Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
olej silnikowy
Autor Wiadomość
Piotr Z 
Mitsumaniak

Auto: sigma 3.0 V6 12v sedan 94 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 11:32   

maxlife 10 w 40 valvoline, półsyntetyk, wymiana raz do roku bez wzgledu na przebieg, chyba że ten będzie większy

pierwszy zlot sigm w Kazimierzu Dolnym

painkiller 
Forumowicz

Auto: Outlander + Sigma 3,0 12V
Wysłany: 11-03-2009, 11:41   

Pexu napisał/a:
Moje zdanie już znasz :)

Tak i dziękuję :) chciałem jeszcze poznać zdanie reszty żeby mieć całkowitą pewność

Dużych przebiegów raczej nie będę robił bo auto nie służy mi do jazdy do pracy tylko do jazdy dla przyjemności. Od września zrobiłem dopiero 2500 km :)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 11-03-2009, 12:51   

ja ma 51k mil, i nie zauwazyłem brania oleju - mam 12v , a zalałem valvoline 10w70. i nie mam niebieskiego dymka a spaliny "pachną" jak trzeba :) - czyli kwesia wyjeżdżonego przebiegu :)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 11-03-2009, 13:02   

mam olej maxlife valvoline 10w /40 dlaczego ? ładnie wycisza zaworki przebieg - ćwiartka miliona ale texaco też jest dobry :mrgreen: nie polecam - castrola 10w/60 i mobil , a semi 10w/40 - doświadczenie z poprzednich aut - podobno dobry jest jeszcze "liqi moli"

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 18:18   

ja natomiast mam Mobil1 10W40 z dodatkiem SMT...przejechane juś około 7 tys i nic nie dolewałem...a na budziku 262 tys. .... wkrótce wymiana ale już nie na Mobil tylko VALVOLINE VR1 RACING 10W60

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 18:32   

po pierwsze w tamtych czasach kiedy sigma była produkowana nie było jeszcze na rynkach zbyt dużo olei syntetycznych, a te co były to były głownie używane w samochodach sportowych i rajdowych, oryginalnie powinien być stosowany olej pól syntetyczny, lub mineralny, pól syntetyk można było lać jak silnik był nowy a teraz po takich przebiegach jakie maja sigmy wręcz trzeba lać mineralny dlatego ze te silniki są już zbyt starymi jednostkami, proponuje jako mechanik z ręką na sercu dobry olej to albo MOBIL 1 15W/40 lub CASTROL MAGNATEC 15W/40 LUB 10W/40 te oleje są od dawna na rynkach i najczęściej stosowane były przez japonczykow

[ Dodano: 11-03-2009, 18:35 ]
painkiller, w sumie to odpowiedz na twoje pytanie

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 11-03-2009, 20:52   

Tylko nie Castrol :o .Valvoline to świetny olej ,tak jak to już było napisane wcześniej.Jeżeli nie ma się wycieków trzeba lać półsyntetyk ,na pewno nie zaszkodzi dla silnika.

Odpowiedz do tematu