Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o różnice pomiędzy modelami 2009 i 2010
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2009, 11:02   

adalbert7 napisał/a:

- jest czujnik deszczu i zmierzchu :)

To może jakaś relacja z praktyki? Jak działają światła do jazdy dziennej czy w ogóle jest coś takiego?

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '2010
Wysłany: 13-11-2009, 11:13   

Cytat:
To może jakaś relacja z praktyki? Jak działają światła do jazdy dziennej czy w ogóle jest coś takiego?

Włączono mi światła do jazdy dziennej, które polegają na tym, że po odpaleniu silnika włanczają się światła mijania łącznie z pozycyjnymi (inaczej niż na ty forum było opisywane że tylko same mijania);
Natomiast jak zadziała czujnik zmierzchu to włancza się oświetlenie tablicy rejestracyjnych i oświetlenie wskaźników we wnętrzu.
To wszystko oczywiście jak na dźwigni ustawiona jest pozycja AUTO.
Jak jest pozycja OFF - to właczają się dzienne i czujnik zmiwrzchu nie działa (więc bez oświetlenia wskaźników)
Jak jest pozycja "pozycyjne" - to działają tylko pozycyjne - bez dziennych i mijania.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2009, 11:22   

Trochę szkoda że zrobili coś to mogli już zrobić do porządku według norm albo dać możliwość wybrania co się ma dziać łącznie z przygaszeniem mijania lub wykorzystanie do tego drogowych.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 13-11-2009, 14:17   

krzychu napisał/a:
Trochę szkoda że zrobili coś to mogli już zrobić do porządku według norm albo dać możliwość wybrania .......

Nie bardzo rozumiem o co chodzi

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2009, 14:56   

sla napisał/a:

Nie bardzo rozumiem o co chodzi

W dzień powinny świecić tylko mijania albo drogowe z mocą około 30%. Po zmroku powinna się cała reszta włączyć (postojówki, podświetlanie tablicy, zegarów oraz wytłumić wyświetlacz radia).

ohayo 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Wysłany: 13-11-2009, 16:17   

krzychu napisał/a:
W dzień powinny świecić tylko mijania albo drogowe z mocą około 30%.

Kurczę, u mnie tak nie ma. :( W dzień na "auto" nie świeci się nic. A model 2010...

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2009, 16:24   

Cytat:
Kurczę, u mnie tak nie ma. W dzień na "auto" nie świeci się nic. A model 2010...

Żeby mieć aktywną opcję świateł dziennych, musisz udać się do ASO - tam podłączą do twojego lancerka laptopa i włączą tą funkcję, oczywiście odpowiednie Cię skasują :evil:

ohayo 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2009, 16:38   

Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. :shock: Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam...

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2009, 16:47   

Cytat:
Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam...

Właśnie tak mam, czyli śwecą się mijania z pozycyjnymi, a po zmierzchu dodatkowo włącza się podświetlenie wskaźników oraz osłabia podświetlenie radia

ohayo 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2009, 16:51   

adalbert7, czyli nie ma możliwości, żeby świeciły tylko przednie z mniejszą mocą, dobrze zrozumiałem? Ta przyjemność w MITCAR Warszawa kosztuje 120 zł.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 13-11-2009, 16:54   

Luk napisał/a:
jaceksu25, jak nacisnę krótko, to psika parę razy samo na przemian z ruchem wycieraczek. Ale to jest już w moim roku modelowym, czyli od początku... Myślałem, że coś jeszcze zmienili.

A u mnie jest tak: raz pociągnę za dźwigienke i psika raz i wyciera raz, albo pociągnę odrobine dłużej i psika raz i wyciera 3 razy.

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2009, 16:57   

Cytat:
adalbert7, czyli nie ma możliwości, żeby świeciły tylko przednie z mniejszą mocą, dobrze zrozumiałem? Ta przyjemność w MITCAR Warszawa kosztuje 120 zł.

Niestety, z tego co się wywiedziałem w serwisie w katowicach, to w modelu '2010 nie ma już takiej możliwości.
Świecenie z mniejszą mocą i bez pozycyjnych, było ale w modelu wcześniejszym.
Ale ja i tak włączyłem tą opcję, to przynajmniej nie zapomnę włączyć świateł.
W katowicach włączenie tej opcji kosztuje 150 zł, ale ja utargowałem przy kupnie auta, że włączą mi to gratisowo

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 13-11-2009, 16:58   

adalbert7 napisał/a:
oraz osłabia podświetlenie radia

Hihi, a u mnie radio nie przygasa, przygasa za to trochę wyświetlacz (do ustawionej wartości) komputera i zapalają się pokrętła od klimy tylko tyle po zmianie dziennych na "normalne" się dzieje. Poza tym zapalają się pozycyjne przednie i tylne oraz da sie drogowe na stałe włączyć. W trybie dziennych tylko blenda.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 13-11-2009, 17:02   

adalbert7 napisał/a:
W katowicach włączenie tej opcji kosztuje 150 zł, ale ja utargowałem przy kupnie auta, że włączą mi to gratisowo

Co serwis to inny obyczaj... Mnie nawet nie pytali i sami włączyli.
Myślę, że jakiekolwiek zmiany ustawień można zrobić w czasie przeglądu okresowego, wtedy i tak przecież podłączają do komputera, powinno być za darmo.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2009, 17:08   

Ale z tym przygasaniem albo tylko mijania to tylko mój wymysł jak to powinno wyglądać (i tak jest z tego co wiem a Lancerach z USA tak jest).

Odpowiedz do tematu