Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Check engine i falujące obroty
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2022, 18:25   

A z tym katem to mechanik Ci sugerował? Jeśli tak to jest ryzyko że chce na tobie zarobić :) Bo zużyty katalizator (z powodu materiału z jakiego jest zrobiony) w GDI potrafi kosztować około 4000zł :)

wojak999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 4G93 Elegance
Wysłany: 11-01-2022, 21:53   

plecho1 napisał/a:
A z tym katem to mechanik Ci sugerował? Jeśli tak to jest ryzyko że chce na tobie zarobić :) Bo zużyty katalizator (z powodu materiału z jakiego jest zrobiony) w GDI potrafi kosztować około 4000zł :)

Nie, to ja sam wysnułem takie przypuszczenie. Serio aż tyle wart jest zużyty katalizator ?!! To dobrze że mi to powiedziałeś :) Gdzie tyle za niego wezmę ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-01-2022, 08:41   

wojak999 napisał/a:
Albo ten mechanik który wymienia mi tę przepustnicę teraz. Mówi że tylko ten błąd pokazał komputer. A co jeżeli pokazał też inne ale on nie chce tego robić i wymieni mi tylko przepustnicę, skasuje mnie a to nic nie pomoże
bo źle podchodzisz do tematu - jeśli już korzystasz z usług mechanika (bo wymiana przepustnicy jest prostą sprawą), to powinieneś oddać auto i spisać umowę, że mechanik ma usunąć "tu nazwa usterki" - po jego stronie powinna być diagnoza, wycena, potem twoja zgoda i jego naprawa
jeśli nie zlikwiduje, to dalej on się martwi - to błędne podejście, że wymieniają w ciemno obarczając klienta coraz to nowymi kosztami

wojak999 napisał/a:
zleciłem wymianę rozrządu. I ciekawe czy typek mi to w ogóle zrobił
zależy ile czasu minęło - do pewnego momentu można w miarę ocenić czy chociaż pasek jest nowy, bo później wycierają się na nim napisy
a zdjęcie górnej pokrywy to zdaje się 4 śrubki w tym silniku...

GDI to bardzo niewdzięczny silnik, bo w Europie nie ma porządnych olejów do niego - stąd masz sadzę wszędzie, gdzie się da...

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2022, 11:50   

[quote="Krzyzak"]
wojak999 napisał/a:
Albo ten mechanik który wymienia mi tę przepustnicę teraz. Mówi że tylko ten błąd pokazał komputer. A co jeżeli pokazał też inne ale on nie chce tego robić i wymieni mi tylko przepustnicę, skasuje mnie a to nic nie pomoże
bo źle podchodzisz do tematu - jeśli już korzystasz z usług mechanika (bo wymiana przepustnicy jest prostą sprawą), to powinieneś oddać auto i spisać umowę, że mechanik ma usunąć "tu nazwa usterki" - po jego stronie powinna być diagnoza, wycena, potem twoja zgoda i jego naprawa
jeśli nie zlikwiduje, to dalej on się martwi - to błędne podejście, że wymieniają w ciemno obarczając klienta coraz to nowymi kosztami

Jakbym chciał spisywać umowę to podejrzewam że odmówiłby, a raczej jestem przekonany o tym.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2022, 11:54   

wojak999 napisał/a:
Gdzie tyle za niego wezmę ?
W necie znajdziesz pod hasłem "skup katalizatorów" Musisz z katalizatora spisać numery bo będą potrzebne do weryfikacji co tam masz bo nawet w tym samym modelu mogą być różne katalizatory od czego może zależeć cena.
Katalizatory, szczególnie w starszych autach, mogą zawierać metale szlachetne co właśnie powoduje takie ceny.

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2022, 11:55   

A i byłem tam dzisiaj i pytam sie czy sprawdzał rozrząd. To powiedział że kompresję sprawdzał i jest dlatego twierdzi że rozrząd jest dobry. Spytałem ila bar pokazał miernik to powiedział że 14.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-01-2022, 12:48   

Cytat:
Jakbym chciał spisywać umowę to podejrzewam że odmówiłby, a raczej jestem przekonany o tym.
to na jakiej podstawie chcesz ew. dochodzić roszczeń w przypadku gdy mechanik coś uszkodzi?
płacisz 800zł za wymianę przepustnicy, gdzie używana kosztuje koło 100-150zł? - wiesz, że to praca na 30 minut z wypiciem piwa? płacisz bardzo dużo i jeszcze bez umowy? - chociaż paragon jakiś weź...

wojak999 napisał/a:
To powiedział że kompresję sprawdzał i jest dlatego twierdzi że rozrząd jest dobry.
tam jest DOHC... różnicy 1 ząbka nawet nie zauważysz na manometrze...
czasem mi się wydaje, że oni mają te wykresy narysowane przed laty i tylko pokazują 14 barów na odczepnego...

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2022, 13:21   

[quote="Krzyzak"]
Cytat:
to na jakiej podstawie chcesz ew. dochodzić roszczeń w przypadku gdy mechanik coś uszkodzi?
płacisz 800zł za wymianę przepustnicy, gdzie używana kosztuje koło 100-150zł? - wiesz, że to praca na 30 minut z wypiciem piwa? płacisz bardzo dużo i jeszcze bez umowy? - chociaż paragon jakiś weź...

Są za 100-150 a są też za 500-600 i 1200 nawet. Ten pierwszy przedział cenowy daje do zastanowienia czy to w ogóle będzie sprawne. Wziąłem przepustnicę za 600 zł, choć w tym przypadku też nie wiadomo co to będzie warte. Tak naprawdę to loteria.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 12-01-2022, 13:37   

Do gdi przepustnice są niestety drogie.

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2022, 13:59   

Dolot sprawdzałem ten wymontowany to jest czyściutki. Zajrzałem też do tego otworu w silniku gdzie wchodzi dolot to tam są takie czarne twarde okruszki sadzy.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2022, 14:18   

Tak właśnie wygląda dolot w leciwym GDI a czasem zarasta tak że auto nie chce jechać.

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2022, 14:38   

plecho1 napisał/a:
Tak właśnie wygląda dolot w leciwym GDI a czasem zarasta tak że auto nie chce jechać.

https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/b4/a5/50/silnik-24-gdi-4g64-ak0535-mitsubishi-galant-silniki-kompletne-nowy-tomysl-535670606.jpg tutaj gdzie ten otwór jest to mam nagar. A w tym gumowym dolocie nic.

[ Dodano: 12-01-2022, 14:39 ]
A w którym miejscu jest ta cała przepustnica z silnikiem krokowym ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2022, 17:08   

Przepustnica jest przykręcona do kolektora na cztery śruby po których otwory widać na Twojej fotce. Nagar zaczyna się od przepustnicy, od kanału z EGR bo przez ten kanał spaliny trafiają ponownie do dolotu i to właśnie te spaliny powodują ten nagar.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-01-2022, 22:12   

Zależy do jakiego rocznika Carismy ta przepustnica. Jak przedliftowa sprzed 1998 r. to jest na linkę i nie używane w 100% sprawne kosztują po 100 zł, ja do GDI po lifcie, czyli po 1998 r. to jest elektronicznie sterowana i te są droższe.

wojak999 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2022, 10:23   

Hugo napisał/a:
Zależy do jakiego rocznika Carismy ta przepustnica. Jak przedliftowa sprzed 1998 r. to jest na linkę i nie używane w 100% sprawne kosztują po 100 zł, ja do GDI po lifcie, czyli po 1998 r. to jest elektronicznie sterowana i te są droższe.

2002 rok. Mechanik mówił że elektromagnesy gdzieś tam powpadały. Gdzie mogły wpaść ?

Odpowiedz do tematu