Przesunięty przez: Hubeeert 24-02-2007, 11:31 |
osłony podwozia do nowego L200 |
Autor |
Wiadomość |
Mishiek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2007, 08:44 osłony podwozia do nowego L200
|
|
|
czy ktoś z Was wie, gdzie można dostać osłony podwozia do nowego L200? Wiem, że izraelski Asfir oferuje komplet takich osłon wraz z przednim zderzakiem przygotowanym pod montaż wyciągarki, ale gdzie to można dostać w Polsce? A może wiecie coś o oferice innych firm? |
|
|
|
 |
SCezar [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2007, 13:08 Re: osłony podwozia do nowego L200
|
|
|
Mishiek napisał/a: | Wiem, że izraelski Asfir oferuje komplet takich osłon wraz z przednim zderzakiem przygotowanym pod montaż wyciągarki, ale gdzie to można dostać w Polsce? A może wiecie coś o oferice innych firm? |
Osłon nie znalazłem, ale podaje adres do zdeżaków australijskiej firmy ARB w Polsce.
Kolega stosuje taki w Toyocie i sprawdza się znakomicie w pokonywaniu zarośli i kolizjach.
Nie wiem jak traktuje takie modyfikacje nowe prawo unijne i czy wolno będzie go urzywać.
Z mojego punktu widzenia samochód terenowy powinien mieć możliwośc posiadania takich zabespieczeń a ograniczenia mogą dotyczyć busów i zwykłych aut osobowych.
wyprawa4x4
Pozdrawiam
Cezar |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-02-2007, 10:15
|
|
|
Mozna kupic ARB to ustrojstwo ma homologacje ale jest drogie. Nie pamietam dokladnie oni tez oslony chyba maja.
Dodam tylko, ze zdezak to jedno a oslona to drugie. Oba elementy sa mile widziane jesli auto ma robic za "lodolamacz" przeprawowy. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
DariuszKa [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 11:40
|
|
|
owszem ARB ma zderzaki z osłonami ale tez oddzielne osłony trzeba zadzwonic do SUDIego on jest przedstawicielem ARB na Polskę
 |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 02-03-2007, 21:35, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
SCezar [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 13:28
|
|
|
DariuszKa napisał/a: | owszem ARB ma zderzaki z osłonami ale tez oddzielne osłony trzeba zadzwonic do SUDIego on jest przedstawicielem ARB na Polskę
|
Możesz podać kontakt, interesują mnie akcesoria ARB.
Pozdrawiam
Cezar |
|
|
|
 |
Gene

|
|
|
|
 |
Kruel [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2007, 01:11
|
|
|
Podejżewam że nikt jeszcze nie ma tego zdeżaczka ale mam pytanko do DariuszKa
Czy taki zdeżak ala czołk to faktycznie taka pancerna sprawaczy tylko tak wygląda?
Dokładnie chodzi mi o to że np. wjeżdżam na budowe i coś mi przeszkadza więc mając taki zdeżak to moge sę bezstrsowo to coś spokojnie przepchnąć(mowa o żeczach kturych ręcznie nie da rady odżucić).
Albo wpadam do lasu i nie mogę przejechać bo mi jakieś nie za grube drzewko przeszkadza więc można je staranować?
Czy poprostu szkoda blach na takie wyczyny
http://www.wyprawa4x4.pl/...dy=73&prod=1335 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 22-03-2007, 08:16
|
|
|
he he he he...
Zderzak ARB nie zrobi czolgu z terenowki. Wyglada i sprawuje sie swietnie i jest to solidny element ale nie przeznaczony do taranowania.
Moze male drzewko moglbys skasowac ale przy wiekszym "fi" rosliny, to przyroda wygra z samochodem.
Jeszcze jedna sprawa bo co innego oslony podwozia a co innego zderzak. Oba elementy sa po to aby chronic auto przed skutkami jazdy w ciezszym terenie. Zderzak jednak spelnia jeszcze inne funkcje. Montuje sie na nim "winde", haki, szekle, oswietlenie dalekosiezne. Mozna na nim stanac i walczyc ze "szpejem", powinien miec miejsca do podsawienia hi-lifta. Wiec odgrywa duza role w samochodzie terenowym.
Oslony powinny chronic elementy zawieszenia przed uszkodzeniem, kamieniami, lodem, jakimis konarami czy pienkami. Lecz jesli przywalisz w skale lub w palete z ceglami to raczej bez remontu auta sie nie obejdze. W najgorszym (przy zlym mocowaniu oslony lub/i zderzaka) wypadku mozesz uszkodzic, odksztalcic rame i wtedy masz naprawde duzy problem. |
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 22-03-2007, 11:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
DariuszKa [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2007, 11:02
|
|
|
nic dodać nic ująć zderzak ARB ma w mocowaniu do ramy strefy kontrolowanego zgniotu więć jest przystosowany do tłumienia kraksy jak by był sztywno zamocowany to by ci mózg oczmi wypłynął od gwałtownego zatrzymania a wiem coś o tym jak przy 20km na godz zatrzymałem się jak wryty na konarze, który zahaczył się o belke ramy Oj bolało
[ Dodano: 22-03-2007, 11:09 ]
Gene napisał/a: | ARB to ustrojstwo ma homologacje |
no z tego co się dowiadywałem to nie stety nie ma TUV niemieckiego i nie ma innych europejskich homologacji ja zdążyłem na ostatnią chwilę z montażem przed wejściem unijnych dyrektyw do nowego L200 to raczej nie założysz legalnie w eu jedynie usa i australia |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 22-03-2007, 11:19
|
|
|
aaach ta europejska homologacja... |
 |
|
|
|
 |
DariuszKa [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2007, 18:15
|
|
|
dziwi mnie tylko że obecnie nie dopuszcza się nowych samochodów ze stalowym zderzakiem ale jak zwykle są wyjątki z naszego podwórka to honker z angli defender i można kupić hamera h1 oczywiście ze stalowymi zderzakami |
|
|
|
 |
eskapada [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2007, 09:30
|
|
|
@ DariuszKa .. to ten ARBik ode mnie ??
BTW to nie długo bedzie dostępny stalowy zderzak TJM do L200 2006 + z pełną eurpejska homologacją model T17
Narazie jest ten ( ponieżej link ) dostepny i z teo co dowiedziałem po rozmowie z kangurami w samych niemczech jest juz naście sztuk sprzedanych
http://www.tjm.com.au/Por...riton06%20R.pdf |
|
|
|
 |
DariuszKa [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2007, 16:18
|
|
|
witaj eskapada tak to jest ten w końcu go pomalowałem i zamontowałem na razie nie spotkałem drugiego l200 z tym zderzakiem za to parę nawarr |
|
|
|
 |
Marcin_P. [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2007, 01:19 Osłona podwozia do L200
|
|
|
Witam
Szukam osłony podwozia do L200.
Znalazłem takowe na wyprawa4x4, ale ceny powalające
http://tiny.pl/5ms2
Czy ktoś zna jakieś inne?
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 25-07-2007, 10:19
|
|
|
My w naszym U-Boot'cie zmotalismy sami przednia oslone. Teraz kombinujemy cos na redukcje ale to dopiero po lifcie budy. Najdrozsze bylo wyciecie elementow bo to gosc na laserze robil. Mamy solidna blache stalowa. Ciezsza i mniej efektowna od alu ale w terenie robi calkiem niezle. Podstawowe plany dostalismy od kolegow z klubu Toyoty i sami lekko je zmodyfikowalismy. Doszly te slizgi i profile boczne. Z tego co pamietam koszt calosci nie przekroczyl 500 zyli.
 |
 |
|
|
|
 |
|