Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:27
[MSS ALL] Zastanawiam się nad kupnem Space Stara
Autor Wiadomość
ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2008, 12:08   

Witam,

nie chcąc zakładać nowego wątku podepne się tutaj.

W niedługim czasie zamierzam zakupic cos wiekszego od mojego Colta.

Balansuje pomiedzy Carisma 1.8 GDi a Space Starem [ 1.6 , 1.8GDI, 1.9 DiD ] no i tu mam dylemat.

W Colcie mam silnik 1.3 i wiem ze to troche malo dlatego chcialbym wiecej.

Dlaczego 1.6 tak ciezko dostac nawet na zagranicznym rynku a jak sa to ceny powyzej 5000E, Najwiecej na rynku jest właśnie MSS z silnikami GDI i DiD.

Jaką wybrac alterantywe dla 1.6 ? GDI czy DID?

Czy 1.8 GDI w Space to dobre rozwiazanie? Troche czytalem na temat tych silnikow przy okazji Carismy - wiem ze sa wrazliwe na jakosc paliwa i oleju. Maja tendencje do cykania :)

1.9 DID Diesel made in France. Czy turbiny nie padaja w nich za czesto?
Brat ma Astre II 1.7 Diesel i powiem wam ze jednak benzynka jest mi milsza:)

Pomozcie podjac decyzje,

Pozdrawiam

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2008, 17:32   

ziutoon napisał/a:
Troche czytalem na temat tych silnikow przy okazji Carismy - wiem ze sa wrazliwe na jakosc paliwa i oleju. Maja tendencje do cykania

wystarczy lac dobre paliwo z renomowanych stancji paliw oraz wymieniac olej co 15000km i to wszystko :) Raz na 15 000km mozna tez profilaktycznie wyczyscic przepustnice...przynajmniej ja tak robie i (tfu, tfu, odpukac w niemalowane) jeszcze nigdy nie mialem problemow z falujacymi obrotami :)
Ja osobiscie polecam GDI, gdyz jest to bardzo mocna i elastyczna jednostka napedowa, ktora zadowala sie przyzwoitymi ilosciami paliwka ( okolo 7-8 l/100km w miescie przy sredniej jezdzie). Na trasie nie ma kompleksow w czasie wyprzedzania nawet mocniejszych samochodow oraz daje duza przyjemnosc z jazdy :twisted: :) ...a przeciez o to tez w duzym stopniu chodzi :twisted: :)
Bardzo polecam :)
Pozdroo

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 07-05-2008, 07:37   

1,6 - Według mnie troszkę zbyt mułowaty. Zwłaszcza że moc jest dopiero w okolicach 4 tyś. (co kto lubi)
1,8 GDi - sam sobie odpowiedziałeś. To ekonomiczny i dynamiczny silnik, ale żeby być zadowolonym musiałbyś kupić egzemplarz z pewnej ręki, a nie zalany gęstym olejem, żeby nie cykał przy sprzedaży.
1,9 DiD - Na pewno dużo dynamiczniejszy niż 1,6 i mniej dynamiczny niż 1,8 GDi. Trzeba się przyzwyczaić do tego że przy 3 tyś zmienia się bieg na wyższy. Diesla trzeba polubić.

Nie wiem jaką kwotą dysponujesz i które roczniki cię interesują, ale od 2003 r. jest też dostępny 1,8 MPi (112KM). Chyba jest dynamiczniejszy niż diesel, ale mniej ekonomiczny niż GDi.

ziutoon napisał/a:
Brat ma Astre II 1.7 Diesel i powiem wam ze jednak benzynka jest mi milsza:)
Jeśli ma wersję ok. 85KM to się nie dziwię :D . Kolega ma taką, ale ponad 100KM i jest ok.
Ja przesiadłem się na diesla, bo koszt przejechania 100 KM jest dla mnie 3 PLN droższy niż na gazie, a jednak dynamika lepsza :wink:

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 09:50   

Dzięki serdeczne za pomoc,

chyba skieruje sie w kierunku GDI, mam zamiar wydac okolo 20 tys i raczej pojade po niego do Niemiec.

GDi powinien chodzic na full syntetyku?

Wiem ze gdzies byl post na temat na co zwrocic uwage przy zakupie GDI.

Astra to jest 100KM, wszystko idzie ok nawet ma kopa ale przy starcie jest cos takiego jak turbo dziura niby idzie ale nie ma mocy a od 2500 obr dopiero czuc przyspieszenie.

Diesle chyba takl maja - nie wiem nie znam sie ale wole benzyke :)

Pozdrawiam

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 07-05-2008, 12:18   

ziutoon napisał/a:
chyba skieruje sie w kierunku GDI, mam zamiar wydac okolo 20 tys i raczej pojade po niego do Niemiec.

GDi powinien chodzic na full syntetyku?

Wiem ze gdzies byl post na temat na co zwrocic uwage przy zakupie GDI.

ciezko odpowiedziec na to pytanie, generalnie ja oraz wiekszosc posiadaczy Carismy z klubu jezdzimy na full syntetyku Mobil 1 5W50 :) ...i tego sie trzymajmy :)
Pozdroo

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 13:49   

Chyba niestety badz stety :) bede musial zadowolic sie wersja sprzed liftu.

dla tych którzy też szukaja znalazłem kilka linków, może komus sie to przyda.

link 1

link 2

link 3

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu