co to za hałas? |
Autor |
Wiadomość |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2009, 15:11
|
|
|
lukasz12, nie bo nie dam rady będę śpiewał i tańczył |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 20-12-2009, 17:32
|
|
|
to ja też mam wymienić.. niby bezgłośnie i bez problemu.. ale.. nie pamiętam wymiany i watpie ,zęby poprzednicy wymieniali - było mało to dolałem... |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2009, 18:39
|
|
|
VirMan, w zasadzie to tak średnio płyny zużywają się po 4 latach i po takim czasie prawidłowo tak się powinno robić, po prostu z czasem przybywa wody i płyny tracą swoje właściwości sprężania mam tu na myśli płyny hydrauliczne |
|
|
|
 |
Bulwa
Mitsumaniak

Auto: audi c4 quattro,audi b4 quattr
|
Wysłany: 20-12-2009, 19:28
|
|
|
kosior1975, no to da się tak jak napisałem , czy nie
[ Dodano: 20-12-2009, 20:17 ]
[quote="lukasz12]
Dobrze piszą polać im wódki
[/quote] Ja bar dzo chętnie |
_________________ Żarłacz Biały,niestety już nie mój.
 |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2009, 10:43
|
|
|
Bulwa, niby tak się da ale zawsze coś zostaje ze starego oleju w układzie gorzej jak to właśnie zostanie woda bo cała wymiana na nic, po za tym jeśli pompa dobra to wytrzyma taki zabieg ale jeśli jest na wykończeniu to można ja w ten sposób dobić, i tak panowie to co opisuje to są metody jak się powinno robić tak jak w moim przypadku robię to dla pewności w taki sposób aby w momencie naprawy nie pogrążać się w koszt gdybym coś schrzanił a nie na tym rzecz polega, każdy z was podejmuje sam decyzje w jaki sposób chce coś w swoim aucie naprawiać , ja tylko opisuje prawidłowe podejście do danej rzeczy a czy ktoś z tego skorzysta i zrobi innym sposobem to indywidualna sprawa każdego , i nie mnie to oceniać czy to dobrze czy nie, dobrze będzie jak będzie działać gorzej jak sobie jeszcze prosta rzecz w naprawie spieprzy i pogrąży się w większe koszta |
|
|
|
 |
Bulwa
Mitsumaniak

Auto: audi c4 quattro,audi b4 quattr
|
Wysłany: 21-12-2009, 11:15
|
|
|
pompy w tych autach są chyba nie zniszczalne,gdy pękła mi rurka na maglownicy przejechałem 60km bez oleju miałem drugą pompę więc mi nie zależało ,auto było jeszcze kilka razy odpalane gazowane bez oleju i nic się z nią nie stało po wymianie rurki i zalaniu olejem wszystko działa bezszmerowo więc nie sądzę żeby padła pompa od takiej wymiany oleju tym bardziej że nie wypompowuje całkowicie oleju bo cały czas dolewasz nowy więc pompa nawet przez chwilę nie chodzi na sucho. |
_________________ Żarłacz Biały,niestety już nie mój.
 |
|
|
|
 |
tomasz_wu
Nowy Forumowicz
Auto: Sigma 12v kombi
|
Wysłany: 21-12-2009, 23:19
|
|
|
Witam,
panowie przy okazji tematu o hałasach w zimę zapytam czy pompa od abs po jego zadziałaniu powinna wydawać wyraźnie słyszalny dźwięk? Dodam że moja nie była używana przez bliżej nieokreślony czas u poprzedniego właściciela gdyż abs ecu był w trybie awaryjnym z powodu niesprawnego czujnika prędkości koła.
BTW czy ma ktoś do sprzedania taki czujnik z koła LP? Czekam na PW. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 22-12-2009, 00:04
|
|
|
tomasz_wu napisał/a: | Witam,
panowie przy okazji tematu o hałasach w zimę zapytam czy pompa od abs po jego zadziałaniu powinna wydawać wyraźnie słyszalny dźwięk? Dodam że moja nie była używana przez bliżej nieokreślony czas u poprzedniego właściciela gdyż abs ecu był w trybie awaryjnym z powodu niesprawnego czujnika prędkości koła.
|
Tak, wydaje takie terkotanie, podobne jak przy odpaleniu zimnego samochodu. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 22-12-2009, 12:21
|
|
|
no u mnie jest bezgłosna zawsze - nie ważne warunki itd etc. więc to nie reguła. w drugim diamante tym starym tez jest bezgłosna - słychać szum w czarnym kiedy sie na max skręci , w zielonym nic nie słyuchac |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 22-12-2009, 14:39
|
|
|
VirMan napisał/a: | no u mnie jest bezgłosna zawsze - nie ważne warunki itd etc. więc to nie reguła. w drugim diamante tym starym tez jest bezgłosna - słychać szum w czarnym kiedy sie na max skręci , w zielonym nic nie słyuchac |
Może kwestia tego że pompa ABS jest inna dla wersji z TCL i bez. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 33 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3551 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 22-12-2009, 20:16
|
|
|
VirMan napisał/a: | słychać szum w czarnym kiedy sie na max skręci |
Czegoś tu nie rozumiem co ma na wpływ skręt kołami do ABS-u, do pompy wspomagania chyba prędzej? |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
tomasz_wu
Nowy Forumowicz
Auto: Sigma 12v kombi
|
Wysłany: 22-12-2009, 23:36
|
|
|
lukasz12 napisał/a: |
Tak, wydaje takie terkotanie, podobne jak przy odpaleniu zimnego samochodu. |
O dokładnie.
Dzięki za odpowiedzi.
A jeszcze o czujniku LP przypomnę; znajdzie się u kogoś? brakuje mi w eksperymentalnym egzemplarzu (aka rosomak - jak ją, z powodu urwanego tłumika, nazwał przypadkowy przechodzień podczas moich oględzin przed zakupem (-: ) a to wersja z tlc i przy okazji zimy miałbym okazje łatwo przetestować działanie systemu. |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 23-12-2009, 12:04
|
|
|
u mnie w obu autach słychać jatylko podczas riozruchu przez około sekunde , i potem jak hamuje siętak ze abs sie właczy.
[ Dodano: 23-12-2009, 12:05 ]
pewnie sam będę szukał jednej sztuki |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
|