Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Służba w Państwowej Straży Pożarnej
Autor Wiadomość
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-11-2018, 18:23   

Olivia napisał/a:
Jaki według Ciebie jest powód wzrostu wypadków ?

Inni użytkownicy ruchu, coraz gorszy stan techniczny pojazdów (zwłaszcza kilkulatków), infrastruktura drogowa.

Płyty poślizgowe, doskonalenie jazdy itp. w tym przypadku jest bez znaczenia.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-11-2018, 08:44   

Bzyk_R1 napisał/a:

Cytat:
a prawko jazdy kat.B mam od 5 lat to już jeździć umiem lepiej niż niejeden tutaj

No faktycznie smutne. Płyta poślizgowa na pewno dała by trochę pokory, chociaż potem się taki młodociany nauczy i znowu będzie uważał się za niezwyciężonego tyle że z trochę większymi umiejętnościami. Może lepiej przeprowadzać doświadczenia z kursantami, że 10km/h czasami to różnica między stłuczką, a urwaną głową... Są takie fajne filmiki. Ale wylewanie wszystkiego na młodocianych kierowców to też niesprawiedliwość. Oczywiście że nie mają umiejętności i z racji nadmiernej prędkości (przekonaniu o niebywałych umiejętnościach) ich wypadki są drastyczniejsze. Tutaj upatrywał bym się tego zrzucania na nich całej winy. Za to starsi kierowcy potrafią czasami doprowadzić do takich sytuacji przez gapiostwo, niedbałość, nie patrzenie po lusterkach itd. itp. że aż się włosy na karku jeżą (ale te wypadki częściej kończą się na stłuczkach, obtarciach lub klaksonie). Kiedyś bym zmiótł takie 2 starsze panie na tamten świat, sytuacji by mnożyć i mnożyć. Za to nigdy mi nic takiego nie wyczynił młodociany kierowca. Ale brawura i agresywne manewry to już co innego... Jedyna zaleta jest taka że czytelność manewrów takiego młodego agresora jest bardzo duża, a starszej osoby tak naprawdę żadna i nie wiadomo co zrobi i co gorsza kiedy. A jak już zrobi to będzie święcie przekonany że to on ma rację (pierwszeństwo spychając Cię do rowu).... Tak że to ma 2 strony medalu.

A infrastruktura drogowa? W moim odczuciu coraz lepsza. S7, S12, S5 to wszystko nowe co ostatnie jechałem, sporo poprawiło. Nawierzchnia coraz lepsza... Stan dróg krajowych też coraz lepszy (jeśli chodzi o nawierzchnię).

Samochody teraz widzę boom na kupowanie torchę młodszych. Takie samochody trochę droższe wymiotło z rynku (moim zdaniem 500+ ma tu wiele do powiedzenia). A nowe są coraz dostępniejsze (niby każdy zarabia coraz więcej a taki Fiat Tipo jest za 40 tys, z roku na rok coraz więcej osób stać na kupienie takiego nowego samochodu). Ale nowszy samochód nie oznacza że będzie mniej wypadków tylko będą mniej groźne dla uczestnikow (bezpieczeństwo pasywne). Są też szybsze, nie dają poczucia prędkości (jedzie się nimi dużo szybciej i czuje bezpiecznie a fizyka się nie zmienia). Samochody teraz mają sporo systemów bezpieczeństw i to bardzo bardzo rozleniwia... Bardzo łatwo zamyślić się wiem po sobie jak się przesiadłem to samochodu który sam przyśpiesza, hamuje, zmienia biegi, światła, wycieraczki, temperaturę, nawet jak jedziesz na długich to nie oślepia tych z przeciwka... To naprawdę daje idealne warunki do zamyślenia się i potem może braknąć tych 500ms żeby zareagować właściwie szczególnie że prawa nóżka na podłodze zamiast na pedale...

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 11-11-2018, 20:39   

Sporo jeżdżę po Polsce i często zjeżdżam z autostrad oraz ekspresówek. Jeszcze wiele czasu minie zanim można będzie napisać że mamy dobre drogi.

Tymczasem do pobicia rekordu pozostało 50 zdarzeń. Mgła robi robotę, smartfony i przeglądanie FB za kierownicą również...

Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 18-11-2018, 14:41   

mkm napisał/a:
Płyty poślizgowe, doskonalenie jazdy itp. w tym przypadku jest bez znaczenia.
Jeżeli tylko nauczy Cię to prawidłowej reakcji to jak najbardziej jest to przydatne, dlaczego sa Państwa w których kurs na prawo jazdy trwa sezonami i prowadzi do obowiazku odbywania szkoleń na torach bezpiecznej jazdy? Dlatego że prawidłowy nawyk w zachowaniu za kierownica jest rzecza trudna do nabycia i tak ważne jest ja zakodowac.
krzychu napisał/a:
Bardzo łatwo zamyślić się wiem po sobie jak się przesiadłem to samochodu który sam przyśpiesza, hamuje, zmienia biegi, światła, wycieraczki, temperaturę, nawet jak jedziesz na długich to nie oślepia tych z przeciwka... To naprawdę daje idealne warunki do zamyślenia się i potem może braknąć tych 500ms żeby zareagować właściwie szczególnie że prawa nóżka na podłodze zamiast na pedale...
Cały postep ale i tez statystyczne gro zdarzen/wypadków drogowych, czuwanie oparte na systemach bezpieczeństwa. Niby udogodnienie ale i przyzwolenie, suma sumarum nie dość że poziom szkoleniowy marny to jeszcze otepienie kierowcy - do tego dojdzie. Móżg jest tak skonstruowany ze aby sie rozwijac potrzebuje stalego przebiegu informacji różnorakich - ok zmierzam do skupienia na drodze, wysoce skupiony czlowiek o dobrych umiejetnosciach za kólkiem, nie doprowadzi do zdarzenia drogowego dopóki nie przekroczy momentu osłabienia organizmu, w takim momencie przerywa jazde, jakis odpoczynek, bez szpikowania kofeina, cukrem, etc. Pytanie czy o takim czymś wspominali na waszym kursie na prawo jazdy?
Bzyk_R1 napisał/a:
Jeszcze wiele czasu minie zanim można będzie napisać że mamy dobre drogi.

Pomijajac te całe autostrady i ekspresówki, wejdzmy na drogi głowne, lokalne, zbiorcze, watpie aby w ciagu 2dekad doczekac sie ich modernizacji, ot chocby podstawowego remontu nawierzchni, dla polowy takich dróg w PL
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 18-11-2018, 15:00   

Nie wiem czy to jakaś zmowa zakładów blacharskich czy plaga ale kolejne służby i kolejne wypadki drogowe. Tym razem honda jazz z 2006r. Miejsce też znane z kilku podobnych "akcji" Oby jak najszybciej spadł śnieg bo to zawsze wpływa na kierujących. Auto oczywiście zastaliśmy na dachu.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...

STOP HYBRID GO LPG

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 18-11-2018, 18:14   

robertdg napisał/a:
wejdzmy na drogi głowne, lokalne, zbiorcze, watpie aby w ciagu 2dekad doczekac sie ich modernizacji, ot chocby podstawowego remontu nawierzchni, dla polowy takich dróg w PL

No ale jakiej zmiany się spodziewacie? Ja pamiętam dojazd do Bielska z mojej rodzinnej miejscowości. Kiedyś (15 lat temu?) było tak że co 2 sezony było coś do wymiany w zawieszeniu skody (bo takie dziury, a w zimie niedośnieżana lodowe bryły albo podziurawiona nawierzchnia łańcuchami). Potem droga doczekała się remontu (wymieniłem wszystko w zawieszeniu i jest spokój do dzisiaj). Potem doczekałem się S1 z Żywca do Bielska (omija sporo miejscowości). Teraz od jakiegoś czasu przed miejscowość przed moją rodziną jest już chodnik, teraz budują w mojej miejscowości chodnik przez cała jej długość. Moim zdaniem z roku na rok wzrasta bezpieczeństwo jazdy, bezpieczeństwo pieszych i skracają się korki i czas potrzebny na pokonanie tych samych km...

W Bielsku doczekałem się też wielu usprawnień i remontów, do tego teraz BB wygląda jak wielki plac budowy, a jak rozkopią jeszcze cieszyńska to z każdej strony będzie się coś działo... Na moim podwórku ciągle się coś zmienia na lepsze...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 19-11-2018, 22:02   

Cytat:
No ale jakiej zmiany się spodziewacie? Ja pamiętam dojazd do Bielska z mojej rodzinnej miejscowości. Kiedyś (15 lat temu?) było tak że co 2 sezony było coś do wymiany w zawieszeniu skody (bo takie dziury, a w zimie niedośnieżana lodowe bryły albo podziurawiona nawierzchnia łańcuchami). Potem droga doczekała się remontu (wymieniłem wszystko w zawieszeniu i jest spokój do dzisiaj). Potem doczekałem się S1 z Żywca do Bielska (omija sporo miejscowości). Teraz od jakiegoś czasu przed miejscowość przed moją rodziną jest już chodnik, teraz budują w mojej miejscowości chodnik przez cała jej długość. Moim zdaniem z roku na rok wzrasta bezpieczeństwo jazdy, bezpieczeństwo pieszych i skracają się korki i czas potrzebny na pokonanie tych samych km...

W Bielsku doczekałem się też wielu usprawnień i remontów, do tego teraz BB wygląda jak wielki plac budowy, a jak rozkopią jeszcze cieszyńska to z każdej strony będzie się coś działo... Na moim podwórku ciągle się coś zmienia na lepsze...
Nie wszędzie jest tak kolorowo jak u Ciebie, jeżeli ktoś jezdzi głownie krajówkami (autostrady, ekspresówki) to ok tam coś się dzieje, ale jak wspomniałem o wczesniejszych kategoriach dróg to naprawde nie jest różowo, oczywiscie biorac pod uwage nie tylko własny rejon zamieszkania ale wiele innych, w róznych czesciach kraju.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 28-11-2018, 16:05   

https://www.youtube.com/watch?v=DytbBgzY9cs

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 05-12-2018, 18:23   

Dzięki Adaś za film!

Trochę mnie nie było na służbie, jakaś SW się trafiła plus zaległy urlop parę dni a chłopaki ciągle działają. Było kilka naprawdę groźnych sytuacji, w tym zdarzenia z poszkodowanymi śmiertelnymi. Może to i dobrze że mnie przy tym nie było. Czasami trzeba nabrać trochę dystansu do tego i się oderwać. Tymczasem dzisiaj wspominam 21-letniego kretyna który urządził sobie rajd po polach i drogach publicznych. Zdjęcie kiepskie, robione z dużym zoomem, bo Seicento leżało daleko w polu, ciężko było dobrze doświetlić. 2,5 promila w wydychanym...

[ Dodano: 31-01-2019, 21:54 ]
7 stycznia 2019 roku rozpoczął służbę w naszej jednostce Ford Tourneo Connect. Aktualny przebieg 357 kilometrów. Auto z 2017 roku z wyprzedaży. Silnik 1.5 duratorq. Jakby to powiedział pan Stonoga...to jest wiecie co. W środku bardzo dużo miejsca nad głową i ogromna konsola. Szyba czołowa podgrzewana i pod specyficznym kątem. Prowadząc ten samochód czujemy się jakby prowadzić autobus. Fajne funkcje radia, łatwo łączy się z telefonem i odtwarza muzykę, niestety jakość audio bardzo mizerna. Zauważyłem że odpadają (!) uszczelki bocznych drzwi przesuwnych, były wciśnięte na jakimś silikonie? Mam nadzieję że jak będę w pracy w poniedziałek to jeszcze nie odpadną i muszę je ratować póki nie zgubione. Ogólnie to nadal czuję niesmak do nowych fordów.

STOP HYBRID GO LPG

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 01-02-2019, 12:56   

Bzyk_R1 napisał/a:
ogromna konsol

też mi się podoba :)

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 16-08-2019, 17:19   

Co robiliście w nocy z 15 na 16 sierpnia? Ja w tę piękną noc zbierałem z asfaltu dwóch Ukraińców 27 i 21 lat odpowiednio 1,0 i 0,5 promila w wydychanym. Panie i Panowie czapki z głów, poległ MOTUR [*]

Wyprzedzając pytania, przeżyli...

[ Dodano: 31-10-2019, 23:07 ]
Sezon na usługi kominiarskie realizowane przez PSP uznajemy za rozpoczęty. :roll:

[ Dodano: 14-12-2019, 07:55 ]
W dniu 13.12.2019 służbę w naszej jednostce rozpoczyna Toyota Corolla rocznik 2019, przebieg 66km.

STOP HYBRID GO LPG

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-12-2019, 08:32   

Myślałem, że chociaż na hybrydę się szarpneliście :P .

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 14-12-2019, 17:21   

Literki, i cyferki na tablicy łudząco podobne są :wink:

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Wysłany: 14-12-2019, 20:18   

Bizi78, co Ty najbiedniejsza wersja. Wszystko okrojone, brak halogenów, koła 15" lakier zwykły biały. Całość kosztowała 76.000pln przy czym 10.000 kosztowało ubranie jej w akcesoria strażackie. Za te pieniądze to spoko opcja.

jacek11, ja nie wiem co te strażaki tak się lubią z tymi cyframi... :wink:

[ Dodano: 21-05-2021, 17:19 ]
Dzisiaj odbył się uroczysty apel z okazji dnia strażaka. Odebrałem z rąk komendanta wojewódzkiego awans na stopień młodszego ogniomistrza. Przy okazji pstryknąłem pamiątkowe foto floty...

STOP HYBRID GO LPG

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 21-05-2021, 17:32   

Gratulacje Krzysztofie =D>

Odpowiedz do tematu