Road-book |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 25-03-2010, 17:48
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | Ale czort z nimi, osobiście wolę użyć mapy geoportal.gov.pl | Adrian nie chcę Cię martwić ale mapy te są ostro ale to bardzo ostro nie aktualne. Chciałem znaleźć swoją chałupę ale nawet domy które zostały wybudowane 15 lat temu to ich nie ma.A jak nie ma domów to i drogi się pozmieniać mogły Po wizycie w gminie np dowiedziałem się że jedna z dróg gminnych jakimś cudem przesunęła się o ....... 130 m od tego co jest na planach do rzeczywistości w terenie |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 192 Skąd: Radom
|
Wysłany: 25-03-2010, 18:53
|
|
|
Hmmm ... jeśli chodzi o moje tereny to jest aktualna, zdjęcia ortofotomapy nie są starsze niż 3-4 lata.
A tak `propos dróg, (OT) to u mnie tez są takie rewelacje, jedyna droga którą codziennie dojeżdża kilkadziesiąt osób, ma swoją nazwę jako ulica oficjalnie nie istnieje i starając się obecnie (12 lat temu było wszystko OK) o jakiekolwiek pozwolenie na budowę można osiwieć, bo wg radomskiej geodezji drogi brak i trzeba uzyskać pozwolenie na przejazd przez działkę sąsiada, który nigdy (przejazd - nie sąsiad nigdy nie istniał. |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 25-03-2010, 20:32
|
|
|
W moim przypadku mają na pewno ponad 4 lata...Odnośnie okolic Wrocławia (powiat wrocławski) mapy lotnicze z 2009 r. są na www.wrosip.pl |
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-03-2010, 09:35
|
|
|
Szyszkowa napisał/a: | W moim przypadku mają na pewno ponad 4 lata... |
To i tak nieźle, biorąc pod uwagę fakt, że większość sztabówek dostępnych na rynku jest z lat `80. Warto więc porównać mapy lotnicze z tymi z geoportalu, plusem tego serwisu jest fakt, że pokazuje ponumerowane działki wiec można wydedukować na jakim terenie jesteśmy. Dodatkowo drogi gminne w terenach leśnych są zazwyczaj zaznaczone jako działka z odrębnym numerem - przynajmniej w moich okolicach. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-03-2010, 19:29
|
|
|
Boobeski napisał/a: | A ma ktoś doświadczenie z dyskusją z leśniczym? Kolega mówił, że jak się trafi miłego to da do skopiowania mapę dróg udostępnionych dla ruchu (bo przecież jak nie ma zakazu to jeszcze nie znaczy że wolno...). I z taką mapą można chociaż po lesie legalnie pośmigać... |
warto poczytać
"Uwaga! Las!
Przepisy / Warto wiedzieć
11.10.2005 Liczba odwiedzin: 4478
Generalnie w Polsce obowiązuje zakaz wjazdu do lasu pojazdami mechanicznymi. Większość kierowców sądzi, że jeżeli na leśnej drodze nie ma szlabanu albo znaku drogowego zabraniającego wjazdu, to jest to droga, którą wolno się poruszać.
Fot. Arkadiusz Gola: Na drogê le¶n± mo¿na wjechaæ samochodem tylko wtedy, gdy jest ona oznakowana drogowskazami dopuszczaj±cymi ruch pojazdów.
W ustawie o lasach sformułowano to w sposób jednoznaczny:
Art. 29. ust. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach,
Ust. 2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych.
I do kompletu – właściwy przepis kodeksu wykroczeń:
Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nie należącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nie przeznaczonym, podlega karze grzywny.
Pomijając inne zagrożenia, jakie dla lasu sprowadza wjazd pojazdów, przypomnijmy, że pozostawienie samochodu, który wjechał na ściółkę lub śródleśną łąkę może doprowadzić do powstania pożaru pod wpływem rozgrzanego katalizatora! Zagrożenie to nie jest wcale wydumane. Przypadki takie miały już miejsce!
Jeszcze trzy informacje. Każdy nadleśniczy może wprowadzić na swoim terenie całkowity zakaz wstępu do lasu. Dzieje się tak w przypadku zagrożeń pożarowych oraz zagrożeń epidemiologicznych.
Stałym zakazem wstępu objęte są lasy stanowiące m.in.: uprawy leśne do 4 m wysokości (wiadomość szczególnie ważna dla grzybiarzy, termin “uprawy leśne” oznacza po prostu młody las), powierzchnie doświadczalne i drzewostany nasienne oraz ostoje zwierząt.
Na terenie lasów i obszarów do nich przyległych Straż Leśna (oraz w niektórych przypadkach także Służba Leśna) ma prawa takie same jak Policja do podejmowania interwencji, legitymowania, wydawania poleceń, nakładania mandatów etc.
Autor: Mieczysław Teer" |
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2010, 19:52
|
|
|
Gene napisał/a: | Waldku w Wyprawach bylo kilka Road-book'ow. Takze w AS 4x4 od czasu do czasu pojawialy sie propozycje wycieczek wraz z opisem i itinererem.
Nie wiem czy to Ci bedzie odpowiadac. Wszystkie te publikacje byly przygotowywane z mysla o turystyce. Trasy krajoznawczo-widokowe przejezdne dla aut fabrycznych. |
Charakterystyka trafiona w dziesiątkę. Sprawdziłem jedną z tych tras (okolice Warki) w wielkanocną niedzielę. Idealna na szybki, spokojny, wypad, można zabrać ze sobą, rodzinę (ewentualnie bliższy lub dalszy zamiennik;), kocyk, aparat, koszyczek z żarciem i tym podobne akcesoria. Opony A/T (o M/T nie wspominam) nie są konieczne, podobnie jak napęd na obie osie - przynajmniej o tej porze roku - za to malowniczo i dosyć ciekawie.
Dwie gwiazdki w dziesięciostopniowej skali trudności to moim zdaniem słuszna ocena.
Myślę tak sobie, że jakby tą trasę połączyć z kilkoma ciekawymi szlakami nad Radomką i przejazdem Królewskim Gościńcem przez Puszczę Kozienicką to wyszła by naprawdę ciekawa, ciągnąca się od Radomia do Studzianek, trasa dla amatorów off-roadu z południowej części Mazowsza. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-04-2010, 00:47
|
|
|
Waldku, nic bliżej nie mogłeś znaleźć, tylko człowieka na antypody gonić.
A Radomka, ładna dzika rzeka w środku Polski, warto spłynąć kajakiem podobno.
A jak już chcesz tak bardzo się gdzieś wybierać to "rzut beretem taktycznym" mamy
Półwysep Kolski |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-04-2010, 10:19
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | "rzut beretem taktycznym" mamy
Półwysep Kolski |
|
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-04-2010, 21:51
|
|
|
jawaldek napisał/a: | diWhizZ napisał/a: |
Półwysep Kolski |
|
a tu mamy akcent "misowy", znaczy się oglądamy autora poprzedniego filmiku w duecie z L200 podczas forsowania całkiem przyzwoitej "rzeczki" na Islandii ... wprawne oko z pewnością wychwyci, że elka asekurowana jest na lince |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-04-2010, 22:14
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | że elka asekurowana jest na lince | a skąd My to znamy a ze Złotego Stoku znamy to ->> szkoda że nie miałem wtedy możliwości zapisywania przebytej trasy był by ekstra road-book
[ Dodano: 08-04-2010, 22:15 ]
diWhizZ napisał/a: | Półwysep Kolski | to gdzieś tak koło.... ilu kilometrów ???? |
 |
|
|
|
 |
diWhizZ
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-04-2010, 00:18
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | Półwysep Kolski | to gdzieś tak koło.... ilu kilometrów ????[/quote]
ale z Kościeliska czy z Radomia ... i czy po czarnym czy od razu na azymut Waldku planujesz? ... Bo z Radomia to trochę bliżej ... ze 3kkm ... w jedną stronę, tak pi razy drzwi
Obawiam się, że moje pajero, w obecnym stanie dozbrojenia rady by nie dało ... ale bliżej jest Albania i coś mnie ciągnie żeby tam się na razie wyprawić ... najfajniej na 2-3 auta;) |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-04-2010, 10:28
|
|
|
diWhizZ napisał/a: | i czy po czarnym czy od razu na azymut Waldku planujesz? | po czarnym do granicy Polski trasę można wyznaczyć->> znaczy mapa Google wyznaczyła, ale do Murmańska to już nie chciała więc pozostaje azymut . A może Słowenia, Rumunia, Ukraina (??) Zakupiłem coś takiego :
http://www.allegro.pl/ite...dl.html#gallery
zdaje egzamin i fajnie tworzy własną mapę road-book-ową z lokalizacją zrobionych zdjęć->> taka mała rzecz a cieszy |
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-04-2010, 12:33
|
|
|
jawaldek napisał/a: | szkoda że nie miałem wtedy możliwości zapisywania przebytej trasy był by ekstra road-book |
Roadbook to nie track lub route. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
|