Mitsubishi Space Gear Delica |
Autor |
Wiadomość |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2015, 16:13
|
|
|
Cześć.
Jak zarejestrujesz Delice to daj znać. Tez jestem na etapie rejestracji. Według mnie największy problem to będzie krótki VIN. Reszta do przeskoczenia.
A na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć Najlepiej opisz Swoja Delice.
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
mitsumaniak
Nowy Forumowicz
Auto: Passat B5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2016, 20:23
|
|
|
Szanowni, moje uszanowanie
Że tak powiem słowem wstępu, turystyka motocyklowa lekko mi się już znudziła, a po małej eskapadzie w wypożyczonym Dżimnim, polubiłem teren. Jakiś miesiąc temu zrodziła mi się myśl sprzedania motocykla i kupna busa na kilka sezonów. Początkowo zwiedziony popularnością Transportera szukałem czegoś w ten deseń, ale... tylko dlatego że nie wiedziałem o istnieniu Spece Geara !! Teraz jak już wiem, muszę go mieć to jest odpowiedź na wszelkie moje potrzeby.
Widzę po kilku stronach że jesteście już od dawna w temacie, więc zapytam o kilka rad.
Który pojazd wybrać? zależy mi na braku awaryjności napędu i silnika. Będę się wybierał przez następne kilka lat w takie kierunki jak: Rumunia, Albania, Sycylia, Dolomity a w późniejszym sezonie chcę mój sprawdzony w boju pojazd zabrać na pół roku do USA. Nie wykluczone że pojadę ponownie już swoim autkiem na Islandię, a tam trzeba nie rzadko przeprawiać się przez rzeki ok 0,5 - 1m głębokości - chciał bym to jakoś łyknąć. Chcę zacząć od września tego roku, mam sporo czasu na kupno.
W aucie planuję mieć wszystko łącznie ze spaniem - skromnie ale stabilnie, mała kuchenka, bańka wody, szafka...
Nie chciał bym spalać zbyt dużo. Pasuje mi spalania Passata B5 na poziomie 4-5 litrów ON
Będę jeździł trochę w terenie, ale również na trasie. Z reguły omijam główne drogi, śpię na dziko, a tam trzeba dojechać.
Wiem że jest wersja LONG oraz crystal dach - w to celuję, z z delikatną obawą o szczelność dachu.
Po Waszych postach widzę, że są lepsze i gorsze skrzynie. Nie wiem która mi potrzebna. Doradźcie proszę w jaki model samochodu mam celować, z jakim silnikiem i skrzynią. Rozumiem że te starsze Delicie, mają lepsze skrzynie, bardziej w teren. Nie mam natomiast zapału do robienia przekładek itp. W Dżmimnim miałem specjalny bieg do przekraczania rzek, ale nie wiem czy jest aż tak konieczny. Po prostu się nie znam na tym.
Auta będzie mi szukał znajomy handlarz, któy robi 2 razy w miesiącu trasę Polska - Belgia. Chcę mu przekazać info czego ma szukać. Pomóżcie na zlot chętnie przyjadę jak już będzie czym |
|
|
|
 |
sulon
Forumowicz

Auto: Space Gear Delica 95'
|
Wysłany: 12-02-2016, 17:42 Witam szanownego kolegę
|
|
|
O spalaniu na poziomie 4-5l ON w Delica-tesach można zapomnieć i przyzwyczaić się do 8-???.
W teren proponuję skrzynię automatyczną.
Delica-tesy jak na nie przystało mają w automatycznej skrzyni bieg tzw. śnieżno-błotny - na rzekę w sam raz. Silnik Diesel 4m40 (2.5TD i 2.8TD to jednostka zapewniająca lekką rączką milionowy przebieg.
LONG - to perełka - życzę powodzenia.
Szczelność dachu w Crystall Lite Roof - nawet nie pomyślałem o tym, że może być z tym jakiś problem. Solidnie wykonany - nie ma co. Gorzej z bagażnikiem dachowym do tej wersji. Nie wiadomo jak go zrobić, żeby było fajnie
W Belgii to nie wiem czy znajdziesz Delica-tesy prędzej Space Geara 4x4,a to już co innego.
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ Mitsubishi Space Gear DELICA był odpowiedzią japończyków na Forda Galaxy (stoi w manual-u). Taka odpowiedź to rozumiem. |
|
|
|
 |
mitsumaniak
Nowy Forumowicz
Auto: Passat B5
|
Wysłany: 15-02-2016, 19:54
|
|
|
Dziękuję za pomocne słowa. Niestety to nie koniec moich pytań : (
1. Czy mam nie szukać modelu Space Gear 4x4? Tylko właściwie nie wiem dlaczego nie. Czy te modele mają gorsze skrzynie i dlatego polecasz model Delica? Czy polecasz automaty z tego powodu że jest wygodniejszy, czy z tego powodu że nie ma skrzyń manualnych z trybami śnieżno-błotnymi itp? Jeśli miał bym wybierać wolał bym manuala.
2. Czy silniki 2.5TD i 2.8TD, z automatem występują również w wersji manualnej?
Czym się właściwie różni Delica od SpaceGear? To jest nowszy i starszy model? Wikipedia podaje te 2 nazwy zamiennie i widzę takie dane:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Space_Gear
"Automatyczna skrzynia biegów była standardem w wersji 3.0 V6 i była dostępna jako opcja dla wszystkich pozostałych silników poza słabszym silnikiem diesla (2,5 l)."
"Produkcję modelu Space Gear zakończono w 2007 roku, w październiku 2006 roku zaprezentowano następcę – Mitsubishi Delica D5"
Żeby było śmieszniej występuje też model L400. Też nie wiem co to za wynalazek.
Możesz mi podać jakich roczników mam szukać? Kompletnie nie łapię o co chodzi z tymi trzema nazwami
Bardzo pomocne było by gdybyś napisał
a) jaki model Delica z których lat i dlaczego należy wybrać, oraz
b) jaki model SpaceGear 4x4 i dlaczego / dla kogo
może się okazać że np Delica nie będzie osiągalna i nie chciał bym żeby SpaceGear przeleciał mi koło nosa, nie wiedząc nawet co tak właściwie jest z nim nie tak. |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2016, 20:43
|
|
|
Witam.
Miałem ten sam dylemat co Ty. Miałem mętlik w głowie przed zakupem Delici. Ale z pomocą forumowiczów udało mi się kupić Delice 3.0 V6.
Napisze to co wiem:
Mitsubishi Delica- taka nazwa występuje na rynku azjatyckim ( głownie Japonia). Są to samochody o wiele lepiej wyposażone niż na inne rynki w m.in. w klime dwu strefową, automat, skrzynia ss (super select). Silniki to 3.0 V6 i 2.8 td
Mitsubishi Space Gear 4x4- są to samochody na inne rynki, głównie na rynek europejski. Rzadko maja automat i maja skrzynie es (easy select). Silniki to 2.4 benzyna i 2.5 diesel
Mitsubishi L400 4x4- dostawczak (blaszak) lub bus. Często można je spotkać w Holandii i w Szwajcarii. Silniki i skrzynia takie same jak w przypadku space gear 4x4.
Jak chcesz mieć delice to szukaj w Angli lub w Japonii Jak zdecydujesz się na space gear 4x4 lub L400 4x4 to szukaj w Szwajcarii.
http://www.autoscout24.ch...&st=1&vehtyp=10
http://www.autoscout24.ch...&st=1&vehtyp=10 |
|
|
|
 |
sulon
Forumowicz

Auto: Space Gear Delica 95'
|
Wysłany: 16-02-2016, 11:23
|
|
|
Witam
Kolega wyżej pięknie Ci to opisał.
Ja tylko uzupełnię. Delica występuje z manualną skrzynią biegów - nie ma tam magicznego biegu - śnieżno-błotnego ale za to jest sprzęgło.
W teren polecam automat z dwóch powodów: 1. Strome zjazdy 2. Jak się zakopiesz - to zrozumiesz.
"Space Gear", "Space Gear - Delica" i "L400" to trzy twory o podobnej budowie, ale zupełnie różnych zastosowaniach.
Zarówno Space Gear jak i Space Gear Delica były produkowane równocześnie. Zatem spectrum roczników jest takie samo od 1994 do 2007r.
Jeśli chcesz auto wyprawowo-przeprawowe - bierz Delica-tesy, jeśli chcesz skoczyć na ryby przez lekko podmokłą łąkę - Space Gear 4x4.
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ Mitsubishi Space Gear DELICA był odpowiedzią japończyków na Forda Galaxy (stoi w manual-u). Taka odpowiedź to rozumiem. |
|
|
|
 |
pz113
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Delica 2.8TD
|
Wysłany: 02-07-2016, 19:26
|
|
|
marcin-kraków napisał/a: | Cześć.
Jak zarejestrujesz Delice to daj znać. Tez jestem na etapie rejestracji. Według mnie największy problem to będzie krótki VIN. Reszta do przeskoczenia.
A na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć Najlepiej opisz Swoja Delice.
Pozdrawiam
Marcin |
hejka, udało się i od tygodnia jeżdzę już na Polskich blachach ... ale trwało to i tak sporo, z VINem to niestety ale trzeba jechać na stację okręgową po negatywny wynik badania, z tym i 10 innymi dokumentami do ministerstwa transportu i po ok 2 miesiącach ze zgodą z ministerstwa z powrotem na stację po przegląd i tak dalej i tak dalej, ale się da! |
|
|
|
 |
JaroGL
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Delica Super Exceed
|
Wysłany: 06-09-2016, 21:31
|
|
|
Witam
Wróciłem
Trochę mi się zapomniało o tej stronie, głównie chyba dlatego, że tu jest jeden post na 2 miesiace.
Szkoda, że to tak wyglada
Minęło chyba 5 lat, a zlotu nie było.
Moja Delicia przejechała w tym czasie 4 razy Montenegro i Albanie bezawaryjnie, ale w sumie to mało jeździ i to mnie denerwuje bo stoi pod chmurką. Ostatnio przeszła mnie nawet myśl, aby ja lunąć, żeby kto inny się nią pocieszył, ale się powstrzymałem jak przeczytałem cały wątek od początku. Wspomnienia wróciły.
Może Bieszczady jeszcze w tym roku na zakończenie sezonu? Wymyślimy jakieś małe offy. |
|
|
|
 |
pz113
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-09-2016, 08:27
|
|
|
Hejo
a no własnie szkoda, może jeszcze jakis posiadacz delicji sobie o tym forum przypomni
jakis miesiąc temy spotkałem parkę, w Warszawie, z Delicją którzy już są w trasie do .... Władywostoku !!! mega mega szcun! |
|
|
|
 |
JaroGL
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Delica Super Exceed
|
Wysłany: 12-09-2016, 21:34
|
|
|
Tam przynajmniej nie ma problemu z częściami i paliwo tanie. Jak byłem w Gruzji to tam też pełno Delicatesów jeździ nie przełożonych.
Sam bym sie tam chętnie wybrał tylko w tym chorym systemie nie jest to takie proste. |
|
|
|
 |
pz113
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2016, 07:51
|
|
|
jak się chce to można wszystko!
lecę do Gruzji za 2 tygodnie |
|
|
|
 |
tyland
Nowy Forumowicz tyland

Auto: Mitsubishi Delica 2,8 td
|
Wysłany: 24-09-2016, 12:23
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich fajnych ludzi z Delicami.
Mam takową od 6 lat i często wyjeżdżam do Kazachstanu i Kirgistanu na wyprawy.
Dużo już wiem o tym samochodzie i muszę przyznać, że to cudowny i serdeczny druh dalekich wypraw. Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami.
Przerejestrowałem ją w tym roku w czerwcu, oczywiście z pisaniem do ministra o odstępstwo z krótkim VIN. Można. Potem walka o tanie OC.
W 2017 planuję kolejną wyprawę na wschód - Kazachstan wyprawy w Google.
Pozdrawiam brać szanowną. |
_________________ Tylko Delica. |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2016, 10:33
|
|
|
tyland napisał/a: | Witam serdecznie wszystkich fajnych ludzi z Delicami.
Mam takową od 6 lat i często wyjeżdżam do Kazachstanu i Kirgistanu na wyprawy.
Dużo już wiem o tym samochodzie i muszę przyznać, że to cudowny i serdeczny druh dalekich wypraw. Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami.
Przerejestrowałem ją w tym roku w czerwcu, oczywiście z pisaniem do ministra o odstępstwo z krótkim VIN. Można. Potem walka o tanie OC.
W 2017 planuję kolejną wyprawę na wschód - Kazachstan wyprawy w Google.
Pozdrawiam brać szanowną. |
Witam kolejnego posiadacza Delici (Deliki)
Ja posiadam delice od 9 miesiecy i jestem bardzo zadowolony. Na razie objechałem nią Chorwację. Dalsze podróże planuje dopiero za 2 lub 3 lata. (jak córka podrośnie).
Tak jak Ty też pisałem pismo do ministerstwa. Nawet szybko dostałem odpowiedź bo trwało to ok 2 miesięcy. Myślałem ze będzie to trwało dłużej.
A ile zapłaciłeś za oc? |
|
|
|
 |
tyland
Nowy Forumowicz tyland

Auto: Mitsubishi Delica 2,8 td
|
Wysłany: 25-09-2016, 13:42
|
|
|
Witam kolegę Marcina.
Walka o OC zaczęła się od 9000 potem 7200 potem 3600 a na końcu 1750 PLN.
Zobaczymy jak będzie za rok z kolejna znizką.
Tego roku zjeżdziłem Bałkany. Chorwacja, Czarnogóra, Macedonia, Bośnia-Hercegowina i oczywiście Albania. Albania najlesza i ludzie OK.
Przyszły rok jak nie będzie chetnych na Kazachstan, który preferuję spróbuję Gruzję. Oczywiście jak w Turcji będzie spokój.
Pozdrawiam
[ Dodano: 25-09-2016, 13:51 ]
Jeszcze raz ja.
Proszę zobaczyć na youtube jak to w Kazachstanie wygląda z Delicami.
https://www.youtube.com/watch?v=7S4LLw9olAU
Po prostu raj dla Delic. |
_________________ Tylko Delica. |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2016, 15:27
|
|
|
A ile masz zniżek? Bo ja zapłaciłem za oc 570zł. Mam 60% zniżek. Ubezpieczyłem w proama. No chyba że za samochód z kierownicą po prawej stronie trzeba płacić więcej.
A filmik kiedyś już widziałem. Najlepsza scena z filmu to...passat |
|
|
|
 |
|