Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Tuning/Modyfikacja Silnika
Autor Wiadomość
zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-06-2009, 23:30   

A jaki był lifting w PIV?
Ostatnio zmieniony przez Gene 25-06-2009, 06:58, w całości zmieniany 1 raz  

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2009, 12:44   

Z tym liftingiem to może przesadziłem, chodziło mi o zmianę dotyczącą wyciszenia, zwiększenia mocy silnika i takie tam....

jw1900 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V98
Wysłany: 01-07-2009, 09:33   

A co sadzicie o ofercie firmy 44tuning.pl, moze ktos mial juz z nimi stycznosc?

http://www.44tuning.pl/ch...shi-pajero.html

W wersji sredniej dla PIV 3.2 AT wzrost mocy do 200 KM i momentu do 450Nm..

Robert-SMOK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero IV, 3.2 DID
Wysłany: 01-07-2009, 14:05   Chip Tuning

jw1900 napisał/a:

Witam- kolego czemu tak sobie komplikujesz sprawe??- napisałem wyraźnie że mam sprawdzonych chip firmy v-tech w Pajero IV, wzrost mocy do 200 KM i 450 Nm- To porządna i sprawdzona firma z renomą. Poczytaj moje wypowiedzi wcześniej. Pozdrawiam.

jw1900 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V98
Wysłany: 01-07-2009, 18:35   Re: Chip Tuning

Robert-SMOK napisał/a:
kolego czemu tak sobie komplikujesz sprawe??- napisałem wyraźnie że mam sprawdzonych chip firmy v-tech w Pajero IV, wzrost mocy do 200 KM i 450 Nm- To porządna i sprawdzona firma z renomą. Poczytaj moje wypowiedzi wcześniej. Pozdrawiam.

Wskazanie firmy, a zwlaszcza podzielenie sie doswiadczeniami po skorzystaniu z jej uslug, to bardzo cenne informacje. I wielkie dzieki za nie, bardzo mozliwe, ze rowniez skorzystam z uslug tej firmy. IHMO nie zmienia to jednak faktu, ze wczesniej dobrze zebrac jak najwiecej informacji.

Pozdrawiam.

kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 15-08-2009, 17:28   Pajero Iv - polepszenie osiągów - pomoc

Witam !
Posiadam Pajero IV sprzed liftingu, ale z chip tuningiem. Mam więc teraz moc równą 200 KM. Słyszałem jednak, że Mitsubishi ograniczyło moc swojego silnika, i że można zdjąć jakąś blokadę, dzięki czemu polepszą się osiągi ? czy to prawda i jeżeli tak, to czy po usunięci tej blokady strace gwarancje ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź ;-)

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2009, 21:35   Re: Pajero Iv - polepszenie osiągów - pomoc

kudlaty94 napisał/a:
Witam !
Posiadam Pajero IV sprzed liftingu, ale z chip tuningiem. Mam więc teraz moc równą 200 KM.
I teraz cieknie Ci coś czarnego z pod silnika?

kudlaty94 napisał/a:
Słyszałem jednak, że Mitsubishi ograniczyło moc swojego silnika, i że można zdjąć jakąś blokadę, dzięki czemu polepszą się osiągi ? czy to prawda i jeżeli tak, to czy po usunięci tej blokady strace gwarancje ?
Nigdy nie słyszałem o żadnej takiej blokadzie. :roll:

Masz na myśli coś podobnego do tego co zakładają w motorowerach o pojemności 50 ccm, aby nie trzeba ich było rejestrować jako motocykli?

kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 21:46   

Nie wiem dokładnie o co chodzi szczerze mówiąc, ale słyszałem że Mitsubishi ograniczyło dość znacząco moc tego silnika i słyszałem właśnie że jakąś blokądę zdjemują, czy jakiś błąd komputera usuwają. Sam się ździwiłem, bo nigdy nie słyszałem o takim rozwiązaniu, no ale tak sobie to przemyślałem, że taki silnik o pojemności 3.2 to niemożliwe, żeby mógł wyciskać tylko 170 KM.

Pozdro.

[ Dodano: 20-08-2009, 17:43 ]
A tak się jeszcze koledzy zapytam, to ci z Was, którzy mają założonego power boxa, albo mieli założonego, to na jakim programiku go macie ?
Wiem, że np. V-tech normalnie daje na 4, a jak sytacja wygląda u was, bo nie wiem do którego można spokojnie dojść, żeby nie katować silnika, skrzyni i zeby nie wywaliło błedu w komputerze.

Pozdro.

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2009, 20:27   

kudlaty94 napisał/a:
no ale tak sobie to przemyślałem, że taki silnik o pojemności 3.2 to niemożliwe, żeby mógł wyciskać tylko 170 KM.
To nie jest takie dziwne.
Parę lat temu 170KM z 3.2 pojemności to było niemało.
Poza tym to ma tez zalety, szczególnie w aucie terenowym eksploatowanym w trudniejszych warunkach.
Mniejsza moc, to tez mniej ciepła do odprowadzenia przez układ chłodzenia, mniejsze obciążenie mechaniczne itd... to może w efekcie dawac większą żywotność.
Każdy kij ma dwa końce.

:)

kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-08-2009, 11:12   

Niby masz racje, tylko problem w tym, ze ja nie użytkuje tego auta w trudniejszych warunkach ;], a troche wiecej mocy by nie zaszkodziło ;]

krystian 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero
Wysłany: 31-08-2009, 19:44   

Czesc

Zakupiłem Pajero IV wersja Arabska i mam pytanie jak to jest z tym chipem poniewaz w nowej wersji jest 200km, ale dosc sporo przygotowali motor pod ta moc a wiec:

Zmiany w silniku objęły łożyska, głowicę, tłoki, korbowody, wałki krzywkowe, układ zaworowy, turbosprężarkę, pompę oleju, układ wtrysku paliwa oraz komputer sterujący pracą silnika, dzięki czemu Pajero 3.2 Di-D może się poszczycić mocą 200 KM @ 3800 obr/min (+ 25% dla przekładni ręcznej lub + 18% dla przekładni automatycznej oraz 441Nm @ 2000 obr/min (+ 16% dla przekładni ręcznej lub + 18% dla przekładni automatycznej):

A/T M/T
Pajero 2006-2008 170 KM 160 KM
373 Nm 381 Nm

Pajero 2009 200 KM 200 KM
441 Nm 441 Nm

Dlatego mam wielki dylemat czy po załozeniu chipa auto długo pojeżdzi i pytanie piszecie o ustawieniu chipa na program 4 inni maja ustawiony na program 6 co to znaczy jaka jest moc na 4 a jaka na 6 itp??

I jako laik w moim pajero IV jest brak włącznika do blokady tylnego dyferencjału czy jest mozliwosc zainstalowania tego?? czy to zbyt duze koszty i jest to poprostu nie mozliwe???

Czy wersja arabska czyms sie rozni od europejskiej??

Dziękuje za odpowiedz i witam wszystkich na forum bardzo serdecznie:)

[ Dodano: 16-09-2009, 11:27 ]
Nikt nic nie wie:/

dynamics 
Nowy Forumowicz
dynamics od 1989

Auto: MITSUBISHI PAJERO 3.2 D 2007
Wysłany: 03-10-2009, 14:35   

jw1900 napisał/a:

jadę do nich we wtorek 6.10.2009 - z tego co wiem są dużo lepsi niż każda inna firma, zwłaszcza, że usuwają fabryczny błąd w systemie pompy. Cena kosmos za komplet bo aż 4.600,00 brutto ale ja lubię robić z najlepszymi - napiszę czy faktycznie tacy są ...

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 04-10-2009, 19:20   

Ja mam swojego Miśka zawirusowanego w ichniejszej filii w Warszawie i jestem bardzo zadowolony. Wzrost momentu z 380 na 440 Nm i mocy z 156 na 195 KM.

Pozdr.

Dominik

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 04-10-2009, 20:10   

A my robimy to w Bytowie, ja swoje PIV podniosłem do 227KM i 560 NM. I też jestem zadowolony.
W piątek robiliśmy PIII i podnieśliśmy moc do 207 KM, i lepiej się zbiera jak moje.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 04-10-2009, 20:16   

Apropo PIV, to gościu powiedział że robili 2 albo 3 Pajero 170 KM i klienci mieli problemy z zapalajacą się kontrolką DPF-u. Wypalanie nic nie dało. Nie wiem jak to się skończyło.

Pozdr.

Dominik

Odpowiedz do tematu