|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Car audio by zuku3210 |
Autor |
Wiadomość |
zuku3210
Mitsumaniak

Auto: BMW E36 328i Coupe M-Pakiet
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 492 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 19-08-2009, 22:41
|
|
|
Dzieki Owczar, za sprowadzenie na dobra droge Ty zawsze podleczysz Co do przednich głośników to nie zamierzałem ich wymienic na lepsze tylko jeden mi charczy wiec juz chce wymienic dwa, a jak wymieniac to juz na coś dobrego( tu prosiłbym o jakies propozycje,konkretne item'y tudzież linki ) co do tylnych drzi daje juz spokój co do tylnej półki mam tam dwa głośniki MAC'a trójdrożne wiec daje rade dla pasażera. Co do basu na pólce Owczar, jak radzisz to odpuszczam, zrobie skrzynie z MDF'ki , obije ładnie filcem, sprubóje tak jak mówiłes pod profil siedzen.(pracuje w meblach wiec to dla mnie nic skomplikowanego) jeszcze co do wzmacniaczy, podeslecie cos w przystepnej cenie i jakosci?? A cała instalka kabli w bagażniku pod sprzet juz jest bo zostala po poprzednikm wlascicilu i wyglada ze "grało" w moim Galu coś wiekszego |
_________________ "ej ty nie bądź menciu taki hop do przodu,
to nie jest gra jak w GTA czy SEGA Mega Drive,
do napisu "game over" wystarczy z nieba strzał,
tylko zostawisz po sobie DNA i wszystko ziom
pole, plan, kilka map za maryjną furtką..."
 |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2009, 09:09
|
|
|
Napisz, ile masz na to PLNów, jaka reszta sprzetu zamontowana (radio, okablowanie min. przekrój kabla zasilajacego).
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2009, 20:48
|
|
|
Radio LG LAC-M5500R, jakieś pierdziawki malutkie w słupkach przy lusterkach,głośniki w drzwiach pewnie seria (jeden charczy), w półce 2x MAC trójdrożne-teraz modelu nie pamiętam,w domu mam 2x 8"ALPHARD SW-3Z series SW803Z SE, dostałem od kumpla bo są wyciagniete z auta po wypadku i troche sie odkleiło przy membranie od spodu w jednym, a jeden chyba gume ma pęknietą, można by je dać do regeneracji może? Przewód zasilający teraz nie wiem jaką ma średnice, w każdym bądz razie z dużym bezpiecznikiem przy akumulatorze i w czerwonej obudowie jest z 10mm może bedzie mial, widzialem takie same juz w trzech galantach przyjezdzajacych z niemiec.Co do ceny to na głośniki w drzwi pasowało by mi ze 100pln przesnaczyć wiec bez wariacji i może troche wiecej na wzmacniacz a kondensator z czasem. Tego ALPHARDA bym zabudował albo i dwa w skrzynie jak bedą dobre Da rade to jakos do ładu doprowadzic?? |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 20-08-2009, 21:58
|
|
|
zuku3210, lepiej przeznaczyć więcej na głośniki niż na radio. Może lepiej kupić jakieś starsze radyjko lepszej klasy? |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2009, 22:11
|
|
|
To radio to ja już mam pisałem co mam.Chce tylko głosniki w drzi i podbicie basu, wiec w sobote robie tube jak radziles jak gość powie ze głośniki sie nadaja lub je naprawi. Zrobie jak radziłes czyli dopasowana do skosu kanapy,wogóle ten bagażnik w galu strasznie uszczelniony jest, pewnie sie straci troche mocy tuby co?? |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2009, 22:32
|
|
|
Głośniki co najmniej: http://allegro.pl/item713...stanse_0zl.html Ja mam zamiar takie kupić. Jeśli chcesz cos tańszego to może chłopaki coś podpowiedzą. Te mi ktoś polecił.
Ale sama wymiana głośników wiele nie pomoże. Przydałoby sie jakieś wygłuszenie drzwi. Może już jest jak było w aucie CA.
Co do skrzyni to nie tak hop siup. Najpierw kup glośnik, najlepiej taki dla którego są podane podstawowe parametry Qts, VAS, Fs. Bez tego nie zaprojektujesz skrzyni.
Więcej o budowie skrzyń masz tutaj: akustyka.tk
Polecam program WinISD.
Jak będziesz projektował skrzynię to możesz uwzględnić to aby nie była za głęboka i aby po dosunięciu do kanapy, można było podnosić swobodnie pokrywę koła zapasowego.
Bagażnik jest co prawda dobrze izolowany, ale spokojnie, będzie słychać. Ja gram na minimalnych ustawieniach i jest ok. W ogólę chcę zrezygnować z tylnych głośników, do pólki przykrecic od spodu wzmacniacz a pod drugim otworem postawić skrzynie band-pass portem do góry.
Jeśli masz głośnik, dla którego nie znasz parametrów to najlepiej skrzynię zamkniętą przyjmując pojemność dla głośnika 25cm-25 litrów.
Ale jeśli kupujesz głośnik do suba to zwróć uwagę na odpowiednie parametry i dobierz według strony akustyka.tk do tego co chcesz osiągnąć.
Jak coś to wszystko jest w FAQ Nazara |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2009, 22:39
|
|
|
Dostałem wczoraj takie dwa głośniki 8"ALPHARD SW-3Z series SW803Z SE wyglądają dosyć mocno, sprawdze zaraz parametry i cos bede projektowal, jestem umówiony ze znajomym ktory robil pare skrzynek pod parametry i mi pomoże. A te z Twoje linku troche kosztują
[ Dodano: 20-08-2009, 22:42 ]
http://allegro.pl/item719..._3z_series.html czyli coś takiego chce wsadzić w skrzynie, albo 1 albo 2 jak da rade. Tylko strasznie to ciężkie
[ Dodano: 20-08-2009, 23:57 ]
# mpedancja [ohm]: 4
# Moc [RMS]: 100W
# Moc [ Waty Max ]: 200W
# Rozmiar głośnika [cale/mm]: 8 / 209
# Magnes waga [g]: 1550
# Magnes [mm]: 110 x 40
# Pasmo przenoszenia [Hz]: 36-3000
# SPL [dB]: 86
# Karkas cewki: Kapton
# Średnica cewki [cale / mm]: 1,5 / 39
# X-max [mm]: ±7,5
# Fs [Hz]: 39
# Re [Ohm]: 3,6
# Le (1kHz) [mH]: 1,32
# BL: 7,6
# Qts: 0,70
# Qms 5,08
# Qes 0,81
# Vas [L] 7
# Mms [g] 50,4
# Cms [mm/N] 0,32
# Waga 4,25kg
[ Dodano: 21-08-2009, 00:07 ]
Zainstalowałem WinISD ale coś nie moge go rozkminic chyba juz za późno na myslenie |
 |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2009, 10:09
|
|
|
Wg. danych ktore podales glosnik nadaje sie do obudowy zamknietej.
Mysle ze ok 15l bedzie oki - oczywiscie netto czyli brutto liczmy 17l.
Jezeli chcesz zamontowac 2 (jeden uszkodzony?) to trzeba bedzie zakupic wzmacniacz 4kan i zmostkowac go w 2 kan.
Wg mnie moze byc problem z przenikaniem dzwieku do srodka kabliny. Masz sedana i jedna 8" moze sie nie przebic.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2009, 10:24
|
|
|
KamykGdynia, ma rację. Według mnie lepszy byłby jeden 10". Z dwoma głośnikami masz więcej zabawy ze skrzynią i potrzebny lepszy wzmacniacz. Co do przenikania dźwięku to nie narzekam. Przy mocy mojego CA jest aż nadto bassu.
Na stronie akustyka.tk masz instrukcję obsługi WinISD. |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-08-2009, 12:02
|
|
|
Instrukcie juz przyswoiłem, tych głośników nie było na liście wiec dałem DODAJ NOWY PROJEKT wypełniłem ramke z danymi i nie było przycisku SAVE nigdzie, wcisnąłem wiec OK głośnik nie pojawił sie jednak nadal na liście. Później do tego siąde |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2009, 12:23
|
|
|
Po prawej stronie masz own driver, zaznacz tam i bedziesz mial swoj glosnik na liscie.
[ Dodano: 21-08-2009, 12:29 ]
zuku3210, proponuję zmienić temat na Car audio by zuku3210, bo robimy już OT |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 24-08-2009, 08:58
|
|
|
co do słyszalności basu w galu sedanie nie jest chyba tak źle. Wystarczy wywalić głośniki z półki (zostawić oczywiście maskownice) i "odślepić" 20 cm dziurę w tejże półce i już m się całkiem dobrze wentylowany kufer. Standardowa 10" dobrze wystrojona powinna spokojnie dać radę. |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2009, 22:14
|
|
|
DaleCooper napisał/a: | "odślepić" 20 cm dziurę w tejże półce | tej dziury właśnie sie caly czas czepialem bo po cos ona tam jest jak sie ją odślepia?? Mak wyciąć wykladzine na półce i zdjąć zaślepke tak? innego wyjscia chyba nie widze. A jak narazie spec od głośników jest na urlopie wiec temat stoi |
 |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 25-08-2009, 07:52
|
|
|
1. kładziesz oparcia tylnej kanapy.
2. odkręcasz śruby mocujące boczki oparć i zdejmujesz je ciągnąc do góry.
3. wyjmujesz bolce mocujące plastiki osłaniające scianę grodziową bagażnika i zdecydowanym ruchem odciągasz do siebie (siedzą na dwa zatrzaski)
4. odkręcasz od strony bagażnika trzecie światło stopu i maskownice głośników.
5. zdejmujesz pokrycie tylnej półki, nie jest niczym już mocowane, trzeba poprostu je wyciągnąć.
6. odkręcasz 4 blachowkręty mocujące zaślepkę otworu
7. składasz wszystko z powrotem do kupy.
Kwestię umieszczania w tej dziurze głośnika 20 cm jednak przemyślałbym dobrze na twoim miejscu. Problemem nie jest tu free air czy też nie, bo skrzynię na ten głośnik można sobie spokojnie wystrugać i to przy zastosowaniu głośnika typu slim całkiem płaską, zajmującą mało miejsca i podwieszoną pod półkę od strony bagażnika (byle miała odpowiednią pojemność). Problemem będzie raczej sama półka, która nawet super wygłuszona będzie wydawać swoje dźwięki, a grać ma co - tapicerka, plastiki, mocowania pasów, maskownice. Myślę, że zdecydowanie łatwiej jest wsadzić jakąś 25-tkę w skrzynkę i postawić / zabudować w i tak często nie wykorzystane boczki. Tak jak powiedziałem, dziury w półce po głośnikach i ta 20tka spokojnie powinny wystarczyć do zrobienia ciśnienia w kabinie. |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2009, 19:55
|
|
|
DaleCooper napisał/a: | Kwestię umieszczania w tej dziurze głośnika 20 cm jednak przemyślałbym dobrze na twoim miejscu. | źle mnie zrozumiałeś że "bedę się czepiał tej dziury" już dawno mnie odwiedliście od pomysłu umieszczenia tam głośnika chce ją odślepic tylko i bedzie montowana skrzynia na pewno.
KamykGdynia napisał/a: | Wg. danych ktore podales glosnik nadaje sie do obudowy zamknietej.
Mysle ze ok 15l bedzie oki - oczywiscie netto czyli brutto liczmy 17l. | jeżeli zdecyduje sie zrobić z dwoch takich to pojemność mam podwoić czy jakos inaczej sie to sumuje?? W sumie te dwa wolałbym zamienić na jeden 10" bo ważą razem 10kilo a jeszcze mase skrzyni doliczyc |
 |
|
|
|
 |
|
|