Opony |
Autor |
Wiadomość |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-10-2017, 17:35
|
|
|
cos za cos kolego wszystko zalezy od kasy jaka chcesz przeznaczyc.maja dwa lata gwarncji nawet jak zaloze pesymistycznie ze sie po utracie tej gwarancji rozpadna to wywale I kupie nowe po prostu |
|
|
|
 |
var1at
Mitsumaniak
Auto: L200 Di-D Dakar '07
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 45 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 14-10-2017, 20:03
|
|
|
kubaeso napisał/a: | cos za cos kolego wszystko zalezy od kasy jaka chcesz przeznaczyc.maja dwa lata gwarncji nawet jak zaloze pesymistycznie ze sie po utracie tej gwarancji rozpadna to wywale I kupie nowe po prostu |
Jak Ci ją rozerwie na krajówce przy 90 km/h i wylądujesz na drzewie, to kasa przestanie mieć znaczenie. |
_________________ L200 Di-D Dakar '07
Endeavor SE 4WD '07 |
|
|
|
 |
Papaj
Forumowicz Eksplorator

Auto: L200 KB4 190 KM 2008r.
|
Wysłany: 01-02-2018, 22:33
|
|
|
Trochę odgrzeję kotleta, bo się nie zgodzę co do regenerek. W mojej pierwszej El-ce K74 miałem 2 kpl regenerek Glob-Gum, AT-ki i zimówki XPC. AT męczyłem 3 lata bez przerwy, dopiero później kupiłem zimę bo przestały już tak gryźć śnieg. Latałem na nich po złoty70 i nie narzekam. Fakt 80-100 g musiałem przykleić bo i opona waży ok 21 kg dla 265/70/16. Nie były za głośne na asfalcie, a z kolei w pole szły dobrze. Nie mówię o taplani po same jajca . Ale nie było , że nie wyjechałem z pola. Co do opon oryginalnych/fabrycznych na 2 eli miałem Yokohama Geolandar, polecam w błocie fajnie się oczyszczają. Grzebiesz się dajesz w palnik i wyrzucają syf drapiąc dalej. |
_________________ Pasja eksploracja.
 |
|
|
|
 |
var1at
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-02-2018, 18:02
|
|
|
Ale z czym się nie zgadzasz? Z tym, że nalewka ma 10x większe prawdopodobienstwo rozerwania? Podczas burzy pod drzewem się nie chowam, a nie znam nikogo porażonego przez piorun. Znam za to człowieka, który miał problemy po rozerwanej nalewce firmy na G. Co ciekawe, G. przysłał nową oponę w ramach reklamacji |
Endeavor SE 4WD '07 |
|
|
|
 |
Papaj
Forumowicz Eksplorator

Auto: L200 KB4 190 KM 2008r.
|
Wysłany: 02-02-2018, 21:04
|
|
|
Wiesz, może chociaż z tym, że samo bieżnikowanie po staremu to naklejanie po prostu bieżnika. Natomiast bieżnikowanie na gorąco już bardziej jako regenerowanie uważam za lepsze. Czyli jak np. marka, którą osobiście użytkowałem na samym karkasie masz nalaną nową gumę i wytłoczony bieżnik. Zapytaj chłopaków co latają w błocie zmotami czy np. Spidery "regenerki" są złe? Bo kosztują 1/3 ceny co Simex'y. Po prostu ja byłem zadowolony i uważam, że do samochodów latających wokół komina asfalt/pole/las i średni teren są alternatywą dla markowych opon. |
_________________ Pasja eksploracja.
 |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 05-02-2018, 08:50
|
|
|
W bieżącym roku zima jest wyjątkowo łagodna - tak mi się przynajmniej wydaje, w moim rejonie tak jest. W takich warunkach można by więc spokojnie zostawić opony całoroczne (czy tam wielosezonowe) i myślę, że aż tak mocno nie odczułbym w negatywny sposób negatywnego wpływu na przyczepności.
Mam tutaj na myśli chociażby takie opony jak Michelin Cross Climate. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
uwolniony
Nowy Forumowicz
Auto: Evo 9, L200
|
Wysłany: 18-07-2018, 14:48
|
|
|
Panowie skoro wątek jest już na temat opon do L200 to mam kilka pytań
- jaki jest maksymalny rozmiar opon do l200 z 2018 r. ? bez podcinania bez liftu ? mam na mysli AT ewentualnie MT jeśli da sie nimi jeździć w miarę komfortowo po asfalcie, wazny jest też dla mnie aspekt wizualny
- możecie polecić felgi np alumniowe ktore nadadzą się do tego auta, mam komplet stalowych ale nie wyglądają dobrze wizualnie
- jak bardzo wzrasta zużycia paliwa przy AT i MT do codziennej jazdy w odniesieniu do zwykłych szosówek ?
- nigdzie nie mogę znaleźć poszerzeń nadkoli do L200 2018 - na aliexpress niby są ale sprawiają wrażenie takich samych jak oryginał jesli chodzi o ich szerokość, ktoś wie? ma ? doradzicie ?
https://www.aliexpress.co...tsubishi+Triton
Wiem ze pytania z d...y ale pytać lepiej niż wywalić kasę w błoto |
|
|
|
 |
var1at
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-08-2018, 11:37
|
|
|
Cytat: |
- jaki jest maksymalny rozmiar opon do l200 z 2018 r. ? bez podcinania bez liftu ? mam na mysli AT ewentualnie MT jeśli da sie nimi jeździć w miarę komfortowo po asfalcie, wazny jest też dla mnie aspekt wizualny |
Na AT będzie w miarę komfortowo. Na MT jak przekroczysz 90/100 kmh to urywa głowę. 265/70r17 wchodzą bez problemu, bez przeróbek i jest duży wybór w tym rozmiarze. Polecam BF AT lub GY Duratrac.
Cytat: | - możecie polecić felgi np alumniowe ktore nadadzą się do tego auta, mam komplet stalowych ale nie wyglądają dobrze wizualnie |
Oryginalne, komplet 4 szt za 1500-2000 na allegro.
Ciekawą ofertę w dobrej cenie mają Dotz i Dezent. Fabryczne 17 cali mają 7 cali szerokości, śruby 6x139.7 i otwór centrujący 67,1
możesz zobaczyć felgi na swoim l200 na symulatorze felgi.pl
http://www.felgi.pl/felgi...mitsubishi/l200
Cytat: | - jak bardzo wzrasta zużycia paliwa przy AT i MT do codziennej jazdy w odniesieniu do zwykłych szosówek ? |
Na szosówkach 245/65r17 mam średnie zużycie 8,1/100 w cyklu mieszanym. Na MT Toyo bierze 10/100.
Cytat: | - nigdzie nie mogę znaleźć poszerzeń nadkoli do L200 2018 - na aliexpress niby są ale sprawiają wrażenie takich samych jak oryginał jesli chodzi o ich szerokość, ktoś wie? ma ? doradzicie ? |
a po co te poszerzenia? |
Endeavor SE 4WD '07 |
|
|
|
 |
nommo
Nowy Forumowicz
Auto: L200 2016
|
Wysłany: 13-02-2020, 10:20
|
|
|
Poszerzenia aby się policja nie czepiała że opona poza obrys wystaje. Ale to już przy szerszej oponie i większym odsadzeniu felgi. |
|
|
|
 |
|