Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C53A 1.6] Nie pali na 4 gar!!! Pomocy !!!
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2007, 13:13   

szpala85, ja bym zwalał głowicę i sprawdził ją bardzo dokładnie. Moim zdaniem, jak auto jest po strzale paska rozrządu to może być problem z głowicą, a konkretnie z zaworami. wilson, może naprowadził na dobry trop.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2007, 22:26   

Lepiej rozejrzyj się za nowym silnikiem, albo głowicą :roll:

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 15-07-2007, 23:31   

...a pisałem żeby nie piłować silnika zaraz po kupnie, tymbardziej że coś stukało :evil:

zrób jeszcze raz test kompresji i przeprowadź próbę olejową;
według mnie Twój problem jest związany z mechaniką silnika - prawdopodobnie głowica do robienia/wymiany.

Pewnie głowicy do 4g61 nie znajdziesz dlatego rozejrzyj sie za głowicą od Lantry z silnikiem G4CR (1.6 16v 90-95 r.).

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 15-07-2007, 23:52   

Bastek napisał/a:
Lepiej rozejrzyj się za nowym silnikiem, albo głowicą

e-gen napisał/a:
a pisałem żeby nie piłować silnika zaraz po kupnie, tymbardziej że coś stukało

nie straszcie mnie :shock:
... nie pilowalem go tak mocno , a to co tak stukalo to byla taka mala pierdołka :roll:
...... mam nadzieje ze uda sie wyleczyc tego GTi ("nadzieja ... matka Głupich" ) :|

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 16-07-2007, 07:37   

Po strzale paska obowiązkowo należy wymienić prowadnice pogiętych zaworów..... w 4g6x DOHC te prowadnice kruszą się i nie pracują całą długością po takiej akcji.... może rzeczywiście ktoś wymienił tylko zawory, zostawiając prowadnice.... ale cóż... porządny remont po strzale paska mniej jak 3000 nie kosztuje

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

wilson
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2007, 23:48   

witam! u mnie sama glowica byla w porzadku,prowadnice ok nawet gniazda tych krzywych zaworow byly w dobrym stanie(jednak jeden mechanik powiedzial ze te 2 ssace zawory na 1 cylindrze{liczac od skrzyni} skrzywily sie przy przykrecaniu glowicy) w kazdym razie doszedlem do ladu z tym wszystkim i po wymianie zaworow silnik pracuje pieknie :D w Twoim przypadku skoro wszystko jak piszesz jest ok to nie wiem... a wiesz moze co zrobic z dwowa metalowymi,cienkimi rurkami wychodzacomi z kolektora ssacego zaraz obok gumy z filtra powietrza??bo z kolei pod kolektorem mam jeden wezyk ktorego nie ma gdzie wpiac... mozesz pomoc? tez masz gti wiec moze masz cos takiego?? pozdrawiam

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2007, 00:19   

no mam GTi od tygodnia :| i zdazylem sie nim przejechac z Poznania do Jeleniej , bo nastepnego dnia poszedl do mechanika i do teraz stoi ........ dzisiaj rozebralem komputer i spojrzałem jeszcze raz na kendziory (niestety wszystko jest w porzadku :| , myslalem ze to przez kondensatory , nie dziala jeden gar , ale sie mylilem ) , komputer jest git , dzisiaj mechanik mial rozbierac silnik , niestety zabraklo czasu i uszczelki nie dotarly :roll: (niestety do innego mechanika nie oddam bo nikt w jeleniej nie chce sie brac za Colta ".... Panie to jest zbyt skomplikowane .... trzeba bylo kupic golfa ..... przynajmniej by jezdzil .... :| ... " takie teksty slysze od mechaników , a ten jest zaufany i zna sie na swoim fachu ) musze czekac jak narazie .
wilson napisał/a:
... mozesz pomoc? tez masz gti wiec moze masz cos takiego??

bardzo chetnie bym ci pomogl ale nie mam dostepu do Colta (nawet zapomnialem jak wyglada :wink: )

ps. wogole ile mam czasu na zarejestrowanie auta ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-07-2007, 00:33   

szpala85 napisał/a:
spojrzałem jeszcze raz na kendziory

Patrzyć na kendziory możesz i tydzień....a badanie impulsów wtryskowych zajmuje 2 minuty (producent zrobił wielki ukłon w stronę potencjalnego serwisanta i wyprowadził sygnału obok siebie na procesorze, układzie formującym i końcówkach mocy)i wyjaśnia 10000000x więcej. Elektronika wymaga spostrzegawczości - nie wątpię, ale ruchu elektronów w ścieżkach bez odpowiednich narzędzi nie zobaczysz ;)

[ Dodano: 17-07-2007, 00:35 ]
ps. na przerejestrowanie masz 30 dni kalendarzowych

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 17-07-2007, 00:54   

szpala85 napisał/a:
sprawdzone , wszystko dziala ( leja tak jak trzeba )

Jak listwa była wyjęta i wszystkie podawały paliwo to raczej ECU odpada.

A iskra pojawia się tak samo mocna na wszystkich garach?

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2007, 19:33   

josie napisał/a:
A iskra pojawia się tak samo mocna na wszystkich garach?

tak :|

jeszcze taka ciekawostka , dzisiaj odpalil normalnie (to znaczy na 3 garach ) i przy dodawaniu gazu slychac takie stukniecie / szarpniecie (ale tylko raz potem juz tego nie ma , ) , kurde moze to kolektor ssący jest walniety :roll: ....... narazie czekam bo jestem z poza kolejki ("nieplanowy" jak to mechanik powiedzial) ale jak tylko jakies umówione auto nie przyjedzie to wjeżdża Coltem na kanal i rozbiera caly silnik ( "... sam jestem ciekaw co tam sie dzieje .... jeszcze nigdy nie mialem takiego przypadku ...." slowa mechanika )

wilson
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2007, 22:32   

josie, witam! nie wiem jak wyglada rozmowa z kims online... mam pare pytan a nie chce czekac na odpowiedz na poscie. mozesz jakos odpowiedziec?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 18-07-2007, 22:35   

wilson napisał/a:
josie, witam! nie wiem jak wyglada rozmowa z kims online... mam pare pytan a nie chce czekac na odpowiedz na poscie. mozesz jakos odpowiedziec?

gg: 2857002

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-07-2007, 02:05   

8) Wiec wszystko sie wyjasnilo
Moj Mechanik wkoncu rozebral silnik i co sie okazalo ?
jeden zawóra na 4 cylindrze byl sztukowany :lol: (tzn. mechanik "magik" z Poznania wziol zawór i go wyprostowal /wyszkifowal !!!! ten oto zawór byl po strzale Paska rozrzadu !!!!)
domyslacie sie co sie potem dzialo z tym zaworem , niczego sie nie trzymal i latal , o tak se.... i sie wycieral /szlifowal sam z siebie , najdziwniejsze jest to ze ten oto zawór trzymal cisnienie !!! :shock: dlatego nie moglismy dojsc dlaczego nie pali na 4-ty gar :roll: (ten oto zawór tez sie troszke skruszyl i tez to bylo przyczyna stukania ) ....
i tez pare innych pier***** typu : docinana uszczelka pod glowice (wyjasnilo sie czemu tak olej ciekl ) .... powiem wam jedno : "Kino Bambino " :lol:

aaaa.... i z Poznania wracalem na 3 garach :roll: nawet tego nie zauważyłem (nieznam sie i myslalem ze tak ma chodzic :oops: ) Mój Mechanik powiedzial ze mialem szczescie poniewaz ten zawór mógł w kazdej chwili sie rozpasc i rozpi***** caly silnik :shock:

Juz sa zamówione nowe czesci wiec wszystko sie dobrze skonczylo 8)
a juz po wakacjach zaczynam sie za robote bo tego GTi trzeba przywrócić do oryginalnego stanu :twisted:
ps . jak by ktos mial jakies czesci od GTi to bardzo chetnie kupie

Pozdrawiam Szpala85

Odpowiedz do tematu