Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Program do rysunku technicznego
Autor Wiadomość
Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2008, 11:59   

Moim zdaniem ten cały wątek jest zbyt profesjonalny.
Do takiej altanki to się używa: kalkulatora, ołówka i gumki (no i PIWO).
W tym czasie co stracisz na poszukiwanie programu już byś wszystko obliczył i narysował. :lol:

Antyey 
Mitsumaniak

Auto: BMW x1 xdrive20d
Wysłany: 14-11-2008, 15:42   

Student napisał/a:
Moim zdaniem ten cały wątek jest zbyt profesjonalny.
Do takiej altanki to się używa: kalkulatora, ołówka i gumki (no i PIWO).
W tym czasie co stracisz na poszukiwanie programu już byś wszystko obliczył i narysował. :lol:

I ja powiem, święte słowa! Nie takie rzeczy się projektowało na papierze :D

BMW X1 xdrive20d
Mitsubishi Outlander Instyle 2.4 CVT MY09 (poszedł ]:->)
Subaru Legacy 30th Anniversary Edition 2.2 MY99 (sprzedany :( )

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-11-2008, 17:08   

YourMama napisał/a:
A co z oprogramowaniem niedarmowym?? zawsze mozna zcrackowac i odinstalowac jak nie bedzie juz potrzebne (wiem ze to conajmniej nieetyczne i nie naklaniam do takiego czynu), w Solidworksie mozna robic cuda w 3D nie uzywalem go jeszcze do modelowania obiektow budowlanych ale w mechanice sprawdza sie super jakby Co to moge pomoc w tej kwestii

Dwie sprawy:
1. Na Forum obowiązuje zakaz działalności niezgodnej z prawem zdodnie z Zasadami Forum
2. Darek (Krzyzak) sam jest informatykiem i to niezłym, nie sądzę żeby ta pomoc była konimeczna.

Ad punktu 1.
Przeczytaj dokładnie Zasady Forum bo pasek może się zacząć szybko wydłużać...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 14-11-2008, 18:37   

Student, to juz przerabialem - kilka wyrzuconych kartek przy zmianie koncepcji skutecznie mnie odrzucilo. Do tego koniecznosc narysowania z kilku stron (bo niektore elementy w rzutach sie zaslaniaja) i juz masz odpowiedz.
Dom tez moglem namalowac olowkiem, ale kupilem program za cale 90 zl (z wyprzedazy) i zrobilem kompletny projekt z rozstawem mebli czy gniazdek wlacznie. Dzieki temu zanim przyjechala koparka juz dokladnie wiedzialem co gdzie ma stac i jakie miec wymiary itd. itp. To naprawde bezcenne przy budowie, gdy nie zastanawiasz sie, gdzie co zrobic tylko od razu rzucasz elektrykowi (na przyklad): tu, tu i tu :)

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Auto: był Galant 2.5 V6
Wysłany: 15-11-2008, 16:02   

No dobra wyglupilem sie z tym crackowaniem ;) zawsze przeciez mozna zainstalowac wersje 30 dniowa :D myse ze do narysowania altanki 30 dni wystarczy ;)

[ Dodano: 15-11-2008, 16:11 ]
Hubeeert napisał/a:
2. Darek (Krzyzak) sam jest informatykiem i to niezłym, nie sądzę żeby ta pomoc była konieczna.

Nie watpie w umiejetnosci informatyczne kolegi, ale Solidworks to program strikte inzynierski ala Catia, Inventor czy ANSYS i bycie informatykiem tu nie wystarczy, a jesli kolega Darek ma w paluszku wszystkie te programy to chyle czoła ;) .

P.S. Panie Darku przepraszam ze tak tu sie rozwodze na Pana temat ;)

Antyey 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2008, 17:43   

Aj tam SolidWorks, to zabawka dla dzieci :) Od razu proponuję Catia albo UGS NX... Choć w przypadku altanki to jak strzelanie z armaty... ba, nawet z rakiety balistycznej do muchy :D Poza tym wszystkie wspomniane programy są świetne do zastosowań w mechanice ale nie za bałdzo w architekturze.

Hubeeert - YourMama ma rację. Nie neguję wiedzy Krzyzka bo jej po prostu nie znam. Ale bycie informatykiem nie ma nic do rzeczy w temacie obsługi wspomnianych aplikacji. Tam wymaga jest wiedza z architekrury/specyfiki/interfejsu konkretnej aplikacji (jak wszędzie) + wiedza z zakresu rysunku technicznego + wiedza z zakresu mechaniki.

BMW X1 xdrive20d

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 15-11-2008, 17:51   

Koledzy przedewszystkim wyobrażnia :P . Co to do Cati i NX to Ja probuje sił na nich i jako dziecko wychowane na Autocadzie i Inwentorze troszke ciężkawo :P .
P.S Koncze studia na specjalnosci Informatyka w przemyśle.
Solidworks to pośrednie pomiedzy tymi opcjami.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Antyey 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2008, 18:02   

Morfi napisał/a:
Koledzy przedewszystkim wyobrażnia :P . Co to do Cati i NX to Ja probuje sił na nich i jako dziecko wychowane na Autocadzie i Inwentorze troszke ciężkawo :P .
P.S Koncze studia na specjalnosci Informatyka w przemyśle.
Solidworks to pośrednie pomiedzy tymi opcjami.

To Catia powinna być dla Ciebie ciut łatiwjesza, bo (przynajmniej kiedy ostatnio jej używałem czyli w wersji V5R21) jednak jest torchę bardziej oparta na rysowaniu w 2D i 'wyciąganiu' kształtów, podczas gdy NX jest bardziej osadzony w środowisku 3D. Natomiast każdy z tych programów ma swoje plusy i minusy :) Nic NX'a nie pobije w CAM, zaś Catia była swego czasu niedościgniona w modelowaniu płaszczyznami.

A SolidWorks na pewno jest propozycją znacznie ciekawszą niż AutoCad/Inventor, w którym można wiele zdziałać. Ale i tak uparcie twierdzę, że w żaden sposób nie równa się do wspomnianych wcześniej programów.

Ja osobiście żaluje, że jeszcze w czasach studiów nie miałem dostępu do programiku Kompass. To dzieło programistów Wielkiego Brata ze wschodu, ale podobno jako CAD/CAM/CAE/PLM wymiata :)

BMW X1 xdrive20d

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 15-11-2008, 18:17   

Antyey, Ja ciagle jestem pracownikiem dołowym w sensie produkcyjnym (CNC) ,to tylko moje zainteresowania takie poza ramowe....
Dopiero w tym roku bronie inż.
Mozliwości mojego 8 letniego komputera nie pozwalaja poznac nowszych wersji.
Kierunek moich studiów upowaznia do pracy na w/w programach ale nie wiem czy chciałbym to robić, tz byc konstruktorem programistą.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 15-11-2008, 18:53   

Antyey napisał/a:
Aj tam SolidWorks, to zabawka dla dzieci

Hehe no mozliwe ze w porownianiu z np ANSYSEM to zabawka, ale wydaje mi sie ze to glownie z powodu szaty graficznej Solidworks cieszy sie taka opinia :) , obsluga podstawowych mozliwosci Solida nie jest trudna to fakt, ale opanowanie go od deski do deski wymaga jednak troche czasu , i nie chce tu reklamowac ale Solid daje bardzo duzo mozliwosci, chociazby daje mozliwosc tworenia z modelu 3d dokumentacji technicznej :) apropos altanki to to oddalem juz pierwsze strzaly z armaty do tej muchy :D i wydaje mi sie ze jednak zwykly cad (czyt.kapec) by wystarczyl :)

[ Dodano: 15-11-2008, 18:57 ]
Antyey napisał/a:
Ja osobiście żaluje, że jeszcze w czasach studiów nie miałem dostępu do programiku Kompass. To dzieło programistów Wielkiego Brata ze wschodu

Apropos braci ze wschodu to widzialem na targach w poznianiu T-flexa , bardzo podobny do solida, mial ktos z tym doczynienia??jakas wersja 30 dniowa by mi sie przydala ;)

Antyey 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2008, 20:25   

Morfi napisał/a:
Ja ciagle jestem pracownikiem dołowym w sensie produkcyjnym (CNC) ,to tylko moje zainteresowania takie poza ramowe.... Dopiero w tym roku bronie inż. Mozliwości mojego 8 letniego komputera nie pozwalaja poznac nowszych wersji. Kierunek moich studiów upowaznia do pracy na w/w programach ale nie wiem czy chciałbym to robić, tz byc konstruktorem programistą.
Szczerze mówiąc też bawiłem się softem PLM raczej hobbystycznie w trakcie studiów. Jak tylko je skończyłem poszedłem za 'żądzą pieniądza' i trzymam się z dala od działów projektowania, w Naszym kraju za mało zarabiają :D
YourMama napisał/a:
Hehe no mozliwe ze w porownianiu z np ANSYSEM to zabawka, ale wydaje mi sie ze to glownie z powodu szaty graficznej Solidworks cieszy sie taka opinia :)
No ale tutaj akurat to tak trochę nie trafiłeś. Jednak SolidWorks to aplikacja CAD/CAM/CAE (w życiu nie nazwałbym jej PLM), podczas gdy Ansys to czyste FEA. Nie wiem jak SolidWorks ale zarówno Catia jak i NX mają wbudowane jakieś moduły FEA ale to są lata świetle wstecz w porównaniu z Ansys'em. I jestem przekonany, że to samo ma mijesce w SW.

To w ramach kompromisu proponuję powiedzieć tak - Solidworks to świetna aplikacja z średniej półki, ale Catia i NX to czołówka górnej półki aplikacji CAD/CAM/CAE/PLM.
YourMama napisał/a:
Apropos braci ze wschodu to widzialem na targach w poznianiu T-flexa , bardzo podobny do solida, mial ktos z tym doczynienia??jakas wersja 30 dniowa by mi sie przydala ;)
Ależ proszę bardzo - http://www.tflex.pl/

BMW X1 xdrive20d

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 16-11-2008, 13:05   

Antyey napisał/a:
Szczerze mówiąc też bawiłem się softem PLM raczej hobbystycznie w trakcie studiów. Jak tylko je skończyłem poszedłem za 'żądzą pieniądza' i trzymam się z dala od działów projektowania, w Naszym kraju za mało zarabiają :D

dobry inzynier projektant - nie narzeka na wysokość zarobków :)

pod warunkiem że najpierw jest się inżynierem a później obsługiwaczem oprogramowania do 3D

do światowej czołówki dołóżcie jeszcze ProEngineera - swego czasu Catia mu nie dorównywała jeśłi chodzi o możliwosci jądra graficznego, choc u nas w Polsce i w Europie nie jest zbyt popularny

ale robimy OT'a a to temat altankowy

Krzyżak:
może to: http://www.zwcad.pl/

AutoCad w wersji Made in China - praktycznie kopia jesli chodzi o interfejs i mozliwości, jak narazie to co przetestwałem to i jądro tez jest w miarę stabilne, cena do rysownia w 3D - 1500 zł netto , czyli 1/10 pełnego Autocada.
Możesz pobrać wersje spolszczoną na 30 dni za free do testów - w sam raz na zmalowanie altanki :) .

Sm się zastanawiam nad zakupem do firmy bo do zwykłego malowania prostych rysunkow jest idealny a cena atrakcyjna.

kupujepolskieprodukty.pl

Antyey 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2008, 13:16   

gulgulq napisał/a:

pod warunkiem że najpierw jest się inżynierem a później obsługiwaczem oprogramowania do 3D
Jednak ja w swej naturze narzekać strasznie lubię (na zbyt niskie zarobki :P ) więc, jak wspomniałem, od stanowisk typu inżynier projektant trzymam się na dystans :D Kolega ostatnio załamany tym co przyszło z projektówki, postanowił się tam przenieść. Przeszło mu dopiero jak usłyszał ile tam zarabiają :mrgreen:
gulgulq napisał/a:
do światowej czołówki dołóżcie jeszcze ProEngineera - swego czasu Catia mu nie dorównywała jeśłi chodzi o możliwosci jądra graficznego, choc u nas w Polsce i w Europie nie jest zbyt popularny
No jak mogłem o ProE zapomnieć :) Rzeczywiście też czołówka. Choć po cichu przyznaje, że nie kojarzę żadnej firmy z mojej branży która go używa :roll:

A żeby nie było zupełnie OT, to ja dorzucę takim linkiem, a nóż komuś się przyda. URL=http://www.freecad.com/]http://www.freecad.com/[/URL]. Jest tam trochę linków :) Tak powiem, do wyboru, do koloru.

BMW X1 xdrive20d
Ostatnio zmieniony przez Antyey 16-11-2008, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 16-11-2008, 13:17   

Hehe własnie mialem napisac o ZWCADzie :) tez testujemy w firmie bo trza kilka nowych kompow wyposażyc w kada, tez do rysowania tylko glownie, i chyba faktycznie nie ma sensu przeplacac bo programik dziala jak na takie potrzeby bardzo dobrze. ;)

[ Dodano: 16-11-2008, 13:21 ]
gulgulq napisał/a:

Swiete slowa

gulgulq napisał/a:

Pewnie ze nie narzeka, najwazniejsze ze robi to co lubi, ale cieszy sie jeszcze bardziej z pracy gdy dostaje za to godne wynagrodzenie , za ktore moze utrzymac siebie i rodzine.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-11-2008, 13:28   

Wiecie - najlepiej sie robi w czyms, co juz sie zna. Dlatego zostanie Lightwave, bo juz w nim kiedys robilem. W czasach jeszcze takiego komputera jak Amiga, no i potem na grzybie tez.
Co do moim umiejetnosci informatycznych - Hubert mial na mysli bardziej to, ze gdybym chcial cos scrackowac, zlamac, spiracic itp. itd. to z pewnoscia dalbym sobie rade, bo w branzy siedze od dobrych 18 lat :)
Na pewno nie chodzilo mu o umiejetnosc obslugi wszystkich programow swiata.

Odpowiedz do tematu