Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Program do archiwizacji zdjęć
Autor Wiadomość
Lukaas 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A `99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2008, 08:18   

Gene napisał/a:
moj Power Book od zakupu czyli od ponad 2 lat nigdy sie nie zawiesil tak abym musial go restartowac z guzika

A mój Asus A6U pracuje od kwietnia 2006 bez reinstalacji systemu i jeszcze nie musiałem go w żaden sposób resetować :D

Wracając do tematu programów do archiwizacji oraz obróbki zdjęć, poczytajcie sobie panowie o Adobe Lightroom (można również 30 dni za darmo popróbować). Program wedle mnie miód malina. Co ciekawe jeśli nie chcemy to podczas poprawiania zdjęć nie zostaną naruszone oryginały, program zapisuje tylko informacje o zmianach. Oczywiście w razie konieczności zaszywa te informacje również w plikach obrazów lub w przypadku RAW w osobnym pliku. Ale co ja wam będę dużo opowiadał, czytajcie na zdrowie! http://www.dfv.pl/lightroom.html

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 03-10-2008, 08:31   

Cytat:
A mój Asus A6U pracuje od kwietnia 2006 bez reinstalacji systemu i jeszcze nie musiałem go w żaden sposób resetować :D
i stoi na windzie! nie wierze. :lol: ...moze cuda sie zdarzaja - Gratuluje!

Lukaas 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A `99
Wysłany: 03-10-2008, 12:28   

Sam jestem zdziwiony ale nie pcham wiele syfu do niego i sprzątam dość często. Także możliwe to jest :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-10-2008, 13:22   

No ale chcialem zauwazyc ze wiekszosc zwieszen windowsa 2000, XP czy visty wynika z problemow sprzetowych (jak najtansza plyta najlepiej na lipnym mostku, tanie pamieci, karta graficzna wazne zeby bylo Geforce 9xxx ale firmy noname juz moze byc itd itp i potem ludzie narzekaja). A ze Mac OS moze dzialac tylko na sprzecie firmowanym przez jabłuszko to tam badziewia nie znajdziecie. Ja od zawsze kupuje markowe sprzety i na stabilnosc systemow z rodziny 2k, XP nie moge narzekac (laptop dell D620 nie zwiesil sie ani razu przed ponad rok czasu bez reinstalacji dzisiaj wlasnie jestem po reinstalacji okolo 4h mam wszystko spowrotem z aplikacjami i czystym systemem bo juz troche wolno dzialal ze wzgledu na pare aplikacji np. Apacha + PHP, serwer FTP czy MySQL server, borland C++, .NET ktorych obecnie juz nie potrzebowalem ale system dalej dzialal stabilnie)

Krzychu

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 04-10-2008, 01:39   

krzychu napisał/a:
No ale chcialem zauwazyc ze wiekszosc zwieszen windowsa 2000, XP czy visty wynika z problemow sprzetowych

no ja sie nie zgodze. Moj komputer włąsnie skonczyl 5 lat i non-stop działa na linuxie, zdażało mi sie nie resetowac go przez ponad 100 dni i wszystko działało super. Działa jako serwer www+mysql, do tego poczta i jako zwykla stacja robocza, wszystko bez zarzutu. Ostatnio czasem zdaza mi sie przelaczyc na windowsa zeby troche pograć i generalnie co chwile sie cos wiesza. XP - goły, + jedna gra. wiec win działa okropnie a Linux 5 lat bez zadnego restartu? zgrywalem filmy z kamery na windowsie - godznka i zwis, windows nie wyrabial. reset i od nowa :D to nie przypadek i wina sprzetu.

ale wracając do tematu: podpinając aparat pod Linuxem jest fajny program http://www.digikam.org/ . raz go włączylem i na podstawie EXIF można bylo przyporzadkowac kazde zdjecie do danej kategori, sortowac ze wzgledu na date, date zgrania, kategoria (kazde zdjecie mozna przypozadkowac do danej kategori) itd itd i mnostwo innych opcji ktorych nawet nie sprawdzałem.

wszystko fajnie, ale:
- jak robisz zdjecia to masz ustawiona date w aparacie? ja nie...przez co sortowanie po dacie z EXIF jest bezsesnu.

od kąd mam aparat robie tak:
- podczas zgrywania zdjęc zakladam katalog o nazwie dzien-miesiac-rok i wrzucam tam zdjecia
- co "ciekawsze" zdjecia przerzucam do innego katalogu z konkretna nazwą np "wyjazd w gory 2006" i tam wrzucam zdjecia.

na codzien wystarczy, a jak bedziesz potrzebowal lepszych opisów to wszystko jest w EXIF - data, godzina itp a to wiekszosc programow wyswiela.

a IrfanView nie ma jakiejs mozliwosci katalogowania?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2008, 09:36   

karolgt napisał/a:
krzychu napisał/a:
No ale chcialem zauwazyc ze wiekszosc zwieszen windowsa 2000, XP czy visty wynika z problemow sprzetowych

no ja sie nie zgodze. Moj komputer włąsnie skonczyl 5 lat i non-stop działa na linuxie, zdażało mi sie nie resetowac go przez ponad 100 dni i wszystko działało super. Działa jako serwer www+mysql, do tego poczta i jako zwykla stacja robocza, wszystko bez zarzutu. Ostatnio czasem zdaza mi sie przelaczyc na windowsa zeby troche pograć i generalnie co chwile sie cos wiesza. XP - goły, + jedna gra. wiec win działa okropnie a Linux 5 lat bez zadnego restartu? zgrywalem filmy z kamery na windowsie - godznka i zwis, windows nie wyrabial. reset i od nowa :D to nie przypadek i wina sprzetu.

No to dziwi mnie to bardzo ponieważ ja tez mam okazje robic z wideo i tutaj jesli sie nie namiesza z kodekami i program dziala stabilnie nie zdaza mi sie zwis systemu (czasami program sie sie sypnie jak np. sproboje przjechac po pamieci tam gdzie nie powinien a to programom do video sie notorycznie zdarza) wiec moim zdaniem masz sprzet ktorego sterowniki nie sa dopracowane po prostu i dlatego pod linuxem dziala stabilniej.

Krzychu

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 04-10-2008, 09:43   

karolgt napisał/a:
jak robisz zdjecia to masz ustawiona date w aparacie? ja nie...przez co sortowanie po dacie z EXIF jest bezsesnu
Nie ustawiam daty. Potrzebne mi było, by usunąć datę z paru zdjęć z innego aparatu, bo mi psuły cały układ ;)
Narazie pobawię się Picasą i zobaczę.

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-10-2008, 10:52   

Hiszpan napisał/a:
Narazie pobawię się Picasą i zobaczę
Też niedawno zainstalowałem Picasę i podobnie jak poczta gmail jest tak samo dziwna w obsłudze :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2008, 14:24   

JCH napisał/a:
Też niedawno zainstalowałem Picasę i podobnie jak poczta gmail jest tak samo dziwna w obsłudze
Wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajenia :roll:
Większość programów, które używam po raz pierwszy jest dziwna w obsludze.
Przynajmniej wtedy, gdy używalem innego programu do podobnych zadań. Tak mialem np. z Firefoxem i Thunderbirdem ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 04-10-2008, 15:35   

krzychu napisał/a:
saphire napisał/a:
Hiszpan napisał/a:
Gene napisał/a:
az tak sie nie znasz... hi hi :wink:
Jeśli chodzi o Mac OS to tak :oops:
Mnie się to kojarzy z systemem Linux i innymi dziwnymi dla mnie rzeczami :lol:

MacOSX to nie Linux - on wywodzi się z FreeBSD 3.x

Z wiki: FreeBSD – popularny system operacyjny z rodziny Unix

To tak moim zdaniem bo akurat to jest Linuxowo/Unixowy system tylko ktos sie tym zajmuje na powaznie np. katalogi systemowe maja bardzo zblizona konstrukcje do Linuxa

Krzychu

FreeBSD to UNIX a więc i Mac OS X który jest wersją FreeBSD 3.x z dołożonym swoim środowiskiem graficznym to tez Unix - te systemy mają w sobie fragmenty pierwotnego oryginalnego i licencjonowanego kodu Unix'a. AIX to też Unix. SysV R 4..x także. Wiele innych markowych firmowych systemów też.

Natomiast Linux to nie Unix bo po pierwsze oficjalnie nie ma w sobie tego kodu, po drugie nie ma praw do tego kodu, po trzecie nie ma praw do używania znaku towarowego Unix itd. tak więc Linux jest systemem tylko unixo-podobnym pomimo że wygląda i działa niemal identycznie w wielu miejscach a w innych zupełnie odmiennie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-10-2008, 15:47   

Dziś dostałem reklamę takiego oto serwisu: http://www.fmix.pl - to tak przy okazji w tym temacie .....

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 06-10-2008, 09:43   

Tak właśnie sobie przypomniałem ... że zwycięzca w tegorocznym konkursie fotograficzny otrzyma całkiem fajny programik, w którym można robić również archiwizacje fotek ... FotoOffice2

Hiszpan, także do roboty kolego :D

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2008, 10:17   

akbi, jak zapewne zauważyłeś moje zdjęcia są przeważnie wykonywane w nocy.
Powód takiego stanu rzeczy jest dość prozaiczny - brak czasu :doubt:
No, ale do czasu kiedy wygram ten konkurs ;) będę spróbuję używać Picasa

Odpowiedz do tematu