Opony L300 |
Autor |
Wiadomość |
elczysta
Nowy Forumowicz
Auto: L300
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 26-06-2016, 16:39 Opony L300
|
|
|
Dzień dobry przede wszystkim,
Jakiś rok temu zostałem szczęśliwym posiadaczem L300 4wd '93.
Auto jest w dość kiepskim stanie ale plany mam ambitne. W przeciągu najbliższych tygodni zamierzam auto ogarnąć blacharsko i mechanicznie na tyle, żeby bezpiecznie się nim poruszać i przynajmniej zatrzymać postęp korozji.
Przy okazji muszę zakupić komplet nowych opon i marzy mi się BFG AT 235/75/15... pytanie tylko czy wejdą
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

Auto: L300'90 , Subaru Forester
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 48 Skąd: Iceland
|
Wysłany: 26-06-2016, 19:44
|
|
|
Spokojnie wejdą , u mnie siedzą 32x11,5 cala i wcale dużo ciąć nie musiałem
Fote jakąś wrzuć jak już założysz... |
_________________ Subaru Legacy>Pajero Sport>Land Rover Discovery 2>Subaru Forester i Mitsu L300
 |
|
|
|
 |
elczysta
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-06-2016, 22:54
|
|
|
Dzięki wielkie. Na razie auto wygląda jak na zdjęciu poniżej (tu w towarzystwie T3 mojego kumpla)
Czeka mnie jeszcze droga z Norwegii do Polski i mam nadzieję, że się bez przygód obędzie.
Przy okazji okazało się, że mój egzemplarz nie posiada LSD i się zastanawiam czy ciężko to przeszczepić? Pasuje od Pajero II?
 |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

|
Wysłany: 12-07-2016, 00:54
|
|
|
elczysta napisał/a: | Dzięki wielkie. Na razie auto wygląda jak na zdjęciu poniżej (tu w towarzystwie T3 mojego kumpla)
Czeka mnie jeszcze droga z Norwegii do Polski i mam nadzieję, że się bez przygód obędzie.
Przy okazji okazało się, że mój egzemplarz nie posiada LSD i się zastanawiam czy ciężko to przeszczepić? Pasuje od Pajero II?
Obrazek |
Jestes pewien ,ze nie masz ? Sprawdzales na lewarku ?
Jesli nie masz to nie ma sensu wkladac lsd , lepiej wlozyc difflockera np z arb - te same klocki co dla pajero. Coby nie gadac lsd nigdy nie bedzie to samo co sztywne spiecie .
ps Super auto
Pozdro |
_________________ Subaru Legacy>Pajero Sport>Land Rover Discovery 2>Subaru Forester i Mitsu L300
 |
|
|
|
 |
boski2
Forumowicz
Auto: Delica 92 td automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-07-2016, 14:52
|
|
|
witam
podpinam się do tematu.
christcrusher napisał/a: | Spokojnie wejdą , u mnie siedzą 32x11,5 cala i wcale dużo ciąć nie musiałem
|
planuje coś w podobie i to już niedługo. czy masz może jakieś foteczki co ciąłeś? |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2016, 23:37
|
|
|
boski2 napisał/a: | witam
podpinam się do tematu.
christcrusher napisał/a: | Spokojnie wejdą , u mnie siedzą 32x11,5 cala i wcale dużo ciąć nie musiałem
|
planuje coś w podobie i to już niedługo. czy masz może jakieś foteczki co ciąłeś? |
Nie ma co focić , drzwi musiałem podciąć ot co , aha i nie mam stopni bo rdza zeżarła ,ale zaraz coś muszę dorobić bo żona mi narzeka przy wsiadaniu.
Tak więc by gumy zmieścić w zasadzie za dużo nie trzeba , chociaż dopiero teraz po założeniu nowych resorów i podciągnięciu przodu na drążkach całość wygląda dobrze a i wykrzyże będą bezbolesne. |
 |
|
|
|
 |
boski2
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2016, 08:32
|
|
|
christcrusher, a jakie masz et w tych felgach. ja chcę wysunąć je maksymalnie na zewnątrz ale trzeba uważać na odsuwane drzwi z tyłu. mnie po pomiarach wyszło że et 0 to wszystko co można żeby potem między odsuniętymi drzwiami a oponą zostało około 1 centymetra.
Potwierdzisz to czy gdzieś się pomyliłem? |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

|
Wysłany: 28-07-2016, 08:53
|
|
|
boski2 napisał/a: | christcrusher, a jakie masz et w tych felgach. ja chcę wysunąć je maksymalnie na zewnątrz ale trzeba uważać na odsuwane drzwi z tyłu. mnie po pomiarach wyszło że et 0 to wszystko co można żeby potem między odsuniętymi drzwiami a oponą zostało około 1 centymetra.
Potwierdzisz to czy gdzieś się pomyliłem? |
Ahhh rzeczywiście , drzwi wymagają przeróbki ,ale nie jest to coś trudnego. Znajdziesz instrukcje w necie. Przeobić trzeba te suwadło z rolkami , reszta pozostaje bez zmian. Krótko mówiąc musisz zrobić coś jakby rozkładane suwadło , i trochę wyciąć miejsca na to w drzwiach.
Prosta sprawa dla kogoś kto ma jakieś pojęcie o obróbce metalu
tu masz fote:
p.s. juz znalazlem linka na youtube , mozesz zerknac
l300 sliding door extender |
 |
|
|
|
 |
boski2
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2016, 10:15
|
|
|
oooo... no i pięknie dziękuję
teraz można poszaleć |
|
|
|
 |
Pastor
Nowy Forumowicz
Auto: L300 4WD 2,5TD
|
Wysłany: 28-07-2016, 14:24 Re: Opony L300
|
|
|
elczysta napisał/a: | BFG AT 235/75/15... pytanie tylko czy wejdą
|
Te wchodzą bez chirurgii. Sam na takich jeżdżę.
Jak to auto jedzie po czarnym na 32"? 2,5TD ma jeszcze szanse popchać to po górę? |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

|
Wysłany: 28-07-2016, 19:55 Re: Opony L300
|
|
|
Pastor napisał/a: | elczysta napisał/a: | BFG AT 235/75/15... pytanie tylko czy wejdą
|
Te wchodzą bez chirurgii. Sam na takich jeżdżę.
Jak to auto jedzie po czarnym na 32"? 2,5TD ma jeszcze szanse popchać to po górę? |
Hmmm popierdziela jak mały helikopter , ale... ja mam bendzyniaka |
 |
|
|
|
 |
Pastor
Nowy Forumowicz
Auto: L300 4WD 2,5TD
|
Wysłany: 29-07-2016, 07:36 Re: Opony L300
|
|
|
Noo te dwadzieściapare patatajów więcej to już coś.
Teraz przy wyprzedzaniu TIRa mam czas podlać geranium które mi rośnie za siedzeniem jako odświeżacz powietrza
Gazowałes swojego? Jaką największą butle można wsadzić w miejsce po zapasówce? |
|
|
|
 |
christcrusher
Forumowicz

|
Wysłany: 29-07-2016, 09:24 Re: Opony L300
|
|
|
Pastor napisał/a: | Noo te dwadzieściapare patatajów więcej to już coś.
Teraz przy wyprzedzaniu TIRa mam czas podlać geranium które mi rośnie za siedzeniem jako odświeżacz powietrza
Gazowałes swojego? Jaką największą butle można wsadzić w miejsce po zapasówce? |
Zero gazu z dwóch powodów:
- nie toleruję gazu , bendza jest optymalnym środkiem do silnika
- nawet gdybym tolerował to na Islandii LPG po prostu nie ma , jedyny gaz stosowany jako alternatywa dla paliwa i sprzedawany na wyspie to metan. O ile instalacja podobna to ilość gazu w butlach śmiesznie mała (po prostu skompresowany gaz a nie ciekły) , zupełnie nie nadaje się do stosowania w turystyce ze względu na przebiegi. |
 |
|
|
|
 |
elczysta
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-08-2016, 20:27
|
|
|
... wracając do opon to ostatecznie padło na yokohama 225/80/15. Pasują idealnie.
Przy okazji pytanko. Czy w profilu widocznym na poniższym zdjęciu oryginalnie były dziury? U mnie były pognite jak kupiłem auto i zastanawiam się czy nawiercić otwory...
 |
|
|
|
 |
boski2
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2016, 17:15
|
|
|
elczysta napisał/a: | Przy okazji pytanko. Czy w profilu widocznym na poniższym zdjęciu oryginalnie były dziury? U mnie były pognite jak kupiłem auto i zastanawiam się czy nawiercić otwory...
|
oryginalnie jest jedna dziura.
u mnie wygląda to tak
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4f8ca5c9a5f5b9b6 |
|
|
|
 |
|