Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zapytanie o opinie zakupu mitshubishi outlander 2
Autor Wiadomość
sebastian20 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi outlander 2.0
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-10-2015, 14:50   zapytanie o opinie zakupu mitshubishi outlander 2

Witam mam okazję kupic mitshubishi outlandera od znajomego rok produkcji 2007, 2.0 turbo diesel z przebiegiem 230 000 km .Każdy odradza mi zakup tego autka z silnikiem 2.0 turbo diesel firmy volgswagena ponieważ po 200 000 wysiadają pompo wtryski i sprzęgło 2masowe i że koszty naprawy są bardzo wysokie. Czy jest to prawda bo bardzo się napaliłem na ten samochud jako atko rodzinne.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje pozdrawiam sebo :D .

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 14-10-2015, 23:28   

Ja bym nie brał. Jak diesel to 2.2 i ten od PSA lub benzynę 2.4, chyba że może więcej palić, to v6.

krecisie 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 15-10-2015, 08:15   

Witaj, ja mam ten sam silnik i rocznik. Przebieg 180 tys.
Rownież miałem duże obawy przed zakupem co do tego akurat silnika ale okaząło sie że niepotrzebnie.
Przynajmniej na razie jestem zadowolony. A swoją drogą to mysle że dwumasę to miał wymienianą już wczesniej skoro auto ma zrobione 230 tkm..W moim dwumasa padła przy 160 tkm.
Inna sprawa dwumasa pada z czasem w kazdym dieslu ..mercedesy sie psują a mitsu sie nie bedzie psuć?
Szerokości
Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 15-10-2015, 08:54   

sebastian20 napisał/a:
Każdy odradza mi zakup tego autka z silnikiem 2.0 turbo diesel firmy volgswagena ponieważ po 200 000 wysiadają pompo wtryski i sprzęgło 2masowe i że koszty naprawy są bardzo wysokie.
Silnik 2.0 ma wady, ale w porównaniu do wszystkich innych jest najtańszy w naprawie. wymianę wtryskiwaczy, koła dwumasowego, tarczy sprzęgła zamkniesz w 10kzł i masz spokój na kolejne 200kkm. Mowa oczywiście o częściach nowych i dobrych zamiennikach. Chociaż wtryskiwacz Bosch to nie zamiennik tylko ten sam ze sprzedaży bez pośredników ASO ;) . Ja w swoim wymieniałem sprzęgło i dwumasę po 80kkm i przy 155kkm zamiennik nie dawał żadnych oznak zużycia. Tak samo też jak oryginalne od początku wtryskiwacze.
Praktycznie niemal w każdym dieslu 150-200kkm to granica wytrzymałości dwumasy, chyba że ktoś jeździ dużo tras to może to podwoić. A wtryski - jedno tankowanie może je załatwić. BTW silnik 2.2 teź nie jest żadnym superhiper. Były już żale na forum przy -15st. ;) , a panzerwageny odpalały i jeździły dostarczając niezapomnianych wrażeń akustycznych ;)

sebastian20 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi outlander 2.0
  Wysłany: 15-10-2015, 15:13   Dziękuje

Dzięki za odpowiedzi jeżeli by ktoś coś jeszcze dożucił to bardzo proszę. Jak go kupię to się odezwę i też podzielę się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam sebastian.

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 16-10-2015, 08:42   

Przedmówcy mają rację - po 200 000 w każdy dieslu jest to wymiany: dwumasa, sprzęgło, turbina i parę innych drobiazgów.
Z typowych usterek dla tego silnika można wspomnieć o pęknięciach głowicy, co skutkuje ubywającym płynem chłodniczym (nie do stwierdzenia przy kupnie, musiałbyś przejechać jakieś 1000 km), natomiast pompowtryski i pompa oleju należą do "lepszego sortu" niż w silnikach montowanych w Passtach i Touranach.
bonito

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 16-10-2015, 10:53   Re: zapytanie o opinie zakupu mitshubishi outlander 2

sebastian20 napisał/a:
Witam mam okazję kupic mitshubishi outlandera od znajomego rok produkcji 2007, 2.0 turbo diesel z przebiegiem 230 000 km .Każdy odradza mi zakup tego autka z silnikiem 2.0 turbo diesel firmy volgswagena ponieważ po 200 000 wysiadają pompo wtryski i sprzęgło 2masowe i że koszty naprawy są bardzo wysokie. Czy jest to prawda bo bardzo się napaliłem na ten samochud jako atko rodzinne.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje pozdrawiam sebo :D .

i taka mała ciekawostka jeśli chodzi o pompe oleju - jest na łańcuszku a nie na imbusie jak w innych silinikach ze stajni VW, co praktycznie eliminuje możliwość zatarcia silnika.
Imbus z czasem się wycierał, pompa oleju traciła napęd, brak smarowania silnka i kaput.

visitor 
Forumowicz

Auto: Mercedes
Wysłany: 16-10-2015, 19:21   

A kolo zębate traci ząbki i łańcuszek przeskakuje ? :)

jurellas 
Forumowicz

Auto: outlander 2008 2.0DiD
Wysłany: 01-11-2015, 20:15   

Z tymi ząbkami i przeskakującym łańcuszku to żarcik czy jakaś prawdziwa historia ? :-)

visitor 
Forumowicz

Wysłany: 01-11-2015, 21:41   

Outki maja napęd pompu oleju na łańcuszku tak? Skoro nie imbusikiem to łańcuchem. I w kole wycierają się ząbki aż łańcuch przeskakuje. Zaczerpniete z forum audi

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-11-2015, 22:10   

Nie było opisywanych takich przypadków na forum. A i na forum Octavii nie spotkałem takiej informacji przy silnikach BKD czyli zbliżonych do Outkowych BSY.

krecisie 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 02-11-2015, 06:14   

Straszycie gościa niepotrzebnie... Nie ma maszyn nie do zdarcia trzeba sie cieszyć że jest na łańcuszku , że pompki sa żywotniejsze niż w passatach , przecież to fajne auto i większości ludziom dobrze służy
Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'

visitor 
Forumowicz

Wysłany: 02-11-2015, 11:58   

krecisie napisał/a:
Straszycie gościa niepotrzebnie...

Poprostu głośno myślę. Nie ma co się bać jeśli po zakupie zdejmiemy mise i obejrzymy mechanizm napędzający pompe oleju.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-11-2015, 12:57   

visitor napisał/a:
Nie ma co się bać jeśli po zakupie zdejmiemy mise i obejrzymy mechanizm napędzający pompe oleju.
w ten sposób to należałoby cały samochód rozbierać i oglądać mechanizmy. Jeśli w silnikach BSY i bliźniaczych BKD praktycznie nie występują problemy z napędem pompy oleju to jaki jest sens oglądania? Zwłaszcza przez laika?

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 02-11-2015, 14:01   

rezon napisał/a:
w ten sposób to należałoby cały samochód rozbierać i oglądać mechanizmy. Jeśli w silnikach BSY i bliźniaczych BKD praktycznie nie występują problemy z napędem pompy oleju to jaki jest sens oglądania? Zwłaszcza przez laika?
dokładnie tak ,te silniki nie miały takich wad jak silniki wv

Odpowiedz do tematu