Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:17
FELGI
Autor Wiadomość
tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-04-2008, 18:55   

bywam na sgh codziennie;-) dzieki dzięki, zajebiscie mi sie podoba i jestem bardzo zadowolony.

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2008, 10:37   felgi na zime?!

Witajcie...

Mam w tej chwili zalozone na aucie standartowe 18'.
Na zime chce kupic,albo 16',albo 17'...
Zalezy mi,zeby auto wygladalo w miare ok,ale tez troche o komfort..co myslicie na temat rozmiaru oraz czy moglibyscie podeslac jakies linki z felgami pod outlandera?

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 05-10-2008, 11:14   

200EY, sam niejednokrotnie zabierałeś głos w temacie FELGI ;)
200EY napisał/a:
Nie wiem,czy jestem jeszcze w temacie,ale w odniesieniu do pytania autora tematu,chcialem powiedziec,ze od dwoch tygodni stalem sie posiadeczem outlandera najnowszej budy.
Mam seryjnie zalozone 18' i niestety jak na nasze dziury przyznaje,ze auto jest o wiele twardsze,trzebu uwazac wolno jezdzic,halasuja...jedyny plus tego to,ze tylko ladnie wygladaja...ale niestety komfort jazdy na 100% jest duzo wygodniejszy na 16',wiem bo na jazdach testowych jezdzilem outlanderem wlasnie z zalozonymi 16'
a wiec....

jesli cenisz sobie ponad wszystko luksus i wygode to polecam pozostac przy 16',a

jesli wyglad jest wazniejszy to napewno 18' prezentuje sie dobrze...wybor pozsotaje juz tylko dla Ciebie:) Pozdrawiam

http://www.alcar.pl/
http://www.makwheels.it/
Sam na jednym mam DOTZ Luxor, a na drugim MAK Mohave ;) Polecam

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2008, 11:45   

dziekuje Hiszpan za ten linki...czy te felgi mozna kupic w Polsce i jesli tak to gdzie?Internet?

Wiem,ze zabieralem glos w tej sprawie,ale w tej chwili po prostu potrzebuje chyba opinii,czy jest duza roznica w komforcie jazdy miedzy 16,a 17...
Nigdy nie mialem okazji tego sprawdzac na przykladzie outlandera..

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 05-10-2008, 11:53   

zobacz na opony.pl czy na Allegro. Ja ściągam przez lokalnego dealera Dezent M. Komfort jazdy największy będziesz miał na 16", ale będą też najbardziej podatne na ściskanie na zakrętach. Najtwardsze masz 18" i najlepsze do szybkiej jazdy. Nie tylko ładniej wyglądają, ale również mniej się odkształcają na zakręcie, co niektórzy lubią :twisted: , nawet kosztem komfortu. Zawsze jest coś za coś.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2008, 12:40   

200EY napisał/a:
Nigdy nie mialem okazji tego sprawdzac na przykladzie outlandera..
Z tym pewno będzie ciężko :doubt:
Ludzie mają fabryczne 16 lub 18. Ci co mają 16 zostawiają je na zimę, a na lato kupują 18-19, a ci mają 18 z kolei kupują raczej jak najmniejsze (czyli w wypadku Outka 16, bo 15 nieznalazłem) by komfort jazdy w zimie był większy. Teoretycznie obwód koła w 18 i 16 jest taki sam (przynajmniej powinien być). Jeśli miałeś okazję jeździć na 16 i odczułeś jakąś różnicę między 18, to na 17 komfort powinien być o połowę mniejszy. Teoretycznie ;)
Wiem, że to brzmi trochę dziwnie, ale nie ma jak tego sprawdzić. Trzeba by zakładać 3 różne komplety, przejechać się po tej samej trasie z tą samą prędkością, wypróbować na takich samych nierównościach, mając te same opony, (o różnej średnicy tylko z tym samym bieżnikiem).
Ja polecałbym na zimę jak najmniejsze felgi i na Twoim miejscu kupiłbym 16. W tamtym roku szukałem 15, ale albo nie miały odpowiedniego rozstawu śrób, albo ET mi niepasowało :doubt: Nie wiem jak teraz, może coś już robią :roll:

Co do samego zakupu.
Dotz-y kupiłem przez Handlopex
Mak-a ściągnął mi sklep Carrera
Podejrzewam, że z samym zakupem nie będziesz miał problemów w żadnym serwisie.
Wystarczy tylko odpowiednio wcześnie ruszyć temat. Dotz-y miałem przed sezonem, ale na komplet do drugiego długo się nie mogłem zdecydować. Jak sobie wymyśliłem Mak-i to dostałem je dopiero w połowie grudnia :doubt:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-10-2008, 14:29   

Hiszpan napisał/a:
W tamtym roku szukałem 15, ale albo nie miały odpowiedniego rozstawu śrób, albo ET mi niepasowało :doubt: Nie wiem jak teraz, może coś już robią :roll:

Zdaje się ze tarcze hamulcowe w otku są tak duże że nie da się 15' felgi założyć.....

Krzychu

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2008, 15:08   

duże to są w porsche :twisted: ale rzeczywiście 15" nie wejdą...a tak naprawdę to są stanowczo za małe w stosunku do masy pojazdu o klockach nie wspomnę bo pisałem już o tym w innych wątkach..pzdr
PS. ja mam Dezent F na zimę 16" a lato to std Mitsu 18"

Matti 
Forumowicz

Auto: outlander intense+ m2008
Wysłany: 28-10-2008, 13:45   

Witam!!

czy może mi ktoś podpowiedzieć czy te felgi bedą dobre do outka na zime

http://www.ceneo.pl/1218398

lub

http://www.ceneo.pl/255132

słyszałem że do mojego auta powinno się zakładać jakieś wzmacniane felgi ale na forum wyczytałem ze kilka osób założyło dezenty f a one też nie są przeznaczone do SUV -ów wiec może te które wybrałem też by się nadały?????

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2008, 13:51   

Outek waży jednak "nieco" więcej niż przeciętna osobówka, więc std osobowe felgi trochę strach. Nie zaryzykowałbym DOTz-a, który dałeś w linku - nie mam zaufania do "szprych" przy takiej masie samochodu. Drugie wyglądają nieco lepiej. Ja kupiłem na zimę 18" Dezent M http://www.ceneo.pl/645069 u lokalnego dystrybutora, a ponieważ zawalił totalnie wyważenie to ani myślę go reklamować.

Matti 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2008, 15:18   

no tak Dezent M jest dedykowana do suva ale i cena wyższa ja chce 16'' na zimę Dezent M 16" to koszt 460zł za sztukę jeśli nie będzie wyboru to takie założę ale jak można coś tańszego to chce tańsze zimą felga bardziej się niszczy wiec szkoda zakładać drogie.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2008, 15:21   

Matti, tego pierwszego raczej bym niezałożył :doubt:
Co do drugiego to w konfiguratorze Alcaru ENZO jak najbardziej się nadają do Outka
http://www.alcar.pl/Alcar...1&fdi_key=16998 tylko zaznacz sobie 16"

Matti 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2008, 15:29   

tak już sprawdzałem w tym konfiguratorze ale wolałem się tu upewnić, a co ciekawe te DOTz-y tam są pokazane że pasują ale 19" i 17" trochę to dziwne ze takie można a 16" czy 18" już nie

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2008, 17:42   

Matti napisał/a:
zimą felga bardziej się niszczy wiec szkoda zakładać drogie
podobno tak, ale do tej pory nie zauważyłem specjalnie tego, mimo że co ok. 4 lata zmieniam któryś samochód. na przestrzeni 4 lat to różnica w cenie felg jest pomijalna.

mnemonik 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DI-D Intense+
Wysłany: 06-12-2008, 15:01   

Witam,
gdyby ktoś zastanawiał się jak wyglądają Enzo 0 na Outku, prezentuje:

Wizualnie proporcje jakby dedykowane do tego auta (wg mnie lepiej niz fabrycznie ;) )
Przez to, że są tak bardzo powiedziałbym "ztonowane", szukający jakiejś większej esktrawagancji zapewne bedą szukać dalej ;)

Ja także zamieniłem letnie 18ki na 16ki (oponki Pirelli SCORPION ICE & SNOW 215/70R16)
i muszę stwierdzić, że komfort trochę się podniósł.

P.S. Gdyby urle przestały działać lub nie działały wcale, zdjątka pochodzą z
http://picasaweb.google.c....pl/FelgiEnzoO#

Odpowiedz do tematu