|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Glosniki 25 cm - jakie |
Autor |
Wiadomość |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 19:41
|
|
|
Artoos napisał/a: |
A do Lasera:
Suby mają filtr powiedzmy na 12 db, zmierz teraz natężenie dźwiękuz estawów i suba. Zobaczysz, że sub jest z uwagi właśnie na ułomność ludzkiego ucha duż, dużo głośniejszy, napewno więcej niż 12 db, a więc pozostałe dźwięki też słyszysz. Pół biedy jeśli tył leci w mono, to się jakoś zleje, ale typowy układ wprowadza b. duże zamieszanie.
A za znawcę się nie uwżam, gdyż nie mam wykształcenia w tym temacie, a jedynie chyba tylko szacowna uczelnie w Krakowie posiada takowy wydział, lecz już to nie dla mnie. Cieszy mnie jedynie, że koledze pomogłem, wiedząc o czym mówię. |
ja bardzo sie cieszę, ze jest z kim porozmawiać na tematy CA, powaznie
troszkę inaczej się pisze mój nick ale mniejsza o to...
12 db na oktawę to nachylenie zbocza filtra, rozpatrz skutecznosć przetwornika i jego charakterystykę pasma, rozpatrz długość fali przy różnych cześtotliwościach i zorientujesz sie że system jest dostrajany do konkretnego miejsca odbioru (zazwyczaj fotel kierowcy),
docelowym stworzeniem poprawnego CA jest sprawienie aby pasmo w całym zakresie było jak najbardziej liniowe, niestety pomijasz ważne zjawisko strojenia aby to uzyskać
co do bezpośredniego zaburzenia sceny to jest to niemozliwe gdyż od około 120Hz w dół (wartość orientacjna i niejednoznaczna) człowiek nie jest w stanie zlokalizowac źródła dźwięku, więc scena nigdy nie będzie zaburzona,
PS zapraszam na najblizsze zawody Car-Audio aby zwiększyć wiedzę, najblizsze będą w Lublinie za 2 tygodnie, eliminacje do mistrzostw Polski CA, ja też postaram się pojawić, nie ma to jak porozmawiać w przyjaznej atmosferze i posłuchac co w trawie piszczy:) |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 19:57
|
|
|
Co do twojej propozycji się zgadzam, dobry głośnik w conajmniej atrakcyjnej cenie. Nie stosowałem go osobiście, więc nie wiem ile zje watów, ale myślę, że niemało, więc znowu dobry wzmak...a kasa rośnie. Co do dobrze nagłośnionego autka, owszem słuchałem, ale on stał, a samochód z zasady jest po to, żeby nim jeździć, ale nie chcę polemizować w tym temacie, bo kiedyś jechałem Mercedesem w którym nawet podczas jazdy nie słychać było nic poza muzyką, a ta nie była głośna. Co do suba, byłem tago typu głośników wielkim fanem, ale z czasem stwierdziłem, że nie najlepiej się one sprawdzają w kinie domowym, a nie w aucie. Powiedziałeś,że sub w 90% przypadków ma rację bytu. No cóż 90% subów jeżdżących w samochodach to właśnie pierdziawki. No i odnosząc się jednak do początku tematu, to czemu facetowi nie powiedzieć " jak nie masz 550 na choćby jeden głośnik plus wzmak, to wyrzuć skrzynki". woją drogą to nie każdy, jadąc do pracy wysila swój słuch, by doszukać się niuansów dźwięku. Ja np. nie. Jeśli coś nie charczy i nie męczy, to jest ok.
A faktycznie Leser, przepraszam, jedna literka a tyle zmienia... Chyba muszę piwo lżejsze kupować. Cieszę się jednak, ze podjąłeś dyskusję, a nie bezwartościową wymianę poglądów.
A właśnie, głośnik w wyższych rejestrach ma większą skuteczność, więc tak na chłopski rozum, jeśli odetniemy górę przy 120hz o 12db w subie o skuteczności powiedzmy 90db (zazwyczaj mierzone jest to dla 1000hz), to przy tej częstotliwości niech on ma 86db. Zestaw zazwyczaj ma trochę większą skuteczność, no powiedzmy przy 120hz niech 88db, więc musimy podgłośnić w stosunku do zestawu sub o 2db, do tego zestrojenie na kierowcę (sub jest dalej) następne jakieś 3db i najważniejsze, jeśli ładnie to zmierzymy, to jest super, ale na słuch (ułomny) to następne podbicie o jakieś 3db (nasz słuch gorzej słyszy niskie częstotliwości, więc aby to wyrównać podgłaśniamy). Więc jak to zsumujemy to daje w okolicach najwyższych skuteczności głośnika przebicie o którym mówiłem. O oie jeśli jeszcze zastrojone na kierowcę brzmi tam dobrze, to już np. z tyłu delikatnie mówiąc dużo gorzej i właśnie mówię o tej ułomności. |
Ostatnio zmieniony przez Artoos 01-04-2007, 20:32, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 20:20
|
|
|
Artoos napisał/a: | Co do dobrze nagłośnionego autka, owszem słuchałem |
No to takim razie masz 2 stopien muzykalności, soro po odsłuchu opowiadasz takie bzdety, albo to nie było dobrze nagłośnione auto.
Artoos napisał/a: | No cóż 90% subów jeżdżących w samochodach to właśnie pierdziawki |
Strasznie dużo autek musiałeś słuchać, chylę czoła. To że ktoś ma syf w skrzynce i myśli że to fajnie gra, nie znaczy ze kiedyś się nawróci i dokona dobrego zakupu.
Artoos napisał/a: | No i odnosząc się jednak do początku tematu, to czemu facetowi nie powiedzieć " jak nie masz 550 na choćby jeden głośnik plus wzmak, to wyrzuć skrzynki" |
Dlatego, że autor wątku pytał o sam głośnik a nie o piec. Wiesz, znajdzie się kilka osób na tym świecie, którzy nie widzieli świata poza boschmannem, alphardem firstem itd, i trwonili pieniadze zmieniajac tylko modele....kilku z nich posłuchało dobrej rady i zmieniło troszke tok myślenia...żaden nie żałował. Ja nigdy nie polece komuś kupowaniu chinszczyzny tylko dlatego że chce tanio, nie da sie tanio i dobrze, lepiej wcale nie robić niż nabijać kieszen sprzedawcom tego syfu, zawsze bede zdania, ze lepiej dołożyć troszke...poczekać i kupić coś na poziomie, w tej dziedzinie to zawsze sie opłaca.
Artoos napisał/a: | woją drogą to nie każdy, jadąc do pracy wysila swój słuch, by doszukać się niuansów dźwięku. Ja np. nie. Jeśli coś nie charczy i nie męczy, to jest ok. |
I tutaj nasze podejscie do muzyki i jej słuchania diametralnie się różni.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 20:47
|
|
|
Trociniarz, ale ty cały czas mówisz o dużych pieniądzach. Sam wiesz (wygląda na to, że się w tym lubujesz), ze CA to nie tylko głośnik wzmacniacz i radio. Potem dojdą jeszcze inne kwiatki, a wszystko kosztuje. Mnie nie stać. Nie zawsze jest tak, ze lepiej dozbierać bo potem się zapętlamy. A swoją drogą na spotkaniach fanów, czy zawodach jest mnóstwo fur z dobrym nagłośnieniem, ale szara codzienna rzeczywistość to właśnie Buszmen i Alfred. Ja próbowałem zrobić (w domu, nie w aucie) KD na dobrym poziomie (powiedzmy w moim mniemaniu, nie w twoim). Wygłuszenia ścian i kable wyszły znaczącą jego ceną. Potem to, albo lepsze, albo dozbieram... Jak przekroczyłem 10000 (za tę kasę można mieć GTR-a i poco komu wtedy KD) to się opanowałem, bo okazało się że mi aż tak na tym nie zależy. Po kilku zaś latach okazało się że całkiem przyzwoity zestaw można za 3/4 tej ceny kupić. A co do Boschmana, to nie wiem czy widziałeś niektóre ich ceny? To dopiero ciekawostka. A u mnie w KD pracuje subik izobaryk właśnie na ARN, tylko 312 i tam się świetnie sprawuje, ale do muzyki go wyłączam, jednakże właśnie ARN- uważam za tanie i dla mnie wystarczająco dobre. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 21:29
|
|
|
Nie znam sie na Home Audio, poza tym ma sie nijak do CA, prócz przyjemności ze słuchania muzyki niewiele łączy te pozornie bliźniacze branże.
Artoos napisał/a: | Trociniarz, ale ty cały czas mówisz o dużych pieniądzach |
Widzisz....była kiedys taka fajna reklama, i takie hasło "życie to sztuka wyboru", a CA jest taka branża, w której wybór jest bardzo szeroki, nie zawsze drożej znaczy lepiej, choć oczywiscie poniżej pewnej granicy niektóre elementy po prostu nie mają racji bytu. Co do pieniedzy, to wiesz.... czasem nie trzeba wiele, zeby kupić cos dobrego, zdziwiłbyś się ile kosztowały moje wzmacniacze... można czasem kupić coś bardzo tanio, co w odpowiednim zestawieniu gra zaskakująco dobrze, tylko sztuka w tym zeby wiedzieć co kupić. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka....o ile mnie pamiec nie myli to 2 lata temu, na zawodach w jedej z kategori zwycieżyła astra 1 ze sprzetem o wartości 4tys zł co w porównaniu z innymi zawodnikami było śmiechem na sali, a jednak udało się. Ja nie sugeruję każdemu kto prosi o pomoc robienia mega perfekcyjej instalacji CA i delektowania się czystoscia dzwięku słuchając no różnicy w kablach, ja staram sie zaproponować podstawowe i prawidłowe rozwiązania...cała reszta przychodzi z czasem lub nie, kwestia słuchacza.
Artoos napisał/a: | ale szara codzienna rzeczywistość to właśnie Buszmen i Alfred |
Ja staram sie ta rzeczywistośc zmieniać, już mam kilku...lub wiecej nawet "nawróconych"
Artoos napisał/a: | A co do Boschmana, to nie wiem czy widziałeś niektóre ich ceny? |
Nie interesuja mnie te firmy, bo to chłam, cena choćby była za pół darmo lub mega drogo nic o nich nie świadczy.
Artoos napisał/a: | A u mnie w KD pracuje subik izobaryk właśnie na ARN, tylko 312 i tam się świetnie sprawuje, ale do muzyki go wyłączam, jednakże właśnie ARN- uważam za tanie i dla mnie wystarczająco dobre. |
Szanuje każdego słuchacza i kogos kto choć w małym stopniu interesuje sie muzyką, ale mam nadzieje, ze trafisz kiedyś na fascynata muzyką, który siądze z Toba w aucie, zamkniesz oczy a on puści Ci kilka takich kawałków jak Dire stratis, chris rea, dżem...czy dynamiczne Yello, posiedzisz taki kilka godzin, a jeśli nie masz drewnianego ucha, zrozumiesz o czym mówię.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:05
|
|
|
Mam nadzieję, że to będziesz ty, bo wszystko wskazuje na to, że masz wiedzę i zapał, a nie tylko siano. Ja na chwilę obecnę w Galu uważam, że mam przyzwoity dźwięk ( w porównaniu z Hondą (infiniti!!!) to o niebo lepiej, nie wspominając o Maździe (chociaż w przodzie te McAudio podobają mi się), ale jakbym jednak się nawrócił, to przynajmniej wiem do kogo uderzyć...Pozdro. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:19
|
|
|
Z sianem to bywa różnie, ale raczej rozważnie i bez przesady staram sie je wydawać. Wiedzy mam relatywnie niewiele, ale cały czas się kształcę natomiast zapału mam sporo, bo z każdym autem i konfiguracją sprzętu jaki mam, odkrywam na nowo te same kawałki i dodaję nowe, to po prstu doskonała zabawa i zdarza mi sie w to kogoś wciągnąć. Szacuneczek, miło czasem podyskutować, kiedy moge to pomogę.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:28
|
|
|
Jeszcze jeden taki post jak wyżej i nagana dla obu Panów. Prywatne dywagacje na temat proszę prowadzić na PW. |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:39
|
|
|
Forum w dziale CA z lekka podumiera, posty wg mnie to nie były dywagacje, ale wypowiedzi dot głośników, padły konkrety, poszły pod krytykę i przeszliśmy do kryteriów którymi należy sie kierować, przy wyborze suba jakość <> cena itd....jak bedziesz ucinał wszystkie takie wątki, które sie rozwijają, nie bedzie o czym pisać.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
karolkk84 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:56
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Ja bym polecał to forum tylko jako rozrywkę, 99% postów i odpowiedzi to niestety bzdety, ale nie ukrywam ze czasem trafią się takie posty przy ktorym kazda komedia wysiada |
Ale rozmawiamy o profi CA czy takim dla "normalnego" człowieka, moze znacie jakies forum dla nieprofesjonalistow czyli np. dla mnie, ja swój zestaw złożyłem w oparciu o elektrode i jestem zadowolony. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 01-04-2007, 22:59
|
|
|
Jałowe spory pomiędzy uczestnikami dyskusji nie prowadzą do poprawy jakości działania forum. To już nie pierwszy raz zdarza się Wam Panowie.
Faktycznie niewiele dzieje się w naszym kręgu, więc jeżeli macie propozycje to chętnie je wysłucham. |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 23:06
|
|
|
karolkk84 napisał/a: | Ale rozmawiamy o profi CA czy takim dla "normalnego" człowieka, moze znacie jakies forum dla nieprofesjonalistow czyli np. dla mnie, ja swój zestaw złożyłem w oparciu o elektrode i jestem zadowolony. |
Rozmawiamy o normalnym CA. Jeśli złożyłes swoj zestaw w opraciu o elektrode, to miales sporo szczescia, bo to wlasnie "nieprofesjonalne" forum, ja je nazwałeś.
pozdr,
Kuba
[ Dodano: 01-04-2007, 23:17 ]
Serek napisał/a: | Jałowe spory pomiędzy uczestnikami dyskusji nie prowadzą do poprawy jakości działania forum |
Osobiscie nie sadze, aby były jałowe, powiedziałbym konstruktywne i jeśli ktoś uważnie je przeczyta, może zmieni podejście do niektorych spraw i nie kupi głośnika za 100zł a za 2 tyg zapyta na forum co jest nie tak, bo coś mi nie gra....
Serek napisał/a: | Faktycznie niewiele dzieje się w naszym kręgu, więc jeżeli macie propozycje to chętnie je wysłucham. |
Jeśli wątek kręci się wokół CA i wnosi coś do tego działu forum, to wydaje mi się, że zbyt surowe i szablonowe podejscie do zwracania uwagi, doprowadzi tylko do braku chętnych do dyskusji. Co innego trzymać porządek a co innego pouczać dla samego faktu.
Serek napisał/a: | To już nie pierwszy raz zdarza się Wam Panowie. |
NAM akurat, chyba jednak pierwszy.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2007, 11:03
|
|
|
Artoos napisał/a: |
A faktycznie Leser, przepraszam, jedna literka a tyle zmienia... Chyba muszę piwo lżejsze kupować. Cieszę się jednak, ze podjąłeś dyskusję, a nie bezwartościową wymianę poglądów.
A właśnie, głośnik w wyższych rejestrach ma większą skuteczność, więc tak na chłopski rozum, jeśli odetniemy górę przy 120hz o 12db w subie o skuteczności powiedzmy 90db (zazwyczaj mierzone jest to dla 1000hz), to przy tej częstotliwości niech on ma 86db. Zestaw zazwyczaj ma trochę większą skuteczność, no powiedzmy przy 120hz niech 88db, więc musimy podgłośnić w stosunku do zestawu sub o 2db, do tego zestrojenie na kierowcę (sub jest dalej) następne jakieś 3db i najważniejsze, jeśli ładnie to zmierzymy, to jest super, ale na słuch (ułomny) to następne podbicie o jakieś 3db (nasz słuch gorzej słyszy niskie częstotliwości, więc aby to wyrównać podgłaśniamy). Więc jak to zsumujemy to daje w okolicach najwyższych skuteczności głośnika przebicie o którym mówiłem. O oie jeśli jeszcze zastrojone na kierowcę brzmi tam dobrze, to już np. z tyłu delikatnie mówiąc dużo gorzej i właśnie mówię o tej ułomności. |
Ta teoria ma się troche nijak do praktyki, ostatnio po zamontowaniu audio zestrojenie systemu przedniego i suba zajęło mi tydzień, to nie żart. A niby tylko proste dopasowanie Gainów, LPF, HPF, (dla chetnych Q-Factorów i korektorów fazy oraz filtrów subsonicznych ).
Ludzkie ucho jest jednym z najlepszych testerów. Zważ, że rozsądni ludzie nie wyciskają z każdego komponentu ostatnich potów a zapas mocy wykorzystują do kontroli przetworników.
Mam wrazenie, że cały czas myliłeś ingerencję w scenę ze zjawiskiem zagłuszenia zestawu przedniego przez sub, ale spokojnie nikt szanujący sie w CA na to nie pozwoli, oczywiście osoby z szybami w progach, bez sensownego audio gdzie słychac jedynie łomot albo dudniene są powodem powstawania stereotypów i przyczyną niedoceniania poprawnego audio, z którym nie często człowiek ma okazję się spotkać...
Do przyzwoitego audio nie trzeba strasznie dużo pieniędzy, potrzeba rozsądku i słuchania rad osób, które zjadły na tym zeby. Ale to chyba jak w wielu dziedzinach życia.
Na lżejsze piwo się nie przesiadaj, twardym trzeba być |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:01
|
|
|
Karol już się pewnie pogubił w tym wszystkim
Wracając do autora postu. Karol skoncentruj się na jednym czyli jak do tej pory osiągach silnika, przyspieszeniu itd. Wkładając tubę do bagażnika już tak łatwo nie będziesz startował pierwszy na światłach.
Poza tym tak sobie obserwuję Twoje poczynania i obawiam się że w złym kierunku zmierzasz, w końcu się zorientujesz że z colta zrobisz golfa.
Masz dobry silnik Ale do tego wielka skrzynia basowa w bagażniku, podświetlenie podwozia, neony we wnęce na nogi... FUJ
Nie oszukujmy się tanim kosztem nie zrobisz dobrego audio tak samo jak tanim kosztem nie zmodernizujesz silnika. |
|
|
|
 |
|
|