|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Opinia 'blondynki' o ASX 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
Dorka29
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lut 2015 Posty: 24 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 06-03-2015, 19:27 Opinia 'blondynki' o ASX 1.6
|
|
|
Szanowne Koleżanki, Koledzy.
Po ostatnich wakacjach i trasie (7) Wa-wa - Władysławowo - Wa-wa (włos się jeży na samo wspomnienie) wpadł mi w rękę stary artykuł, jak to samochód 'uratował życie' Ewie F.. Pomyślałam, że najwyższa pora zmienić auto na jakieś większe (czytaj bardziej bezpieczne), dotychczas kilka lat jeździłam Hondą Jazz. Założenie, benzyna, biały (perła) i cena do 80-90 tys.. Rodzice poparli (Tata powiedział, mądra dziewczynka), i zaczęły się poszukiwania, jazdy próbne itd., przetestowałam chyba wszystkie dostępne na polskim rynku. Po dwóch miesiącach, w polu zainteresowania pozostały trzy, Kia Sportage, Nissan Qashqai i Mitsubishi ASX. Kijankę odradzili mi Koledzy (prestiż, marka), chociaż mi się podobała, wygodna i bardzo dobrze mi się jeździło.
Nissana odradził mi Tato, silnik doładowany, wyżyłowany (czy coś takiego), chociaż najbardziej mi się podobał, super zawieszenie (mięciutkie). Pozostał ASX, telefony, zaliczka i trzy dni przed Świętami, odebrałam.
Podsumowanie:
Jeżdżę już trzeci m-ąc i przez ten okres nawet przez 5 min. nie żałowałam wyboru.
Auto piękne, biała perła na ciemnografitowych felgach (Koleżanki zazdroszczą ), miejsca pod dostatkiem, kokpit intuicyjny i przejrzysty (do tej pory nie zajrzałam do instrukcji). Do miasta doskonałe, w trasę bardzo dobre. Naczytałam się, że głośne, że 'koniki' są wyjątkowo chude. Może ciut, ciut głośniejsze przy ok.120 km/h, ale później cichnie. Koniki też dają radę, cóż czasem trzeba zredukować do '3', ale można pociągnąć na niej do 150 km/h, w Hondzie miałam to samo.
Najważniejsza zaleta spalanie, miasto < 7 l, spokojna trasa 5,5 l, autostrada przy 150 km/h na tempomacie 8.5 l. Taty CRV-ka fakt, że auto sporo większe i cięższe, pali 3-4 l więcej. Jednym słowem, autko dla kobiety idealne i bezpieczne.
Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków, to mój pierwszy post na Forum. |
|
|
|
 |
owl
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 06-03-2015, 20:26
|
|
|
Hm, tym samochodem 150 km/h na tempomacie? Może to kwestia balonowatych opon (16') ale ja przy 140 km/h czuje ze to auto zaczyna 'pływac'. W pozostałej części jak najbardziej się zgadzam. |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 06-03-2015, 20:45
|
|
|
@owl zauważ, że nasza koleżanka nie pochwaliła się rozmiarem felg tylko napisała, że są "ciemnografitowe" - obstawiam rozmiar 17 cali |
|
|
|
 |
Dorka29
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2015, 21:04
|
|
|
Dzwoniłam do Taty, zimówki są na 99% 16 (letnie 17, ale jeszcze zapakowane w pokrowcach) i jakieś fińskie, jak dobrze zrozumiałam ta Nokian. Nie wiem czy są balonowate, ale nic mi nie pływa, zdarzało mi się (na autostradzie) jechać i 180 km/h przez kilka km i nic nie zauważyłam. Oczywiście wiem co masz na myśli, jeżdżę czasem służbową Kią Carens, ją powyżej 130 km/h strach jechać, auto 'myszkuje' kierownica robi się 'gumowa'. |
|
|
|
 |
aircross
Forumowicz
Auto: Citroen aircross=ASX 4WD
|
Wysłany: 07-03-2015, 11:25
|
|
|
ja przyznam że też nie wiem co OWL ma na myśli mówiąc "pływa". Musiałem raz mocno pogonić i przejechałem ponad setkę z prędkością licznikową 170-180 też na tempomacie (zmieniałem co kilka km trochę szybkość .... chyba na wszelki wypadek) i żadnych negatywnych odczuć. w porównaniu do Hundaya i30, którym kilka dni wcześniej jechałem z podobną prędkością to rewelacja (w Hundayu o mało nie urwałem kierownicy tak ją mocno trzymałem). I mam zimowe 16-stki (tylko diesel nie benzyna) |
|
|
|
 |
mrdread
Mitsumaniak
Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
|
Wysłany: 08-03-2015, 11:56
|
|
|
Przy większych prędkościach każde auto trzeba już pilnować. czy to na16, 17 czy na 18 które obecnie mam na zimówkach.
A samo efekt "pływania" to efekt w miarę miękkiego zawieszenia i podwyższonego zawieszenia, a co za tym idzie wyżej niż w osobówkach rozmieszczonego ciężaru auta. Wiec na zakrętach przy wyższej prędkości trzeba uważać. |
|
|
|
 |
matraks
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Endeavor '07 3,8l
Kraj/Country: USA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sty 2012 Posty: 138 Skąd: Chicago
|
Wysłany: 09-03-2015, 03:41
|
|
|
Dorka29 napisał/a: | Kijankę odradzili mi Koledzy (prestiż, marka), chociaż mi się podobała, wygodna i bardzo dobrze mi się jeździło. |
No i tak to jest jak słucha się "znafców" od siedmiu boleści. Sportage jest o niebo lepszy od ASX. Ale mimo to gratuluje wyboru. |
_________________ Zobacz moją Endeavorę:)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78230
2009 Volvo s40 2.4i-->2016-do teraz
2011 BMW 328i xDrive e92-->2013-do teraz
2007 Mitsubishi Endeavor-->2012-do teraz
2001 BMW 740iL-->2009-2011
2000 Mercedes S430 Long-->2009-2009
2002 Mitsubishi Lancer-->2008-2012
1995 Dodge Neon:)-->2007-2008 |
Ostatnio zmieniony przez matraks 10-03-2015, 03:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 09-03-2015, 07:53
|
|
|
matraks napisał/a: | Sportage jest o niebo lepszy od ASX. |
Chciałbym, abyś coś więcej napisał na ten temat (uzasadnił swoje stwierdzenie) |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 09-03-2015, 08:23
|
|
|
jan1994 napisał/a: | Chciałbym, abyś coś więcej napisał na ten temat (uzasadnił swoje stwierdzenie) |
Też jestem ciekaw
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
quarniento
Forumowicz
Auto: ASX diesel na cztery łapcie
|
Wysłany: 09-03-2015, 12:17
|
|
|
owl napisał/a: | Hm, tym samochodem 150 km/h na tempomacie? Może to kwestia balonowatych opon (16') ale ja przy 140 km/h czuje ze to auto zaczyna 'pływac'. W pozostałej części jak najbardziej się zgadzam. |
Też jeżdżę na 16' zarówno na fabrycznych letnich (Yokohama) czy też zimowych, lekki dyskomfort w prowadzeniu zaczyna się dopiero powyżej 160, powyżej 180 faktycznie się powiększa. Jadąc po dobrej nawierzchni można lecieć i 200 tylko wtedy spalanie się robi mało akceptowalne. Kupując mini suva/crossa trudno mieć z tego tytułu pretensje, że wóz z aerodynamiką "kiosku ruchu" tak się zachowuje - zarówno prowadzenie jak i spalanie. |
|
|
|
 |
Dorka29
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2015, 12:53
|
|
|
matraks napisał/a: | Dorka29 napisał/a: | Kijankę odradzili mi Koledzy (prestiż, marka), chociaż mi się podobała, wygodna i bardzo dobrze mi się jeździło. |
No i tak to jest jak słucha się "znafców" od siedmiu boleści. Sportage jest o niebo lepszy od ASX. Ale mimo to gratuluje wyboru.
|
Szanowny Kolego czytaj ze zrozumieniem, napisałam o "prestiżu, marce", a do tego nie trzeba być "znafcą" od siedmiu boleści. Na to Kia, Hyundai, SSangYong muszą jeszcze parę lat poczekać, chociaż auta robią coraz fajniejsze. |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 09-03-2015, 13:23
|
|
|
To i ja wtrącę trzy grosze w kwestii "prestiżu" Mitsubishi. Zaznaczam że od 2003 roku jeżdżę MSS. Moim zdaniem prestiż i Mitsubishi rozmijają się całkowicie od co najmniej 10 lat. Siedziałem w kilku miśkach wyprodukowanych po 2003 roku, oglądałem wszystkie pojazdy marki w nadmienionym okresie będące w sprzedaży w Polsce, i nijak tego prestiżu nie zauważyłem. Materiały wnętrza raczej twarde i moim zdaniem mało trwałe, stylistyka zewnętrzna poza Outlanderem II prelift, Coltem CZ prelift i Lancerem sedanem aktualnej generacji mało pociągająca, paleta silnikowa mało atrakcyjna. Gdzie tu prestiż??? Prestiżowe marki to raczej segment premium. Z japońskich chyba tylko Infiniti i Lexus się ostały, ostatnio coś Mazda zmierza w tym kierunku. Co do KII i Hyundai-a, może nie są to globalnie marki prestiżowe, ale sukcesywnie dążą do tego celu przedstawiając coraz to doskonalsze pojazdy. Widać to na zewnątrz, czuć we wnętrzu i po osiągach i palecie silników. Mimo że jestem maniakiem marki z żalem stwierdzam że skupiono się na odcinaniu kuponów z osiągnięć technicznych i sportowych końca lat 80-tych i pierwszej połowy lat 90-tych. Zasadniczo od 2000 roku mamy równię pochyłą w kwestii prestiżu i atrakcyjności samochodów po której Mitsu się stacza. |
Ostatnio zmieniony przez kisian 09-03-2015, 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dorka29
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2015, 18:21
|
|
|
Znowu zostałam źle zrozumiana, chyba Panowie 'zblondynieli'. Pisząc o 'prestiżu, marce' odnosiłam się do Kii Sportage, a Kolega wyjeżdża mi Lexusem i Infiniti (dobrze, że nie Maybachem).
Podam przykład. W piątek (parę tyg. temu) o 20.00 wystawiłam na sprzedaż Hondę Jazz, do 22.00 miałam 15 telefonów, w sobotę rano (pierwsza Pani która zadzwoniła), przyjechała i bez targowania zapłaciła zaliczkę. W poniedziałek sfinalizowaliśmy transakcję. To, między innymi miałam na myśli. W mentalności Polaków 'prestiż, marka' to auta niemieckie, japońskie itd. . Koreańskie muszą jeszcze parę lat poczekać, chociaż mi osobiście się podobają. Za kilka lat i tak wszyscy będziemy jeździć chińskimi. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-03-2015, 18:32
|
|
|
Dorka29 - patrząc w ten sposób to kuzyn sprzedał Seicento uwaga w 6 minut od wystawienia (po 22 czy 23 godzinie). Gość zadzwonił, zadał kilka pytań i zażądał ściągnięcia ogłoszenia. Następnego dnia przyjechał pociągiem i odjechał Seicentem, dodam moim zdaniem w nie najlepszym stanie.... |
|
|
|
 |
|
|