Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zbiornik paliwa 2.5 td
Autor Wiadomość
mike123 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II
Kraj/Country: UK
Wysłany: 06-12-2009, 12:05   

problem sie rozwiazal,przetrzymalem go i wskazowka opadla ponizej E,po jakims czasie zapalia sie rezerwa wiec wiem ze dziala,wleje mu na full teraz i zobacze ile przejade,jeszcze raz dzieki za posty,pozdrawiam

[ Dodano: 29-01-2010, 21:05 ]
tak jak pisalem wczesniej rezerwa sie zapala jest ok,po zapaleniu rezerwy wlewam 9 litrow i robie 50 km i znowu sie zapala,czy to mozliwe zeby tyle palil,jezdze tylko po miescie do pracy i z powrotem,byc moze pomiar jest nie dokladny ale wczesniej zalewalem do pelna i tez nie bylo ciekawie,18 litrow to pali 12 tonowa ciezarowka

f04 
Mitsumaniak
f04

Auto: Pajero II 99'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-02-2010, 19:57   

Witam. Może ktoś mi powie gdzie mam szukać przyczyny. W moim Pejerko nie działa wskaźnik poziomu paliwa. Co najlepsze poprzedniego dnia działał, było 1/4. W czasie drogi do szkoły patrze, a tu null. Nie wiedziałem co jest grane. Spuściłem paliwo do zera. Kontrolka rezerwy się pali to uznałem że można jeździć ale to też tak no hmm wiecie, na ślepo dopóki się rezerwa nie zapali. Przy wlewaniu wyszło że rezerwa ma około 10l.
Trochę mnie to dziwi że to z dnia na dzień tak się stało ale co zrobić. Może któregoś dnia wezmę miernik i jakoś spróbuje zmierzyć opór ale to trza by wyjmować całe to cudo z potencjometrem.
Chyba że ktoś wie jak sprawdzić czy wskaźnik działa. Czy mu plusa podać czy masę i na którą nóżkę.

Robek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero1 88r 2,5 TD 3d
Wysłany: 08-02-2010, 20:51   

Ja na twoim miejscu zatankował bym do pełna. Jeśli wskaźnik będzie wskazywał pełny bak to znaczy że masz przerwane uzwojenie na czujniku paliwa w baku. Jeśli i tak nie będzie wskazywał, to trzeba szukać w kabelkach. Pozdrawiam 8)

f04 
Mitsumaniak
f04

Wysłany: 08-02-2010, 20:54   

Do pełna to był tam kiedyś tankowany. Ostatnio był do połowy i spadł mi do 1/4 tak jak pisałem.
Może w ferie będzie więcej czasu.

Robek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero1 88r 2,5 TD 3d
Wysłany: 08-02-2010, 20:57   

U mnie pokazuje tylko jak mam pelno przejadę 100 km i spada do zera. Całe szczęście że chociaż rezerwa działa. U mnie właśnie jest przerwane uzwojenie na czujniku w pewnej wysokości, dlatego początkowo coś tam pokazuje.

f04 
Mitsumaniak
f04

Wysłany: 08-02-2010, 20:59   

Aha, no dzięki.

jabol66 
Forumowicz

Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Wysłany: 11-02-2010, 10:26   

Mam podobny problem ale u mnie jest trachnięte pomiar z baku. Odnośnie tego że licznik wariat pokazuje raz tak raz zero a rezerwa działa to normalne ponieważ od rezerwy jest odzielny czujnik nie bierze z niskiego poziomu (wskazówki) tylko w baku od poziomu opaliwa jest oddzielny czujnik i od rezerwy oddzielny (są zamontowane koło siebe ale pomiary dwa)

[ Dodano: 11-02-2010, 10:28 ]
A to że pali Ci 18, możliwe podjedź do dobrego pompiarza niech przejży co i jak ustawi opcję "economic" :lol: , lub tak jak Waldek napisał wąchnij sobie koło maski czy nie trąci ropką (miałem tak w pojarce 1 wtryski mi puszczały też w silniku 2,5)

słoik71 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II SS
Wysłany: 04-05-2011, 20:20   

Witam Wszystkich

Od paru tygodni dołączyłem do '' Pajerowiczów" ( P II 94 krótki SS).
Forum czytam od kilku miesięcy ale czas już na aktywne uczestnictwo bo głupio mi było pytać o konkrety nie mając doświadczenia.
Do rzeczy - dotyczy pojemności zbiornika : dziś zatankowałem do pełna ok. 66 litrów ( Rezerwa się jeszcze nie paliła). Dmuchnąłęm trasę 203 kilometry i dotankowałem na tej samej stacji z tego samego dystrybutora do 2 strzału - weszło 16,5 litra ! Trasa ok. 70 % szosy 30 % miasteczka i wiochy.Prędkość bez szaleństw ok. 100 - 110 km/h.Opony M+S 235/75/15 . Bez pasażerów. Bagaż ok. 40 kg.
Zaskoczenie : Ponoiżej 10 l/100 km ?!!!
Po opiniach na forum spowdziewałem się 12 - 13 l.
Wkrótce planuję mały wypadzik na piachy z błotkiem zobaczymy ile wyjdzie w motogodzinach.
Wracając do tematu - czy możliwe jest , że w krótkim mam zbiornik ok. 75-80 litrów ?

Pozdrawiam

Słoik

pantonik1 
Mitsumaniak

Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Wysłany: 04-05-2011, 21:27   jest to możliwe:-)

Jest to możliwe zejść poniżej 10l/100km :-) Mi w swoim czasie też nie przekraczał 10l, ale głupio mi było pisać, bo nie wiedziałem, jak by inni mi odpisali;-) później miałem parę remontów i teraz pali 10,5l/100km. to miłe, kiedy Misia tylko tyle pali! :-) W terenie weźmie Ci nawet 13 przy umiarkowanym bawieniu się, albo i więcej, jeśli to będzie dłuższa trasa i trudniejsza - ale to najlepiej przekonać się osobiście! Pozdrawiam

pawel80 
Forumowicz

Auto: L200 '11 178hp
Wysłany: 04-05-2011, 21:39   

mnie to pije okłoło 9litrów na 100
zdarzyło się i 8,6 i 14 ale wtedy miałem but w podłodze :)

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 05-05-2011, 10:31   

na oponach 235 to nawet powinno byc mniej
na 265 mój pali koło 9-10 na asfalcie z rozsądną predkoscią
denerwująca jest tylko jazda po koleinach , bo lekko lata na boki niby to fabryczny rozmiar ale nie na Polskie drogi

pawel80 
Forumowicz

Auto: L200 '11 178hp
Wysłany: 06-06-2011, 17:31   

ostatnio przejechałem jakieś 645 km zanim zapaliła się kontrolka od rezerwy po dojechaniu na stacje przy 660 km wlałem 62,5 litra może coś komu pomoże

Odpowiedz do tematu