Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Falowanie obrotów na zimnym silniku
Autor Wiadomość
pqam 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt cz2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-04-2016, 22:33   Falowanie obrotów na zimnym silniku

Witam,

Mam Colta 2011 1.3 70 kW. Oczywiśće brak błędów. Podczas startu nie rozgrzanego auta obroty falują raz mniej raz bardziej, potem coraz mniej aż do rozgrzania silnika i pewnie wtedy jest już to nie widoczne czasem delikatnie podskoczą. Wymieniony MAP sensor i czujnik położenia wałka rozrządu - przepustnica wyczyszczona. Wiem że jest to typowa przypadlość i może ktoś rozwiązał tą usterke. Czy trzeba kalibrować przepustnice po czyszczeniu czy wystarczy pozostawić auto na wolnych obrotach do rozgrzania?Bedze wdzięczny za pomoc.

Pozd

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 07-04-2016, 07:41   

Przyszło mi na myśl, że na falujące obroty może mieć wpływ silniczek krokowy(ma wpływ na obroty na zimnym silniku). Może jego przeczyść lub lewe powietrze raczej nie wchodzi w grę bo by cały czas falowało, a tutaj tylko na zimnym, zapewne jakiś drobiazg, może któryś czujników.

shreku 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt VI
Wysłany: 07-04-2016, 22:10   

A czy coś jeszcze masz włączone? Nadmuchy, klima?
U mnie przy włączonym wiatraku na zimnym silniku też delikatnie falują, jak wyłącze nadmuch cudownie ustaje...

pqam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 00:43   

Witam
Bez odbiorników też faluje i to czasem lubią poskakać tak ze 150 rpm zaraz na początku jak nie rozgrzany. Odpalam trzyma jakieś 1450 potem zaczyna skakać aż do 1000 bo lambda sie rozgrzewa i zaczyna brać udział w dawkowaniu paliwa widać delikatne skoki. niewiem czyżby oprogramowanie? Nie mam pomysłu.

Pozdrawiam

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-04-2016, 06:51   

Może sprawdź napięcie na lambdzie, może siada powoli, ewentualnie przeczyśc silniczek krokowy.

Shreq - sprawdź ładowanie i w jakim stanie masz aku. Może nie daje rady na początku gdy jest zimny i delikatnie skaczą skoki.

pqam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-04-2016, 10:54   

Ladowanie 14,5 V sprawdzone, aku ok lambda też pracuje w zakresie - jedyne co to przed rozgrzeniu mam skoki na wykresie położenia przeputnicy - tylko teraz pytanie czy to ECU czy krokowy lub czujnik położenia jak wciskam pedał gazu to wykres liniowy. Wszystko czyszczone i smarowaane.

maramass 
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz
Wysłany: 11-05-2016, 21:28   

hej jestem nowy na forum mam podobny problem z obrotami z tym że wywaliło mi błąd czujnika temp. zasysanej skasowałem przemyłem złącze elektryczne ale obroty dalej falują na kompie pokazuje 13-14-15-17-14-15 itp. po tygodniu znowu to samo dodam że przemywałem wcześniej przepustnicę ale bez demontowania . proszę o radę. :(

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2016, 14:54   

A weryfikowałeś pozostałe uwagi wpisane powyżej?
Może masz jakieś specyficzne objawy, i co to za colt i od kiedy go masz?

maramass 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-05-2016, 06:32   

hej colt cz 1.3 95 km 2006 mam do od grudnia problemy zaczeły sie ponad miesiąc temu komputer raz pokazał błąd kąta przepustnicy więc otworzyłem i przeciścilem w środku ile się da ale bez demontowania. obroty dalej lekko falowały na zimnym teraz wywaiło mi błąd czujnika tem. zasysanego powietrza

[ Dodano: 14-05-2016, 06:34 ]
a co tojest silniczek krokowy i gdzie go znajdę?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-05-2016, 07:59   

maramass napisał/a:
a co tojest silniczek krokowy i gdzie go znajdę?

Przeważnie jest wkręcony w przepustnicę ale u ciebie chyba jest już sama elektronika :wink: .

maramass napisał/a:
obroty dalej lekko falowały na zimnym teraz wywaiło mi błąd czujnika tem. zasysanego powietrza

A w tym kierunku coś działałeś :?:

maramass 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2016, 08:02   

no włąśnie nie można go umyć czy coś , bo juz go namierzyłem tylko nie wem co robić :?:

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2016, 07:33   

Ciekawi mnie jak problem został rozwiązany? co było przyczyna falowania obrotów na zimnym silniku? Silnik korokowy, przepustnica, czujnik jakiś?

maramass 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-05-2016, 08:38   

Hej przemylem czujnik tem. Zasysanego powietrza (był starsznie brudny) nic to nie dało dalej obroty faluja a na kom.temperatura zas. powietrza kosmos raz 10 raz 20 a za chwile jeszcze cos innego zamierzam zamowic nowy wymienic i zobaczymy :?:

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-05-2016, 19:55   

Daj znać jak udało Ci się rozwiązać problem.
Ja na starcie auta mam ok 1300-1400 obr po ok 2-3 min maleje do 1000 a po kolejnej 1 min staje w miejscu na ok 900 obr. czy tak ma być? Rozumiem że leci na ssaniu ale tak długo 3 min?

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 17-05-2016, 21:12   

Mniej więcej tak to wygląda... im zimniej tym zdaje się dłużej

Odpowiedz do tematu