Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
16-03-2009, 16:39
porysowany gal
Autor Wiadomość
tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-03-2009, 08:08   

A mnie ktoś z lewej nosa obtarł paskudnie po zderzaku i zbił kierunek, naprawa kosztowała mnie ok 120zł (40zł za kierunek, 40zł za lakier i 40zł za bazę). I trochę mojego wolnego czasu :)

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 17-03-2009, 09:29   

umiesz lakierowac :?: jedna czesc moze bym sprubowal ale czły samochod strach mi nie pozwala :P

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 17-03-2009, 15:07   

tommyc1 - a jak dobierałeś bazę ? Na oko z Motipa, czy gdzieś dobierali Ci w lakierni ?

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2009, 12:52   

xor napisał/a:
tommyc1 - a jak dobierałeś bazę ? Na oko z Motipa, czy gdzieś dobierali Ci w lakierni ?

Na oko to babcia w szpitalu zmarła;)

Nie, dobrałem przez firmę HAYA (czy jakoś tak-ogłaszają sie na allegro), bardzo ładnie dobierają kolorek, trzeba tylko podać im kod koloru oraz miesiąc i rok produkcji. Firma nabija baze w spray, więc nie musiałem pistoletem kombinować-puszka w dłoń i heja! Zamówiełem odrazu u nich akryl clear, którym pokryłem malowany fragment. Lakier jest nie do odróżnienia bez lupy od oryginału. Samo wykonanie nie będę opisywał, bo tego na forach jest od cholery a ja też fachowcem nie jestem żeby tu komus rady dawać ;)

(własnie wsprawdziłem: sprzedawca "lakserwis" na allegro)

[ Dodano: 18-03-2009, 14:21 ]
A teraz maja na aukcji kompletny zestaw naprawczy lakierniczy za 55zl

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 18-03-2009, 14:29   

Cytat:
Na oko to babcia w szpitalu zmarła;)

no właśnie :) kiedys starałem sobie zrobić małe zadrapanie, i ileś lakierów kupiłem, żaden nie pasował. 'oryginalna' zaprawka z ASO pod kolor też dupa - o wiele za ciemna (lakier wypłowiał).

Cóż, zamówiłem ten zestaw za 55, zobaczymy co wyjdzie :P
Wielkie dzięki za info.

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2009, 21:41   

A jaki masz kolor?
Ja mam ten jasny grafit metalic (zwany przez wielu srebrnym, co jest wielkim bledem ;P ), wiec nie mam problemu z plowieniem. Generalnie, jesli o plowienie chodzi to dotyczy ono raczej samego lakieru koncowego a nie bazy-z czasem clear przestaje byc clear po prostu, zolknie, matowieje...

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 19-03-2009, 09:05   

ext. mam A71D, czyli generalnie A71, tylko to D mnie dezorientuje. Kupowałem zaprawkę kiedyś w ASO, i jest ciemniejsza. Jeden lakiernik mi powiedział, że to D to odcień... :?
Pies wie.
Zdaję się na tego z alledrogo. On też nei wie za bardzo co to za D, ale już się dogadałem, czekam na wysyłkę. Mam nadzieję, że będzie ok. Jakby co mam kilka 'zbliżonych' Motipa, jeden nawet bardzo, wiec od biedy starczy.

Nawiasem napiszę do czego mi potrzebny - ano do plastików. Dokładnie zderzak (po spawaniu niedużego pęknięcia - piesek :( ) + listwa boczne. Ta ostatnia do malowania dzięki myjni automatycznej BP. Lakier trzyma się dupiato na nich, wystarczy zaparkować zbyt blisko jednej strony w takowej myjni i ciśnienie zedrze lakier - kiedyś mi też zdarło ze zderzaka trochę.

Wiec uważajcie na myjnie aut. Wystarczy malutkie uszk. lakieru - jakieś zadrapanie na plastiku, a po wizycie w myjni lakier zniknie z kilkudziesięciu cm2...

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-03-2009, 10:54   

To masz dokładnie taki sam jak ja:) To "D" to chyba nie odcien lakieru tylko wzór/kolor tapicerki. Mysle ze bedziesz zadowolony. Pamietaj tylko (zebys sie nie dziwil), nie porownoj go do lakieru na blasze tylko na innym fragmencie polastiku! BO on inaczej wyglada na plastiku (jak zreszta kazdy inny kolor)

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 19-03-2009, 23:33   

a możesz sprawdzić jaki dokładnie masz kod koloru ? to po ext. na plakietce ?
może dojdziemy co ta ostatnia litera jest :)

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 20-03-2009, 17:10   

wrrrrrrrrrrrrr chyba jakies fatum na mnie wisi :evil: na parkingu ktos sie na moim galu zatrzymał :evil: efekt jest taki ze zderzak do wymiany :( szczescie ze tylko zderzak.

Odpowiedz do tematu