Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto mial 3,4,5 lub 6 z geografii w podstawowce niech lepiej
Autor Wiadomość
filip
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2006, 13:56   

Co do Amerykanów, to pewna niewiasta spytała sie mnie czy wiem co to jest, pokazując na płytę CD - było to w 1996 r. Zaś co do rodaków to znajomy był ostatnio w Tunezji - po powrocie, jego pracownik zapytał się go czy jechał tam samochodem czy pociągiem :D

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2006, 15:11   

Matejko napisał/a:

nie pozostaje nic innego jak zyczyc "stosunkowo" udanego sprawdzania :mrgreen:

geografii naturalnie :P

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2006, 23:51   

Oni dla mnie są bandą niedoj€bów, spasieni jak świnie a we łbie ten ich gówniany hamburger z McSracza. Takie jest moje podejście do 99% amerykanów (że nie wspomne o niemcach czy ruskich)
Czytam teraz fajną książkę, "Sprawa Honoru". Głównie o naszych pilotach z 303 dywizjonu ale nie tylko. Jak chcecie się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, jak to było między Polakami a amerykanami (i innymi narodami) to polecam książkę ok. 50 pln. Myśle że każdy powinien ją przeczytać.

Jeśli widzieliście film swat to pewnie utkwił wam w głowie jeden moment, jak świetnie się bawią roiąc z Polkaów debili. Jak to pierwszy raz zobaczyłem to mi szczena opadła.

Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat ale nie zawężajcie się tylko do filmu.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 16-01-2006, 16:12   

Memphis:
Może i oni są "bandą niedojebów" ale nie zmienia to faktu, że my jesteśmy "bandą wykształconych nieudaczników", którzy wyjeżdżają z kraju żeby coś zarobić. I generalizuję tutaj dokładnie tak samo jak robisz to ty. Możesz się ze mną nie zgadzać, ale uważam, że coś jest nie tak jeżeli naród uważający się za wykształcony i inteligentny jest aż tak bardzo zacofany gospodarczo względem tej "bandy niedojebów".

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-01-2006, 17:22   

szczeslaw napisał/a:
Memphis:
Może i oni są "bandą *cenzura*" ale nie zmienia to faktu, że my jesteśmy "bandą wykształconych nieudaczników", którzy wyjeżdżają z kraju żeby coś zarobić. I generalizuję tutaj dokładnie tak samo jak robisz to ty. Możesz się ze mną nie zgadzać, ale uważam, że coś jest nie tak jeżeli naród uważający się za wykształcony i inteligentny jest aż tak bardzo zacofany gospodarczo względem tej "bandy *cenzura*".

No coz, jest to pewien fenomen. Istotnym natomiast jest to ze oni sie cofaja w rozwoju a my wrecz odwrotnie (nie licze jak na razie IV RP bo moze byc roznie) i to jest pocieszajace :D

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 16-01-2006, 17:26   

szczeslaw, no dokładnie. Poznaniacy mają takie powiedzenie: skoro jesteś taki mądry to dlaczego jesteś taki biedny? I to pasuje jak ulał do naszego narodku. Generalnie po ostatnich wyborach większość (jak się niestety okazało) moich krajanów uważam za bandę głupków i nieudaczników. Poza tym naszą cechą narodową jest rozpamiętywanie niekiedy chlubnej historii,z teraźniejszością są kłopoty a przyszłość nie istnieje....Jak sam siebie czytam to mi się nóż w kieszeni otwiera...ale jak temu zaprzeczyć??

Pozdrawiam

nieco zdołowany admin...

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2006, 19:10   

szczeslaw napisał/a:
Memphis:
Może i oni są "bandą *cenzura*" ale nie zmienia to faktu, że my jesteśmy "bandą wykształconych nieudaczników", którzy wyjeżdżają z kraju żeby coś zarobić. I generalizuję tutaj dokładnie tak samo jak robisz to ty. Możesz się ze mną nie zgadzać, ale uważam, że coś jest nie tak jeżeli naród uważający się za wykształcony i inteligentny jest aż tak bardzo zacofany gospodarczo względem tej "bandy *cenzura*".

Fakt fakt ale jest jeszcze jedno wyjście. Niektórzy mogli bo powiedzieć że ja teraz obwinie pół świata za to że jesteśmy biedni i nieszczęśliwi, jeśli tak uważacie to mówcie, chętnie pogadam.

Ludzie stąd uciekają bo jest źle, ale dlaczego jest źle bo jesteśmy bardzo zacofani jak sam powiedziałeś, a skąd to zacofanie? (i tu mój kolejny cel) 25 lat gdzie przemysł stał w miejscu nic się zupełnie nie ruszyło, ludzie otrzymywali wiadomości nie prawdziwe albo staranie odcedzone. 25 lat gigantycznego burdelu. Ztad to zacofanie. Moi drodzy obawiam się że Polska i Polacy już nigdy się z tego nie dźwigną bo przez te 25 lat został praktycznie zabity przemysł polski ale co gorsza została zabita prawdziwa osobowość Polaków.
Podziękowania dla brudasów z rosji

Jak patrze co się teraz dzieje to mnie krew zalewa, całe te akcjie z kupowaniem sprzętu wojennego który jest nam zupełnie nie potrzebny ale już mniejsza o to że jest nie potrzebny. Skoro już tak bardzo chcieli mieć Czołgi, samoloty, wozy opancerzone to mówie wam że jesteśmy w stanie sami sobie zrobić dobry sprzęt wojenny. Nie mówie że były by to jakieś niesamowite osiągnięcia ale napewno nie były bo złe a co za tym idzie MASA ludzi dostała by prace, a więc częściowo wyciągamy z bezrobocia i biedoty państwa. A to jest tylko część związana z militarjami. Polska mogła by otworzyć konkurencyjne rynki w wielu działach. Ale po co skoro jedna czy druga plugawa świnia w żądzie dostanie w łape i zamiast dać np 200 tysiącom ludzi prace i budować własne samoloty to lepiej kupią gotowe gówno F-16. A millera powini powiesić za to F-16. Ten samolot może kiedyś był dobry ale teraz to stare gówno, które zaraz wypadnie z produkcji oile już nie wypadł. A gdy wypadnie to w tym samym momencie nie mamy skąd brać części i samoloty są uziemione. Można było wziąć świetny samolot Gripen ( skoro już nie chcieli swoich robić ) nowiutki, części bardzo blisko bo ze Szwecji i napewno będzie ten samolot dużo dłużej w obiegu niż F-16 a tak no i podobno jest lepszy od F-16 tylko że nie uczestniczył w żadnych lotach bojowych, więc niby że nie sprawdzony. A tak i że niby us dało troche większy ofset (czy jak to się tam pisze) ja jeszcze nie słyszałem żeby us zainwestowało w nasz kraj, a wy? I tak jest z wieloma rzeczami. Z takie przekręty na szkode państwa powinna być kara śmierci przez uduszenie w swojej własnej dupie.

Daje sobie obciąć głowe że gdyby po wojnie nie wpadły tu te radzieckie świnie to Polska mogła by teraz wyglądać jak niemcy czy francja. Bo dojczlandy zapłacili po wojnie repatrjacje i Polska się odbudowywała, a tak to wpadli ruskie i zamknęli nas na 25 lat i nie ma się co teraz dziwić ze jesteśmy zacofani. Najgorsze jest to że te ku**y z rządu kontynują prace ruskich. Jedyne chyba co by można teraz zrobić to rozstrzelać rząd i dać tam nowych ludzi nie skażonych jeszcze korupcją i całym tym syfem, ale czy w ogóle jeszcze tacy istnieją?

Dobra troche duży ten post więc mogłem się gdzieniegdzie zaplątać, jeśli coś było by niejasne to walcie.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 16-01-2006, 19:52   

Memphis:
1. Nasz wielce oświecony naród zaraz po przemianowaniu komuny (bo tak naprawdę ona nie upadła) pokazał, że stać go na szybki rozwój i co? I w swojej nieskończonej mądrości zafundował sobie rządy, które ten rozwój zabiły. I dalej sobie takie rządzy funduje. Przepraszam, ale ja uważam, że nawet ktoś kto jest super wykształcony, posiadł ogromną wiedzę i wie gdzie jest nawet najmniejsza wysepka na świecie ale CAŁY CZAS POPEŁNIA TE SAME BŁĘDY i twierdzi, że polityka jest nieważna bo przecież jego to nie dotyczy, NIE MOŻE ZOSTAĆ UZNANY ZA OSOBĘ MĄDRĄ! O takich ludziach zwykło się mówić wykształcony idiota. I niestety w Polsce mamy takich bez liku.
2. Nie możemy zwalać wszystkiego na komunę. Po upadku komuny powinniśmy gonić zachód i być coraz bliżej niego a my co? Wzrost gospodarczy mamy niewiele większy niż kraje zachodnie (nie mówię o krajach socjalistycznych typu Niemcy czy Francja) i w tym tempie to dogonimy ich za jakieś 3 pokolenia może.
3. Zakup F16 moim zdaniem był dobrym wyborem. Masz rację, że nie jest to nowy samolot ale dalej jest samolotem bardzo dorbym. A o części się nie bój - raczej ich tak prędko nie zabraknie. Offsetu sami nie potrafimy wykorzystać a mamy pretensje do amerykanów - znowu typowe dla naszego narodu. Jeżeli już chcesz pokazać błędy poprzedniego rządu to lepiej chyba wskazać na zerwaną umowę gazową z Norwegią. To nam się większą czkawką odbije.
4. Większość tych "głupich" amerykanów rozumie coś czego większość "oświeconych" polaków nie jest w stanie pojąć: że jak polityk mówi, że da to mówi, a jak mówi, że weźmie to weźmie. Że nie da się nalać z pustego: czytaj dać wszystkim zasiłki, podwyżki itp itd z budżetu w którym nie ma kasy. Niestety tego polacy właśnie nie rozumieją i lecą głosować na tych, którzy mówią "ja wam dam".
Jackie:
Mnie też to dołuje ale taka jest niestety smutna prawda. Wbrew pozorom jestem jednak patriotą ale uważam, że żeby w tym kraju coś się poprawiło trzeba mówić ludziom prawdę - ona może być bolesna ale być może zmobilizuje ich w końcu do myślenia.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2006, 20:19   

No przykład z zamknięciem przez ruskich jakby lekko nie trafiony bo:
- u nas przebiegło to stosunkowo łagodnie (nie zostaliśmy kolejną republiką radziecką;słynne powiedzenie stalina - Polakom socjalizm pasuje jak świni siodło)
- w krajach gdzie sowieci naprawdę dali czadu jest teraz lepiej (jak byłem w Estonii i na Litwie to mi mało oczy z orbit nie wyszły, że nie wspomnę o Czechach {głupie pepiczki, co?} gdzie jest już zachód, wzrost gospodarczy mamy jeden z niajniższych w krajach byłych demoludów)
- F16 - stary i faktycznie mozna było wziąć coś innego (ale nie jestem expertem więc tylko taka dywagacja)
- szukanie spisku jest naszym narodowym sportem i jesteśmy w tym dobrzy ;) (polecam tekst Jacka Kaczmarskiego "Tradycja") nie zmienia to jednak faktu, że sami jesteśmy sobie winni (z moich wiadomości wynika, że SLD a zaraz potem PiS nie wybrały nam jednak ufoludki)
Co do bycia patriotą - oczywiście obchodzi mnie interes Państwa......
........Państwa Łukaszewskich ;) A tak serio - czepiam się resztek wzniosłości naszej historii ale jakoś z coraz mniejszym zapałem.
Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-01-2006, 20:51   

Memphis napisał/a:
...ja jeszcze nie słyszałem żeby us zainwestowało w nasz kraj, a wy?

Żeby daleko nie szukać - 20 km stąd - fabryka Opla w Gliwicach.
Ale wiesz co? Poglądy jakie masz to Twoja sprawa a sposób ich prezentacji publicznie - no comments.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-01-2006, 21:05   

Jackie napisał/a:
Generalnie po ostatnich wyborach większość (jak się niestety okazało) moich krajanów uważam za bandę głupków i nieudaczników.

Tak źle i tak niedobrze - niby PO miało być takie cool a jak dziś oglądałem Teleexpress, to widzę, że to też banda przygłupów i ludzi niepoważnych. Podobne refleksje wzbudził we mnie program Kuby Wojewódzkiego, gdzie był Tusk.

Jak byśmy nie wybrali, to zawsze będzie źle - trzeba by się wrócić do czasów sprzed wojny, kiedy narodowi zależało na jego własnym państwie...

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2006, 21:15   

"Bo przed wojną to i karta lepiej szła i deszcz inaczej padał...";)
Ale coś w tym jest.
Co do P.O. - nie jestem ich zagorzałym fanem ale PiS wg. mnie było gorszym wyborem...
Zwróć uwagę, że od dawna nie było u nas wyborów pozytywnych, jakoś zawsze próbujemy wybrać "mniejsze zło" (no OK, złośliwy jestem - wybraliśmy "mniejsze" literalnie ;) )

Pozdrawiam

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2006, 21:36   

JCH napisał/a:
Poglądy jakie masz to Twoja sprawa a sposób ich prezentacji publicznie - no comments.

W tym momencie stanie po stornie Memphisa poniewaz piszac tego posta pokazal ze ma w dupie ten system ktory naprawde niczego nam (mlodym polakom ) nie oferuje i dlategojanp staram sie o wyjazd do angli
a Kupujac F 16 polacy ukazali ze wchodza w dupe bushowi orazjego rzadowi i to nadodatego bez wazeliny tam sie pchaja

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2006, 22:33   

JCH napisał/a:
Ale wiesz co? Poglądy jakie masz to Twoja sprawa a sposób ich prezentacji publicznie - no comments.

Faktycznie troche mnie poniosło, jeśli kogoś tym uraziłem to przepraszam.

zachar napisał/a:
W tym momencie stanie po stornie Memphisa poniewaz piszac tego posta pokazal ze ma w *cenzura* ten system ktory naprawde niczego nam (mlodym polakom ) nie oferuje i dlategojanp staram sie o wyjazd do angli

Mam kuzyna w angli, pracuje na budowie i jest to zupełnie inna budowa niż w Polsce u nas jest jedna osoba do 10 rzeczy a tam 10 osób do jednej rzeczy. Praca nie polega na charowaniu jak wół cały dzień po to żeby potem tylko walnąć się w kimono i wstać następnego dnia do pracy jak to ma miesce w PL. Najlepsze jest to że tam za prace można by powiedzieć na najniższym szczeblu dostaje się około 6,5 k pln w przeliczeniu. I jak tu nie jechać? A ktoś kto ma ukończone szkoły albo zna język i ma odwage pojechać tam sememu i tam pokończyć szkoły raczej nie będzie się długo zastanawiał. Nasz rząd doprowadza do tego że Polska będzie krajem starców i skorumpowanych polityków z "martwą" służbą zdrowia. Jeszcze troche i w Polsce poprostu zgasi się światło jak w domu z którego się wyprowadzacie.

zachar napisał/a:
Kupujac F 16 polacy ukazali ze wchodza w dupe bushowi orazjego rzadowi i to nadodatego bez wazeliny tam sie pchaja

Z wchodzeniem w dupe to racja. Kiedy cała unia krzyczy na us o całą tą akcje w iraku Kwaśniewski leci do Busha i z radością oznajmia że my im pomożemy. WTF?
To my jesteśmy w UE czy US ??

Ale co do samolotów wydaje mi się że tu poszło o coś innego.
Widziałem kiedyś program na Discovery o lotnictwie. Wspominali tam że jeden z samolotów amerykańskich startował w przetargu na myśliwieć dla jakiegś tam kraju, już nie pamiętam jakiego. Jego przeciwnik (też niestety nie pamiętam jaki to był samolot bo dawno to juz było) był lepszy jak nie dużo lepszy. Był tańszy w utrzymaniu jak i sam samolot był tani, prosty w obsłudze a w porównaniu do amerykańskiego lockheeda nawet bardzo prosty. Wszsytko wskazywało by na przeciwnika lockheeda. Otóż nie, amerykanie dali w łape kilku osobom odpowiedzialnym za zakup samolotu. No a później było wszsytko jasne: problemy techniczne z samolotem, bardzo wiele samolotów się rozbiło wraz z pilotami którzy byli niedoświadczeni na tyle by tym samolotem latać.

Myślę że u nas miało miejsce to samo :(

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Wysłany: 16-01-2006, 22:33   

Krzyzak napisał/a:
Tak źle i tak niedobrze - niby PO miało być takie cool a jak dziś oglądałem Teleexpress, to widzę, że to też banda przygłupów i ludzi niepoważnych...

Teraz najlepiej głosować na lizusów z PiSu :lol: albo ze Samozadowolenia :wink: . Większość obiecuje więcej niż może...taka jest właśnie polityka - nie tylko w Polsce.

A prawda.... jak zwykle jest cnotą i to głęboko ukrytą ;)

Odpowiedz do tematu