Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Którędy nad morze ze Śląska !?
Autor Wiadomość
drexvs 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2015, 12:08   Którędy nad morze ze Śląska !?

Panowie i Panie. Doradźcie którędy najlepiej jechać? Tak aby nie nakładać za dużo kilometrów i nie pchać się w gminne fotoradary.. Macie jakieś swoje utarte najlepsze szlaki ?
Okolice Kołobrzegu. Pordóż planuje nocą. Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ? Czy jechać drogami drugorzędnymi przez wioski?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-07-2015, 12:35   

A1 do Grudziądza -> Świecie -> Tuchola -> Chojnice -> Człuchów -> Biały Bór -> Koszalin -> Kołobrzeg.

Poza autostradą zwalniasz wszędzie gdzie widzisz znaczek z aparatem.

Tą trasą zawsze jeżdżę do Koszalina. Do Kołobrzegu masz wtedy jeszcze 40 km.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

drexvs 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 09-07-2015, 13:05   

Ale patrząc po googlach lipnie wyglądają tamte drogi i tereny. Boje się też aby nie zaliczyć jakiejś skocznej sarenki

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-07-2015, 14:17   

To najlepsza droga. Wolisz wąskie i dziurawe gminne? Twój wybór.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 09-07-2015, 15:19   

Od Grudziądza jest w miarę droga, trzeba tylko uważać na fotki z wakacji. Ja zawsze do Kołobrzegu jeżdżę tą droga,

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 09-07-2015, 15:55   

A ja bym jechał A4 na Legnicę, Zielona Góra, Gorzów, Szczecin i dalej.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 09-07-2015, 16:01   

Hubeeert napisał/a:
A1 do Grudziądza -> Świecie -> Tuchola -> Chojnice -> Człuchów -> Biały Bór -> Koszalin -> Kołobrzeg.
Dokładnie. Jako były mieszkaniec okolic Świecia, potwierdzam, wszyscy tamtędy jeżdżą. Tylko jedyna wada: wszyscy, więc licz się z dużym natężeniem ruchu. Pozostaje Ci wyjechać z A1 w Nowych Marzach przed 4 rano, wtedy masz spokój i do Kołobrzegu dotrzesz w miarę rano. Potem to już masakra, szczególnie w weekendy. No i uważaj w Tucholi, tam nawet przyczepki łapią zdjęcia z fotoradarów. 8)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 09-07-2015, 17:59   

Tomii napisał/a:
A ja bym jechał A4 na Legnicę, Zielona Góra, Gorzów, Szczecin i dalej.

Popieram. Najdłuższa (724 km), ale najszybsza, szczególnie w nocy.
http://mapy.interia.pl/di...,0,0,normal.day
Po drodze fajnie widać pewien posąg w Świebodzinie ;)

Tu inna konfiguracja, i są 3 trasy do wyboru :
Można dodawać punkty, i stworzyć swoją trasę.

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-07-2015, 18:43   

I drogi jeszcze proste jak stół, oprócz kawałka przed Gorzowem W. i płyt koło Szczecina. Na zachodnie wybrzeże tylko ta droga.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 09-07-2015, 18:53   

Tomii napisał/a:
I drogi jeszcze proste jak stół, oprócz kawałka przed Gorzowem W.

Zawsze można lecieć A4, potem A18 do Olszyny, przekroczyć granicę i jechać do Szczecina po niemieckiej stronie :)

Wybrałem kiedyś tą trasę, jadąc pod Szczecin do Chojny. Była to zima, w Polsce drogi były białe, po niemieckiej stronie zrobiły się czarne...

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-07-2015, 19:52   

apg2312 napisał/a:

Wybrałem kiedyś tą trasę, jadąc pod Szczecin do Chojny. Była to zima, w Polsce drogi były białe, po niemieckiej stronie zrobiły się czarne...

to już trochę przesada jak dla mnie ;)

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 09-07-2015, 21:54   

drexvs napisał/a:
Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ?

To zdecydowanie odradzam. Obwodnica 3city może się korkować o każdej porze dnia i nocy, po zjeździe z obwodnicy ruch tamują kierujący się na Hel. Na 6-tce tłoczno może nie jest, ale pełno wiosek i można się naciąć na fotografów :P
drexvs napisał/a:
Boje się też aby nie zaliczyć jakiejś skocznej sarenki

Jak masz pecha, to i na autostradzie trafisz, szczególnie nocą.

Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Wysłany: 10-07-2015, 17:50   

drexvs napisał/a:
Pchać się na A1 do samego Gdańska a potem na Koszalin ?

A nigdy w życiu :shock: Jazda autostradami nie daje żadnych oszczędności - ani czasowych, ani finansowych - kolejki na bramkach, nadkładanie odległości i w dodatku wyższe zużycie paliwa na skutek wyższych prędkości.

Ostatnimi czasy robię tak - wpisuję punkt początkowy i docelowy w mapach google:
https://www.google.pl/map...1b1!2b1!3b1!3e0

Wybieram najkrótszą trasę i ewentualnie ją modyfikuję we współpracy z nawigacją - czasami jest to konieczne bo mapy Google lubią poprowadzić np. przez drogę gruntową :P

No więc racjonalizuję trasę odfiltrowując ją z różnych hardcore'ów poprzez ustalenie listy punktów pośrednich. Zazwyczaj nie wychodzi mi trasa dużo dłuższa niż najkrótsza zaproponowana przez Google. Trasa wiedzie zazwyczaj drogami krajowymi i wojewódzkimi.

Nadganianie latem stu kilkudziesięciu km nie ma sensu.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-07-2015, 18:26   

Obywatel napisał/a:
Jazda autostradami nie daje żadnych oszczędności - ani czasowych, ani finansowych - kolejki na bramkach, nadkładanie odległości i w dodatku wyższe zużycie paliwa na skutek wyższych prędkości.
Ciekawy wniosek, a próbowałes przejechać dystans trasa mieszaną a autostradą niekoniecznie na limicie prędkości :?: Pomijając fakt, że autostrady płatne sa bardzo drogie jak na nasze realia, sumarycznie najgorsza w jeździe autostrada jest rutyna. Tyrpać się przez miasta, zaliczać duża ilośc skrętów, postojów, etc , znajomi zawodowcy robili takie porównanie i względy eksploatacyjne na drogach poza autostradą, ekspresówką, etc potrafią być dotkliwe dla portfela, dodatkowo nikt nie każe jechac autostrada 140km/h możesz jechac smiało 100km/h i mandatu za to nie dostaniesz ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Wysłany: 10-07-2015, 18:50   

robertdg napisał/a:
autostrady płatne sa bardzo drogie jak na nasze realia

robertdg napisał/a:
najgorsza w jeździe autostrada jest rutyna

Te argumenty + nadkładanie odleglości i stanie na bramkach to jest to, co najbardziej zniechęca mnie do autostradowej jazdy.

robertdg napisał/a:
Tyrpać się przez miasta, zaliczać duża ilośc skrętów, postojów, etc

Jadąc na urlop to dla mnie nie problem - lubię sobie jechać spokojnie i bez pośpiechu, a także mieć możliwość postoju wtedy, kiedy chcę.

robertdg napisał/a:
dodatkowo nikt nie każe jechac autostrada 140km/h możesz jechac smiało 100km/h i mandatu za to nie dostaniesz

A kto by miał na to cierpliwość :?: :lol: Jak już jechać autostradą, to trzeba dać ognia :twisted:

I właśnie dlatego jeżdżę zwykłymi drogami - tam jadę rozsądniej niejako z przymusu :wink: Autostrady niestety prowokują do szybkiej jazdy.

[ Dodano: 10-07-2015, 18:17 ]
I jest jeszcze jeden argument - autostrady skutecznie omijają mój region - tj. Pomorze Środkowe - więc jakby naturalnie jest mi nieporęcznie się nimi poruszać i zawsze wiąże się to z nadkładaniem drogi. A więc autostrady omijają mnie, a ja je.

Drażni mnie to, że rządzący tym krajem każą mi jechać przez Trójmiasto za każdym razem kiedy wracam z południowej i centralnej Polski. Mieszkańcy Pomorza Środkowego dziękują uprzejmie za takie "udogodnienie" - mamy swoje drogi - nie najlepsze, ale przynajmniej nie zmuszają do nadkładania znacznych odległości. Warszawa myśląc o północnej Polsce widzi jedynie Gdańsk. Nawet Szczecin jest odcięty od polskiej sieci autostrad.

Odpowiedz do tematu