Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Kupiłem nowego ASX-a
Autor Wiadomość
caro 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 INVITE 2015
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-05-2019, 12:51   

krzychu napisał/a:
No spoko, jakby nie można było liczyć na bezawaryjność to nie wiem co by jeszcze zostało...

caro napisał/a:
Dzisiaj zrobic dobre zabezpieczenie antykorozyjne to zaden problem

Zabawne, a podobno to Mazdy rdzewieją.

Tam gdzie bylem teraz zrobić konserwacje, to ludzie biorac juz auto z salonu mazdy,toyoty,miski,kury,mercedesy itd. juz maja terminy na robote, tylko odbiora i jada. Ja zrobilem blad ze odrazu tez tak nie zrobilem, ale naprawde po 3 latach rudej duzo nie bylo, a uwierz mi ze bylo tam duzo zdjec nowych samochodow roznych marek, ktore jeszcze bardziej ruda [edit]. pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez caro 03-05-2019, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 03-05-2019, 15:24   

caro napisał/a:
duzo znajomych wzielo nowe auta tj toyote auris nissana qashqai , xtraila, kadjara ,vitare ,totalna porazke captura i kure yeti...:) itd i w sumie nie liczac x-traila to moj pod wzgledem awaryjnosci itd itp wypada najlepiej, wiec co wy jeszcze chcecie od tego samochodu?
Tylko tyle, że wiekszość powyżej wymienionych samochodów jest lepsza w/g ludzi głosujących w salonach swoimi portfelami. Myślisz, że oni wszyscy się mylą? W zasadzie jedyną zaletą ASX jest jego niska cena, innych nie bardzo widzę.

Michu9 
Nowy Forumowicz

Auto: Fiat Bravo 1.4 140 km
Wysłany: 05-05-2019, 13:31   

Jak to się mówi - Lepsze jest wrogiem dobrego :P

Ja na plus dla ASXa zaliczył bym jeszcze: prosty, sprawdzony silnik, fajny wygląd, wielowahaczowe zawieszenie z tyłu i brak bajerów w stylu ekrany dotykowe czy asystenci jazdy.
Ale to znowu co dla jednych będzie plusem dla innych minusem. Dobrze, że ciągle jest jakiś wybór i jedni kupią sobie 1.0 Turbo z ekranem dotykowym a inni wolnossące 1.6 z pokrętłami :)

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 05-05-2019, 16:49   

Michu9 napisał/a:
Jak to się mówi - Lepsze jest wrogiem dobrego :P

Ja na plus dla ASXa zaliczył bym jeszcze: prosty, sprawdzony silnik, fajny wygląd, wielowahaczowe zawieszenie z tyłu i brak bajerów w stylu ekrany dotykowe czy asystenci jazdy.
Ale to znowu co dla jednych będzie plusem dla innych minusem. Dobrze, że ciągle jest jakiś wybór i jedni kupią sobie 1.0 Turbo z ekranem dotykowym a inni wolnossące 1.6 z pokrętłami :)

Z tym, że wolnossące 1.6 odchodzi do historii ... zostaje 1.5 Turbo albo 2.0 wolnossący ... z tym, że 1.5T nie ma w ASX

sla 
Forumowicz

Wysłany: 08-05-2019, 22:26   

Sprzedaż w Europie
Nissan
Qashqai
2018 229.382
Mitsubishi
ASX
2018 30.958

Sprzedaż w US
Nissan
Rogue
2018 412.110
Mitsubishi
Outlander Sport
2018 39.153
To porównanie mówi samo za siebie

Amiga 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 10-05-2019, 15:21   

Mozna by jeszcze do tych statystyk dopisac ile % aut wyladowalu u mechnika w ASO po 2 latach .. wtedy by było również widac gołym okiem czy francuska technologia jest lepsza

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze Eclipsse Cross to ostatni prawdziwy japoniec w rodzinie Mitsubishi ..kolejne beda "francuskie"

sla 
Forumowicz

Wysłany: 10-05-2019, 16:11   

Amiga napisał/a:
Mozna by jeszcze do tych statystyk dopisac ile % aut wyladowalu u mechnika w ASO po 2 latach
Jak masz takie dane to napisz, ja ich nie znam. Wiem tylko że Mitsubishi nikt nie chce kupować, i pewnie nie dlatego że są takie świetne.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-05-2019, 18:30   

sla - ja akurat widzę nowych Mitsu dużo więcej na drogach niż jeszcze 10 lat temu
wg mnie sprzedaż w PL się znacznie poprawiła, szczególnie dużo jest ASXa i Outlandera

Jarl 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6
Wysłany: 13-05-2019, 14:11   

To, ze Qashqaia sprzedało się więcej niż ASX-a nie znaczy, ze jest lepszym samochodem, tylko ze znalazł więcej nabywców.

Ze tez takie oczywiste rzeczy trzeba klarować…

sla 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2019, 17:34   

Rozumiem że w/g Ciebie gorsze samochody, które jeszcze na dodatek są droższe znalazły więcej nabywców. Bardzo ciekawa i karkołomna teza. :shock: Zawsze myślałem, że popyt wiąże się albo z ceną albo jakością. Czyli te miliony nabywców Nissana to idioci ,nie dość że przełacili to jeszcze złom kupili.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-05-2019, 22:31   

sla - to naprawdę jest różnie - przykładowo jak zobaczyłem eclipse cross to się załamałem bo przecież taka szkarada nie znajdzie nabywców a już na pewno nie za taką cenę
efekt zupełnie odwrotny - tych aut widzę więcej (z rodziny Mitsu) niż bym się spodziewał
albo toyota CHR - zaprojektowana przez upośledzonego 3 latka, któremu dano plastelinę... widziałeś jaki to coś ma zbyt?
przykładów można mnożyć z kaszanem włącznie
u mnie asx odpadł przez głośne wnętrze i brak sensownego automata

sla 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2019, 23:13   

Owszem, ale nie mówimy o ocenie jednostkowej, tylko o ogóle. Myślisz, że wszyscy inni się mylą ? Mi CHR się podoba i w/g mnie jest to fajny samochód do miasta a samochody z grupy VAG nie podobają mi się wcale,, ale nie napiszę że Golf jest gorszy np. od Renault Megan, A co sprzedaży Mitsubishi
Eclipse Cross to jest ona żenująco słaba ,i ja ich nie widzę wcale. A jego brzydota nie jest wyłączne decydująca o skali sprzedaży. Po prostu to słaby samochód na tle innych z tego segmentu.
2018 26.754 w Europiei

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 13-05-2019, 23:44   

sla napisał/a:
Rozumiem że w/g Ciebie gorsze samochody, które jeszcze na dodatek są droższe znalazły więcej nabywców.

Nissan wyprodukował w 10lat prawie 3mln sztuk Qashqaia.
ASX na razie jest trochę ponad 1mln. :wink:

Tak tylko "informacyjnie".

A tak na marginesie to bardziej adekwatne byłoby porównanie do Juke-a - tam już tak różowo nie jest :wink:

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 14-05-2019, 07:25   

Jarl napisał/a:
To, ze Qashqaia sprzedało się więcej niż ASX-a nie znaczy, ze jest lepszym samochodem, tylko ze znalazł więcej nabywców.

Ze tez takie oczywiste rzeczy trzeba klarować…

Oglądałem Qashqaia przed zakupem. Przyjemne autoko, bardzo dobrze przemyślane, ale osobiście wybrałem ASX z dwóch powodów. Po pierwsze z podobnym wyposażeniem był znacząco tańszy niż Nissan. Po drugie w Qashqaiu był silnik francuski 1.2 Turbo a ja nie mam zaufania do tych wynalazków z turbinami. Ogólnie jestem zdecydowanym antyzwolennikiem zmniejszania silników i doładowywania ich aby w miarę jeździły. Nazywam to downsheissingiem i to nie jest moja historia. Zresztąa ntycypuję, że czas pokaże, iż była to ślepa uliczka w historii rozwoju motoryzacji.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 14-05-2019, 10:39   

mkm napisał/a:
Nissan wyprodukował w 10lat prawie 3mln sztuk Qashqaia.
Chyba jednak więcej bo w Europie od 2007 roku sprzedał ok 2,4 mln , w US ok 2,2 mln, a samych Chinach ponad 1 mln. A teraz ASX od 2010, Europa ok 315 tys, US ok 232 tys, Chiny ok 234 tys.
Nie bardzo wiem dlaczego porównywać do Juke, bo to samochody z różnych segmentów ale prosze bardzo. Europa od 2010 roku ok 786 tys. US , który nie jest rynkiem dla tak małych samochodów ok 211tys.

Odpowiedz do tematu