Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
25-08-2006, 13:04
Zużycie paliwa w GDI z zależności od rodzaju benzyny
Autor Wiadomość
wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-11-2007, 17:15   

U mnie jest to samo :shock: , ale ja to tłumaczę tym, że robię bardzo krótkie odcinki po mieście (góra 1-2 km), tak że praktycznie silnik cały czas chodzi na ssaniu (jest niedogrzany). Nie wiem czy to jest normalne, ale nie przejmuję się tym wysokim spalaniem, bo w trasie wszystko się wyrównuje (spalanie od 6,4-6,8 l/100 :biggrin: )

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 17:20   

Ja mam podobnie 2-3 km. do pracy zima i spalanie skoczylo do 11,5L/100KM ( A DO TEGO CIAGLE W KORKU ) Glowa do gory latem to odbijesz.

pietja
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 22:17   

Dzięki za słowa otuchy, ale jeszcze w tym tygodniu postaram się wybrać na serwis drążyć temat dalej 8)
Pozdrawiam

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2007, 23:37   

pietja napisał/a:
Dzięki za słowa otuchy, ale jeszcze w tym tygodniu postaram się wybrać na serwis drążyć temat dalej 8)
Pozdrawiam

No to podziel się z nami nabytą wiedzą, może da się coś poprawić z tym spalaniem w naszych miśkach :roll:

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 18-11-2007, 07:20   

wazu napisał/a:
bo w trasie wszystko się wyrównuje (spalanie od 6,4-6,8 l/100 :biggrin: )
:badgrin: :badgrin: :badgrin: chyba że jedziesz 90 km/h i pilnujesz pedału gazu.Ja po prostu deptam i w te klocki ze spalaniem sie nie bawię.U mnie najniżej średnie w lecie zeszło do 8,2 l. (jazda 400 kil. autostradą 150 na godz.) Ja po prostu ciesze sie samochodem czyli jeżdżę a nie się toczę.Jakbym miał pilnować spalania to kupiłbym sobie rower.Co innego gdyby Wasze spalanie wzrosło ponad miarę to wtedy trzeba by szukać przyczyny ale w takim wypadku:
Cytat:
przy rozsądnej jeździe na trasie spala mi średnio
6,8 L/100KM, natomiast w mieście następuje gwałtowny wzrost wynoszący na chwile obecną 14,6 L/100KM.

Zanim w zimie silnik osiągnie optymalna temp. ty go gasisz.Czego się spodziewasz ?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-11-2007, 07:59   

Mnie w mieście stale pali w okolicach 12l :) - moim zdaniem nie jedź do mechanika bo szkoda kasy. Jak masz korki zimą i krótkie trasy miejskie to każdy 1.8 spali ile musi spalić :) więc może lepiej zmień godzinę wyjazdu do pracy i powrotu tak by przelecieć miasto jeszcze przed korkami? Ja dosłownie 10 minut wcześniej wyjeżdżam niż bym potrzebował a jeszcze korka nie ma co prawda ruch jest gęsty ale jakoś idzie no i się opłaca bo nawet na kompie w średnim spalaniu widzę ten litr mniej :badgrin:

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2007, 13:36   

turek61 napisał/a:
Ja po prostu deptam i w te klocki ze spalaniem sie nie bawię.
Turek61 o ile się nie mylę, to Ty jeździsz na LPI, więc możesz sobie tak "deptać" :twisted: , Twoje spalanie jest dwa razy tańsze od naszego, też tak bym chciał :oops:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-11-2007, 13:43   

Ja nie po to kupiłem mocny silnik z automatem by jeździć na kropelce więc deptam kiedy chcę i kiedy mam na to ochotę bez względu na to że płacę dużo więcej niż gaziarze. Chcesz mieć fun to i płacić trzeba. :badgrin:

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 16:24   

Nie wiem czy u mnie działa te chwilowe spalanie bo stoi w miejscu wyswietlacz pokazuje 6,4 l/km. cały czas tak pokazuje bez wzglendu czy silnik jest zimny czy ciepły.

pietja
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:03   

Ok Chłopaki, zgadzam się. Chce się mieć silnik o pojemności 1,8 litra to trzeba się liczyć z wydatkami, ale jak dla mnie to na tą pojemność i moc, spalanie wychodzi za duże. Co innego jakbym posiadał silnik 2,5 litra.
Nie wypowiadam się jak na chwilę obecną więcej. Jak tylko ustalę co i jak to sie pochwalę swoją wiedzą.
Pozdro

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:09   

Spalanie duze :shock: to posmigaj czyms innym to bedziesz miał wtedy porównanie.

Fikus
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:25   

Fakt, jeżdziłem skodą Fabia 1,2 i w mieście miałem spalanie 9,5/100km, a w GDI 1,8 mam 9,8/100 km :) )) A wrażenia i komfort bez porównania na kożyść Cari.

Fikus

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-11-2007, 21:35   

Naciśnij dynks na zegarach - kolejne krótkie naciśnięcia przełączają wskazania kompa - w Cari przed liftem. Tobie pewnie teraz pokazuje średnie (AVG) a nie chwilowe.

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2007, 21:22   

Ja mam Carisme po lifcie. Fakt nie bawiłem sie dokładnie przyciskami tylko tym co jest w radiu to wyswietlacz kolejno pokazuje np. średnia predkosc, ile moge jeszcze przejechac na paliwie co posiadam i ostatnia jest to nie wiem chwilowe spalanie, które nie skacze za bardzo jak bym cisnoł silnik przez jakis kilometr to moze wartosc sie zmieni.
Ale jak dla mie w tej pojemnosci i w tym komfort jazdy to Carisma to jest w sppalaniu misci sie w wartosciach co Tico

Odpowiedz do tematu