Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Car Audio w moim Galancie - od podstaw
Autor Wiadomość
Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2008, 22:59   

Poczytam o Stingerze w wolnej chwili.
Tak, pasta po wyschnięciu twardnieje ale nie całkowicie. Jej nakładanie w trudno dostępnych miejscach to koszmar a przecież tam spełnia swoje zadanie.

Wook@sh napisał/a:
W ogóle to jak czytam fora CA to krew mnie zalewa, na kilka wątków i w każdym kilka stron postów , wartościowych informacji wyciągam kilka zdań

No taka mentalność. Nie potrafią skupić się przez 5 minut na jednej rzeczy. Wystarczy jeden post i leci jak z wiadra.

Mówiąc o montażu głośników liczę, że przygotujesz solidne panele bądź przynajmniej dystanse montażowe.

Gdzie planujesz umieścić wzmacniacze? Wewnątrz kabiny czy w bagażniku?

Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Wysłany: 24-09-2008, 07:20   

Serek napisał/a:
Gdzie planujesz umieścić wzmacniacze? Wewnątrz kabiny czy w bagażniku?

Będzie to najprawdopodobniej bagażnik, bo w kabinie moze nie być miejsca na niego, chyba że pod nagrzewnicą, tam jest trochę miejsca... ale to się jeszcze obmyśli.
Też nie mam pomysłu na suba, mam o tyle ograniczone możliwości, że mam butlę z gazem w bagażniku.
Ale albo będą to boczki bagażnika, albo sub w skrzyni. Chodzi mi tez po głowie jakaś zabudowa w tylnej półce, ale to by było takie mission impossible ;) ...

A jak z wydajnością pasty? na ile by wystarczyło takie 1.5kg opakowanie ... tak z doświadczenia napiszcie :)

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 11:41   

Pod nagrzewnicą? Albo żle zrozumiałem albo coś pokręciłeś.
Umiejscowienie wzmacniacza blisko samej deski rozdzielczej, nie mówiąc już o jej wnętrzu to chybiony pomysł. Epicentrum wszelkich sygnałów, pętli elektrom., itp.
Jeżeli nie ma miejsca pod siedzeniami to faktycznie zostaje bagażnik. Chociaż przez chwilę myślałem o tylnej kanapie. Odpowiednie wycięcie otworów na wysokości pleców i zimą ogrzewanie kanapowe za free :wink: Gorzej latem :D
A tak poważnie. Montaż pod fotelem ma sporo zalet, m.in.: niewielka odległość od źródła zasilania, krótsze przewody sygnałowe do i od wzmacniacza, ukryty sprzęt, dodatkowa osłona termiczna zimą, przy dużej wilgotności, itd. Wady? Utrudniony dostęp do regulacji po zamontowaniu foteli, możliwość uszkodzenia przewodów jeżeli zapomnisz, że pod siedzeniem coś jest.
Tylną półkę sobie daruj.
1,5 kg powinno wystarczyć na parę drzwi i bagażnik (w zależności od sposobu układania mat). Im mniej wolnej przestrzeni pomiędzy arkuszami mat tym mniej pasty zużyjesz.

Mój pierwsz raz :D

leser
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 12:33   

Serek napisał/a:

Mój pierwsz raz :D

[url=http://images49.foto...c6m.jpg]Obrazek[/URL]

a co to za szatany z błękitnym zawieszeniem :D :twisted: :D

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 24-09-2008, 12:39   

Sorki, bo nie mam bladego pojęcia o CA, a zaciekawiło mnie zdjęcie Serka.
Jaki jest cel montowania głośników grających do bagażnika, a nie do przedziału pasażerskiego ?

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 12:45   

leser napisał/a:

2 x Predator 12". Oba dwucewkowe. :twisted: Połączone pod monoblocka cyfrowego. Nawet rycerze Jedi nie mieli takiej potęgi mocy :D

cns80 napisał/a:
Jaki jest cel montowania głośników grających do bagażnika, a nie do przedziału pasażerskiego ?

Te przetworniki odpowiadają za wytworzenie ciśnienia akustycznego, które jest wyczuwalne a nie słyszalne.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 24-09-2008, 12:51   

Serek napisał/a:
Te przetworniki odpowiadają za wytworzenie ciśnienia akustycznego, które jest wyczuwalne a nie słyszalne.
A czy ma znaczenie czy to 4d, 5d czy kombi ?

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 12:53   

Tak, fala dźwiękowa rozchodzi się w pomieszczeniu w zależności od jego ukształtowania i objętości.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 24-09-2008, 13:23   

Bardziej chodzi mi o to czy takie coś jest wydajniejsze w 4d gdzie bagażnik jest oddzielony od reszty, czy w 5d gdzie bagażnik oddziela tylna półka, czy w kombi gdzie bagażnik jest oddzielony tylko roletą. W jakim typie nadwozia sprawdzi się to lepiej ?

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 13:30   

Jeżeli głośnik pracuje w skrzyni to przestrzeń otwarta (kombi) jest najlepsza.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 24-09-2008, 13:37   

Jeśli wrzucasz skrzynię basową, to w każdym będzie grało podobnie. Jeśli wkładasz głośniki w tylną półkę to w sedanie jest chyba najlepszy efekt. Odzielony przedział pasażerki sprawia, że wnętrze bagażnika staje się tak jakby skrzynią basową. Pomiędzy bagażnikiem, a kabiną będzie różnica ciśnienień. Miałem kiedyś w Ładzie 2107 dwa głośniki w tylnej półce. Wycięcie dziur było skomplikowane, ale efekt był imponujący. Nie potrzebowałem już żadnego subwoofera, mocny i wyrazisty bas. W zupełności wystarczał. Lubię jak coś ładnie gra i bass jest, ale audiofilem nie jestem. Zalezy jakie kto ma wymagania. Tylko nie wiem jaki byłby efekt w galancie, bo tu są kładzione siedzenia, w ładzie była przegroda grodziowa.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 13:43   

Serek napisał/a:
leser napisał/a:

2 x Predator 12". Oba dwucewkowe. :twisted: Połączone pod monoblocka cyfrowego. Nawet rycerze Jedi nie mieli takiej potęgi mocy :D

kolorowo jak w star wars to jest a pewno ;)
co do klasy prądowej cyfrówki D albo nawet GH już mam zdanie wyrobione,
do dB się nadaje ale poza tym.... ;)

Serek napisał/a:
cns80 napisał/a:

nie do końca, rozchodzi sie o podstawowe prawa fizyki, głownie o to, że im niższa częstotliwość tym większa długość fali, dla ucha to nie jest obojętne, ani dla sposobu rozchodzenia się, poza tym człowiek potrafi zlokalizować źródło dźwięku większosci częstotliwości oprócz najniższych rejestrów, dlatego zmiana lokacji nie przeszkodzi nam w budowaniu sceny

kolejna sprawa to zgranie fazy sygnału, dlatego często mono mają płynny korektor fazowy z regulacją 0-180'
Owczar napisał/a:
Jeśli wrzucasz skrzynię basową, to w każdym będzie grało podobnie.

w każdym inaczej, tak jak napisał Serek buda ma spore znaczenie.
Znaczenie bedzie mieć nawet ukierunkowanie suba (w 4 strony świata a jeszcze inaczej
w tzw nocnik czyli zamiast oła zapasowego)

a głośniki w półce to zło :finga:

Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Wysłany: 24-09-2008, 18:03   

Serek napisał/a:
Pod nagrzewnicą? Albo żle zrozumiałem albo coś pokręciłeś.
Umiejscowienie wzmacniacza blisko samej deski rozdzielczej, nie mówiąc już o jej wnętrzu to chybiony pomysł. Epicentrum wszelkich sygnałów, pętli elektrom., itp.

Stąd taki pomysł, bo raz jak rozbierałem deskę rozdzielczą z boku to dojrzałem tam dużo pustego miejsca, ale czy wszedłby wzmacniacz, tego nie wiem, ale na pewno zwrotnica z głośników tam podejdzie, może to by było dobre miejsce dla nich? czy tez by wpływało na jakość dzwięku?
Po za tym jak sam zauważyłeś, im bliżej źródła dzięku, tym mniej kabli trzeba ciągnąć, no i mniejsze straty.
Serek napisał/a:
Montaż pod fotelem ma sporo zalet

Tak, ma sporo zalet, ale jest tam też już kanał od nawiewu, musiałbym to oblukać dokładnie, może przez weekend będę opracowywał plan działania ;)
O jeszcze przecież do wyboru pozostały mi kable,złaczki, klemy , kondensator i inne pierdoły ;)

A propos kondensatora, warto do takiej instalacji jaką planuję, go kupować?

No i dalej będę wałkował temat suba.
Zdjęcie które zamieścił Serek ze swoim subem... coś takiego myślałem zrobić, ale głośniki dać w półkę i pół bagażnika zbudować jako skrzynię, tylko że pojemność skrzyni byłaby dużo mniejsza, bo właśnie tuż za oparciami jest butla LPG. Jeżeli macie wyobraźnię to wiecie o co mi chodzi .... Czy to bardzo chory pomysł, czy może coś by z tego było?

leser napisał/a:
w każdym inaczej, tak jak napisał Serek buda ma spore znaczenie.
Znaczenie bedzie mieć nawet ukierunkowanie suba (w 4 strony świata a jeszcze inaczej
w tzw nocnik czyli zamiast oła zapasowego)

I tu właśnie dalej się zastanawiam jakie umiejscowienie suba byłoby najlepsze?
1)"nocnik" odpada, czasem cos woże w bagazniku, a do tego w wersji 4x4 jest on płytki bardzo.
2) boczek bagażnika. Jest miejsce , ale czy przez to że jest to sedan , sam bas nie będzie stłumiony?(pamiętajcie że mam zrobione dziury w półce z głośnikami 160mm, które znikną, ale dziury będą)
3) oryginalny pomysł z głośnikami od suba w półce i zabudowanie połowy bagażnika :)

leser
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 18:27   

skup się na instalce prądowej,
daj najmniej 35mm2 - nawet jeżeli będzie zapas to będzie to rozwiązanie przyszłościowe,
wiele osób po zmianie sprzętu żałowało, że musi od nowa bebeszyć auto

do małego poboru kond nie bedzie niezbędny, jest taka nieoficjalna umowa,
że stosujemy 1F na 500W poboru mocy wzmaka

owszem w sedanie subowi ciężej się przebić do kabiny ale nie ma co lamentować,
nie jednego sedana miałem i tragedii nie było
np DLS w autach typu sedan zaleca skierowanie głośnika w kierunku tylnego siedzenia,
nawet też tak robiłem z tym ze bazowałem na odsłuchu,
jak nie pasuje to proponowałbym wrzucić pudło przy tylnych siedzeniach skierowane przeciwnie do kierunku jazdy jak u Serka.
Dopiero ostatecznie w boczek... to rozwiązanie też moze być ale tu już bardziej prawdopodobne iż trzeba będzie sie pobawić korektorem fazowym.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 19:14   

1. tylna półka - mierzyłeś ją? W najszerszym miejscu ma z 30 cm a to jest jej środek. co zatem chcesz tam założyć? Kickbasy? Odpada.
2. pod deską rozdzielczą przechodzą wiązki kabli - kiepskie miejsce dla nieekranowanych urządzeń (wzmacniacza, zwrotnic)
3. konstrukcja dobrej jakości kabli redukuje wpływ czynników zewnętrznych zakłóceń
4. kondek - jeżeli nie dla samej pracy wzmacniaczy to przynajmniej jako zabezpieczenie dla akumulatora i alternatora. Zgromadzony prąd posłuży przy każdorazowym odpalaniu wzmacniaczy.
5. proponuję zrobić odlew boczka bagaznika - zyskujesz miejsce, stabilność mocowania głośnika z obudową.

Odpowiedz do tematu