|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Hubeeert 06-01-2007, 18:47 |
Nielegalna wersja oprogramowania WinXP |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2006, 14:23
|
|
|
Każdy system ma wady i zalety. Nie ma się czym podniecać jak dla mnie. Zwłaszcza w kontekście desktopu... Podniecałem się wyższością linuksa nad windą jak byłem na studiach. Teraz podniecają mnie zupełnie inne rzeczy |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 22-03-2006, 15:01
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Podniecałem się wyższością linuksa nad windą jak byłem na studiach |
NIE PODEJRZEWAŁEM ŻE TAKIE RZECZY MOGŁY CIĘ PODNIECAĆ KIEDYKOLWIEK
Fido__ napisał/a: | Teraz podniecają mnie zupełnie inne rzeczy |
Na całe szczęście |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-03-2006, 18:13
|
|
|
Ja mam wylaczone aktualizacje windowsa. Co chwila wrzucaja jakies badziewne dodatki. Kiedys poszla taka latka przez ktora nie bylo "ś". Teraz ten badziew ze sprawdzeniem legalizacji. Wylaczyc aktualizacje i problemu nie ma A windows jak ma pasc to i tak padnie |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-03-2006, 20:09
|
|
|
Ja myślę, że Winda ma wiele zalet. Jak chociażby to, że się bezproblemowo instaluje (i inne oprogramowanie MS też) - w przeciwieństwie do innych producentów, w których jako informatyk mam sporo doświadczenia. Ponadto jest na nią sporo gier, większość producentów robi sterowniki do windy (spróbujcie coś zrobić ze sprzętem Canona na Linuxie), jest tania, jest na nią mnóstwo dobrego oprogramowania itd.
Naprawdę Bill zrobił ogromny postęp od czasu wirusa W95. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 22-03-2006, 20:30 Re: Nielegalna wersja oprogramowania WinXP
|
|
|
cimon102 napisał/a: | Da sie to obejsc?Czym i jak? |
0% zlosliwosci ... znam idealny sposob ktorego trzymam sie od lat unikajac takiego komunikatu. Kup LEGALNA wersje.
Strasznie wku* mnie to, ze ludzie wydaja po kilka tysiecy zlotych na blaszaka a oprogramowanie kradna. Teraz 100% zlosliwosci ... dlaczego komputera nie ukradles? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-03-2006, 20:42
|
|
|
Arku - to fakt, jest to przestępstwo wg prawa to zwykła kradzież, ale jednak to nie jest tak prosto. Bo ukraść komputer to znaczy, że komuś ukradłeś, ktoś nie ma, ty masz. A ukraść soft, to tak, że ktoś ma i ty masz. I tak większość osób myśli i postępuje. Sam używam trochę (naprawdę niewiele) ukradzionego oprogramowania i myślę, że większość informatyków też. Może to głupie tłumaczenie, ale na niektóre programy mnie nie stać (wiem wiem - nie stać mnie na nawą Sigmę, ale jej nie kradnę ) bo ceny mamy światowe a zarobki polskie.
Obecnie staram się kupować sprzęt, który ma już spore oprogramowanie w pudełku, ale niektórych się nie da zastąpić.
Zresztą to długa dyskusja i akurat w przypadku windy nie do końca sensowna, bo jednak winda nie jest taka droga. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2006, 21:04
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Sam używam trochę (naprawdę niewiele) ukradzionego oprogramowania i myślę, że większość informatyków też. Może to głupie tłumaczenie, ale na niektóre programy mnie nie stać |
Jest tak jak mowisz. Wszystko mamy swiatowe poza polskimi zarobkami. Problem jednak w tym, ze zwlaszcza w przypadku OSa tlumaczenie, ze kogos nie stac jest paranoja. Windows kupiony jednoczesnie z komputerem kosztuje zaledwie 360-420 zl (XP Home). To 10% wartosci przecietnego zestawu komputerowego i najgorsze tlumaczenie ktorego nie jestem w stanie przyjac to mowienie, ze mnie nie stac. To oszukiwanie samego siebie. Nie mam pretensji do ludzi ktorzy mowia wprost, ze nie kupia bo nie chce im sie wydawac pieniedzy i swiadomi sa tego, ze kradna.
Mnie rowniez nie stac na wiele programow ktore chcialbym miec ... np. na Photoshopa. Zajmuje sie tworzeniem serwisow www i moglbym dla wygody go uzywac. Nie jestem jednak grafikiem i nie uzywam go na co dzien. Programu uzywalem zaledwie do 'ciecia' zakupionych od grafika projektow - PS jest wygodnym narzedziem w przeciwienstwie do bezplatnego Gimp`a. Problem rozwiazal sie sam ... kupujac projekt za 400-600 zl netto doplacam ~50 zl i otrzymuje projekt 'pociety'. Chciec to moc. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 22-03-2006, 21:08
|
|
|
Photoshopa dostałem razem z aparatem cyfrowym (w zestawie zapłaciłem tyle ile sam fotosklep kosztuje, ale to jest wersja LE - brak jej niektórych funkcji, ale akurat tych, których nie wykorzystuje). Dlatego polecam dokładne przyjrzenie się czy do sprzętu dodany jest jakiś soft. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-03-2006, 21:18
|
|
|
I właśnie tu jest cały ból - ceny mamy światowe a zarobki jakby nieco mniej...
Czemu na rynek niemiecki i wiele innych microsyf wypuścił windę home basic czy jakoś tak - bez dodatkowego softu typu media player itp - kosztującą połowę tego co zwykły home, a na Polski rynek, gdzie ludzie mają jakby odrobinkę mniej kasy niż niemcy, takiej wersji nie ma? Gdyby winda kosztowała 100-150zł to na 100% miałbym orginał. Zresztą kupując notebooka wolałem własnie dopłacić te 150zł i mieć orginalny system (taka jest różnica w cenie Asusów z systemem i bez). Ale już gdybym miał dopłacić 350zł (tak jak kosztuje home oem) to prawdpodobnie wziąłbym bez systemu.
Jeżeli chodzi o soft narzędziowy to tu już ceny są naprawdę kosmiczne. dla mnie np. przydatnym narzędziem jest Easy Recovery Pro + Winhex - ale nie kupię ich bo Easy Recovery kosztuje 1500$ a winhex nie pamiętam. Owszem - gdyby ceny odzyskiwania danych w Polsce i na zachodzie były takie same to pewnie by mi się to opłacało bo po kilku (powiedzmy 3-4) odzyskanych dyskach miałbym program spłacony. Ale w Polsce nikt mi nie da więcej niż 200-300zł za odzyskiwanie danych więc inwestycja jest nieopłacalna. I znowu jest kwestia cena softu vs zarobki. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 22-03-2006, 21:39
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Ja myślę, że Winda ma wiele zalet. Jak chociażby to, że się bezproblemowo instaluje (i inne oprogramowanie MS też) - w przeciwieństwie do innych producentów, w których jako informatyk mam sporo doświadczenia. Ponadto jest na nią sporo gier, większość producentów robi sterowniki do windy (spróbujcie coś zrobić ze sprzętem Canona na Linuxie), jest tania, jest na nią mnóstwo dobrego oprogramowania itd.
Naprawdę Bill zrobił ogromny postęp od czasu wirusa W95. |
Po 1. Widze Darku, ze nigdy nie instalowales MacOSa........ przy instalacji macosa instalacja windy to droga przez meke.... juz w sklepie mozna zglupiec kupujac winde, po sama instalacje, ktora na maczku przeprowadzi wytresowana malpa....
Po 2. CO TO SA sterowniki???????? i do czego to badziajstwo sluzy????? Instalowalem niedawno karte graficzna powstala dobre 5 lat po zainstalowaniu Macosa 8.6 na naprawde archaicznym sprzecie (Powermac 9600)..... karta nigdy nie byla fabrycznie instalowana w Macach...wiec mialem stracha czy wogole znajde sterowniki.... okazaly sie niepotrzebne - podczas pierwszego wstania sprzetu po zmianie karty mac polaczyl sie z netem i udoil sobie co potrzebowal.....
Po 3. Sprzet Canona bez namniejszego problemu dziala, a pod XP pro wymagalo to niezlej gimnastyki (pol godziny googlania) ze strony szwagra, zeby polaczyc aparat z kompem.....a ja podlaczylem i..... otworzyl sie program iPhoto po podlaczeniu aparatu i zapytal, ktore zdjecia mi sie podobaja....
Po 4. taniosc windy mozna rozumiec na kilka sposobow - faktycznie jak potrzebujesz winde pod okreslony sprzet, do domu badz zastosowan "funiastych" kupujesz za 450 winde i masz (mysle oczywiscie o boxie, OEMy zostawmy dla producentow kompow), ale do zastosowan mniej domowych musisz okreslic platforma sprzetowa dla ktorej kupujesz winde, i na kazda musisz wybulic ponad 800......a Macosa kupujesz za 600 brutto, dzialajacego na wszystkich wspolczesnych macach, wlacznie z tymi, ktore dopiero powstana....
Po 5. Postep w windzie jest w jednej kwestii - nie mozesz sprawic, zeby system byl stabilny - spraw, zeby byl ladny - slowa guru Billa G. Pasujace w 101% do windy. Postep w innych kwestiach nalezy rozpatrywac w kategoriach zdecydowanego kroku naprzod osoby stojacej na krawedzi przepasci....
Po 6. co to sa WIRUSY????? TROJANY???? itp........
Uff rozpisalem sie, ale mam na codzien stycznosc z winda i produktami MalutkiegoMieciutkiego obslugiwanymi przez szwagra w firmie..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 22-03-2006, 21:57
|
|
|
Bartek - nie zgodzę się z tym, co piszesz, ale nie chcę już ciągnąć OT. Naprawdę w wielu przypadkach nie masz racji. A co do MACa - ładny i drogi, brak gier i ogólnie niewiele oprogramowania - przynajmniej w PL. A jak jest, to drogie. Ponadto - siła przyzwyczajenia do interfejsu - nawet Linuxy zaczynają go ściągać.
Nie ma sensu tu porównywać - miałem Amigę i wiem, co to porządny OS. Winda też ma kupę sterowników, ale jak chcę wykorzystać sprzęt na maxa to wolę wrzucić stery producenta. A od czasu 3.11 do XP jest przepaść - Amiga pozostała w miejscu. Akurat komputery to jedna z dziedzin, w której naprawdę się dobrze poruszam i o ile w mechanice często mnie poprawiasz, to tu się nie zgodzę i będę w wielu miejscach bronił Bila. Nie mam w tym żadnego interesu ani też nie jestem Windomaniakiem, lecz obiektywnie stwierdzam, co sądzę o OSach. A swojego czasu miałem XP na 4 kompach bez żadnych problemów.
Sprawa jest prosta, skoro MAC taki super, to może zrobimy ankietę ile osób i do czego go wykorzystuje. Szczególnie na codzień - podejrzewam, że będziesz jedyny. To nie usa.
Ja twierdzę, że winda jest rozsądną propozycją dla większości posiadaczy komputerów.
ps. ja od kilku lat nie widziałem żadnego wira ani trojana w swoim systemie a większość włamań jest dlatego, że właśnie gówniarzeria próbuje się wcisnąć w dziury, które nie zostały przez kogoś załatane, bo nie ma włączonych aktualizacji automatycznych.
Edit - Bartku w sprawie Canona chodziło mi o to, że jako jeden z nielicznych producentów nie supportuje systemów unixowych (dlatego m.in. kolega kupił aparat Panasonic). A mi wszystko działa na windzie idealnie a trochę sprzętu Canona (nie tylko aparaty) mam.
No i żeby być w zgodzie z prawdą - nie znam MacOS. |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 23-03-2006, 08:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 22-03-2006, 23:05
|
|
|
kupiłem Winde XP Home OEM - legalny!! za 300 po znajomości , teraz męczę sie z odzyskaniem starych ustawień. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2006, 23:12
|
|
|
Bartek napisał/a: | MacOSa........ przy instalacji macosa instalacja windy to droga przez meke |
Zgodze sie. Piekna sprawa! Gdybym nie mial zakupionego oprogramowania ksiegowego oraz narzedzi to nawet nie zastanawialbym sie nad ostatnia wymiana sprzetu. Kupilbym Apple`a.
Bartek napisał/a: | Sprzet Canona bez namniejszego problemu dziala, a pod XP pro wymagalo to niezlej gimnastyki |
Posiadam aparat Canona i nie mialem zadnych problemow pod XP Pro.
Bartek napisał/a: | mysle oczywiscie o boxie, OEMy zostawmy dla producentow kompow |
Kupujac nowy sprzet w sklepie miales prawo do zakupu OEM zarowno OSa jak i Office. Obecnie zmienione sa zasady licencjonowania i OS w wersji OEM mozesz kupic w postaci woreczka z nosnikiem, dokumentacja oraz certyfikatem - montujac komputer we wlasnym zakresie stajesz sie jego producentem.
[quote="Bartek"]nie mozesz sprawic, zeby system byl stabilny[/qoute]
0 problemow z zastosowaniem XP Pro na 2 stacjach i laptopie przy zastosowaniach developerskich. Stabilnosc OS w duzej mierze zalezna jest od jakosci sprzetu.
Krzyzak napisał/a: | A co do MACa - ładny i drogi, brak gier i ogólnie niewiele oprogramowania - przynajmniej w PL. |
Wszystko da sie kupic przez internet - choc grudniowa wycieczka do Berlina w celu zakupnienia ekranu 23" oraz dwukorowej jednostki PoweMac jaka odbylem z kolega przyniosla jego kieszeni oszczednosc na poziomie 20%.
Krzyzak napisał/a: | Sprawa jest prosta, skoro MAC taki super, to może zrobimy ankietę ile osób i do czego go wykorzystuje. Szczególnie na codzień - podejrzewam, że będziesz jedyny. |
Pisalem wczesniej, gdyby nie kilka tysiecy zainwestowane w narzedzia (soft) to nawet chwili nie zajeloby mi zastanawianie sie ktory sklep odwiedzic. W ciagu ostatniego polrocza trzech kumpli z pracy przesiedlo sie na produkty Apple: szef nabyl jakiegos booka + PowerMac`a, grafik MiniMac`a oraz jeden z konsultantow jakiegos booka. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2006, 07:22
|
|
|
arekp napisał/a: |
Pisalem wczesniej, gdyby nie kilka tysiecy zainwestowane w narzedzia (soft) to nawet chwili nie zajeloby mi zastanawianie sie ktory sklep odwiedzic. W ciagu ostatniego polrocza trzech kumpli z pracy przesiedlo sie na produkty Apple: szef nabyl jakiegos booka + PowerMac`a, grafik MiniMac`a oraz jeden z konsultantow jakiegos booka. |
Ale jakie to ma znaczenie co masz na desktopie? Każdy instaluje to co potrzebne mu do pracy/zabawy - niepotrzebne skreślić. Jeden woli linucha, bo myśli, że jest hardore'owcem, który potrafi wydać kilka poleceń z command line'u. I czuje dreszczyk podniecenia bo posiadł tajemną wiedzę
Drugi ma to gdzieś i potrzebuje koniecznie mieć Worda i Excela, bo w takiej postaci szef przesyła mu dokumenty. A kalendarz prowadzi w Outlook'u bo taki ma standard korporacyjny. A inny kupił sobie iPod'a i koniecznie musi mieć Mac'a, bo to teraz jazzy...
Każdy ma jakieś swoje priorytety. Ja na biurku mam Sun Ray'a. Wie ktoś co to jest? I też sobie radzę. Ale żeby pisać elaboraty na ten temat
System operacyjny jest warstwą na której uruchamia się NARZĘDZIA. Narzędzia są istotne, a nie system operacyjny (na desktopie - zaznaczam, na serwerach liczą się jeszcze inne aspekty). Ja mam na laptopie 3 systemy operacyjne, ale to dlatego, że na każdy z nich mam narzędzia, które są mi potrzebne do pracy. Narzędzia, które w tym wypadku nie są dostępne na innych systemach. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-03-2006, 08:30
|
|
|
A zaczęło się tak niewinnie
Fido_ - a ja często pracuję na zOS - ktoś w ogóle jeszcze robi coś na kompach klasy MainFrame? |
|
|
|
 |
|
|