rzeźbienia będzie sporo chcąc zachować jako taką estetykę.Tak czy inaczej trzymam kciuki za dobre pomysły i realizację. |
|
|
|
 |
|