|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Prywatnosc i bezpieczenstwo uzytkownika w sieci |
Autor |
Wiadomość |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-01-2008, 23:13
|
|
|
arekp napisał/a: | Token nie rozni sie niczym od karty kodow jednorazowych stosowanych przez e-banki. Zgubisz token czy zgobisz karte ... bez roznicy |
Panie Arku... a fe... tak przesadzać?
Token jest zabezpieczony pinem - 3 próby i możesz go zwrócić do banku
Co do BZWBK dodatkowo można ustawić sobie przy logowaniu oprócz hasła także właśnie dodatkowe logowanie tokenem |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 25-01-2008, 11:37
|
|
|
saphire napisał/a: | arekp napisał/a: | Token nie rozni sie niczym od karty kodow jednorazowych stosowanych przez e-banki. Zgubisz token czy zgobisz karte ... bez roznicy |
Panie Arku... a fe... tak przesadzać?
Token jest zabezpieczony pinem - 3 próby i możesz go zwrócić do banku |
Bez roznicy - i tak jestes udupiony z transakcjami. No chyba, ze ktos dodatkowo ma tam napisana nazwe banku, login i haslo ... ale takim tylko pogratulowac mozna
Jesli chodzi o zabezpieczenie tokena, to ostatni raz w lapce mialem cos takiego kilka lat temu i PINu tam na pewno nie bylo.
Teraz blok reklamowy
REKLAMA
Wczoraj podpisalem umowe z GeoTrust na sprzedaz ich certyfikatow SSL. Jak tylko podpisza ja w druga strone, zostanie utworzony system automatycznej rejestracji/sprzedazy, wiec zainteresowanych zapraszam webmasterow/administratorow zapraszam do siebie.
KONIEC REKLAMY |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 25-01-2008, 13:42
|
|
|
arekp napisał/a: | Bez roznicy - i tak jestes udupiony z transakcjami. | Nie Arku, to nie Ty jesteś udupiony z transakcjami tylko złodziej! Ty idziesz sobie spokojnie do banku i odbierasz nowy token |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-01-2008, 13:58
|
|
|
Karte kodow deaktywujesz w panelu/w infoserwisie automatycznym ... nie musisz isc do banku Po prostu aktywujesz kolejna karte - o ile jestes na tyle rozsadny zeby miec conajmniej jedna w zapasie.
Tak czy siak, jedno i drugie rozwiazanie jest dla mnie praktyczniejsze niz kody smsem. Szkoda, ze ktos w bankach nie pomyslal, aby podczas uzupelniania formatki przelewu wybierac jakim kodem chcemy sie posluzyc (sms/karta). Wtedy aktywowalbym kody sms i ich uzywal, a w sytuacjach braku zasiegu uzylbym karty kodow. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 25-01-2008, 15:10
|
|
|
arekp napisał/a: | Bez roznicy - i tak jestes udupiony z transakcjami. No chyba, ze ktos dodatkowo ma tam napisana nazwe banku, login i haslo ... ale takim tylko pogratulowac mozna
Jesli chodzi o zabezpieczenie tokena, to ostatni raz w lapce mialem cos takiego kilka lat temu i PINu tam na pewno nie bylo. |
Po pierwsze tyrałem w BZWBK przez 9 lat i więc wiem co mówię. Mój token jest zabezpieczony pinem. Przy każdym włączeniu żąda pinu, po trzech błędnych próbach blokuje się na amen. Przy logowaniu do bankowości żądany jest kod z tokena, przy każdej operacji także żądany jest kod z tokena - widocznie nie jesteś na bieżąco w tej kwestii |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-01-2008, 15:33
|
|
|
saphire napisał/a: | arekp napisał/a: | ostatni raz w lapce mialem cos takiego kilka lat temu |
widocznie nie jesteś na bieżąco w tej kwestii |
Jestem pewien, ze nie jestem na biezaco |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 30-01-2008, 13:27
|
|
|
arekp napisał/a: | Zwroccie uwage na fakt, ze w bankach z pelnym dostepem przez internet przelwy miedzy rachynkami wlasnymi banku odbywaja sie natychmiast i nie ma przy tym znaczenia, czy transakcje dotycza rachunkow indywidualnych czy firmowych (wlaczajac w to transakcje miedzy roznymi typami rachunkow). | No i widzisz Arku, niekoniecznie tak jest ....
28 stycznia wypłaciłem z bankomatu kwoty używając dwóch różnych kart: karty banku internetowego i pseudointernetowego. W banku internetowym wciąż transakcja ta jest nierozliczona ("wisi" tylko blokada kwoty), natomiast bank pseudointernetowy zaksięgował już transakcję i obciążył rachunek. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2008, 14:01
|
|
|
Transakcje wykonywane na rachunku bankowym - obslugiwane przez bank - a transakcje kartowe - obslugiwane przez operatora platnosci - to dwie rozne sprawy.
Operacje kartowa bedziesz mial zaksiegowana dopiero po tym jak operator danego bankomatu sciagnie Ci naleznosc z konta. Jesli operatorem bankomatu jest bank macierzysty, to operacje ksiegowane sa prawie natychmiastowo.
To tak samo jak poslugiwanie sie kartami podczas placenia w sieci. Operator platnosci w momencie wystapienia zadania platnosci dokonuje blokady srodkow na rachunku. Blokady potrafia trwac nawet dwa tygodnie - mialem taki przypadek, gdzie anulowana platnosc dopiero w drugim tygodniu zostala mi odblokowana.
Mysle, ze akurat ta kwestia - kiedy naleznosc zostanie faktycznie pobrana z rachunku - nie ma znaczenia przy wyborze banku |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 30-01-2008, 14:19
|
|
|
co do kart to pokazala to ostatnio awaria VISY, ze nie ma znaczenia czy bank internetowy czy zwykly, tylko to czy pliki ktore przesyla VISA sa wprowadzane do sytemu od razu, czy ze zwloka. Te banki ktore mialy system, ktory wprowadza operacje na drugi dzien, niestety padly ofiara awrii w systemach VISY. A byl to i mBank (typowo internetowy) jak i MultiBank, Toyota Bank (z tego co pamietam) i chyba jeszcze jakiś. Banki takie jak ING czy PKO BP, ktore przetwarzaja dane ze zwloka kilku dni praktycznie chyba ustrzegly
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 30-01-2008, 18:42
|
|
|
Spotkałem się ostatnio z następującym przypadkiem: dostęp do rachunku przez internet, login, hasło maskowane i ..... na tym koniec, bo można było wprowadzić/zdefiniować nowy przelew dla nowego odbiorcy bez autoryzacji sms-kodem (akurat ten sposób autoryzacji ustawiony był u klienta). Następnie tak zdefiniowany przelew można przekazać do księgowania i system również nie wymagał autoryzacji. Podobno jest to limitowane kwotą X ale kwota ta została przekroczona i również autoryzacja nie była konieczna
W zasadzie teraz powinienem napisać jaki to bank ale niestety ze względów bezpieczeństwa nie napiszę tego.
Sprawdźcie jednak swoje banki czy przypadkiem takie sytuacje nie mają miejsca. |
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-06-2008, 00:53
|
|
|
Dzisiejszy post bedzie dotyczyl zabezpieczenia wlasnych danych - czyli kopia danych Skupie sie na dwoch programach (FireFox i Thunderbird) i pewnej propozycji rozwiazania.
Zaczne od tego co kazdy z Was wie, lub wiedziec powinien. Gdy pada system (porusze tylko kwestie Windows ze wzgledu na wiekszosciowy udzial w rynku), to wyciagnac z niego dane jest ciezko. Trzeba sie bawic w podlaczanie dysku do drugiego komputera lub odpalanie w trybie polecen konsoli.
Z tego powodu od czasow windowsa `95 powtarzam swoim klientom jedno i to samo: TWORZCIE CONAJMNIEJ DWIE PARTYCJE I NA TEJ Z WINDOWS NIGDY NIE TRZYMAJCIE WAZNYCH DANYCH.
Efekt powtarzania jest taki, ze wiekszosc klientow pozostawia narzucony uklad partycji i pilnuje zalecenia zapisujac dokumenty, zdjecia etc. na drugiej (niesystemowej) partycji.
Co nam to daje? Bardzo prosta odpowiedz: gdy przychodzi do reinstalacji systemu nie musimy sie zastanawiac czy cos waznego nam nie zniknie. Wazne pliki sa na dysku niesystemowym.
Problemem sa tu niektore preinstalowane systemy na plytach dostarczonych wraz z komputerem przez producenta. Czesc z nich bez pytania kasuje wszystkie partycje przywracajac stan dysku do 'stanu fabrycznego' co powoduje zawsze u mnie potworna wscieklosc na bezmyslnosc producenta sprzetu. No ale to po prostu trzeba sprawdzic zaraz po zakupie komputera i pamietac na przyszlosc czy dane z dodatkowej partycji trzeba kopiowac na zewnetrzny dysk/cd/dvd/etc.
Wracajac do tematu wlasciwego, gdy juz mamy druga partycje i jestesmy pewni ze mozemy bezpiecznie trzymac na niej dane proponuje utworzyc sobie katalog o wybranej przez siebie nazwie, w moim przypadku katalog nazywa sie 'dane'.
Katalog ten zawiera u mnie:
- katalog z poczta (Thunderbird)
- dane z FireFoxa
- ustawienia i licencje Total Commandera
- wszelkie dokumenty
- kopie danych programu do fakturowania
Poza zabezpieczeniem danych przed uszkodzeniem w czasie reinstalacji systemu spelnia on jeszcze jedno zalozenie. W jednym miejscu (katalogu) mam wszystkie wrazliwe dane i podczas wykonywania kopii danych wystarczy przeciagnac zawartosc katalogu i zapisac na krazku. Do tego dochodzi osobny katalog z projektami oraz zdjecia. Sa one umieszczone osobno z tego wzgledu, ze katalog dane to ~5GB (z czego ponad 4,5GB to poczta), projekty to kilkanascie GB a zdjecia juz w zaleznosci od ilosci wyjazdow w miedzyczasie.
Co zrobic aby nie tracic poczty i np. bookmarkow z przegladarki? Ustawic katalogi profili uzytkownika w inne miejsce niz domyslne foldery 'gdzies na dysku C'.
Moze sie pojawic pytanie dlaczego nie kopiowac samego pliku bookmarkow tylko caly profil, podobnie moze byc z folderami poczty w thunderbirdzie, po co caly profil.
Oba wspomniane programy fantastycznie 'łykaja' podstawione katalogi z profilem po reinstalacji oprogramowania lub przeniesieniu ich na inny komputer. Historie odwiedzanych stron, zapamietane hasla, bookmarki, add-ons`y etc. wszystko to jest w katalogu profilu i ladnie sie podklada pod nowa instalacje FireFoxa. Analogicznie z Thunderbirdem.
Jak zabezpieczyc profil?
Thunderbird:
1) wchodzimy do katalogu c:\documents and settings\*\dane aplikacji\thunderbird\profiles\
2) powinien tam byc katalog z naszym profilem, kopiujemy go do wybranego folderu, u mnie d:\dane
3) zmieniamy nazwe skopiowanego katalogu z profilem, u mnie: d:\dane\thunderbird
4) wchodzimy do katalogu c:\program files\mozilla thunderbird i uruchamiamy "thunderbird.exe -p" ... wazne jest to -p, oznacza 'uruchom profile managera'
5) kasujemy aktualny profil i tworzymy nowy, nadajemy mu jakas nazwe a nastepnie zamiast akceptacji domyslnej lokalizacji profilu wybieramy folder z naszym skopiowanym profilem; u mnie: d:\dane\thunderbird
6) konczymy tworzenie profilu uzytkownika i uruchamiamy program
7) cieszymy sie profilem w nowej lokalizacji latwej do skopiowania na backup
FireFox:
1) wchodzimy do katalogu c:\documents and settings\*\dane aplikacji\mozilla\firefox\profiles\
2) powinien tam byc katalog z naszym profilem, kopiujemy go do wybranego folderu; u mnie d:\dane
3) zmieniamy nazwe skopiowanego katalogu z profilem; u mnie: d:\dane\firefox
4) wchodzimy do katalogu c:\program files\mozilla firefox i uruchamiamy "firefox.exe -p" dla FF2 lub 'firefox -ProfileManager" dla FF3
5) kasujemy aktualny profil i tworzymy nowy, nadajemy mu jakas nazwe a nastepnie zamiast akceptacji domyslnej lokalizacji profilu wybieramy folder z naszym skopiowanym profilem; u mnie: d:\dane\firefox
6) konczymy tworzenie profilu uzytkownika i uruchamiamy program
Przed jakakolwiek aktualizacja tych programow w przyszlosci latwo wejsc sobie do d:\dane, zrobic kopie podkatalogu firefox lub thunderbird i dopiero zaczac aktualizacje. Jesli wszystko jest OK to kopie mozna skasowac, jesli cos bedzie problemem to zawsze mamy kopie profilu i mozemy ja podlozyc na miejsce popsutego przez aktualizacje.
Warto wiec przygladac sie programom z wrazliwymi danymi czy istnieje opcja zmiany katalogu z profilem i przeniesc go w bezpieczniejsze miejsce niz domyslna instalacja.
Na pewno katalog z miejscem przechowywania poczty mozna zmienic w Outlook Express, ale nie uzywam tego programu od lat wiec nie pamietam jak dokladnie. Wiem, ze na ktorejs z zakladek ustawien programu bylo cos o nazwie 'folder przechowywania' i mozna bylo tam zmienic lokalizacje.
Total Commander podczas instalacji pyta, gdzie maja byc przechowywane dane (ustawienia, klucz i konfiguracja kont FTP). |
|
|
|
 |
|
|