|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Tuning od początku jak i od czego zacząć |
Autor |
Wiadomość |
Valdi_1991
Mitsumaniak

Auto: Galant E33A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2009 Posty: 79 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 22-03-2010, 17:59
|
|
|
Rozumiem twoją odpowiedź i szanuje twoje zdanie ale ja nie chce osiągnąć z tego silnika 200 koni oraz nie żądam żeby śmigał po 200km na godzinę chcę poprostu żeby był żwawszy i troche bardziej elastyczny |
_________________ E33A Rulez !!!!!
 |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2010, 23:47
|
|
|
Rozumiem, ze masz silnik 2.0? Jesli tak to najprostszy i najwiekszy przyrost km i nm da swap na 2.5v6
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11386359
Jesli jednak chcesz zostac przy 2.0 to moze da sie wsadzic glowice z dohc? Wersja na jednym i dwoch walkach to chyba 4g63? |
|
|
|
 |
Valdi_1991
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-03-2010, 00:18
|
|
|
Zgadza się 4g63 tylko nie jestem pewien czy wal i inne części wytrzymają. Mogą się różnic od OHC. Jeżeli jakaś grubsza zmiana to wolał bym cały silnik przełożyć, chociaż tu wiem co mam a na co trafie może być różnie dotyczy to całego silnika jak i głowicy.
Na początek postaram się zrobić coś z dolotem a jak w między czasie zaczne rozglądać się za silnikiem lub całym autem bo mam możliwości skupowania samochodów z urzędu skarbowego i już raz miałem możliwość kupna Eclipsa pierwszej generacji właśnie z silnikiem DOHC tyle tylko że ktoś mnie ubiegł . Samochody że bez prawa rejstracji, ale to najmniejszy kłopot bo ze skarbówki miałem już kilka aut np Renault Clio 2 1,4 z rozbitym tyłem za 280zł to co dało się odzyskać sprzedałem a to co nie to na złom. Zarobiłem na nim ok 1800zł a został mi silnik na którego mam kupca. |
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24-03-2010, 23:16
|
|
|
dylson napisał/a: | Rozumiem, ze masz silnik 2.0? Jesli tak to najprostszy i najwiekszy przyrost km i nm da swap na 2.5v6 |
Najprostszy? ta jednostka jest w ogóle po drugiej stronie komory silnika wszystkie mocowania silnika trzeba samemu dorabiać gra nie warta świeczki...
jedyna opcja to swap na 4G63 z eclipse około 4tyś zł na eclipse przekładasz graty pierdzielenie z elektryką jeżeli myślisz że będzie łatwo to grubo się mylisz... poważne plany
Ja bym wstrzymał poważna operacja
Ja od roku walczę bo mi mało mocy z perspektywy czasu powiem że lepiej dać se siana kiedyś może będziesz szczęśliwym posiadaczem E39A i będziesz królem szos...
Wiem że miałem nie pisać o zmianie auta bo pisałeś na początku ale obawiam się że rezultaty tuningu tej jednostki napędowej Cie nie zadowolą a kwestia swapa tylko fajnie kolorowo itp. wygląda na papierze |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2010, 09:31
|
|
|
Wszyc napisał/a: | Najprostszy? ta jednostka jest w ogóle po drugiej stronie komory silnika wszystkie mocowania silnika trzeba samemu dorabiać gra nie warta świeczki... |
Dlatego dalem linka do calego gala na czesci z tym silnikiem ale widze, ze caly czas mialem na mysli inny model niz posiada kolega... |
|
|
|
 |
Valdi_1991
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-03-2010, 22:07
|
|
|
Właśnie o to kaman że ja mam Gala E33A z silnikiem 2,0 na jednym wałku heh też dobry jestem sam nie zaczaiłem że silnik od tego z lika nie przypasi... |
 |
|
|
|
 |
jOkerek
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA5A
Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: WARSZAWA / STARE BABICE
|
Wysłany: 05-04-2010, 19:27
|
|
|
o moze ktorys z kolegow po fachowu i z wiedza ponad podstawowa jest w stanie podpowiedziec co mozna by zrobic z galantem 2.5 V6 ? czy wogole cos sie da zrobic ?
mam tutaj na mysli zmiany mechaniczne gdyz z wizualnymi sobie radzie |
_________________ jOkerek i nowy rozdzial w zyciu pt. seria GALANT 2.5 V6 24V |
|
|
|
 |
slawekpurc
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 238 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 07-05-2010, 00:05
|
|
|
z wolnossakami nie da sie nic zrobic - koszy nie warte , w mondeo st220 udalo mi sie wyciagnac 249 koni bo zmianie programu i paru pierdol... tam. 3.0 24v.. seria 220 koni....
tylko swap. a i to tez nie jest latwe..wiazki , komp...sprzeglo i cala reszta...
twoj gal nadaje sie tlyko do tuningu optycznego , ewentualnie jakas koncowka wydechu i stozek zeby brzmial rasowo chodz przyspieszyc go nie przyspieszysz.uturbianie to inne problemy.
juz wiem po sobie , albo auto ma sluzyc do jazdy codziennej albo do zabawy |
_________________ galant 1988 glsi 2.0......najfajnieszy
galant 1998 2,5 V6 24v
mondeo st220 2003.
aktualnie 3000gt vr4
modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI
zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa |
|
|
|
 |
gem1
Mitsumaniak
Auto: Galant SE 2.5 V6 99r
|
Wysłany: 07-05-2010, 00:45
|
|
|
zmienić typ wydechu z komorowego na przelotowy, zwiększając odpowiednio też jego średnicę, pobawić się dolotem i tu ze wzgledu na parę rzeczy proponowałbym suchy dolot/wkładkę, porting kolektorów, a jeżeli grubszy portfel, to wydechowe wymienić na polerowane... pobawić sie ustawieniem zapłonu, poszukać bardziej wydajnych wtrysków i pompy paliwa (nawet z rodziny mitsu pewnie by coś dopasował), zrobć zawias, tak, żeby przy starcie nie było tak dużych strat czasowych, na siadanie tyłu i podnoszenie przodu.... dobre gumy na przód i na tył jakieś ekonomy drive (modne ostatnio o zmniejszonym oporze toczenia), zmienić sprzęgło na wyższą półkę, niż fabryczne i dołożyc schorta, oczywiście zadbać o kable, swiece, tarcze, klocki itp... to nawet nie wspomne... ładnie wystroić...coś żeby sygnały z kompa przetwarzać... i zapewniam Cię, że niutki skoczą i mile Cię zaskoczą... fakt, trochę to kosztuje, ale dłubiąc krok po kroku... |
|
 |
arturpaj [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2010, 13:15
|
|
|
Witam Panów.
Proponuję zacząć od przeczytania, ze zrozumieniem, tego artykułu. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=170
Potem przeliczyć koszty, zebrać kasę i brać się, niech nas jeździ jak najwięcej
po naszych polskich superautostradach . |
|
|
|
 |
gem1
Mitsumaniak
Auto: Galant SE 2.5 V6 99r
|
Wysłany: 09-05-2010, 15:57
|
|
|
jak widać pan GG proponuje wykonać prace o których napisałem, ale nie samemu, tylko zapłacić firmie...
Pan GG, też nie zwrócił uwagi na "zapas" fabryczny i powodu montowania tego czym jeździmy w cywilu..jest to kompromis..głównie ma być cicho i ekonomicznie, co często jest skutkiem zdławienia silnika i nie wykorzystania w pewnej mierze potencjału. Oczywiście wszystko ...prawie wszystko to co napisał pan GG jest ważne, ale powinno być odczytywane jako umiar w dłubaniu, bo wpadanie w przesadę w np średnicy wydechu, wywołuje zgoła odwrotny efekt niż zamierzony.... ale to wszystko odkryciem Ameryki nie jest i chyba wszyscy o tym wiedzą |
|
 |
Voltron
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 98r.
|
|
|
|
 |
arturpaj [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2010, 11:18
|
|
|
Gemi, chyba jednak nie wszyscy, bo spotykam się z takim wynalazkami, po których, aż dziwne, że w ogóle takie silniki odpalają. Chyba u naszych rodaków jest za duży dostęp do sieci i brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2507 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-12-2010, 09:29
|