|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
WZROST UBEZPIECZENIA OC |
Autor |
Wiadomość |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-06-2007, 11:08
|
|
|
dm17 napisał/a: | Ma -większ prędkość, wieksze prawdopodobienstwo wypadku. |
dalej popłyniesz to większe prawdopodobieństwo, że utoniesz
Trzeba, się liczyć z własnymi umiejętnościami i możliwościami technicznymi auta i będzie ok.
...dalej się nie rozpisuje, bo to nie o tym wątek |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 01-06-2007, 12:12
|
|
|
akbi napisał/a: | dalej popłyniesz to większe prawdopodobieństwo, że utoniesz
| Tak, podobnie jak w żeglarstwie. Nie każdy może pływać po morzach i oceanach. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
CichyTom [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 12:24
|
|
|
dm17 napisał/a: | NIEMOZNA WPROWADZAC ODPOWIEDZIALNOSCI ZBIOROWEJ |
ale takie jest podstawowe założenie ubezpieczeń,
aby wszyscy ponosili skutki wypadku pojedynczych składkowiczów - tak to działało od tegojakmutam LLoyda i tak to działa do dziś, powstały jako dobrowolne zrzutki na statki handlowe a potem rozprzestrzeniły się na pozostałe dziedziny, dzieląc sie w międzyczasie na obowiązkowe i dobrowolne
a Ty chciałbyś żeby składki płacili tylko Ci, którzy spowodowali juz wypadek?
akbi napisał/a: | co ma przekroczenie prędkości bezpośrednio do wypadku |
dm17 napisał/a: | Ma -większ prędkość, wieksze prawdopodobienstwo wypadku. |
o tu się nie zgodzę, to działa akurat w odwrotną stronę
weź na przykład taką staruszkę przechodzącą przez jezdnię
im ona WOLNIEJ przechodzi, tym prawdopodobieństwo wypadku jest WIĘKSZE
im ona SZYBCIEJ przejdzie tym prawdopodobieństwo wypadku jest MNIEJSZE
[ Dodano: 01-06-2007, 12:27 ]
akbi napisał/a: | dalej popłyniesz to większe prawdopodobieństwo, że utoniesz |
jeśli bierzesz ten przypadek jako odległość od plaży w głąb morza to jak najbardziej |
Ostatnio zmieniony przez CichyTom 01-06-2007, 16:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 01-06-2007, 15:29
|
|
|
akbi napisał/a: | arekp napisał/a: | NFZ powinien sciagac z ubezpieczycieli kase |
z ubezpieczycieli, tzn kogo? |
Z firmy, ktora ubezpieczala sprawce wypadku. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
CichyTom [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 17:08
|
|
|
akbi napisał/a: | hehe... no tak...a te ubezpieczalnie jaka maja dawac kase? |
pan za to zapłaci, pani za to zapłaci ... i ty tez mała dziewczynko za to zapłacisz...
znaczy siem my wszyscy a nie ubezpieczalnie nowy podatek i tyle - w tanim państwie |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 17:41
|
|
|
Cytat: | a Ty chciałbyś żeby składki płacili tylko Ci, którzy spowodowali juz wypadek? |
Nie - ale zeby podstawa byla jednakowa dla wszystkich, a dalej od jazdy, tzn, liczby wypadków, liczby mandatów itd. Gwarantuje Ci ze jakby ubvezpieczenie wzrastało od mandatu jaki dostaniesz to masa ludz zaczełaby jezdzic wolniej. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 01-06-2007, 17:56
|
|
|
dm17 napisał/a: | od mandatu jaki dostaniesz to masa ludz zaczełaby jezdzic wolniej. |
ale wyjasnj mi prosze co to ma wspolnego???
Sorry, ze to napisze, ale nie mam jak argumentowa. Ja trase Wawa-Gdanska sukcesywnie przejezdzam w ok 3 godzin (+-10 min), czyli lamie predkosc przepisowa niemalze nonstop. Niemniej jednak z tego powodu przez 14 lat (od kad mam prawo jazdy) ne mialem nawet stluczki, a takze zaden uzytkownik drogi nie mial stluczki z tego powodu jak ja jezdze.
Dlaczego wiec Ja mam placic dodatkowo na poczet odszkodowan za wypadki????
[ Dodano: 01-06-2007, 17:59 ]
Idac Twoim tropem, to powinno sie wprowadzic calkowity zakaz jazdy samochodem, gdyz nawet przy predkosci 5km/h mozna komus obic auto ... na parkingu np
[ Dodano: 01-06-2007, 17:59 ]
dm17 napisał/a: | od mandatu jaki dostaniesz to masa ludz zaczełaby jezdzic wolniej. |
ale wyjasnj mi prosze co to ma wspolnego???
Sorry, ze to napisze, ale nie mam jak argumentowa. Ja trase Wawa-Gdanska sukcesywnie przejezdzam w ok 3 godzin (+-10 min), czyli lamie predkosc przepisowa niemalze nonstop. Niemniej jednak z tego powodu przez 14 lat (od kad mam prawo jazdy) ne mialem nawet stluczki, a takze zaden uzytkownik drogi nie mial stluczki z tego powodu jak ja jezdze.
Dlaczego wiec Ja mam placic dodatkowo na poczet odszkodowan za wypadki???? |

|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 18:03
|
|
|
Akbi ma wspólnego - skoro taki system działą w usa od lat , baaa nie wazne ze działa ale ważne ze działa!!!! Nie mów mi ze jak ktos jedzie przez miasto 120km/h to nie zwieksza prawdopodobienstwo ze bedzie mial wypadek ( jakikolwiek).
Cytat: | Idac Twoim tropem, to powinno sie wprowadzic calkowity zakaz jazdy samochodem, gdyz nawet przy predkosci 5km/h mozna komus obic auto ... na parkingu np
| zły trop
A co do przykłądu ze od predkosci wzrasta ubezpieczenie - jak ktos placi 700zł a dostałby mandat i płaciłby 1000zl a po kolejnym 1400zl to uwierz mi ze nie wciskałby tak ostro gazu nastepnym razem.
W polsce codziennie łamie przepsiy odnośnie prędkości ( nie jezdze po miescie 50km/h - nikt tego nie robi bo ja jase 60-70 a i tak czuje sie jak żółw ) w usa ANI RAZU nie przekrozczyłem prędkości - i na autostradzie masz 55ml i samochody jadą równo i nie miniesz ludzi bo taka jest granica.
Akbi co do ubezpieczen za uslugi medyczne to głupota - IDEA moze i dobra ale wykoanie idiotyczne. Ja porównuje tylko dwa systemy Jak jest tam i jak do działa a jak jest u nas |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 01-06-2007, 18:15
|
|
|
dm17, czy jesli cos jest w USA to znaczy ze to jest najlepsze i w ogole super???
Co do predkosci, to czy w Usa nie ma w zwiazku z takim systemem wypadkow???
.. reszte napisze pozniej, bo z ipaqa ciezko sie pisze
Pogadamy, kiedys na spocie na ten temat, bo na forum jestes niereformowalny |

|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2007, 18:22
|
|
|
Cytat: | dm17, czy jesli cos jest w USA to znaczy ze to jest najlepsze i w ogole super???
Co do predkosci, to czy w Usa nie ma w zwiazku z takim systemem wypadkow???
.. reszte napisze pozniej, bo z ipaqa ciezko sie pisze
Pogadamy, kiedys na spocie na ten temat, bo na forum jestes niereformowalny |
Ja nigdy nie napisałem ze to jest najlepszy system i to jest ziemska rewelacja - czemu tak zakładasz
Uwazam ze w wielu krajów jest napewno pare rzeczy ktore by fajnie działały u nas..............bo u nas ciężko jest ze wszystkim. Płacilismy tyle lat podatek w benzynie i dróg nie było - teraz są ale nie przez te pieniądze tylko przez UE.
Ja wychodze z założenia ze lepiej sie uczyć na cudzych błedach niż na swoich - warto wyciągać wniosk. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 02-06-2007, 14:28
|
|
|
akbi napisał/a: | Sorry, ze to napisze, ale nie mam jak argumentowa. Ja trase Wawa-Gdanska sukcesywnie przejezdzam w ok 3 godzin (+-10 min), czyli lamie predkosc przepisowa niemalze nonstop. Niemniej jednak z tego powodu przez 14 lat (od kad mam prawo jazdy) ne mialem nawet stluczki, a takze zaden uzytkownik drogi nie mial stluczki z tego powodu jak ja jezdze.
Dlaczego wiec Ja mam placic dodatkowo na poczet odszkodowan za wypadki???? |
Wlasnie z tego powodu nie powinno nakladac sie 'podatku' na wszystkich. NFZ po podliczeniu kosztow leczenia poszkodowanego powinien miec instrumenty pozwalajace zwrocic sie do ubezpieczyciela sprawcy z prosba o wyplate. Ubezpieczyciel zwieksza skladke sprawcy i dzieki temu tylko sprawca ponosi konsekwencje.
Skad ubezpieczyciel ma wziasc kase? Proste, skoro pobiera skladki to kasa raczej nie lezy sobie na nieoprocentowanym koncie. Tymi pieniedzmi sie obraca ... skoro chce byc ubezpieczycielem to niech tak obraca zeby zarobic.
Wydaje mi sie, ze chyba wczesniej za malo rozwinalem mysl i nie zrozumiales co mialem na mysli mowiac o sciaganiu kasy z ubezpieczyciela przez NFZ. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2007, 20:06
|
|
|
Cytat: | Wlasnie z tego powodu nie powinno nakladac sie 'podatku' na wszystkich. NFZ po podliczeniu kosztow leczenia poszkodowanego powinien miec instrumenty pozwalajace zwrocic sie do ubezpieczyciela sprawcy z prosba o wyplate. Ubezpieczyciel zwieksza skladke sprawcy i dzieki temu tylko sprawca ponosi konsekwencje.
|
TAK WLASNIE POWINNO BYC- zreszta to samo napisałem wczesniej |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 02-06-2007, 20:40
|
|
|
arekp napisał/a: | NFZ po podliczeniu kosztow leczenia poszkodowanego powinien miec instrumenty pozwalajace zwrocic sie do ubezpieczyciela sprawcy z prosba o wyplate. Ubezpieczyciel zwieksza skladke sprawcy i dzieki temu tylko sprawca ponosi konsekwencje. |
Arek, taki system jest nierealny.
Powiedzmy, ja że spowoduje wypadek.
- doprowadziłem do jakieś kolizji, gdzie skasowałem czyjś samochód - koszt ...ok 50 tys
- koszt leczenia dwóch poszkodowanych osób (łącznie z odszkodowaniem) - ok 100 tys
No więc Ubezpieczalnie nakłada mi dodatkowe opłaty, aby mogli odzyskać 150 tys.
Obecnie mam 32 lata, więc mogę założyć, że auto będę miał przez jeszcze jakieś kolejne 30 lat.
Ubezpieczalnie celem odzyskania kasy ode mnie, zwiększa mi ubezpieczenie o 5 tys rocznie.
Co w takim przypadku robię Ja Przepisuje auto np na żone :!:
Cyfry które podałem może nie są najmniejsze, ale myślę, że jest bardzo dużo wypadków o znacznie wyższych kosztach.
Poza tym, to też jest założenie, że w ciągu 30 lat spowodowałem tylko jeden wypadek, a przecież są tacy, którzy sukcesywnie "walą" co 3-4 lata, albo i częściej.
System ubezpieczeń działa na zupełnie innych zasadach i to czego oczekujecie jest nierealne. Zawsze musi być tak, iż w jakimś stopniu na odszkodowanie dla poszkodowanego wpływają składki pozostałych ubezpieczonych.
Co do systemu amerykańskiego, to skąd wiesz dm17, że tam w składce ubezpieczeniowej OC nie jest jakaś część wliczana właśnie na poczet leczenia poszkodowanych
U nas lecznictwo leży i uważam, że leczenie poszkodowanych w wypadkach powinno właśnie obciążać sprawców wypadków, a nie nasze składki ZUS. Niestety tak do tej pory u nas nie było i trzeba to wprowadzić ... niestety to musi podnieść składki OC.
dm17, co do bojaźliwości szybkiego jeżdżenia w USA, to słyszałem dzisiaj w TV w jednym programie motoryzacyjnym, iż w Stanach rocznie jest potrąconych 140 tys pieszych Jak to się ma procentowo do Polski |

|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 12:11
|
|
|
Cytat: | dm17, co do bojaźliwości szybkiego jeżdżenia w USA, to słyszałem dzisiaj w TV w jednym programie motoryzacyjnym, iż w Stanach rocznie jest potrąconych 140 tys pieszych Jak to się ma procentowo do Polski |
Akbi to jes wlasnie czesto spotykany błąd - nie porownuj prosze usa do Polski bo to tak jakbys porównał wieś Zawijki Małe to Nowego Yorku Jak juz porowujesz to prosze na zasadzie Europa ( 10,5 mln km² z europejskiej części Rosji- bez części rosyjskiej 5,9 mln ) / Usa ( 9,6 mln km² ) to wtedy można mowic o porównaniu statystyk
Cytat: | Co do systemu amerykańskiego, to skąd wiesz dm17, że tam w składce ubezpieczeniowej OC nie jest jakaś część wliczana właśnie na poczet leczenia poszkodowanych
|
Sprawdze dzisiaj bo mnie zaciekawiło- popołudniu odkopie papiery i podam.
[ Dodano: 03-06-2007, 14:28 ]
Wszystko jasne
 |
|
|
|
 |
|
|