Swiatla dzienne |
Autor |
Wiadomość |
barzuc
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-03-2018, 16:07
|
|
|
kruhy84 napisał/a: |
[...]
a swoją drogą to postój z załączonym silnikiem powyżej minuty jest w Polsce zabroniony |
Tak ale czy przypadkiem nie dotyczy on tylko przestrzeni publicznej (ogólnodostępnej) Na zamkniętym parkingu czy na własnym podwórku zdaje się, że nie działa / jest martwy. |
_________________ Teraz: Mitsubishi Outlander II 2.2 DID MIVEC |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 404 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 16-03-2018, 17:52
|
|
|
kajos napisał/a: |
bede musial po swietach wziasc sie za rozebranie dolu kolumny kierownicy i popatrzec na przewody |
Z tego co widzę to w module do którego są przymocowane manetki znajduje się kontroler od świateł i wycieraczek (COLUMN-ECU). Więc do ETACS-ECU, który faktycznie steruje przekaźnikami świateł idą od niego już instrukcje szyną. Sama manetka przy włączaniu kolejnych opcji zwiera piny kontrolera - co gorsza - do masy. Więc pobieżnie wygląda na to, że aby uchwycić pozycję "OFF" (wszystkie piny odłączone) potrzebny byłby jakiś dodatkowy układ np. TTL. |
|
|
|
 |
kruhy84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 168 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 16-03-2018, 18:07
|
|
|
barzuc napisał/a: | kruhy84 napisał/a: |
[...]
a swoją drogą to postój z załączonym silnikiem powyżej minuty jest w Polsce zabroniony |
Tak ale czy przypadkiem nie dotyczy on tylko przestrzeni publicznej (ogólnodostępnej) Na zamkniętym parkingu czy na własnym podwórku zdaje się, że nie działa / jest martwy. |
na zamkniętym parkingu czyli masz pewnie na myśli prywatny/podziemny decyduje jego właściciel. co do własnego podwórka to ciężko dociec wszak samochodu umyć Ci na nim nie wolno |
|
|
|
 |
wald
Nowy Forumowicz
Auto: c-crosser 2.2HDI
|
Wysłany: 31-03-2018, 13:16
|
|
|
w c-crosser ma założone żarówki led dzienne/kierunki. Przełącznik świat w Automat. same przełączają się z dziennych na mijania. + z pompy abs. |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2018, 16:01
|
|
|
C-Crosser ma fabrycznie DRL na LEDach? Gdzie one są - razem z przeciwmgielnymi?
I co z tym ma ABS? |
|
|
|
 |
wald
Nowy Forumowicz
Auto: c-crosser 2.2HDI
|
Wysłany: 31-03-2018, 16:08
|
|
|
żarówki led (świecą jako dzienne i kierunkowskazy- duż ofert a inetrnecie) w miejsce żarówek od kierunków (130 zł). + od abs bo to najbliższe miejsce gdzie prąd jest po przekręceniu zapłonu. |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2018, 16:39
|
|
|
No OK, sposobów realizacji samodzielnie dokładanych DRL jest wiele. Tylko tak to napisałeś jakby C-Crosser miał je na LEDach fabrycznie.
[ Dodano: 31-03-2018, 18:32 ]
wald napisał/a: | żarówki led (świecą jako dzienne i kierunkowskazy- duż ofert a inetrnecie) w miejsce żarówek od kierunków (130 zł). + od abs bo to najbliższe miejsce gdzie prąd jest po przekręceniu zapłonu. |
Jako, że niedługo będę montował u siebie DRL to z ciekawości poszedłem zajrzeć pod maskę sprawdzić gdzie jest ten ABS. Jest pod podszybiem ze strony pasażera więc nie tak blisko a nawet powiedziałbym, że tak daleko, że dalej już nie można
Jak dla mnie najlepszym miejscem jest skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami tuż obok akumulatora. Są tam nawet niewykorzystane miejsca na bezpieczniki z napięciem na zapłonie. |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 31-03-2018, 22:55
|
|
|
Najważniejsze, jest dobre wkomponowanie lamp, by to ładnie wyglądało, a nie szpeciło auto. nie rozumiem co za problem, że te światła świecą się na parkingu? Pobierają mało prądu. Świecą się tylko gdy silnik pracuje. |
|
|
|
 |
Consiglio
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C-Crosser 2.2 HDI, DCS
|
|
|
|
 |
szeryf85
Forumowicz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 11-09-2019, 07:39
|
|
|
Ja u siebie zamontowałem paski we wnęki na dole zderzaka. Trochę się z tym bawiłem, ale finalnie wyszło ładnie. Wziąłem takie, bo były tańsze o połowę niż te montowane zamiast halogenów.
Problem pojawił się wtedy, gdy jedna z lamp zaparowała. Z demontażem nie miałem większego problemu, ale do zamontowanie musiałem ściągnąć połowę zderzaka.
Jakbym dzisiaj miał montować światła dzienne, to tylko takie, które pasują w jakieś fabryczne miejsce (u nas chyba tylko halogeny). |
|
|
|
 |
marekp
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 11-09-2019, 08:14
|
|
|
Mialem takie Duolight w RAV4. Bardzo dobre lampy! Jedyne co to cena dosc duza. Ale to sa dwa w jednym. Przeciwmgielne i dzienne.
MarekP
PS. Coraz czesciej sie mowi o zniesieniu obowiazku swiatel w dzien. Okazuje sie ze to g.... daje. Ale te swiatla ladnie wygladaja. Mowie o dziennch. |
|
|
|
 |
Consiglio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2019, 11:03
|
|
|
marekp napisał/a: | Mialem takie Duolight w RAV4. Bardzo dobre lampy! Jedyne co to cena dosc duza. Ale to sa dwa w jednym. Przeciwmgielne i dzienne.
MarekP
PS. Coraz czesciej sie mowi o zniesieniu obowiazku swiatel w dzien. Okazuje sie ze to g.... daje. Ale te swiatla ladnie wygladaja. Mowie o dziennch. |
Czy montaż i podpięcie do elektryki jest prosty? Rzekłbym intuicyjny?
Myślę o nich, choć są drogie, ale palenie w dzień ksenonów, to szkoda trochę chyba.
A po drugie często zapominam włączyć, a to może kiedyś się skończyć mandatem jakimś
I jeszcze jedno, czy warto te DLR brać z żółtym światłem dla halogenu? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 11-09-2019, 21:17
|
|
|
kup na chinczyku 3w1
swieca wzorowo
mam juz 2 rok i nie narzekam |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Consiglio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-09-2019, 01:19
|
|