Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Swiatla dzienne
Autor Wiadomość
barzuc 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-03-2018, 16:07   

kruhy84 napisał/a:

[...]
a swoją drogą to postój z załączonym silnikiem powyżej minuty jest w Polsce zabroniony :wink:

Tak ale czy przypadkiem nie dotyczy on tylko przestrzeni publicznej (ogólnodostępnej) :) Na zamkniętym parkingu czy na własnym podwórku zdaje się, że nie działa / jest martwy.

Moody 
Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Wysłany: 16-03-2018, 17:52   

kajos napisał/a:

bede musial po swietach wziasc sie za rozebranie dolu kolumny kierownicy i popatrzec na przewody

Z tego co widzę to w module do którego są przymocowane manetki znajduje się kontroler od świateł i wycieraczek (COLUMN-ECU). Więc do ETACS-ECU, który faktycznie steruje przekaźnikami świateł idą od niego już instrukcje szyną. Sama manetka przy włączaniu kolejnych opcji zwiera piny kontrolera - co gorsza - do masy. Więc pobieżnie wygląda na to, że aby uchwycić pozycję "OFF" (wszystkie piny odłączone) potrzebny byłby jakiś dodatkowy układ np. TTL.

kruhy84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 16-03-2018, 18:07   

barzuc napisał/a:
kruhy84 napisał/a:

[...]
a swoją drogą to postój z załączonym silnikiem powyżej minuty jest w Polsce zabroniony :wink:

Tak ale czy przypadkiem nie dotyczy on tylko przestrzeni publicznej (ogólnodostępnej) :) Na zamkniętym parkingu czy na własnym podwórku zdaje się, że nie działa / jest martwy.

na zamkniętym parkingu czyli masz pewnie na myśli prywatny/podziemny decyduje jego właściciel. co do własnego podwórka to ciężko dociec wszak samochodu umyć Ci na nim nie wolno :D

wald 
Nowy Forumowicz

Auto: c-crosser 2.2HDI
Wysłany: 31-03-2018, 13:16   

w c-crosser ma założone żarówki led dzienne/kierunki. Przełącznik świat w Automat. same przełączają się z dziennych na mijania. + z pompy abs.

Moody 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2018, 16:01   

C-Crosser ma fabrycznie DRL na LEDach? Gdzie one są - razem z przeciwmgielnymi?
I co z tym ma ABS?

wald 
Nowy Forumowicz

Auto: c-crosser 2.2HDI
Wysłany: 31-03-2018, 16:08   

żarówki led (świecą jako dzienne i kierunkowskazy- duż ofert a inetrnecie) w miejsce żarówek od kierunków (130 zł). + od abs bo to najbliższe miejsce gdzie prąd jest po przekręceniu zapłonu.

Moody 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2018, 16:39   

No OK, sposobów realizacji samodzielnie dokładanych DRL jest wiele. Tylko tak to napisałeś jakby C-Crosser miał je na LEDach fabrycznie.

[ Dodano: 31-03-2018, 18:32 ]
wald napisał/a:
żarówki led (świecą jako dzienne i kierunkowskazy- duż ofert a inetrnecie) w miejsce żarówek od kierunków (130 zł). + od abs bo to najbliższe miejsce gdzie prąd jest po przekręceniu zapłonu.

Jako, że niedługo będę montował u siebie DRL to z ciekawości poszedłem zajrzeć pod maskę sprawdzić gdzie jest ten ABS. Jest pod podszybiem ze strony pasażera więc nie tak blisko a nawet powiedziałbym, że tak daleko, że dalej już nie można :)
Jak dla mnie najlepszym miejscem jest skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami tuż obok akumulatora. Są tam nawet niewykorzystane miejsca na bezpieczniki z napięciem na zapłonie.

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 31-03-2018, 22:55   

Najważniejsze, jest dobre wkomponowanie lamp, by to ładnie wyglądało, a nie szpeciło auto. nie rozumiem co za problem, że te światła świecą się na parkingu? Pobierają mało prądu. Świecą się tylko gdy silnik pracuje.

Consiglio 
Nowy Forumowicz

Auto: Citroen C-Crosser 2.2 HDI, DCS
Wysłany: 10-09-2019, 17:11   

A co powiecie na montaż takich lampach przeciwmgłowych

szeryf85 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 11-09-2019, 07:39   

Ja u siebie zamontowałem paski we wnęki na dole zderzaka. Trochę się z tym bawiłem, ale finalnie wyszło ładnie. Wziąłem takie, bo były tańsze o połowę niż te montowane zamiast halogenów.
Problem pojawił się wtedy, gdy jedna z lamp zaparowała. Z demontażem nie miałem większego problemu, ale do zamontowanie musiałem ściągnąć połowę zderzaka.
Jakbym dzisiaj miał montować światła dzienne, to tylko takie, które pasują w jakieś fabryczne miejsce (u nas chyba tylko halogeny).

marekp 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 11-09-2019, 08:14   

Mialem takie Duolight w RAV4. Bardzo dobre lampy! Jedyne co to cena dosc duza. Ale to sa dwa w jednym. Przeciwmgielne i dzienne.

MarekP

PS. Coraz czesciej sie mowi o zniesieniu obowiazku swiatel w dzien. Okazuje sie ze to g.... daje. Ale te swiatla ladnie wygladaja. Mowie o dziennch.

Consiglio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-09-2019, 11:03   

marekp napisał/a:
Mialem takie Duolight w RAV4. Bardzo dobre lampy! Jedyne co to cena dosc duza. Ale to sa dwa w jednym. Przeciwmgielne i dzienne.

MarekP

PS. Coraz czesciej sie mowi o zniesieniu obowiazku swiatel w dzien. Okazuje sie ze to g.... daje. Ale te swiatla ladnie wygladaja. Mowie o dziennch.

Czy montaż i podpięcie do elektryki jest prosty? Rzekłbym intuicyjny?
Myślę o nich, choć są drogie, ale palenie w dzień ksenonów, to szkoda trochę chyba.
A po drugie często zapominam włączyć, a to może kiedyś się skończyć mandatem jakimś :)
I jeszcze jedno, czy warto te DLR brać z żółtym światłem dla halogenu?

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 11-09-2019, 21:17   

kup na chinczyku 3w1
swieca wzorowo
mam juz 2 rok i nie narzekam

Consiglio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-09-2019, 01:19   

kajos napisał/a:
kup na chinczyku 3w1
swieca wzorowo
mam juz 2 rok i nie narzekam

Podlinkuj proszę, bo nie wiem o czym piszesz.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 13-09-2019, 13:08   

https://pl.aliexpress.com/item/32792805492.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f872El0

masz w nich pozycyjne,dzienne i przeciwmgielne

pasuja idealnie tylko trzeba troche odciac w nich podstawe zeby wpasowac w zderzak
ale to prosta robota :P

Odpowiedz do tematu