Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:29
Ktora byście polecili?
Autor Wiadomość
sony
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 11:29   

drogi kolego dylson- to jest forum i kazdy ma prawo do wyrazania wlasnych opinii. na tym to polega. ale jak piszesz takie rzeczy o carismie to proponuje Ci zamienic te francuskie dieslowskie bebechy razem ze skrzynia na niefrancuskie GDI- odrazu zmienisz uprzedzenie do tego modelu. nie mozna spychac marki swietnego modelu tylko dlatego ze akurat Ty masz problemy z silnikiem i skrzynia ktore w tym aucie to bolesne pomylki... :-X rownie dobrze mozesz wyrzucic silnik, wyciac dziure w podlodze i napedzac je nogami, wtedy tez powiesz ze nie polecasz cari... nie mozna generalizowac, trzeba praktyktowac :wink:

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 16:12   

Zdecydowanie POLECAM carisme. Bardzo fajne autko rodzinne (dla 4-o osobowej super), bardzo dobrze sie prowadzi, praktycznie bezawaryjne i w dodatku malutko pali (u mnie średnio w lecie z klimatyzacją 6,8, a w zimie 7,2 bez klimatyzacji...). Posiadam sedana z 97 roku 1.6 i szczerze polecam. Zero problemów z czymkolwiek, nie kradną takich aut, ubezpieczenie na przyzwoitym poziomie, byczy bagażnik. I ponadprzeciętna żywotność tegoż silniczka. Rzeczywiście jedynym mankamentem (ale do zaakceptowania na co dzień) jest skrzynia biegów. Jednak jeżeli się o nią dba to wszystko jest w porządku. Przez 3 lata odkąd ją użytkuję NIGDY mi nie odmówiła posłuszeństwa. A z awarii to jedynie miałem wymianę wyłącznika świateł stopu, który jest pod pedałem: koszt z wymianą w ASO 30 zł... A tak, tylko wymieniam wszystkie inne materiały eksploatacyjne na czas (jak w każdym aucie...) i się jeździ. Wracając do skrzyni, bo nawet w tym temacie są forumowicze narzekający na nią to widocznie zależy to od konkretnego modelu auta, ze macie jakieś problemy...
Tak, czy siak ZAWSZE należy przed kupnem autko sprawdzić - najlapiej w ASO. Warto wydac te 150-200 zł na ogólny przegląd i wiedzieć co się kupuje...
Także ja osobiście POLECAM Ci Carisme...
Oczywiście w benzynce 1.6... (albo 1.8, ale nie GDI...) :wink:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2007, 18:21   

Gattsu napisał/a:
ale nie GDI...)

...a mozna by to jakos bardziej rozwinac :wink: ...jakies momenty z uzytkowania GDI'ka :?:
(bo wierze ze miales Cari z tym silnikiem :P )
Pozdroo

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 23-05-2007, 19:49   

Nasłuchał się że do kitu to tak gada pewnie:P

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 19:51   

"...a mozna by to jakos bardziej rozwinac :wink: ...jakies momenty z uzytkowania GDI'ka :?:
(bo wierze ze miales Cari z tym silnikiem :P )
Pozdroo"

Moje zdanie o GDI jest takie, że osobiście nie kupiłbym cari (ani gala) w tym silniku... Moich trzech dobrych kolegów (dwóch z nich było ze mną w Reichu i kupiło GDI), którzy użytkowali autka z tymże silnikiem przeklinali auta... Ciągle po miesiącu pobytu w Polsce, przez rok czasu (bo po takim okresie eksploatatcji sprzedali je...), mieli problemy natury uciązliwych drobnych awarii: a to coś z zasilaniem, to coś z osprzętem elektrycznym silnika, to znowu czasem loteria:zapali-nie zapali rano, to cos stukało w silniku itd. Po prostu zrazili sie totalnie do tego rodzaju napędu... W więszości były to drobne usterki, lecz kłopotliwe... Może to były odosobnione przypadki, ale nawet mój mechanik z ASO, że jednak ten silnik jest kłopotliwy w użytkowaniu i drogi w naprawie...
Pozdrawiam....

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 23-05-2007, 20:05   

Flame war warning :twisted: btw ja tam jestem bardzo zadowolony z GDI a w dodatku jeszcze bardziej z automata :badgrin: i kompletnie nic mi się nie psuje więc albo mieli zajeżdżony złom kompletnie nie serwisowany albo składkowe rzęchy kupili.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 20:30   

Nie wiadomo do końca nigdy co w czym tkwi... Nadmienię, że wszystkie auta (moja i te dwie GDI) zakupione były u delera Mitsu w Ingolstadt "Auto-Haus Kolbeck"... Auta były sprawdzone, powymieniane płyny, wysprzątane, umyte, nawoskowane i przygotowane do długiej podróży do Polski... Byliśmy w szoku, że tak sie postępuje z klientami kupującymi używane samochody. I co nas TOTALNIE ROZLOZYLO- dostalismy kazde z tych aut przed zakupem na godzinne testowanie... Normalnie ekstraklasa...
Jak mówiłem: problemy pojawiły sie w kraju po ok. miesiącu eksploatacji...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 23-05-2007, 20:46   

A nie lali czasem szmatławej bajury w zaułkowych stacjach u pana kazia? GDI/TSI/FSI/TDI/CDDI i inne z wtryskiem bezpośrednim cholernie nie lubią nędznej bajury.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 20:52   

Prawdopodobnie w benzynie tkwic moze problem, poniewaz jak napisales te napedy sa czule na zle paliwa... Tak tez nadmieniali mechanicy, ktorzy naprawiali im auta...

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 24-05-2007, 16:52   

Hymm my już jeździmy około 8 no prawie 9 miesięcy GDI i poza czasem stukającymy popychaczami nic się nie dzieje. Robi się tlko to co w każdym samochodzie co jakiś czas(oleje,filtry,klocki).To fakt że jak człowiek trafi jakiś lipny egzemplarz to potem jest zrażony do końca życia do samochodu.Ale tak to bywa jden chwali a drugi nie.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 24-05-2007, 20:09   

Rzecz w tym by trafić dobry egzemplarz a nie szrota. Dlatego najlepiej kupować auto (jakiejkolwiek marki) od znajomych/rodziny/itp. ze znaną i sprawdzona przeszłością. W każdym innym przypadku to rosyjska ruletka. Tyle że tylko jedna komora jest pusta. :badgrin: :badgrin: :badgrin:

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2007, 23:38   

sony, a czy ja komus zabraniam byc niezadowlonym z carismy? Wez sie zastanow co wypisujesz.

sony
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2007, 11:06   

nie dylson ale nie mozesz pisac ze cari jest taka i taka. mozesz pisac ze twoj silnik i skrzynia sa takie i takie bo generalizacja w tym wypadku to po prostu brak wiedzy.
pozdrawiam

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2007, 17:32   

Jezeli klopoty ze skrzynia i silnikiem tylko mnie dopadly to oczywiscie przepraszam wszystkich, ale problem w tym ze nie tylko mnie to spotkalo. Silnika zawsze bronilem, ale teraz jak padl to juz nie bede tego robil.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 25-05-2007, 18:08   

Bo tak po prawdzie akurat w Twojej wersji Cari to więcej z francuza jest niż z japońca (o ile w ogóle cokolwiek masz w niej japońskiego ;) ) W GDI przynajmniej silnik jest japoński a jeśli ktoś ma automat to i skrzynia. Generalizując im więcej cukru w cukrze tym lepiej zatem im więcej japończyka w Cari tym lepiej :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi