Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej silnikowy MSW 2.0 133KM
Autor Wiadomość
apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2022, 13:20   

kuba!!! napisał/a:
Porównajcie sobie analizy motula xcess 5w40 który jest wychwalany pod niebiosa w internecie
https://www.oilclub.pl/in...cess-5w-40.254/

To nie jest olej syntetyczny, tylko HC (hydrokrakowany), więc porównanie z syntetykiem nie ma większęgo sensu.
https://www.motul.com/pl/...100-x-cess-5w40
Wystarczy ściągnąć kartę charakterystyki, trzeba podać maila i nazwę (jakąkolwiek) potem nazwę produktu, i masz swobodny dostęp. Po polsku.
Cytat z karty :
"DESTYLATY CIEZKIE PARAFINOWE,
OBRABIANE WODOREM (ROPA
NAFTOWA)"
Jak ktoś nie potrafi zassać samemu, to mogę zapodać plik pdf.

Olejów Lotosa czy Orlenu nawet nie sprawdzam, co to za szajs, nie mam takiej potrzeby, po prostu nie zaleję ich do swojego auta pod żadnym pozorem, i tyle. Bez uzasadnienia swoich racji i wyborów.

Ale oczywiście, jak ktoś bezkrytycznie wierzy reklamie...

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 14-10-2022, 13:43   

apg2312, nie pisałem że lotos i ten motul to syntetyki. Dobrze wiem że to HC . Chodziło o to że są to te same formulacje co widać po analizach, a 50zl różnicy dopłaca się za marketing.
Co do samego lotosa to go używam i silnikowi nic nie jest. Teraz wleciał Shell helix ultra 5w30 A3 lecz nie widzę i nie słyszę różnicy między tymi olejami choć Shell jest GTL.

Drungar 
Nowy Forumowicz

Auto: MSW 2.0 133... 2003r
Wysłany: 16-10-2022, 14:58   

apg2312 napisał/a:
...
Drungar napisał/a:
Stukały popychacze - wymienił popychacze na zamienniki, a nadal - po rozgrzaniu silnika - słychać lekki klekot.

Albo wina zamienników, albo kiepskiego oleju. Zakładam, może nazbyt optymistycznie, że mechanik nic przy wymianie nie spartolił :P
...

Na fakturze mam enigmatyczne 50 007 599 (jeśli chodzi o popychacze - bo padło takie pytanie), ale w międzyczasie się sprawa wyjaśniła. Byłem u mechanika, który te silniki zna, sprawdził mi ... i oto co się dowiedziałem...
Ten mechanik co wymienił popychacze - nie spartolił, ale jako że się na tych motorach nie znał to chciał zmieniać olej...

Spartolił za to inny mechanik, który robił rozrząd. Też się pewnie na tych silnikach nie znał, bo nie wiedział, że w komplecie wymienia się paski wałków balansujących I TO WŁASNIE TE WAŁKI KLEKOCZĄ U MNIE.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2022, 16:03   

Czyli niepotrzebna robota przy popychaczach :(
Z polecanych mechaników masz tych z serwisu mitsumaniakow i w markach na ul.pieniazka.
Ważne że sprawa się wyjaśniła, a jak już popychacze nowe to olej 5w40 A3 zmieniaj co 10tys km i przeżyją te popychacze blachę w aucie 8)

Drungar 
Nowy Forumowicz

Auto: MSW 2.0 133... 2003r
Wysłany: 16-10-2022, 19:25   

kuba!!! napisał/a:
Czyli niepotrzebna robota przy popychaczach

Wcześniej był lekko metaliczny i głośniejszy klekot i jak się okazało 4 popychacze rzeczywiście były uszkodzone. Po wymianie klekot pojawiał się tylko po rozgrzaniu silnika na niskich obrotach. Resztę już opowiedziałem.

Dzięki za odpowiedzi i rady - mam nadzieję że i moje info komuś pomoże.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-10-2022, 20:56   

kuba!!! napisał/a:
lotosa można kupić za ok 90zl za 5L w Selgros na promocji i do tego nie trzeba się zastanawiać czy to przypadkiem nie podróba

Lotos, dawniej Rafineria Gdańska bardzo się rozwinęła - z racji bliskości mam paru znajomych a nawet rodzinę tam pracującą, znam też osobę nr 3 w tej firmie, jest moim sąsiadem, znałem także prezesa Olechnowicza
generalnie też lałem Lotos do Galanta i zawsze było OK
z 10 lat temu zainwestowali w konkretną instalację do HC, to co można na pewno stwierdzić, to że oleje są świeże, bo np. taki castrol w tym czasie min. 30% produkcji miał z recyclingu

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2022, 07:04   

Krzyzak,
Co by w lotosie nie zrobili to i tak część osób będzie widziała w nich tylko olej pokroju sekectola, a szkoda bo jak piszesz mają dobre i tanie oleje.
Ja jeżdżę i jestem zadowolony.

Odpowiedz do tematu