|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ekonomia (i nie tylko) |
Autor |
Wiadomość |
Gaweł
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-09-2009, 09:28
|
|
|
Koledzy, a jeszcze z innej beczki. Tak z ciekawości zaszedłem parę dni temu do znajomego sklepu motoryzacyjnego i zapytałem o dostępność części do Space Stara. Pani w sklepie (siedzi w tym od lat) zrobiła wielkie oczy i zapytała "A co to za samochód?" No ździwiłem się lekko...
Jak jest z częściami? Czy cenowo wyżej od "średniej" no i jaka dostępność?
Mam możliwość zakupu części w Inter Cars, a tam chyba nie będzie problemu? |
|
|
|
 |
brutus25
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 Family 2003
|
Wysłany: 04-09-2009, 11:53
|
|
|
Łatwo nie jest ale wystarczą chęci. Na allegro i w intercars dostaniesz wszystko. Nie jest to Cinquecento czy Lanos gdzie części są prawie za darmo ale dziury w porteflu Ci nie zrobią. Trzeba się liczyć z tym, że jest to "japończyk" i do tego mało popularny w Polsce. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 04-09-2009, 13:06
|
|
|
brutus25 napisał/a: | Łatwo nie jest ale wystarczą chęci. Na allegro i w intercars dostaniesz wszystko. Nie jest to Cinquecento czy Lanos gdzie części są prawie za darmo ale dziury w porteflu Ci nie zrobią. Trzeba się liczyć z tym, że jest to "japończyk" i do tego mało popularny w Polsce. | dostanie się wszystko, tylko za odpowiednią cenę - nie trzeba koniecznie latać do ASO...
ta pani chyba jakaś mało rozgarnięta była. |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 04-09-2009, 17:21
|
|
|
Gaweł, żeby nie być gołosłownym: wymiana przedniej szyby to koszt ok. 450zł z robocizną, wymiana oleju (magnatec półsyntetyk) z filtrami: oleju, powietrza i przeciw pyłkowy w kabinie kosztował mnie z robocizną 330 zł.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 04-09-2009, 18:07
|
|
|
Co do waszych pogaduch... ja mam 1,3 (bo takiego tylko spotkałem niebitego i od pierwszego właściciela) do codziennej jazdy wystarcza. Mieszkam na wsi więc jazda miejska kompletnie odpada (być może jakieś 2% moich jazd odbywa się w miastach). Spalanie przy ostrym "butowaniu" wychodzi jakieś 6,8l/100, przy spokojnej jeździe 6,1 z włączoną klimą. Trasa (jeśli dłuższe wyjazdy poza dom np. na wakacje można nazwać trasą- częste wyprzedzanie, jazda przez wioski itd.) wychodzi około 5,7-5,9 l/100. Wszystko oczywiście z włączoną klimą- nie po to sobie auto z klimą kupiłem żeby bez niej jeździć . Zimą te wartości mi się nie zmieniają. Jeśli chodzi o spalanie to jestem zadowolony jak dziecko z lunaparku . Maluch palił mi 6,5-8 (co prawda 8 lat temu - benzyna tańsza była)
Mój ojciec ma 1,6+LPG (instalacja jeszcze nie sekwencyjna założona w 2002 roku) MSS na gazie przejechał już 120tys. km i zero jakichkolwiek problemów. Pali 8-10l/100 gazu przy dosyć ostrej jeździe.
Dieslem jeszcze nie jeździłem ale podejrzewam, że ja bym się w 5l/100 wyrobił.
GDI różnie piszą i mówią (mowa o Carismach) od 5,3-12 nie będę się wypowiadał.
Różnica między 1,3 benz. a 1,6 LPG jest nieznaczna jeśli chodzi o przyspieszenia. Jeśli się jedzie samemu to 1,6 jest trochę mocniejszy, ale jak zapakujesz komplet osób z bagażem to przy wyprzedzaniu i jednym i drugim trzeba się mocno zastanowić (w porównaniu do mojego Gala 2,5 ).
Podejrzewam, że diesel na pewno jest bardziej elastyczny i lepiej się zbiera na wyższych biegach. Ale nie jechałem więc nie wiem
Na pewno Space Star jest:
mały-wymiary zewnętrzne Colta CJ sprawdzałem
wygodny jak na swoje gabaryty- bardzo dużo miejsca na tylnej kanapie (przesuwana)
ma niestety mały bagażnik, ale jak się położy tylne fotele to ho ho, można dużo różnych rzeczy przewieźć
bezawaryjny
ekonomiczny
tani w eksploatacji (części nie są wcale drogie- a ta pani u ciebie w sklepie to niech się lepiej za hafciarstwo weźmie )
mój ma 190 tys przebiegu i jedyną inwestycją jaką zrobiłem to były nowe alufelgi z oponami
tylko lać paliwko, zmieniać oleje, części eksploatacyjne i cieszyć się z jazdy- pod warunkiem, że trafisz uczciwy egzemplarz, bo 'lewych' nie brakuje
Acha wymiana oleju (valwoline maxlife 100zł) +filtr oleju(ok 20zł), powietrza (ok.20zł) i kabinowy(okolice 40zł)= 180zł tylko, że robocizna moja.
Jakbyś kupował to spójrz na:
kostki przy żarówkach przednich lamp- lubią się topić
rdza na wszelkich uchwytach pod maską- uchwyty chłodnicy, węży itp. słabo zabezpieczone
korozja wokół tylnej tablicy rejestracyjnej- norma (możliwe ślady ratowania przed rudą)
korozja na tylnej części progów- poodbijany lakier, chyba z powodu braku chlapaczy przednich- też normalne
pokręć kierownicą i posłuchaj czy nie ma takich głuchych trzasków, jak są to łożyska oporowe amorów do wymiany (łożyska ori 45zł/szt + 130/szt za górne mocowanie amora, jak już są długo nie wymieniane- też typowy problem
Ogólnie polecam, naprawdę dobre auto..."Będzie pan zadowolony" |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 05-09-2009, 13:00
|
|
|
misiek-misiek, chyba butować nie umiesz z takim 1.3 spokojnie mozna wleciec pow. 8/100 |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 06-09-2009, 10:22
|
|
|
xjacobs napisał/a: | misiek-misiek, chyba butować nie umiesz z takim 1.3 spokojnie mozna wleciec pow. 8/100 | Mój rekord 9,6 l/100 km z takim samym silnikiem w Colcie |
|
 |
|
|