GPS tylko jaki ? |
Autor |
Wiadomość |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 08-03-2010, 07:33
|
|
|
Tzn. z dokładnością garmina nie jest źle.W obydwu moich egzemplarzach mapy są bardzo szczegółowe-są na nich dróżki,które ciężko nazwać dróżkami....Tylko problem jest taki,że nie potrafi dobrze skateryzować tych dróg, mimo, że ja jej dam swoje wytyczne.Choć nigdy nie używałem jej właśnie do zabawy w terenie,być może tu by się sprawdziła, skoro w normalnych warunkach ją ciągnie do lasu ..Później popatrzę jakie opcje są dostępne w menu mojego gps'a
[ Dodano: 08-03-2010, 07:37 ]
Ps.Waldi-nieżle to wymyśliłeś sobie.Coś mi się zdaję ,że w sobotę lub niedzielę odpalę gps'a ,pozmieniam trochę w ustawieniach i znów będę go bacznie słuchał |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-03-2010, 07:46
|
|
|
Obawiałbym się, że nawet na zwykłej drodze kamera będzie zachlapana momentalnie, nie mówiąc o jakimkolwiek poruszaniu się poza asfaltem...Ramka rejestracji nie jest zbyt szczęśliwym miejscem na umiejscowienie kamerki- moim zdaniem. |
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 192 Skąd: Radom
|
Wysłany: 08-03-2010, 14:47
|
|
|
Waldku, gadżet to rzeczywiście jest ale dla nas może zostać tylko gadzetem ... IMHO, zupełnie nie praktyczna zabawka w terenie, mały ekran, trzeba się wpatrywać w szczegóły zamiast na drzewo, które Ci własnie, nie wiedzieć skąd na drodze wyrosło Kamerka też pewnie da radę do pierwszego taplania albo wycofania w chaszcze.
Chyba lepiej zaopatrzyć się w netbooka (większy ekran) albo nawigacje z wingrozą CE i zainstalować OziExplorer ... program w pełnej wersji kosztuje PC 90$ a CE 40$. Do niego możemy podlinkować i skalibrować każdą mapę (skan z papieru, gotowe sztabówki lub mapy google - jest taka opcja w najnowszej wersji). |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 08-03-2010, 20:28
|
|
|
Dzięki Łukasz teraz będę miał zagwozdkę czy mapa ta będzie chodziła w innym urządzeniu a konkretnie w "MapaMap Peiying" a raczej czy podołam ją zainstalować
[ Dodano: 08-03-2010, 20:32 ]
Cytat: | Chyba lepiej zaopatrzyć się w netbooka (większy ekran) albo nawigacje z wingrozą CE i zainstalować OziExplorer ... program w pełnej wersji kosztuje PC 90$ a CE 40$. Do niego możemy podlinkować i skalibrować każdą mapę (skan z papieru, gotowe sztabówki lub mapy google - jest taka opcja w najnowszej wersji). | Ale o TYM to jak się spotkamy pogadamy gdyż wiesz jaka jest moja znajomość z komputerem a jakie są wymagania systemowe->> pytam gdyż mam jakiś starszawy laptop który kurzem się pokrywa |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2010, 20:47
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Dzięki Łukasz teraz będę miał zagwozdkę czy mapa ta będzie chodziła w innym urządzeniu a konkretnie w "MapaMap Peiying" a raczej czy podołam ją zainstalować |
Waldku, Peiyingi są na wingrozie CE więc, jeśli sie ją da tylko da rozblokować (bo pewnie jest ukryta pod programem firmowym) to można wgrać tam wszystko co jest dedykowane pod winCE ... przynajmniej teoretycznie
A tak BTW, to zastanawiam sie jakby tu zmusic mojego TomTomka 910 zmusić do trawienia map UMP lub Topo ... kabel już zamówiłem bo stację dokującą gdzieś posiał poprzedni właściciel i od jutra się biorę za to
[ Dodano: 08-03-2010, 21:13 ]
jawaldek napisał/a: | Ale o TYM to jak się spotkamy pogadamy gdyż wiesz jaka jest moja znajomość z komputerem a jakie są wymagania systemowe->> pytam gdyż mam jakiś starszawy laptop który kurzem się pokrywa |
Waldku, pewnie, że pogadamy a Twój laptop da sobie radę na miętko ... tyle (zwykłe PDA mały zegary taktowane w porywach do 400 i pamięci co kot napłakał), tyle że to wielka krowa a obsługa podczas jazdy po wertepach za pomocą pada albo myszki (tego to sobie nie wyobrażam) to już wyczyn strasznie karkołomny. Najlepiej żeby miało nie wiecej niż 10" i ekran dotykowy. |
Ostatnio zmieniony przez Szyszkowa 09-03-2010, 07:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2010, 21:17
|
|
|
Właśnie czytam tak sobie o tym lapku i staram się sobie to wyobrazić
[ Dodano: 08-03-2010, 21:19 ]
Co do mojego Garmina jest tam opcja "bezdroża",alenic to ciekawego,bo to tylko azymut wtedy wytycza,a nie prowadzi drogami...bez sensu.
[ Dodano: 08-03-2010, 21:22 ]
Myśle,że jakiś palmtop tu by się nadał...urządzenie małe,a możliwości spore i wrzucasz mapę jaką chcesz. |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2010, 21:42 cos w temacie
|
|
|
trochę ciekawostek gpsowo offroadowych
http://pdaclub.pl/forum/gps-turystykaoff-road/
[ Dodano: 08-03-2010, 22:45 ]
gołąb napisał/a: |
[ Dodano: 08-03-2010, 21:19 ]
Co do mojego Garmina jest tam opcja "bezdroża",alenic to ciekawego,bo to tylko azymut wtedy wytycza,a nie prowadzi drogami...bez sensu.
|
A jaki model tego Garmina masz?
W sumie to nie masz co liczyć na to, że Cię będzie prowadził jakikolwiek gps poza czarnym ... chyba, że masz dobrą mape topograficzną i wcześniej sobie trasę wyznaczysz. |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

|
Wysłany: 09-03-2010, 07:10
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | A tak BTW, to zastanawiam sie jakby tu zmusic mojego TomTomka 910 zmusić do trawienia map UMP lub Topo ... kabel już zamówiłem bo stację dokującą gdzieś posiał poprzedni właściciel i od jutra się biorę za to |
Na TomToma nic oprócz dedykowanych map nie wrzucisz...
[ Dodano: 09-03-2010, 07:17 ]
jawaldek napisał/a: | Dzięki Łukasz teraz będę miał zagwozdkę czy mapa ta będzie chodziła w innym urządzeniu a konkretnie w "MapaMap Peiying" a raczej czy podołam ją zainstalować |
To Waldku jest mapa pod oprogramowanie Garmina, nie wykorzystasz tego pod innym softem. Jest Garmin Mobile XT dedykowany na Windows wykorzystywany w urządzeniach przenośnych (Mobile i CE), jak również platformę Symbian (telefony Nokii).
Jeżeli chcesz korzystać z map garmina, to:
- albo kupisz sobie dedykowany odbiornik
- albo zainwestujesz w Mobile XT i dzięki temu uzyskasz dostęp do map, aczkolwiek bez sprzętowych funkcjonalności urządzeń Garmina.
Dyskusja o GPS była też tutaj: http://www.pajero.org.pl/...um_pi1[tid]=150 |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-03-2010, 07:32
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | A jaki model tego Garmina masz? |
nie wiem czy to to,ale na urządzeniu innych symboli przypominających nazwę modelu nie ma...Są to; nuvi 250w i jest jeszcze taki symbol; CAN 310
diWhizZ napisał/a: | W sumie to nie masz co liczyć na to, że Cię będzie prowadził jakikolwiek gps poza czarnym ... chyba, że masz dobrą mape topograficzną i wcześniej sobie trasę wyznaczysz. |
[ Dodano: 09-03-2010, 07:50 ]
Szyszkowa napisał/a: | Jeżeli chcesz korzystać z map garmina, to:
- albo kupisz sobie dedykowany odbiornik |
Czyli moj odbiornik by się nadał pod tą mapę To niby którą b ym musiał ściągnąć, bo się już pogubiłem |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-03-2010, 09:23
|
|
|
Szyszkowa napisał/a: | Na TomToma nic oprócz dedykowanych map nie wrzucisz... |
Tak wieść gminna niesie ... z drugiej stron OS Tomka to nic innego jak linux a w linucha wkompilować się da wszystko przy odrobinie chęci: ciekawy projekt A że 910 ma 20 Gb twardy dysk to, IMHO, hulaj dusza - piekła nie ma, spróbuję postawić Androida i zobaczę jakie będą efekty. |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

|
Wysłany: 09-03-2010, 10:16
|
|
|
gołąb napisał/a: | Czyli moj odbiornik by się nadał pod tą mapę To niby którą b ym musiał ściągnąć, bo się już pogubiłem |
Za darmo możesz mieć http://ump.waw.pl/
Za pieniądze GPMapę lub City Navigatora. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-03-2010, 13:08
|
|
|
Tylko tam jest chyba kilka rodzajów tej ump...i tam nie wiem co wybrać,tak bardziej do terenu... |
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-03-2010, 18:01
|
|
|
hmmm ... jakoś słabo to widzę w pajero II, trzeba by sie cały czas w dół patrzeć |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-03-2010, 15:33
|
|
|
Jawaldek napisał/a: | ale takiego na którym są zaznaczone trasy 4x4 |
Fabrycznie nie ma raczej urzadzen, ktore posiadaja tego typu udogodnienia. Route'y a najczesciej track'i ladujesz indywidualnie w zaleznosci od zasobow i posiadanych danych. Przydaje sie odbiornik posiadajacy funkcje Trackback. Przy wymianie zasobow standardem jest (gpx) Garmin. Dla mnie jest nie zastapiony. Wiekszosc braci ofrołdowej korzysta z calej gamy odbiornikow wlasnie tego producenta. Na stronie P.O.C. dla klubowiczow udostepniane sa pliki z naszych wyjazdow (waypoints i tracks) wlasnie w formacie Garmina. Pliki GPX dają dużo większe możliwości niż inne formaty np CSV, pozwalają również na stworzenie specjalnych plików TourGuide.
Od jakiegos czasu sa dostepne na wiekszosc popularnych urzadzen mapy topo. Posiadaja one charakter terenowy. Czesto spotyka sie na nich informacje topograficzne, szlaki turystyczne piesze i rowerowe wystepujace w danym regionie.
Pionierem w tej dziedzinie jest kolega Lech Ratajczak (Gpsmaniak) z Poznania. Jego strona od lat sluzy turystom. Jego mapa topo byla pierwsza. Chlop zlazil wiele kilometrow i zebral gigabajty danych. http://gpsmaniak.com/
Masz tu podglad 2d na jakas starszawa wersje mapy Topo Lecha:
Tu prosze komercyjna topomapa do Garmina:
http://www.gpmapatopo.pl/ |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
|