Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr kabinowy
Autor Wiadomość
tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-07-2019, 16:02   

RomanK61 napisał/a:
ten filtr chyba że złota jest
Podobno jest węglowy :wink:

[ Dodano: 01-07-2019, 16:04 ]
Kup sobie taki: https://allegro.pl/oferta/mann-filtr-kabinowy-antyalergiczny-c4-asx-lancer-7164336007

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 02-07-2019, 12:47   

RomanK61 napisał/a:
za sam filt w promocyjnej cenie 190zł.,ten filtr chyba że złota jest.

Filtr węglowy ... a czyż diament nie jest węglem ... :D

camel88 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
Wysłany: 07-07-2019, 13:17   

Ten Mann'a biofunkcjonalny mogę polecić, lepszy od węglowego.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 07-07-2019, 13:25   

Taki właśnie kupię, dziękuję za info.

Amiga 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 10-07-2019, 10:11   

RomanK61 napisał/a:
Pierwszy raz o tym słyszę zadzwonię do AutoKrak i się dowiem o tej metodzie. Podobno jak po jeździe z klimą często boli gardło /oczywiście przy rozsądnym jej ustawieniu/to może też świadczyć o zagrzybieniu klimy. Pozdr.

ja co roku ozonuje klimatyzacje u znajomego z klima nic nie robilem nic nie nabijalem regularnie wymieniam co rok filtr kabinowy węglowy.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 10-07-2019, 11:26   

Nabijałem, bo musiałem wymienić chłodnicę/mała dziureczka a kłopot duży/ i stąd wzięły się moje problemy.

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 10-07-2019, 23:18   

Ja kupiłem filtr węglowy Denso za 60 zł. Z kolei dezynfekcja parownika preparatem Tunap w ASO w Gdańsku w grudniu ub.r. kosztowała 90 zł.

Ozonowanie robię sam - ok. rok temu za 400 zł kupiłem generator ozonu Alicja (7g O3/godz.). Przy użyciu w kilku samochodach oraz w mieszkaniu koszt zakupu zaraz się zwróci.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2023, 15:11   

Podepnę się pod wątek

Ostatnio zauważyłem, że coś słabo dmucha klima. Kiedyś szalała jak wariatka a teraz dmucha tak se. Oczywiście przegląd zrobiony i niby czynnik jest. Zajrzałem do filtra kabinowego, był wiosną wymieniany. I widzę, że jest założony strzałką do góry czyli w stronę szyby. Wyjąłem filtr, włączyłem nawiew i dmucha jakby mocniej. Założyłem filtr tak, że strzałka jest na dół, czyli w stronę podłogi. Bo tak zobaczyłem na filmiku w necie. I wydaje mi się, że dmucha lepiej. Ale potrzebuję czasu na testy.

Pytanie, bo może ktoś wie - jak powinien być zamontowany filtr kabinowy ze strzałką i napisem AIR FLOW.

[ Dodano: 15-06-2023, 15:28 ]
Znalazłem termometr bezprzewodowy. Na wyjściu klimy w środkowym tunelu mam 4.7C przy maksymalnie zimnym nadmuchu. A po bokach 4.6C. Nawiew też dmucha bez porównania. Więc moim zdaniem w serwisie założyli odwrotnie filtr kabinowy i nie było odpowiedniego przepływu powietrza. A ja też tego od razu nie wychwyciłem, bo co do zasady najczęściej używam niskiego biegu.

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 15-06-2023, 19:22   

Według mnie filtr powinien być założony strzałką skierowaną do dołu - powietrze z zewnątrz jest bowiem czerpane z góry, z okolic podszybia.

EDIT: Na stronie Filtrona dostępna jest instrukcja montażu, która potwierdza nasze przypuszczenia.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2023, 07:47   

Po przełożeniu filtru strzałką w dół nadmuch zaczął znowu działać. Jednak trzeb mieć oczy dookoła głowy i wszystko i wszystkich sprawdzać :shock:

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 16-06-2023, 13:20   

Montaż Filtrów Kabiny.
W zależności jakiego producenta filtr kupimy to mogą one mieć różne oznaczenia.
Jedne filtry mają oznaczenie:
Strzałka i napis (UP) a inne
Strzałka i napis (Air Flow)
Jak je montujemy ..
1.Strzałka i napis (UP) - wówczas taki filtr montujemy strzałką w górę niezależnie od kierunku przepływu powietrza. Skrót UP oznacza dosłownie ,, do góry" -strzałka i napis wskazują pozycję montażu filtra.
Inne filtry mają też takie oznaczenie
2.Strzałka i napis (Air Flow) - taki filtr montujemy zgodnie z kierunkiem przepływu powietrza.Kierunek przepływu powietrza wskazuje strzałka na filtrze .W ASX powietrze zasysane jest z przedszybia i kierowane ku dołowi w kierunku nóg kierowcy i pasażera wiec filtr zakładamy strzałką w dół. Jeżeli nie wiemy w którą stronę przepływa powietrze a przy wyjmowaniu filtra nie zwróciłeś uwagi jak był zamontowany to możemy to określić tak > po wyjęciu starego filtra oglądamy go i sprawdzamy która strona filtra jest brudna (np. są tam kawałki liści, kurz, owady) będzie to oznaczało stronę wlotu powietrza.Wóczas sprawdzam jak układają się oznaczenia filtra w stosunku do tej brudnej strony filtra.Najczęściej filtr powietrza jest montowany przed dmuchawą. :D Ja osobiście zakładam zwykły filtr ,,filtrona" bez węgla...nie mam alergii,ani nie przewożę małych dzieci i nie mieszkam w Uzdrowisku typu: Kraków,Katowice gdzie stężenie PM-2,5 i PM-10 wymaga stosowania nie tylko filtra węglowego .. ale jazdy w masce p/gaz. :D :D .Filtr kabinowy pełni bardzo ważną rolę bo obok liści,igieł,owadów,kurzu z drogi zatrzymuje też pył z klocków hamulcowych oraz pył z ścieranych na drodze opon..Zazwyczaj w maju każdego roku wszyscy spotykamy się z pyłem z Sahary i pyleniem rzepaku i sosny co każdy z nas widzi na swojej karoserii .Wiec po takim okresie wyjmuję filtr i go wytrzepię oraz odkurzam. A wymiany filtra dokonuję jesienią dzięki czemu o tzw.parowaniu szyb czytam tylko w gazecie " Auto świat"

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

Balzac 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6/ ASX 2.0
Wysłany: 19-11-2024, 07:35   

Hejka wszystkim

Paruje przednia szyba, a po nocce jest cała mokra. Auto garażowane, wietrzone, filtry wymieniane co roku. Asx z 2019 r. 1,6 B. Nigdy nie było bite, żadna szyba nie wymieniana.

Może ktoś będzie coś wiedział, z góry dzięki za pomoc

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 19-11-2024, 07:51   

Gdzieś masz wodę która paruje a wilgoć osiada na wewnętrznej stronie szyby.
Mogą to być:
mokre dywaniki gumowe po myciu ich na myjni, mokro pod przednimi lub tylnymi dywanikami gumowymi, mokro w bagażniku. Gdzieś masz nieszczelną uszczelkę: drzwi ,tylnej klapy bagażnika lub szyb bocznych lub [b]zatkany , uszkodzony lub nieszczelny odpływ wody z przedniego podszybia, nieszczelna antena na dachu lub nieszczelne tylne lampy a jak wygląda sprawa tylnego spryskiwacza szyb ??[/b] tak woda dostaje się do wnętrza a potem paruje a para osiada na szybie . Pozostaw na noc uchylone boczne szyby tak na 2-3 cm skoro stoi w garażu to powinno doraźnie pomóc ale aby rozwiązać problem musisz znaleźć tę nieszczelność przez którą woda wnika do wnętrza powodując parowanie szyby.Dla spokojności sprawdź też stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy czy go czasami nie ubywa przez nagrzewnice lub przewody.W podłodze pod wykładziną w okolicy foteli są otwory sprawdź czy są zaślepione .Sprawdź dławiki czyli gumowe przelotki okablowania z komory silnika do kabiny i w drzwiach oraz słupkach a także parownik lubi puszczać wodę do środka gdy jest zapchany odpływ z parownika

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 19-11-2024, 08:37, w całości zmieniany 7 razy  

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 19-11-2024, 08:08   

To, że filtry wymieniane co roku nie oznacza jeszcze ich czystości. Kilka dni temu wyjąłem filtr kabinowy wymieniany w kwietniu tego roku. Wyglądał jakby miał kilka lat i nadaje się już do wymiany. Sprawdź ten filtr, oprócz słusznych zaleceń Zbyszka.

Balzac 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6/ ASX 2.0
Wysłany: 23-11-2024, 16:13   

Wszystko sprawdzę, i dam znać co było nie tak. Dzięki za pomoc

Odpowiedz do tematu