Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KENWOOD KDC-PSW9524... ?
Autor Wiadomość
xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2007, 14:15   KENWOOD KDC-PSW9524... ?

KENWOOD KDC-PSW9524 - mam takie sprzęcik w autku, ale jako, że jestem zieloony w temacie, kilka opinii starych wyjadaczy by się przydało... Zwłaszcza wyjaśnienie funkcji (srs, etc). Z netu wygląda, że radio niezłe, ale basy mnie nie porażają... generalnie w sumie jakoś ich zupełnie nie słyszę, no chyba, że podgłośnię mocno dźwięk, pomimo max. doładowani ich w opcjach, etc.
W autku mam też tweetery, oprócz tego chyba standard jak na galanta EA... Pomóżcie dobrzy ludzie z okiełznaniem tego 'czegoś', bo ja się w opcjach gubię. A chciałbym słuchac sobie dobrych dzwięków, nie głośno - tak, aby nie zagłuszać odgłosów natury, ale żeby jednak basy było słychać. Aż tak źle chyba ze standardem nie jest w tym autku, u ojca w accordzie na zwykłych głośnikach i stockowym radiu basiki ładnie brykają, a u mnie mizeria, takie jakieś... miałkie to wszystko.
Przeczytałem wątek trociniarza, to tak nawiasem :)

Ogólny opis radyjka tutaj :
http://cokupic.onet.pl/28...41,produkt.html

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 15:27   

xor napisał/a:
Z netu wygląda, że radio niezłe, ale basy mnie nie porażają...

Musze Cie rozczarować...ono tylko wyglada na niezłe ( choć wygląd to kwestia gustu )

xor napisał/a:
A chciałbym słuchac sobie dobrych dzwięków, nie głośno - tak, aby nie zagłuszać odgłosów natury, ale żeby jednak basy było słychać

To proponuje zresetować radio, tj wyłaczyc wszystkie "LAUDY, Equalizery" i inne badziewia które zniekształacja tylko dzwięk. Po raz kolejny musze Cie zmartwić niestety, ponieważ fabryczne nagłośnienie w aucie, nie da Ci niestety przyjemnosci ze słuchania muzyki, i nie da tu nic nawet najlepsza jednostka, w ktorej na próżno bedzie krecił basami itd. Podstawa to głośniki przednie, i to powie Ci każdy, dodatkowo, musza być poprawnie zamontowane. A zupełnie na marginesie, jak masz jakiegoś napaleńca na tego Kenwooda, to opychaj go ino raz :)

pozdr,
Kuba

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-03-2007, 18:06   

xor napisał/a:
basy mnie nie porażają... generalnie w sumie jakoś ich zupełnie nie słyszę
Koleś miał Kenwooda nowego z mp3 i więcej leżał w serwisie niż go używał. I z wyglądu tragedia. Nikomu się nie podobał. To Twoje akurat mnie się podoba. Co do basów to ich po prostu nie szło wydobyć z tego radio. To było jakieś nieporozumienie. Było 4x50W. Ja miałem wtedy zwykłe JVC, chyba KD-S7R, na CD/CD-R, wygląd do przyjęcia. A jeśli chodzi o basy to moje grało (i szło je ustawić) o niebo lepiej. Kenwood był jakby z innej epoki, choć o połowę droższy i kilka lat młodszy. W ogóle moim zdaniem JVC fajnie gra (dobry stosunek jakości do ceny). Tamten Kenwood dostał na koniec 2 razy z pięści (gdy zaczął czytać jedną płytę na dziesięć) i skończył u kolegi w tapczanie :mrgreen:

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 21:06   

Witam,
Tak na prawdę to ten Kenwood był jednym z wyższych modeli tego producenta i uważam, że nadaje sie na jednostkę sterującą na początek...Posiada kilka funkcji, które czynią go atrakcyjnym...(pojęcie względne).
Co do odtwarzanej muzyki, to raczej będziesz miał coś poprzestawiane w tym radyjku,ale dla lepszego odsłuchu powinieneś również pomyśleć o wymianie seryjnych głośników i zasileniem ich zewnętrznym wzmacniaczem...

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 02-03-2007, 22:11   

No właśnie, 3 lata temu kosztował około 3500PLN, więc ciężko mi wyobrazić sobie, że to pasztet... Sprzedawał nie będę, dostanę może 1k, więc nie ma sensu. Pobawię się nim jeszcze.
Ale jak w pierwszym poście - moglibyście mi wyjaśnić co to są te całe srs wow, sytem q, etc ?
Bo do konfiguracji jest tysiąc-pięćset-sto-osiemset opcji, a nie mam bladego pojęcia co jest co. Pomimo, że mam instrukcję.

Jakby co tutaj trochę info o jego opcjach:
http://www.justkenwood.co.../kdcpsw9524.asp
tutaj trochę więcej, ale po niemiecku
http://www.ciao.de/Kenwoo...4__Test_2828701
tutaj zostało zaliczone do klasy super
http://audiophile.pl/n/13_jakie_radio_wybrac_

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 03-03-2007, 10:55   

Więc tak:
1. Na początek sprawdź raz jeszcze połączenie przewodów głośnikowych w kostce ISO z
przewodami radioodtwarzacza. Jeżeli połączysz przewody na odwrót (plusowy z
minusowym) automatycznie kasujesz niskie częstotliwości i głośnik gra w Twoim
odczuciu mizernie.
2. Ten model posiada regulację parametrów częstotliwości dla strefy przedniego
nagłośnienia, tylnego, subwoofera. Być może jest uruchomiona jedna z nich i przód
gra jako zestaw średnio-wysokotonowy. Nie powiem jak znaleźć (nie miałem w
rękach).
3. Funkcja SRS to podobieństwo układów innych radioodtwarzaczy. Coś w rodzaju
Surround + korekcje dźwięku (rozbudowane LOUD). Tak dla poprawy samopoczucia
kupującego :P
Funkcja EQ... to poprostu equalizer graficzny (regulacje ręczne wysokich, średnich i
niskich tonów).

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 23:56   

xor napisał/a:
No właśnie, 3 lata temu kosztował około 3500PLN, więc ciężko mi wyobrazić sobie, że to pasztet...

Nie zawsze drożej znaczy lepiej....tzn zazwyczaj tak jest :biggrin: ale w tym przypadku nie.

Nie to żebym się czepiał biednego Kenwooda, on ma przyzwoite modele, ale w tym przypadku, radzę Ci podjechać gdzieś do kolegi, ktory ma Alpine...starszą linię Clariona albo cos z wyższych Pioneerów, wyjąć swoje radio włożyć jego i wnet zrozumiesz w czym rzecz, tak samo szybko zapragniesz sprzedać owego Kenwooda.

Rady Serka są bardzo pomocne, jedyne co przychodzi mi do głowy to za wysoko scięta góra filtrem HPF ( chociaz nie dam głowy ze takowy posiada) ale nadal bede sie trzymał swojej wersji czyli TEN Kenwood + fabryczne głośniki = brak basu, góry, środka i ogolnie bedzie lipa.

pozdr,
Kuba

[ Dodano: 04-03-2007, 00:02 ]
xor napisał/a:
Ale jak w pierwszym poście - moglibyście mi wyjaśnić co to są te całe srs wow, sytem q, etc ?
Bo do konfiguracji jest tysiąc-pięćset-sto-osiemset opcji, a nie mam bladego pojęcia co jest co. Pomimo, że mam instrukcję.

Widzisz bo tak jest, jak w radiu napchają Ci bezużytecznych pierdół z którymi nie wiadomo co zrobić, bo przełączając je, ma się wrażenie, że albo płyta jest źle nagrana, albo ma się złe głośniki albo nie ma żadnej różnicy bo i tak bywa. Jesli masz ochotę na zabawę i producet tego odtwarzacza nie oszukał kupujących to włączając poszczególne funcje powinines czuć różnice " na słuch" bo po co kumuś funkcja 3d surround skoro nie czuje zadnej różnicy, ale w instrukcji napisali ze ta funckcja za to odpowiada. :wink:

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 05-03-2007, 12:55   

A miałeś coś do czynienia z nim ? To radyjko jest nie lata rzadkością na naszym rynku. Może z innym, podobnym modelem ?
Oczywiście nie zawsze co droższe to lepsze, no ale jednak na logikę Kenwood nie mógł sobie pozwolić na wystawienie megapaszteta jako swojego flagowego produktu... A inne, tańsze mieć lepsze.

Ogólnie gra nie najgorzej - oczywiście nie biorąc pod uwagę basów...
Filtry oczywiście ma, aczkolwiek nie wiem jeszcze jak je wyregulować.
Jak na razie wyłączyłem zaawansowany system regulacji dzwięku (gdzie można regulować stopień narastania basu, jego 'ostrość', eq. Analogiczne ustawienia są dla średnich i wysokich tonów. I przyznam że jest odrobinę chyba lepiej.
Z ustawień oprócz 2 strefowości ma spec. ustawienia na zewn. wzmacniacze basów, i inne bajery.

Ale jak na razie muszę sprawdzić co napisał Serek. Może tu leży problem...
A potem co najwyżej wytłumię (czy jak to się nazywa) przednie drzwi i ew. wstawię porządniejsze głośniki.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2007, 13:08   

Sprawdź podstawowe elementy. Później zrób reset radioodtwarzacza (odłącz zasilanie lub użyj funkcji Reset). Jak uruchomisz radioodtwarzacz po resecie to najpierw posłuchaj jak gra a następnie włącz LOUD (zwykłą funkcję, nie kręć filtrami). Jeżeli nie ma większej różnicy to znaczy, że faktycznie jest coś nie tak z radioodtwarzaczem. Nie zrzucaj winy na głośniki, no chyba że są uszkodzone (sprawdź wizualnie od spodu łączenie membrany z zawieszeniem).
U mnie nadal grają seryjne w desce a mimo to jest przyjemnie. Obecnie radio Becker.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 05-03-2007, 13:29   

Na początek może przejadę się na spotkanie w Krakowie w ten weekend i porównam z maszynkami innych ludków :)

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2007, 14:40   

Cytat:
Na początek może przejadę się na spotkanie w Krakowie

Nie będzie się czym pochwalić, niestety. Słoneczko ładnie świeci - aż się prosi o robótkę przy misiu.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 05-03-2007, 14:55   

eee... coś ni w ząb nie jarzę Twojej ostatniej wypowiedzi :)

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2007, 15:36   

Mówi się trudno. Napisałem, że powinieneś najpierw zrobić porządek z tym radiem. Zanim pojedziesz się chwalić.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 05-03-2007, 16:10   

Chwalić ? A gdzież to ja chciałem się chwalić ? Porównać nie jest synonimem chwalić.
A porównać bo może wcale źle nie gra, a takie basy jakie mam są wszystkim co można osiągnąć na głośnikach w standardzie galanta EA...

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 21:32   

xor napisał/a:
A miałeś coś do czynienia z nim ? To radyjko jest nie lata rzadkością na naszym rynku. Może z innym, podobnym modelem ?
Oczywiście nie zawsze co droższe to lepsze, no ale jednak na logikę Kenwood nie mógł sobie pozwolić na wystawienie megapaszteta jako swojego flagowego produktu... A inne, tańsze mieć lepsze.

Miałem, inaczej bym się w ogole nie odzywał. Bardzo się myslisz, bo starsze modele Kenwooda grały o niebo lepiej, a model o ktorym mowimy jest wart na rynku wtórnym około 400-500zł i nie łatwo znaleźć na niego kupca, co mówi samo za siebie uważam, to już chyba wystarczająco obrazowy opis. Błednie odbierasz moje podpowiedzi.

xor napisał/a:
Filtry oczywiście ma, aczkolwiek nie wiem jeszcze jak je wyregulować.

Najlepiej je wyłącz, filtry maja sens w przypadku zgrywania przodu z subwooferem.

xor napisał/a:
A potem co najwyżej wytłumię (czy jak to się nazywa) przednie drzwi i ew. wstawię porządniejsze głośniki.

Póki tego nie zrobisz, niestety każde radio będzie grało podobnie słabo, to podstawa jakiegokolwiek grania.

pozdr,
Kuba

Odpowiedz do tematu