Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Chooper
10-01-2007, 21:57
Wirusy
Autor Wiadomość
Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2006, 09:59   

Memphis napisał/a:
Używam programu Spybot serch and destroy

Primo. Wywal to badziewie, bo to jest program, który "więcej szkodzi niż pomaga". Tzn, pozwala się ładować koniom trojańskim i innym robalom, z którymi trzyma sojusz.

ZOstań przy AdAware.

IMO, ja zainstalowałbym progsa "Hijackthis" zrobił skana z zapisaniem loga i zarejestrował się na forum MKS, gdzie poprosiłbym o przeanalizowanie loga, który z zapisów trzeba zamknąć definitywnie. W tym programiku jak się zamknie jakiś zapis, to on się już nie uruchomi ;)

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 17-09-2006, 11:42   

adams12 napisał/a:
dobra, wyspalem sie i wytrzezwialem wiec teraz napisze :)

W sieci znajdziesz wielu takich, ktorzy w stopkach maja wpisane "Prawdziwi twardziele backupow nie robia". Mysle, ze sa po prostu glupcami ... jak i ci, ktorzy uwazaja ze program antywirusowy to tez niepotrzebna sprawa - no chyba, ze na komputerze nie ma zadnych danych a uzytkownik ma czas robic za kazda awaria reinstalacje systemu.

Oczywiscie, ze rozumiem Twoje podejscie do bezpieczenstwa i calkowita blokade IE. Jest sluszne jesli patrzec z tej strony.

Ja osobiscie nie mam zablokowanego IE, uzywam lokalneg programu antywirusowego oraz sprzetowego firewalla. Dodatkowo mam aktualnego windowsa, nie sciagam plikow z sieci P2P, nie otwieram zalacznikow od nieznanych osob oraz 'fajnych animacji' w postaci prezentacji Power Point. I to uwazam za bezpieczne podejscie - byc moze dlatego, ze przywrocenie komputera do pracy od reinstalacji windowsa zajmuje w moim przypadku okolo 5-6 godzin.

Kazdy ma swoje sposoby :)

Memphis: START => Ustawienia -> Panel Sterowania -> Narzedzia administracyjne

Znajdziesz tam 'Uslugi'. Na liscie uslug sprawdz czy masz uruchomiona usluge o nazwie 'Centrum zabezpieczen' (nie wiem jak w przypadku wersji EN ale spodziewalbym sie 'Security center'). Powinna byc uruchomiona.

Czym jest SC? Dba o to zebys mial uruchomione aktualizacje automatyczne, program antywirusowy oraz firewalla.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 17-09-2006, 13:42   

Chooper, używam Spybota i jakoś nie zauważyłem w związku z tym nic dziwnego. Poza tym AdAware i Spybot uzupełniają się. Zrób sobie skan Spybotem po wyczyszczeniu kompa AdAwarem - zobaczysz ile syfu jeszcze znajdzie.
Żaden program antywirusowy nie zastąpi tych 2 programików - zawsze używam antyświra ORAZ AdAware i Spybota.
arekp, Kaspersky to dobry program - skuteczny - ale ma jedną zasadniczą wadę - podobnie jak kobyła Norton, potwornie zamula komputer.
arekp napisał/a:
Czym jest SC? Dba o to zebys mial uruchomione aktualizacje automatyczne, program antywirusowy oraz firewalla.

SC to nachalna ikonka plująca się przy każdej możliwej okazji, że coś jest niby nie tak. Być może przydatna u użytkowników początkujących.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 13:45   

arekp napisał/a:
uzywam lokalneg programu antywirusowego oraz sprzetowego firewalla.

tez mam sprzetowego firewalla - i dobrze mi sie zyje z avastem, czasami przelece wszystko jeszcze adawarem - formata nie robilem juz od 2 lat

arekp napisał/a:
nie otwieram zalacznikow od nieznanych osob oraz 'fajnych animacji' w postaci prezentacji Power Point.

ja tez nie znosze spamu, nie otwieram i objezdzam znajomych co wysylaja ;)

arekp napisał/a:
"Prawdziwi twardziele backupow nie robia".

ja robie ;) a twardzielem tez jestem :) :mrgreen: :mrgreen:

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 17-09-2006, 14:09   

adams12 napisał/a:
dobrze mi sie zyje z avastem

Avast niestety sporo syfu przepuszcza.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 14:26   

szczeslaw napisał/a:
adams12 napisał/a:
dobrze mi sie zyje z avastem

Avast niestety sporo syfu przepuszcza.

tez slyszalem takie opinie, aczkolwiek system chodzi mi nadal szybko a dane sa tam gdzie byc powinny...

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 14:52   

Ad-Aware, zapomniałem to też mam wersje SE
A tych windowsowych zabezpieczeń nie używam bo nie ufam microshitowi.

Nie wiem jeszcze jak to jest bo ostatnio zrobiłem skan kasperskim i nic nie znalazł, zaraz po tym zrobiłem skan spybotem i znalazł i to całkiem sporo.
Dlaczego kasper tego nie znalazł :?:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2006, 15:00   

szczeslaw napisał/a:
arekp, Kaspersky to dobry program - skuteczny - ale ma jedną zasadniczą wadę - podobnie jak kobyła Norton, potwornie zamula komputer.

Jestes kolejna osoba, ktora uzywa tego samego argumentu w stosunku do Kasperskiego. Pierwsza byl dyrektor techniczny home.pl, ktory nie chcial mi go kupic wlasnie ze wzgledu na obciazenie - kupilem sobie sam bo na komputerach w domu i prywatnej firmie swietnie sie spisuje :)

Nigdy nie narzekalem na obciazenie komputera podczas jego pracy a dociera do mnie kilkaset e-maili dziennie (glownie spam). Nie przepuscil mi wirusa a w ciagu 2 lat posiadania licencji i uzywania go niczym sie zasluzyl na minusa :-) Dodam tez, ze powylaczalem opcje typu wykrywanie atakow sieciowych i inne wodotryski - od tego mam sprzet, program dziala tylko jako antyvirus.

Jesli chodzi o obciazenie podczas pelnego skanowania systemu to ma opcje pozwalajace na wysterowanie programu. Ustawiasz podczas jakiego obciazenia systemu ma zawiesic skanowanie i to robi. Wlasnie podczas pelnego skanowania systemu odczuwam, ze on pracuje - slysze po dysku, ktorego podczas normalnej pracy nie slychac.
Byc moze jest to zwiazane z bardzo wydajnym sprzetem na ktorym pracuje w domu - bo sluzbowego laptopa faktycznie zamulal podczas pelnego skanu i musialem zrezygnowac z tej opcji.

Przekonywac nikogo nie zamierzam, a jedynie polecam to rozwiazanie poniewaz sam go uzywam - ale w wersji antyvir a nie kombajn bezpieczenstwa sieciowego, bo moze stad wynika roznica w obciazeniu.

Nortona zdecydowanie odradzam kazdemu ;)

EDIT:

Avasta nie uzywalem wiec sie nie wypowiadam. Jakos mam wieksze zaufanie do komercyjnego produktu istniejacego jak dla mnie 'od kiedy mam cos wspolnego z komputerami' - czyli od 10 lat.

[ Dodano: 17-09-2006, 15:07 ]
Memphis napisał/a:
Nie wiem jeszcze jak to jest bo ostatnio zrobiłem skan kasperskim i nic nie znalazł, zaraz po tym zrobiłem skan spybotem i znalazł i to całkiem sporo.
Dlaczego kasper tego nie znalazł :?:

Ale co Ci znalazl? Bo podales tylko wpis w rejestrze, ktory informuje o wylaczonym centrum zabezpieczen a nie o konkretnym wirusie czy trojanie.

Poza tym powtorze to co napisalem na poczatku ... trzeba zabezpieczac a nie leczyc. Osobiscie uwazam, ze jesli masz w kompie wirusa to za pozno myslisz o skutkach.

Moja recepta jest prosta:
- instalacja systemu z oryginalnego krazka
- instalacja SP2 z plytki CD (MS za darmo przysylal je chetnym)
- instalacja programu antywirusowego
- podpiecie kabelka sieciowego
- aktualizacja MS i programu antywirusowego

- instalacja czegokolwiek innego

Nigdy nie podpinam kompa z golym windowsem pod siec.

Ewentualnych chetnych na kopie krazka z SP2 zapraszam na priv. Moge poswiecic troche czasu na zrobienie kopii.

EDIT2:

Jesli chodzi o otrzymywanie oprogramowania od MS to od dwoch dni dostepna jest wersja RC1 Windows Vista. Mozna ja pobrac bezplatnie ze strony lub zamowic na krazku DVD ~9-10 Euro.

klik do strony glownej programu Beta
klik do plikow

Numer licencji do wersji beta dla obu wersji (32 i 64 bit): HX48H-T7JF7-CMQ33-TQF2Y-4KVWX

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 15:27   

Ja mam cały czas odpalonego kasperskiego i wszystkie procesy ochrony są uruchomione. Uruchomiony jest też Ad-watch. Miałem kiedyś przez chwile firewalla kasperskiego ale był z nim problem bo mam drugiego kompa i mam postawiony lan, i cały czas mi blokował interent dla drugiego komputera. Nie wiedziałem jak to ustawić. Niby jest zapora systemowa ale nie wiem czy on cokolwiek blokuje.

Ktoś poleci jakiego firewalla?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 17-09-2006, 15:35   

Memphis napisał/a:
Dlaczego kasper tego nie znalazł

Bo te programy szukają zupełnie innych rzeczy.

arekp napisał/a:
Jestes kolejna osoba, ktora uzywa tego samego argumentu w stosunku do Kasperskiego. Pierwsza byl dyrektor techniczny home.pl, ktory nie chcial mi go kupic wlasnie ze wzgledu na obciazenie - kupilem sobie sam bo na komputerach w domu i prywatnej firmie swietnie sie spisuje

Bo dla mnie jest to ważny argument. Nie zrozum mnie źle - sam używałem Kasperskyego, ale takie spowolnienie pracy kompa jest dla mnie uciążliwe, dlatego przesiadłem się na NODa 32. Ale do odwirusowywania kompów zawsze używam Kasperskyego.
arekp napisał/a:
polecam to rozwiazanie poniewaz sam go uzywam - ale w wersji antyvir a nie kombajn bezpieczenstwa sieciowego, bo moze stad wynika roznica w obciazeniu.

Kaspersky ma bardzo rozbudowaną bazę sygnatur wirusów (wspomaganą metodami heurystycznymi) i każdy plik jest porównywany z tą bazą - stąd wynika to spowolnienie. NOD32 bazuje na metodach heurystycznych (wposmaganych bazą danych).
arekp napisał/a:
Nigdy nie podpinam kompa z golym windowsem pod siec.

To jest podstawa.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2006, 15:40   

Memphis napisał/a:
Ktoś poleci jakiego firewalla?

Z Kasperskim problem faktycznie istnieje jesli udostepniasz Internet przez jednego kompa.

Kiedys uzywalem Kerio Personal Firewall. Byl bezplatny do uzytku domowego. Niestety jak to juz bywa z dobrymi produktami, ktos zauwaza w nich konkurencje dla swoich rozwiazan i wykupuje produkt (patrz HomeSite wykupiony przez Macromedie).

Obecnie KPF rozwijany jest przez Subnelt Software i stal sie produktem w pelni komercyjnym. Jesli cena 20 USD nie jest dla Ciebie czyms strasznym to szczerze to polecam.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 17-09-2006, 16:03   

Może być jeszcze Outpost Firewall Free lub Sygate Personal Firewall.
Musisz przetestować który z tych firewalli sprawdzi się u ciebie - z doświadczenia wiem, że każdy z nich na niektórych kompach ma problemy (błędy przy uruchamianiu, brak netu, duuuuuuuże spowolnienie działania netu itp.).

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 17-09-2006, 18:49   

Ja używam ZONE ALARM Security Suite do spółki z Pest Patrolem. Obydwa mam legalnie - tzn Zone Alarm uzywam od prawie 4 lat a PP dostałem jak dodatek przy zakupie. Odkąd pokazał się ZA z Atywirusem i AntySpyware używam i jestem zadowolony w 150%. Zero Problemów a dodatkowo mam coś co się Program Control nazywa i jest dość często natrętne ale skutecznie wyłapuje gdy jakiś program (a instaluję i wywalam sporo) próbuje się zachowywać w sposób rzekłbym nieoczekiwany ;-)

Polecam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 20-09-2006, 08:32   

arekp napisał/a:

Dlaczego?
Możesz to bardziej rozwinąć?

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-09-2006, 11:12   

Grześku napisał/a:
arekp napisał/a:

Dlaczego?
Możesz to bardziej rozwinąć?

Potrafi z nieukrywana latwoscia zamulic kazdy komputer podczas zwyklej pracy jako monitor. To wystarczajacy powod.

Odpowiedz do tematu