Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] klocki hamulcowe
Autor Wiadomość
sebek76 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma + LPG stag
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-05-2014, 19:58   

Witam ponownie właśnie jestem po wymienie klocków hamulcowych (tył) tylko jest mały problem mianowicie hamulec słabo trzyma czy jest gdzieś jakaś regulacja bo już teraz niewiem co jest grane ?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 05-05-2014, 20:06   

zobacz czy ta dźwigienka przy zacisku hamulcowym od samo-regulatora w czasie zaciągania i zwalniania ręcznego przemieszcza się bo to słaby element tam pod gumową uszczelkę dostaje sie woda całość eroduje i blokuje się w pozycji zaciągniętej efekt jest taki że ręczny łapie bardzo wysoko, napięcie ręcznego reguluje się przy samej dźwigni jest śrubka którą trzeba pokręcić

sebek76 
Forumowicz

Wysłany: 05-05-2014, 20:14   

Byłem teraz zobaczyć jeśli mówisz o tej dźwigience która wypycha tłoczek to z nią wszystko ok zaciąga się i wraca obie strony sprawdzałem ? a jak dostać się do tej śrubki :shock:

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 05-05-2014, 20:59   

sebek76, nic nie kombinuj, na początku będzie słabo trzymać hamulec bo klocki musza się ułożyć do tarczy i się ''dotrzeć''. Tylko na początku nie hamuj gwałtownie bo spalisz klocki :D :D

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

sebek76 
Forumowicz

Wysłany: 05-05-2014, 21:05   

kupiłem klocki TRW GDB1314 ale narazie założyłem je na stare tarcze wiem że błąd chyba jutro pojadę ba tarcze tylko jakie będą dobre do tych klocków TRW w miarę rozsądnej cenie ?

tadek55 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX
Wysłany: 19-05-2014, 07:04   

Witam ,przyszedł czas na wymiane szczęk hamulcowych w mojej cari 18 SOHC,napiszcie jakie polecacie,możektóry wymieniał.Pozd.
Pogorzelica 2015 :)

Ronald 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
  Wysłany: 10-06-2015, 00:03   Re: [Carisma] klocki hamulcowe

Może komuś pomogę, do tarcz 256/45/24 po lifcie pasują klocki GDB1317 TRW: grubość [mm] 15,6; wysokość [mm] 72,7; długość [mm] 130.

FredPL 
Forumowicz

Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Wysłany: 20-11-2015, 23:16   

Odkopuję temacik bo przymierzam się do wymiany tylnych zacisków (trzeci raz w tym roku nie mam ręcznego, do tego tarcza nie bierze całą powierzchnią) to i pewnie polecą nowe klocki, a może i nowe tarcze przyjdzie założyć. Teraz pytanie, co kupić do 1.9 DI-D z 2002 r ?

Myślałem nad klockami Valeo lub ATE i tarczach TRW. Ceny nie są za niskie ? Jak patrzyłem po sklepach to przeważnie wszędzie drożej.

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 20-11-2015, 23:32   

ATE sobie odpuść, bo strasznie pylą. TRW - ok, nie ma z nimi problemu. Jednak jeśli ja miałbym coś kupować na Twoim miejscu to brałbym EBC BlackStuff albo MINTEX - do zwykłej jazdy genialne klocki.
Pytanie z innej beczki - kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy?

Jesli zacisk jest dobrze zregenerowany i poskładany na odpowiedni smar (oraz jeśli się używa ręcznego) to nie powinien stanąć.
Mam nadzieję, że nie smarujesz prowadnic do zacisków i nie zakładasz klocków na smar miedziany?!

_

FredPL 
Forumowicz

Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Wysłany: 20-11-2015, 23:56   

Zaciski niby były robione przez poprzedniego właściciela jeszcze także co i jak było robione nie wiem. Ja jedynie po zakupie wymieniłem klocki i zdaje się, że na taką blaszkę z tyłu klocka poszła pasta miedziana czy coś takiego. W każdym razie zaciski są całe po wierzchu mocno skorodowane w przeciwieństwie do przednich, które wyglądają niemal jakby z fabryki wyjechały. Do tej pory jedynie co to czyściłem je z grubsza (z pomocą WD40) żeby wszystko się ruszało ale pomaga to tylko na jakiś czas (jakiś miesiąc czy dwa), a potem znów się okazuje, że ręcznego prawie nie ma. Zauważyłem też, że na jednym z zacisków brakuje mi takiej sprężynki, która chyba jest po części odpowiedzialna za odbijanie hamulca.

EDIT: Generalnie teraz wymianę bd mi robić w warsztacie bo sam nie mam warunków (pod domem nie zrobię przy obecnej pogodzie). Co do wymiany płynu hamulcowego to wg. książki serwisowej wymieniony był na pewno przy 125tyś w ASO i chyba przy 150tyś. Auto teraz ma 302tyś :D

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 21-11-2015, 00:07   

Zaciski były robione przez poprzedniego właściciela - kup zestaw do regeneracji i sobie zam zregeneruj, będziesz wiedział co masz.
Kup sobie smar do tłoczków, wykręć trochę tłoczek, wciśnij trochę smaru pod gumową uszczelkę i wkręć tłoczek. Prowadnice i klocki wyczyść z tego smaru miedzianego i załóż używając tego smaru http://allegro.pl/pasta-s...5774950894.html
Wymień płyn hamulcowy od razu w całym układzie. Odezwij się na PW to Ci napisze jak to zrobić szybko i bezboleśnie, oraz jak nie wylać płynu z układu przy zdejmowaniu zacisku :]

_

sebek76 
Forumowicz

Wysłany: 22-11-2015, 10:46   

Witam czy może ktoś podpowie co kupić za zestaw http://allegro.pl/listing...carisma%20281mm

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 22-11-2015, 20:26   

sebek76, http://allegro.pl/zimmerm...5362865594.html Żaden inny zamiennik im nie dorasta do pięt.

sebek76 
Forumowicz

Wysłany: 22-11-2015, 21:01   

Spoko dzięki w tamtym roku kupiłem tarcze i klocki TRW ale znowu przy chamowaniu przy większej prędkości czuje p
bicie,drgania na kierownicy i pedale kurcze sam już niewiem czemu te tarcze mi sie tak krzywią może dlatego że z tyłu nie wymieniałem hmmm :(

sylmak 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 GLX 16V 1998r.
Wysłany: 22-11-2015, 21:17   

Do takiej sytuacji dochodzi w momencie kiedy tarcze i klocki hamulcowe nie pracują w jednej płaszczyźnie. Zdarza się, że pomiędzy piastą a tarczą niektórzy nanoszą sporą ilość środka izolującego co może doprowadzić do skrzywienia płaszczyzny nawet nowych tarcz. Przed montażem nowych tarcz najlepiej dokładnie oczyścić powierzchnię styku.

Odpowiedz do tematu