|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
asx 4x4 |
Autor |
Wiadomość |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 29-03-2023, 21:14
|
|
|
pawelek32 napisał/a: | Jak byłem kawalerem miałem auto z LPG i fakt- było taniej. |
A teraz jesteś żonaty, i jest drożej ?? Ciekawe Czyli ja, jako kawaler mam dalej zniżkę ?? No chyba, że u Ciebie PB95 jest po 6 zł, a LPG po 12 ?? Na Śląsku gaz tankuję w granicach 3 zł, ostatnio (wczoraj) 2,99
pawelek32 napisał/a: | Co jakiś czas były też problemy. |
Dla mnie największym problemem są dwie rzeczy - co ok. 250 km tankowanie, chociaż mój pchlarz zawsze sobie siknie przy okazji, no i jazda poza granicami Polski - zależnie od kraju trzeba mieć różne adaptery do wlewu LPG. Reszta to drobnostki.
pawelek32 napisał/a: | Nowe instalacje LPG chyba też zużywają trochę benzyny? |
Zasadniczo zawsze odpalasz auto na benzynie, ale nowoczesne instalacje mają możliwość odpalania na gazie. Ja przynajmniej mam, a instalacja założona 2 lata temu. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
pawelek32
Forumowicz
Auto: lancer SB
|
Wysłany: 29-03-2023, 21:29
|
|
|
Było taniej niż na benzynie. Tym bardziej, że jeździło się jak najwięcej, aby nie siedzieć w domu
Pamiętam jak dawniej sceptycy mówili, że LPG jest zły, bo butla może wybuchnąć |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 29-03-2023, 22:15
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Pamiętam jak dawniej sceptycy mówili, że LPG jest zły, bo butla może wybuchnąć |
A to był kiedyś taki wypadek ?? Nie słyszałem
Ale za to poruszyłeś temat, dla którego sporo osób LPG nie instaluje. Butla. A raczej miejsce, która butla w bagażniku zabiera. Bo jak jest we wnęce koła zapasowego, to tą rezerwę trzeba gdzieś jakoś upchać.
A jak masz już zbiornik nie toroidowy, 45 l, a walcowy, 60 lub 80 l... no ale, coś za coś.
Przy moim przebiegu, rzędu 1,5-2 tyś km miesięcznie, LPG jest bardzo opłacalny, instalacja zwróciła mi się po pół roku ?? I to licząc droższy przegląd techniczny i przegląd instalacji. Olej i tak wymieniam co max 10 tyś km, świece kupiłem platynowe, więc wytrzymają tyle co na benzynie...
Aaaa...jest jeszcze jedna wada LPG - zazwyczaj zakaz parkowania w podziemnych parkingach Ale ja mam wlew pod klapką, nie w zderzaku, więc tego nie widać |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
pawelek32
Forumowicz
Auto: lancer SB
|
Wysłany: 30-03-2023, 22:26
|
|
|
Oczywiście zgadzam się z tym, że jak się dużo jeździ to LPG jest ok.
Następne ogłoszenie z asx, ale już bez 4x4.
Wyposażenie super, ale niespełna 10 tys km i LPG?
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6FhMUG.html |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10689 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 31-03-2023, 09:07
|
|
|
Kup sobie polski salonowy samochód, nowa Dacia z lpg i bedzisz zadowolony na dojazdy do pracy |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-03-2023, 13:57
|
|
|
Marcino napisał/a: | nowa Dacia z lpg | to jest bardzo rozsądny pomył - nawet wczoraj kompletowałem 7 osobową - ale niestety nie ma automatu ani 4x4
ogólnie Dacia jeśli chodzi o automat to chyba tylko jeden silnik diesla jest - czyli wybór żaden... i tylko 5 osobowa wtedy
dodatkowo albo automat albo 4x4
ale jeśli ktoś nie potrzebuje, to takie sandero stepway wygląda fajnie (choć wnętrze zionie tandetą) i ma fabryczny LPG |
|
|
|
 |
|
|