Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
oczko wodne
Autor Wiadomość
Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-04-2007, 05:27   

IMO taki sprzęt jest dobry, jak w oczku nie ma zwierząt, albo jest ich strasznie mało, bo jak stworzysz odpowiednie środowisko biologiczne, to już potem samo sie utrzyma.

Odłów kilka rybek i obejzyj, czy na nich nie ma jakiegoś zielonego nalotu (szczególnie przy skrzelach). Jeśli jest, to w oczku grasuje pleśniawka (rybom zanikają skrzela - są wyżerane przez glonowego pasozyta)

wtedy na to i na brzydki kolor wody pomaga też popularny fioletowy wynalazek tzw. "Kali pomagali" (pioftanina czy jakoś tak), gdzie buteleczkę rozcieńczasz we wiadrze wody i wlewasz do stawiku

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 10-04-2007, 08:44   

Ojciec ma oczko, i ten sam problem. Same glony...
Na początek trzeba zdiagnozować problem - IMO będzie to to samo, co u ojca - zbytnie zakwaszenie wody. Na poprawę można stosować worki ze specjalną ziemią. Wrzuca się takie na jakiś czas do stawiku. Wapno osobiście bym odradzał, zdrowotnie rybom mogłoby to nie wyjść na dobre.
Dodatkowo zastosuj jakiś z preparatów chemicznych - rybom nie powinien zaszkodzić (naszym nie zaszkodził, cholery ciągle mnożą się jak szalone). Glony wytrącą się na powierzchni i będzie trzeba je zebrać podbierakiem wyłożonym jakimś materiałem.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-04-2007, 20:17   

xor napisał/a:
Wapno osobiście bym odradzał, zdrowotnie rybom mogłoby to nie wyjść na dobre.

kto Ci powiedział coś takiego ?

co miałeś z Chemii ?? :biggrin:

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 20:32   

Zachar przeczytałem Twoj post i sie tak zastanawiam nad tym oczkiem :doubt: :doubt:
Dla mnie to mały staw jest a nie oczko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Moja dziewczyna ma oczko i jest wielkości może 2m/1,5m ale Twoje to ful wypas-zimą można śmiało na łyżwach śmigać :mrgreen:

Latem pewnie wygląda ładnie-daj jakieś fotki jak latem wszystko bedzie zielone i ładnie zakwitnie.

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 20:36   

dm17 powiem Tobie ze w zeszlym roku normalnie kapalismy sie w nim jak popilo sie, a w nocy wyglada piknie jak wlaczy sie oswietlenie i dziala wodospadzik i oproc tego jest to zajefajne miesce na romantyczne rozmowy z lampka wina i piekna kobieta u boku.

[ Dodano: 10-04-2007, 20:38 ]
Chooper ryby byly odlawiane i nic im nie bylo

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-04-2007, 20:47   

zachar napisał/a:
Chooper ryby byly odlawiane i nic im nie bylo

no to pleśniawki na szczęście nie ma

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 20:51   

no to super ale co ja mam z ta woda zrobic bo wkurza mnie juz jej stan i brzydko wyglada to wszystko

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 21:15   

A w tym oczku zainstalowałeś takie urządzenia jak - pompa (powoduje ruch wody co znacznie spowolni rozwój glonów), filtr (do filtrowania wody), i pompkę (natlenia wodę)? W wodach stojących pojawiają się glony i rośliny niepożądane. Co do zielska to proponuje wpuścić amura a nie karasia czy karpia. W miejscach zacienionych również słabo rosną glony.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-04-2007, 21:43   

zachar napisał/a:
no to super ale co ja mam z ta woda zrobic bo wkurza mnie juz jej stan i brzydko wyglada to wszystko

powiem tak:
gdzieś to kiedys wyczytałem i sam to zastosowałem siebie (jest poprawa), że aby mieć czystszą wodę MUSZĄ być rośliny wodne stanowiące ok 1/3 powierzchni akwenu(tataraki, trzciny, lilie etc.) POprostu rośliny same w sobie też zapobiegają rozwojowi glonów, a u Ciebie na fotkach jest raczej pusto...jak za bardzo bedą się rozrastać, to zawsze mozna wyrywać nadwyżki.

(przykł. weź nalej do wiadra wody i zostaw na kilkanaście dni....całe się zazieleni)

do tego ryby które w naturze mają zjadanie zielonego (amury, płocie)

i wsyp tam chociaż worek wapna rozsypując go w kilku miejscach.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 22:29   

Cytat:
dm17 powiem Tobie ze w zeszlym roku normalnie kapalismy sie w nim jak popilo sie, a w nocy wyglada piknie jak wlaczy sie oswietlenie i dziala wodospadzik i oproc tego jest to zajefajne miesce na romantyczne rozmowy z lampka wina i piekna kobieta u boku.

Wierze :P :P lato,cieplutko.......... miło posiedzieć

Teraz wiem na co łowisz dziewczyny, one lubia takie bajery :mrgreen: :mrgreen: :partyman:

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 10-04-2007, 22:41   

zachar napisał/a:
ryby byly odlawiane i nic im nie bylo
swieta je zdziesiatkowaly he he :badgrin:
w oczkach lubia zyc komary :badgrin: :badgrin:
ale to fajny bajer

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 22:46   

Chooper jakie wpano mam kupic i w jakiej ilosci wsypac??

dm17 wydalo sie :lol: mam nadzieje ze moja kobieta nie zajzy do tego tamatu bo tez buszuje po forum MM

wojmi1 zebys wiedzial ze w swieta populacja ryb zostala zdziesiatkowana

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-04-2007, 22:49   

budowlane, 50 kg worek będzie ok :)

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 23:05   

Chooper wlasnie ojceic mi powiedzial ze tam jest kwasna zimia wiec i woda musi byc kwasna wiec sypie wapno tak jak radzisz

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 10-04-2007, 23:07   

Chooper, obawiam sie ze moze je trafic tzn ryby . sprawdz ile tego trzeba dac -- pamietam ze jak nam do glinianki /bylem dzieckiem/ ktos wsypal worek wapna to bylo po rybach . Zeby te glony nie szalaly wlewa sie po kilka litrow wody z innych zbiornikow poprostu w stawach wiekszych rozwijaja sie takie organizmy co reguluja populacje tych tzw. alg i jest to sprawdzony sposob

Odpowiedz do tematu