Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grandis a konkurencja
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2009, 01:26   

jaceksu25 napisał/a:
to może następny 2.0 boxer diesel

Następny będzie diesel konstrukcji Mitsubishi Motors

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2009, 12:20   

Hubeeert, masz jakieś szersze informacje na ten temat?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 05-01-2009, 02:20   

Tyle co od Jacka "Jackie" Łukaszewskiego i z info w prasie

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 12:44   

jaceksu25 napisał/a:
Grandis jest super, jednak ten VW pod maską przyprawia mi mdłości na samą myśl ( podobnie jak w outlanderze).

niby dlaczego ?

1.9tdi od vw/audi mimo twardych odgłosów pracy były jednymi
z najbardziej cenionych dieslów na rynku, w 2.0 nie powinni chyba nic skopać

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 07-01-2009, 14:05   

Poza nowymi pompowtryskiwaczami które nie znoszą naszego paliwa to w 2.0 jest ok.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 16:45   

nie są to trwałe silniki - właśnie paliwa swoją drogą...

leser napisał/a:

1.9tdi od vw/audi mimo twardych odgłosów pracy były jednymi
z najbardziej cenionych dieslów na rynku,

zwłaszcza ten 1.9 TDI 130 PS - wyśmienity :badgrin:
Pozostawiam to bez komentarza :P

Jeżeli już, to z całą pewnością wybierałbym tylko i wyłącznie outlandera 2.2 lub Subaru forester diesel... No ale to kosztuje :)

30_alan
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2009, 15:07   diesel w Grandisie

Mitsubishi pracuje nad wlasnym dieselem jak pisal juz Hubert i mozna przeczytac np. tu:

http://www.motofakty.pl/a..._od_2009_r.html

ale mysle ze jest to po prostu podyktowane koniecznoscia spelnienia norm paliwowych w Europie. Jednostka BSY od VW spelnia poprzednia norme Euro 4 a zaraz wymagane w nowych autach bedzie Euro 5. Mitsubishi mialo wiec wybor: czy kupic cos czy samemu zrobic. Postawili na wlasna produkcje, co dla nas wlascicieli Mitsu jest dobra nowina.

Moja opinia jest taka, ze wszystkie nowoczesne diesele sa ultraczule na jakosc paliwa. Niezaleznie czy to TDI z VW czy HDI od PSA. Nie inaczej bedzie z nowa jednostka Mitsu.

Dla Grandisa moim zdaniem przelomowym byloby umieszczenie w nim 3.0 diesela V6 z common railem, automatycznej skrzyni sekwencyjnej na podwojnym sprzegle (patent od Outlandera) i napedu 4x4. Te 3 nowinki uczynilyby z niego super vana, ktorego wielu producentow mogloby tylko pozazdroscic.

Poniewaz w watku tym niektorzy chcieli porownywac mazde 5 z grandisem to musze powiedziec ze sa to auta z roznych kategorii gabarytowych. Mazda 5 to minivan. Mozna ja porownywac do zafiry, corolli verso itp. Mazdzie brakuje tych kilkudziesieciu centymetrow w dlugosci i rozstawie osi aby moc ja odnosic do Grandisa.

Dla wyobrazenia sobie przez niektorych "size'u" Grandisa powiem ze kiedys parkowalem kolo Transita i zderzak w zderzak byly to pojazdy tej samej dlugosci.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2009, 18:05   

30_alan, te nasze paliwa. Ale to jest faktem.
Piszesz diesel 3.0 V6 hmm... mnie osobiście już bardzo zadowoliłby benzyniak 3.0 V6 z fabrycznym LPG :D
Z drugiej strony porównując grandisa 2.0 DID do np. Carnivala to.... ( cena bardzo podobna)
Grandi jest złotem :D

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 09-01-2009, 18:18   

30_alan napisał/a:
Dla wyobrazenia sobie przez niektorych "size'u" Grandisa powiem ze kiedys parkowalem kolo Transita i zderzak w zderzak byly to pojazdy tej samej dlugosci.
Zaparkowałem kiedyś swoim Spejsem koło Grandisa. Czułem się taki malutki.....
:roll: :wink: 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2009, 18:26   

Czy są grandisy 2.0 DID w automacie?

Pozytyw 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS1.3 i Grandis 2.0 DID
Wysłany: 12-01-2009, 18:56   

Chyba nie.
W manualu sprawdzałem ( mam 2.0 DID ) znalazłem tylko benzyniaki w wersji manualnej 5 stopniowej i w automacie 4 stopniowym.
Disel ma ręczną 6 biegów.
Pozytyw

30_alan
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2009, 23:49   

Pozytyw masz racje.
Na ten moment kombinacje skrzyn sa takie:
2.4 bezyna z 5st. manualka lub 4st. automatem
2.0 tdiesel z 6st manualka

Wracajac do silnikow to dla Grandisa V6 byloby czyms bardzo wskazanym. Zdecydowanie poprawiloby to komfort jazdy i elastycznosc pracy silnika. W 2.0 dieselu trzeba szybko sie namachac aby dojsc do 4-tego biegu. Pierwsze 3 sa bardzo krotkie.

w_dobro 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Wysłany: 17-08-2009, 09:09   

jaceksu25 napisał/a:
30_alan, te nasze paliwa. Ale to jest faktem.
Piszesz diesel 3.0 V6 hmm... mnie osobiście już bardzo zadowoliłby benzyniak 3.0 V6 z fabrycznym LPG :D
Z drugiej strony porównując grandisa 2.0 DID do np. Carnivala to.... ( cena bardzo podobna)
Grandi jest złotem :D

3.0 diesel.. pewnie tak ale nie silnik ISUZU...dramat..i wady fabryczne

Co do 2.0 TDI VW Audi team... to pewna gama silników miała też poważne problemy z głowicą(dla zainteresowanych moge popytać które oznaczenia).. doświadczyłem tego na służbowej oktawcę z 2007 roku(2.0 TDI 140 KM)...głowica poszła do wymiany.. dobrze że na gwarancji....brrrr(brał płyn chłodniczy... )

Poza tym ... nie jest normalne że autko bierze 1 l oleju na 1000 KM...co jest normalne w nowych 2.0 TDI

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 17-08-2009, 14:23   

Co do silnika 2,0TDI to jest na ten temat napisane w Auto Świecie z 20 października 2008. Artykuł o VW Passacie z tym właśnie silnikiem. Test prawdy na 100tyś. a tytuł był taki "WIECZNY PACJENT". Ten motor jest nie dopracowany, poprostu porażka, rysy na głowicy od świec żarowych i pęknięcia pomiędzy gniazdami zaworów wlotowych- od naprężeń.

30_alan
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2009, 08:33   

w_dobro napisał/a:

Poza tym ... nie jest normalne że autko bierze 1 l oleju na 1000 KM...co jest normalne w nowych 2.0 TDI

Co ciekawe moj jeszcze nic nie bierze - jesli cos to sladowe ilosci niezauwazalne na bagnecie.

Odpowiedz do tematu