[4G63] Wałek balansowy |
Autor |
Wiadomość |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2007, 22:00
|
|
|
No i tu się kontakt z kiepuczi przyda |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 23:09
|
|
|
kiepuczi nie siedzi juz w usa jak by ktoś nie zauważył ... albo byłem na koe z jego klonem ... z sbr możesz sobie sam taki kit sprowadzić, mają shipping do pl. tyle że się nie opłaca takiego duperelu tylko a większe zakupy jakieś. |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 23:22
|
|
|
SAMAEL napisał/a: | kiepuczi nie siedzi juz w usa |
To chyba większość userów wie, którzy UWAŻNIE czytają forum to i tamto... kiepuczi jako osoba obyta w świecie może pomóc np. podpowiadając lub dając inne wskazówki jak to zdobyć w najlepszy i ekonomiczny sposób.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2007, 15:01
|
|
|
w najlepszy i najekonomiczniejszy sposób to przykleić się do kiepucziego który niedługo będzie robił jakieś zamówienie w usa, więc trzeba się śpieszyć |
|
|
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 01:41
|
|
|
Witam wpadłem na ten temat niedawno i mimo odległego już czasu dorzucę swoje trzy grosze. Otóż w galu e33 z silnikiem 2.0 8v miałem problem z wałkiem balansowym który wypluł panewkę. Po rozmowie z moim jedynym mechanikiem który dotyka auta okazało sie iż gniazdo panewki jest w takim stanie że zrobić sie nic nie da a nawet gdyby nabić nową to w porównaniu z oryginałem wątpliwa jest wytrzymałość, różna rozszerzalność cieplna a czasem nawet grubość. Wtedy to właśnie usunąłem wałek balansowy.
Konkretnie wałek od pompy oleju został ucięty i zasklepiony natomiast drugi pozostał w pozycji nieruchomej bo nie założono paska. auto spisuje się doskonale mam nawet troszkę lepsze osiągi. Zimny na wolnych obrotach jest trochę więcej wibracji ale nie wiele. Wałki w nowym aucie mają znosić wibrace ale czy można sie ich ustrzec w 19letnim aucie. ogólnie jestem zadowolony. Na pewno wyszło to dużo taniej niż szukanie "dołu" silnika z dobrym gniazdem panewki. Widziałem Stariona bez wałków mojego miska, e32 1.8 8v. A teraz a moim drugim aucie e39 z silnikem 2.0 16v dohc jest tak samo i wszystko śmiga aż miło. Wszystkie te samochody naprawiał ten sam mechanik który naprawia tylko samochody marki mitsu.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kliszczo
Nowy Forumowicz
Auto: Hyundai Lantra 92r J1 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2009 Posty: 27 Skąd: Sobibór
|
Wysłany: 20-02-2009, 11:53
|
|
|
Witam przy pierwszej wymianie rozrządu w moim hyundaiu lantrze 1.6 16V DOHC 114KM zauwarzyłem właśnie że nie posiadam paska balansowego.Jednym słowem byłem w szoku. Dobrze że znajomemu w sklepie mogłem zwrócic ten napinacz i pasek.Znajomy mechanik który mi wymienał rozrząd nie był w stanie zrozumieć tej sprawy ja zresztą też.Ale po przeczytaniu tego już wiem wszystko. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-02-2009, 13:03
|
|
|
No ale taki wałek balansowy ma znikome opory (co innego wałek rozrządu który ciągle dociska zawory a z drugiej strony trzyma go łożysko) tak że prosił bym o jakieś dane 1%?? Bo fakt masa wirowa jest większa ale tak samo można stwierdzić że kupmy felgi za 1000zł sztuka a nie za 350 coby by była faktycznie lekka też zyskamy na przyspieszeniu może 1%. A jakieś założenie było przy projekcie jak by nie trzeba było na pewno jakiś księgowy by to wyciął z projektu.
Krzychu |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-02-2009, 01:44
|
|
|
kliszczo napisał/a: | .6 16V DOHC 114KM | bo w Mitsu 1.6 16V czyli 4G61 nie miał tego "pseudoudogodnienia". Silnik 1.6 jest nietypowy bo ma średnice tłoka wieksza niz skok. Co pozwala go wysokok kręcić i ogranicza wibracje. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2009, 19:25
|
|
|
mam pytanie odnosnie tych kanałow olejowych czy niewystarczy wybic 2 panewek i wbic tak zeby kanal olejowy byl zasloniety przez te panewki, bo chodzi tylko oto aby olej nietracil cisnienia? bo od walka balansowego pompy oleju nietrzeba nic robic z panewka bo ona jest pelna |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 10-06-2009, 20:57
|
|
|
kliszczo napisał/a: | w moim hyundaiu lantrze 1.6 16V DOHC 114KM zauwarzyłem właśnie że nie posiadam paska balansowego.J | na tyle na ile znam model, to Lantry 1.6 16v (MMC 4G61 , HMC G4CR) z pierwszych lat nie miały wałka balansowego a późniejsze już miały. |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
malpek7
Nowy Forumowicz

Auto: Eagle TALON `91 2.0 16V
|
Wysłany: 20-06-2009, 14:16
|
|
|
w jaki sposób usunąć wałki balansu z silnika 4g63 6 bolt?? |
|
|
|
 |
4g63colt [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2009, 22:47
|
|
|
kamils napisał/a: | mam pytanie odnosnie tych kanałow olejowych czy niewystarczy wybic 2 panewek i wbic tak zeby kanal olejowy byl zasloniety przez te panewki, bo chodzi tylko oto aby olej nietracil cisnienia? bo od walka balansowego pompy oleju nietrzeba nic robic z panewka bo ona jest pelna |
dokładnie tak.
[ Dodano: 22-06-2009, 22:51 ]
malpek7 napisał/a: | w jaki sposób usunąć wałki balansu z silnika 4g63 6 bolt?? |
i jeszcze zaspawać a lepiej nagwintować i wkręcić śrubę w ucięty wałek od pompy olejowej |
|
|
|
 |
malpek7
Nowy Forumowicz

Auto: Eagle TALON `91 2.0 16V
|
Wysłany: 04-07-2009, 14:35
|
|
|
zrobiłem tak jak mi radziliście i wszystko gra jak należy dzięki wielkie za pomoc |
|
|
|
 |
marekrybnik89
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 1G
|
Wysłany: 12-03-2010, 18:15
|
|
|
eh a mi silnik szlag trafił;/ wałek balansowy mi blok rozwalił;/ przyszło mi szukac nowego motora;/ |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 12-03-2010, 23:08
|