Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
stare-nowe opony letnie
Autor Wiadomość
bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2010, 19:13   

lukasz12 napisał/a:
Barumy lecą do kosza...zostawie sobie na wiosnę i je upalę...

przy okazji sprzęgło i półośki .....

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 14-02-2010, 20:30   

bogdan54 napisał/a:
lukasz12 napisał/a:
Barumy lecą do kosza...zostawie sobie na wiosnę i je upalę...

przy okazji sprzęgło i półośki .....

Sprzęgła nie mam ;)
Najwyżej użyjemy cudzego auta ;)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 15-02-2010, 21:16   

Półośki też się znajdą :D :D :D
Te barumy to letnie czy zimowe masz?
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 15-02-2010, 21:25   

Zajc3w napisał/a:
Półośki też się znajdą :D :D :D
Te barumy to letnie czy zimowe masz?

Zimówki Polaris 2 (chyba). Ogólnie DNO DNA ale maja tez swoje kilometry choć bieżnik tragiczny nie jest (3 mm) - na zimówkę to jednak mało.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-02-2010, 22:47   

3 mm to minimum totalne dla zimówki, ale GoodYeary( zimówki moje poprzednie) miały 3 mm i dawały radę - póki śnieg i błocko nie przyszły.

Jak zimówek szukasz to rozejrzyj się za nokianami Hakkappelita NRW rewelka.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 15-02-2010, 23:09   

jak chcecie palić , to ja okazuje siemam zapas stalówek z róznymi oponkami do palenia :D minimum 4 szt :]

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 11-03-2010, 19:28   

To zależy od użytkowania.
Ja osobiście jeżdżę na zimowych Barumach Polaris 2... jak dla mnie, za tą cenę nie kupię lepszej opony.
Przyczepność jest dobra, zarówno na suchym, jak i na mokrym, z błotem radzi sobie dobrze. Narazie już 2 sezon na nich przejeździłem, nie narzekam.Ostatnio wydaje mi się, że są głośniejsze, ale i tak mój wydech to przy tych oponach killer :p
Sigma cięższe auto, ale... jeśli mam oceniać same opony to jak dla mnie są dobre :mrgreen:

Zastanawiam się właśnie teraz nad letnimi.
Szukam czegoś za ok. 150zł na rozmiar 185/65 R14, ew 185/60 R14.
Tak rozglądam się, czytam różne serwisy i nie wiem na co się zdecydować. Jako, że jestem narazie zadowolony z zimowych Barumek, to zastanawiałem się nad Barum Brillantis 2, ale to nowy model, jeszcze nikt go nie zopiniował.
Z innych opon, które biorę pod uwagę to Firestone MULTIHAWK, Fulda ECOCONTROL ( w porywach CARAT PROGRESSO), Goodyear DURAGRIP, Kleber DYNAXER HP 2, Uniroyal RainExpert.
Uniroyale mnie "kuszą" bo słyszałem, że genialne na deszcz, ale obawiam się, że są za miękkie i szybko się zużyją :x

mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Wysłany: 11-03-2010, 19:44   

Zastanów się nad nokianem. Miałem letnie na Corolli i zimowe na Galancie były geniealne szczególnie letnie model NRHi już niestety nie produkowany. Brat mój kupił do BMW 3xx model NRe i są też bardzo fajne. Co do Barum to kwestia szczęści więc nie polecam. Osobiście nie miałem ale brałem je pod uwagę. Jednak po przeczytaniu opinii na opony.com nie zdecydowałem się. Ważne trzeba przebrnąć przez opinie a nie tylko oceny.

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 11-03-2010, 19:49   

Jak wybierałem Barum Polaris 2 to naczytałem się sporo...
Może kwestia szczęścia, kto wie :D Narazie na nie nie narzekam zbytnio :)
Co do Nokianów... słyszałem opinie, że to świetne opony, ale niestety nie bardzo mieszczą się w moim przedziale cenowym...
Znalazłem na Allegro aukcję, na której koleś sprzedaje Nokiany jako "nowe" (w dość przystępnej cenie), ale... DOT 2007, to chyba nie bardzo "Nowa opona"... jedynie "nieużywana" conajwyżej... :|

mmatulek 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2010, 20:08   

Patrzyłem teraz na Allegro i na opony.com Cena Barum 168 zł a Nokian i3 179. Czy to aż taka duża różnica? Wiele opinii jakie czytałem o Barumach to to że zaczynają ząbkować, zaczyna samochód ciągnąć w którąś ze stron itd. Kolega mój miał Bravurisy i też były do d.. po dwóch sezonach. Osobiście nie kupię żadnej letniej opony Polskiej, Baruma i Fuldy. Fuldę letnią ćwiczę w Sigmie i już któraś bije (spadek po poprzednim właścicielu). Mam jeszcze Corsę do której kupiłem Fuldę i wszystkie się wysypały (biją mimo prawidłowego wyważenia)

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2010, 20:57   

Arturro-86 napisał/a:
Jak wybierałem Barum Polaris 2 to naczytałem się sporo...
Może kwestia szczęścia, kto wie :D Narazie na nie nie narzekam zbytnio :)
Co do Nokianów... słyszałem opinie, że to świetne opony, ale niestety nie bardzo mieszczą się w moim przedziale cenowym...
Znalazłem na Allegro aukcję, na której koleś sprzedaje Nokiany jako "nowe" (w dość przystępnej cenie), ale... DOT 2007, to chyba nie bardzo "Nowa opona"... jedynie "nieużywana" conajwyżej... :|

Opona nieużywana i prawidłowo składowana w wieku 3 lat jest pełnowartościowa. o ile zimówki powinny być składowane w zimnym magazynie(wysokie temperatury powodują szybszą utratę lekkich frakcji i opona twardnieje) to letnie można składować byle gdzie, byle co 6 miesięcy je obrócić, inaczej może być ciężko je wyważyć, więc leciwe nowe opony najlepiej kupować z montażem.

Z mojego doświadczenia wynika, że nawet 6 letnia markowa używana opona z bieżnikiem ok 5 mm sprawuje się lepiej niż tania po roku użytkowania i ok 10000 km.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 12-03-2010, 08:35   

Uniroyale mnie "kuszą" bo słyszałem, że genialne na deszcz, ale obawiam się, że są za miękkie i szybko się zużyją

miałem w bmw seri 3 e 30na tyle 205/15 /45 - napiszę tylko że do jazdy po zakrętach były dobre ale bieżnik dosyć szybko schodził - przyczepność prawie idealna - niestety nie pamiętam już jaki model :roll:

mmatulek 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2010, 09:45   

Każda dobra opona jest miękka i szybko schodzi bieżnik. Z Nokianem miałem to samo. Kwestia jeszcze stylu jazdy.

Odpowiedz do tematu