[E52A 1.8] Pukanie w przednim kole |
Autor |
Wiadomość |
doprze [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2008, 18:53
|
|
|
ja zaraz jade do mechanika po swoj samochod, po zmianie maglownicy. mam nadzieje ze bedzie dobrze.... a juz mnie postraszyl ze tylne hamulce trzeba cale zrobic. bo piszczy z tylnego kola metalicznym : metal o metal.... reczny nie odbija i cos tam jeszcze.... juz sie martwie... |
|
|
|
 |
Jonny156
Forumowicz

Auto: Galant EA2W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-04-2008, 22:51
|
|
|
Witam.
Udało się załatwić przegląd w ASO (VW) i po dokładnym przeglądzie stwierdzono kompletnie zużyty sworzeń górnego wachacza. Niestety samego sworznia nie można kupić, tylko razem z górnym wachaczem. Wachacz już zamówiony, po jutrze będzie wymieniony i zobaczymy co to da... |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.0 EA2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Kwi 2006 Posty: 90 Skąd: krakow
|
Wysłany: 01-04-2008, 23:54
|
|
|
Jonny156 napisał/a: | Witam.
Udało się załatwić przegląd w ASO (VW) i po dokładnym przeglądzie stwierdzono kompletnie zużyty sworzeń górnego wachacza. Niestety samego sworznia nie można kupić, tylko razem z górnym wachaczem. Wachacz już zamówiony, po jutrze będzie wymieniony i zobaczymy co to da... |
kolego jesli chodzi o sworzen gornego wachacza w ksztalcie litery U i swozen ten łaczy wachacz z zwrotnica to musze cie zmartwic. sworzen ten jest wymienialny i kosztuje okolo 45 zl. |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 20:25
|
|
|
No pewnie - sworznie proste można wymienić, trzeba tylko trochę chęci ze strony mechanika. Problemem są sworznie kulowe i te z przodu na dole mocowane do karoserii. |
|
|
|
 |
MadMax [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 21:30 ...
|
|
|
Mirgos ma rację raczej to sworzeń proponuje sprawdzić jeszcze wahacze - tu uwaga bez podnośnika nic nie zobaczysz a lubią się wypinać w trakcie jazdy !!!!!!!!! |
|
|
|
 |
Jonny156
Forumowicz

Auto: Galant EA2W
|
Wysłany: 03-04-2008, 22:51
|
|
|
Witam.
Już jestem po wymianie tego wachacza (tu jest do niego link: http://moto.allegro.pl/it...hi_galant.html)
Faktycznie pukanie ustało i jest duża ulga
W sklepie który się zajmuje sprowadzaniem tylko cześci do aut japońskich powiedzieli że samego sworznia raczej nie da się wymienić, tylko cały wachacz. Z tego co szukałem na allegro itp. to faktycznie nigdzie nie znalałem tego sworznia także nie wiem gdzie by można było go kupić ( do innych modeli mżna kupić ale galanta 93;-96 raczej nie), poza tym wachacz który miałem wyglądał na naprawde już zużyty (ma swoje latka) także nie ma co żałować wymiany całego wachacza, mam nadzieję że będzie spokój na dłuższy czas
Niestety od niedawna zaczeło coś delikatnie stukać w drugim kole, ciekawe co tym razem taki urok tego zawieszenia , to zawieszenie naprawde trzeba pieścić...
Pozdrowionka dla wszystkich i wielkie dzięki za pomoc!!! |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.0 EA2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Kwi 2006 Posty: 90 Skąd: krakow
|
Wysłany: 03-04-2008, 23:24
|
|
|
To tak tylko dla twojej informacji. Jesli masz jeszcze ten stary wachacz to :
Zciągnij osłone gumową z tego sworznia jest ona takim simeringiem czyli przy wachaczu ma metalowa obwódke gdy to ściągniecz Twoim oczom ukaże sie metalowa oktągła zawleczka nałożona tuż przy samym wchaczu tą zawlęczkę sie ściaga i wybija sworzeń.
Jasne że sklep Ci nie chciał sprzedać samego sworznia bo albo nie wiedzieli ze jest wymienialny albo po prostu chcieli na tobie zarobic (większa marża) ze sklepami w mojej okolicy tez tak jest. Nawet JC tak postępuje.
Oto aukcja z allegro z tym sworzniem. http://www.allegro.pl/ite...ncer_sigma.html
Dlatego zawsze pytaj wcześniej o sworzeń a dopiero gdy sprawdzą i powiedza ze nie np istnieje i jest nie wymienialny to zapytaj o wachacz.
[ Dodano: 06-05-2009, 22:07 ]
Odświeżam temat ponieważ własnie wymieniłem sworzeń górnego wahacza tego w kształcie litery U.
Jeżeli ktośby miał podobny problem to część ta w katalogu JC nazywa sie "sworzeń górnego wahacza" i ma numer J25004 produkcja "555" cena 45zl
Tak na marginesie.
Przy okazji wymiany tego sworznia warto sobie sprawdzić sworzeń wahacza dolnego prostego. Po rozpięciu górnego wachacza próbujemy podnosic kolo do góry. jesli jest luz lub stukot to juz wszystko jasne.
Co ciekawe u mnie stukało przy zjezdzaniu z krawężnika wiec pojechalem na stacje diagnostyczną. Koleś, czepał, naciągał, szarpał itd i powiedział ze on tutaj nic nie widzi i żeby sie nie przejmować . Jako że stukanie mnie denerwuje postanowiłem sam sprawdzić i od razu wyszło że sworzeń górnego wahacza (w celu sprawdzenia ciągniemy przy wahaczu zwrotnice do siebie i od siebie). Dobrze że sobie sprawdziłem wahacz dolny ponieważ jest on istotnym elementem, który lubi sie roztrzepiać co może grozic nawet śmiercią!!!! |
|
|
|
 |
|