Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
13-06-2007, 14:44
[CB4A 1.6] co by bylo gdyby - swap
Autor Wiadomość
wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2007, 16:52   

Serek, ja twierdze ze kwestja jest troche przerysowana bo zalezy do czego to auto ma byc po swapie
jedyna rzecz jaka bym wymienial to ewentualnie hamulce poduszki pod silnik a polosie jezeli maja inny wieloklin ze skrzyni masa auta nie wzrosnie wiecej niz 100kg

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 28-03-2007, 22:12   

Oczywiście zgadzam się z Tobą, instalacja mocniejszego silnika pociąga za sobą przeniesienie pewnych elementów do pojazdu wzmacnianego (m.in.poduszki) to jednak bezpośrednio wiąże się z konstrukcją silnika.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że łatwiej podjąć decyzję o przeniesieniu tychże podzespołów do naszego pojazdu po swapie. Tyle tylko, że nie zawsze jest to konieczne.

puntspusy 
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Wysłany: 29-03-2007, 07:16   

narazie czekam na odpowiedz jtjerry z forum streetracingu, swap jest mi potrzebny tylko dla wlasnej satysfakcji, nie przygotowuje samochodu na jakies specjalne eventy,..
niewiem jeszcze jak to jest z przerobka ukladu hamulcowego ale dla przykladu podam ze w golfach III ludzie robia swap typu plug & play np z 1.8 ( 90kM ) na 2.0 DOHC ( 150kM ) bez absolutnie zadnej zmiany poza silnikiem. Moze to szalone, gupie i jakies tam jeszcze ale te samochody jezdza i maja sie dobrze :P moj znajomy jezdzi takim golfem i jest zadowolony.
Jak ktos tu wczesniej napisal zalezy to od polityki koncernu, na jakie sily sa zaprojektowane podzespoly, wersja 1.3 jest taka sama jak 1.6 ciekaw jestem jak duzo roznic bylo w 1.8. Przydalo by sie dowiedziec jak bardzo rozni sie np uklad hamulcowy gala 1.8 z tym od mitsu 1.6. Gal jest ciezszy wolniej sie rozpedza ale przy hamowaniu naprezenia sa pewnie wieksze.
No nic nie bede juz filozofowal, poczekam na maila od czlowieka ze streetracinu ( jesli wogole odpisze ) i ewentualnie wtedy podziele sie wiedza w tym temacie.
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 29-03-2007, 20:26   

Nie chcę się wypowiadać na temat golfów, ponieważ to temat rzeka a i zwolenników co i przeciwników są miliony. Być może to już gra o urwanie każdej złotówki na tej operacji. Nie ma co porównywać marki VW i MMC oraz ich użytkowników.
Jeżeli nie myślisz o wzmocnieniu podzespołów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, przynajmniej doprowadź je do porządku. Bez znaczenia jest fakt, że teraz to działa.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 13-04-2009, 12:33   

A wiec mam pytanie czy silnik 4G93 ten z galantów wejdzie ????
Rozumiem ze potrzebny jest komp wiazka oraz (hamulce) ale skrzynia też jest niezbędna???
Pisze o silniku 4g93 z gala bo z colta Gti raczej nie trafie...
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 13-04-2009, 14:01   

rosomak1983 napisał/a:
A wiec mam pytanie czy silnik 4G93 ten z galantów wejdzie ????
Rozumiem ze potrzebny jest komp wiazka oraz (hamulce) ale skrzynia też jest niezbędna???

Wejsc wejdzie. Najlepszym przykladem jest moj franek :)
Skrzynia pasuje od 1.6

Teraz tylko pytanie czy mowisz o 4G93 SOHC z gala ?
To nieoplacalna inwestycja bo o ile mi wiadomo to silnik ma 115km
Glowica w SOHC jest najprawdopodbniej blizniacza z 4G92 SOHC wiec moze sie okazac ze wiazka i komp zostaja.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 13-04-2009, 21:11   

harpagan, chodzi mi o 4g93 DOHC chyba 136 km albo 140...
Jesli robiłes podobny swap powiedz mi mniej wiecej co jest potrzebne
Wystarczy silnik komp i wiazka (plus ewent. hamulce) ???
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

mniechcial
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2009, 09:22   

Podbijam temat.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy mając 4g15 w gaźniku z 3-biegowym automatem (buda CBO) mogę bez większych modyfikacji wstawić za niego 1,6 16V z Colta CAO? Czy mogę sobie tą skrzynię zostawić, czy też muszę wstawić skrzynię manualną? Na co muszę zwrócić uwagę szukając elementów do wymiany silnika? Dodam jeszcze tylko, że wymiana jest podyktowana stanem technicznym obecnego silnika - nie zależy mi na wzroście osiągów, a jedynie na sprawnym aucie, stosunkowo niedużym kosztem.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 21-07-2009, 15:05   

mniechcial, napeweno silnik, kompa wiazke... Wszystko mam jesli byś potrzebował. (Jakby co to na priv)
Co do skrzyni to nie mam pojecia. Ale silnik wejdzie plug and play z colta CAO i lancera CBO.
6 bolt only...

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 23-07-2009, 23:09   

Tak z ciekawości 4g93 jest tylko odrobine wyższy od 92 ale występuje z dwoma wałkami w przeciwieństwie do 92-ki.Z drugiej strony w coltach cao i lancerach cbo/cbw teą stosowano ten silnik więc gdzie tkwi problem?W tym żeby taki silnik w dobrym stanie kupić :)

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 24-07-2009, 01:26   

biriapro napisał/a:
Tak z ciekawości 4g93 jest tylko odrobine wyższy od 92 ale występuje z dwoma wałkami w przeciwieństwie do 92-ki

biriapro, myslisz sie były silniki 4G92 DOHC :wink: Oczywiscie szansa znalezienia jest raczej marna :P
6 bolt only...

mati_1979 
Nowy Forumowicz

Auto: civic EG B18C4
Wysłany: 14-08-2009, 22:55   

Mała podpowiedz bo kumpel właśnie ogarnął swapa w swoim Lancerze i :
(Napiszę trochę po swojemu bo na marce Mitsubishi za bardzo się nie znam).
Do Lancera 92-96 można wsadzić silnik 2.0 z galanta GTI (xx-92) 150KM ale niestety trzeba wyciąć w masce otwór na obudowę kółek rozrządu, skrzynię najlepiej zostawić od 1.6 (mocowania), i zmodyfikować trzeba łapę od strony paska rozrządu.

Dzik 
Mitsumaniak

Auto: CB4W
Wysłany: 08-03-2012, 10:22   

Pisze tutaj bo nie widzę sensu pisania nowego tematu.
Czy do naszych lancerów bez większej rzeźby podchodzi tylko motor od colta gti? troche mało mocy, tylko 140.

maro275 
Mitsumaniak
noob

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Wysłany: 15-04-2012, 17:17   

Dzik napisał/a:
Pisze tutaj bo nie widzę sensu pisania nowego tematu.
Czy do naszych lancerów bez większej rzeźby podchodzi tylko motor od colta gti? troche mało mocy, tylko 140.

No kolego niestety chyba nic innego nie wejdzie bez większego przerabiania pod maską... a niestety 2,5 v6 z galanta nie podejdzie...

a tu na poprawę humoru coś do pośmiania się, jak można łatwo moc podnieść :P po co swapy robić drodzy koledzy podpinamy pod przepływkę wtyczke i + 25KM :D

113 + 25 to razem 138 KM czyli prawie jak GTi :D powinni zakazać sprzedaży tego gó**a ...

Dzik 
Mitsumaniak

Auto: CB4W
Wysłany: 16-04-2012, 21:37   

Może uda się dopasować coś od Hondy :D

Odpowiedz do tematu